Cytrulina - właściwości i dawkowanie. Jak działa jabłczan cytruliny?
Joanna Orzeł

Cytrulina - właściwości i dawkowanie. Jak działa jabłczan cytruliny?

Cytrulina jest aminokwasem, który pełny ważne funkcje w organizmie człowieka. Dzięki swoim właściwościom pomaga m.in. regulować ciśnienie krwi oraz zwiększyć wydolność mięśni. W jakich produktach można znaleźć cytrulinę? Kiedy warto sięgnąć po preparaty z cytruliną? Podpowiadamy. 

Na rynku znajdziemy preparaty o bogatym składzie, mające pozytywny wpływ na różnorodne funkcje naszego organizmu. Są też preparaty o składzie mniej skomplikowanym, ale skierowane do grona odbiorców, którzy takiej suplementacji potrzebują. Składnikiem, którego raczej nie znajdziemy w wielokomponentowych preparatach, jest cytrulina (często pod postacią jabłczanu cytruliny). To aminokwas, którego funkcja w organizmie jest bardzo ważna. Jakie korzyści naszemu zdrowiu może przynieść suplementacja cytruliny?  

Cytrulina – co to? 

Cytrulina jest związkiem chemicznym zaliczanym do alfa-aminokwasów (posiadających grupę aminową przy pierwszym atomie węgla znajdującym się w łańcuchu węglowodorowym przyłączonym do grupy karboksylowej). Jak każdy aminokwas, który pełni biologiczne funkcje w organizmie człowieka, występuje w formie L-aminokwasu. Jest aminokwasem endogennym, czyli takim, który przez komórki naszego organizmu jest samodzielnie syntezowany.  

Co ciekawe, cytrulina pierwszy raz została wyizolowana w 1914 roku z arbuza. Stąd też pochodzi jej nazwa: od łacińskiego citrullus oznaczającego właśnie tę roślinę.  

Cytrulinę znajdziemy w innych roślinach zaliczanych do rodziny dyniowatych: dynia, ogórki czy mało popularna w Polsce tykwa, a także w roślinach strączkowych (ciecierzyca, soja), mięsie czy orzechach. 

Właściwości i działanie cytruliny 

Cytrulina pełni ważne funkcje w naszym organizmie, jednak nie jest aminokwasem używanym do budowy białek. Między innymi odgrywa istotną rolę w cyklu mocznikowym (nazywany inaczej cyklem ornitynowymm lub mocznikowym cyklem Krebsa). Jest to jedna z wielu skomplikowanych przemian metabolicznych, mających miejsce w komórkach naszego ciała. Jej celem jest przekształcenie nadmiarowej ilości toksycznego dla organizmu amoniaku w mocznik, który wydalany jest z moczem lub z potem.  

Ten aminokwas bierze udział w syntezowaniu innych ważnych dla organizmu aminokwasów – argininy i ornityny. Zdolność przekształcenia ornityny w argininę sprawia, że pośrednio cytrulina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych (poprzez udział argininy w syntezie tlenku azotu regulującego ten proces). Tym samym powoduje zwiększenie przepływu krwi w naszym układzie krążenia, czego efektem jest obniżenie ciśnienia krwi w całym organizmie. Ta właściwość może przyczyniać się do wielu pozytywnych efektów zdrowotnych jak regulacja problemów z nadciśnieniem, zwiększenie wydolności fizycznej naszych mięśni podczas wysiłku (np. treningu) czy regulacja zaburzeń erekcji.   

Ponadto z przeprowadzonych badań wynika, że jabłczan cytruliny (zestryfikowana forma aminokwasu) przyczynia się do zmniejszenia problemów z bólami mięśni po intensywnym treningu. Ester pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia kwasu mlekowego produkowanego w naszych mięśniach w sytuacji zwiększonego wysiłku i niedostatecznej podaży tlenu. 

Cytrulina jako suplement diety – dla kogo? 

Na rynku znajdziemy preparaty zawierające cytrulinę w postaci L-aminokwasu lub jabłczanu. Często w ich składzie dodatkowo znajduje się też inny aminokwas – arginina. 

Suplementy z cytruliną będą odpowiednie dla osób, u których zdiagnozowano problemy z działaniem układu krążenia jak podwyższone ciśnienie krwi. Także mężczyźni cierpiący na łagodne problemy z erekcją mogą rozważyć suplementację tego aminokwasu w celu regulacji zaburzeń. 

Sportowcy i osoby, które regularnie podejmują duży wysiłek fizyczny (np. związany z wykonywanym zawodem), to kolejna grupa osób, dla których wzbogacenie diety w cytrulinę (lub jabłczan cytruliny) może być przydatnym rozwiązaniem regulującym pracę mięśni i problemy wynikające z ich nadmiernego zmęczenia.   

Cytrulina – dawkowanie. Jak ją stosować? 

Zalecane jest, aby w celach uzyskania pozytywnych efektów treningowych (lub innej formy zwiększonego wysiłku fizycznego) przyjmować od 2 do 6 g cytruliny lub proporcjonalnie do 8 g jabłczanu cytruliny na dobę. Dzienna dawka powinna być podzielona na dwie porcje zażywane przed i po treningu.  

W przypadku zaburzeń erekcji rekomendowana jest dawka 1,5–2 g cytruliny na dobę, przyjmowana około 1 godziny przed stosunkiem.  

Regulacja poziomu ciśnienia krwi nie wymaga przyjmowania preparatu o określonej porze. Wystarczy regularnie dobowo spożywać 3–4 g aminokwasu.  

Cytrulina – przeciwwskazania, skutki uboczne 

Cytrulina jest aminokwasem, który – spożywany w formie suplementu – jest dobrze tolerowany przez organizm ludzki. Z wyników opublikowanych badań naukowych można wnioskować, że nawet dawka 15 g aminokwasu na dobę nie wywołuje żadnych niepożądanych skutków ubocznych. 

Pomimo dobrej tolerancji tego aminokwasu przez nasz organizm zawsze należy zapoznać się z rekomendacją producenta w kwestii dobowej ilości preparatu i ewentualnych przeciwwskazań (mogą one być związane nie z cytruliną, a z innymi składnikami wybranego suplementu). Warto też skonsultować rozpoczęcie suplementacji cytruliną z lekarzem lub dietetykiem. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób cierpiących na schorzenia układu krwionośnego i dysfunkcje pokarmowe. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały m.in. magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?  

  • Grzyby – właściwości i wartości odżywcze. Jak je przyrządzać, suszyć i mrozić? Jak uniknąć zatrucia grzybami?

    Niskokaloryczne i bogate w łatwo przyswajalne biało oraz błonnik pokarmowy – mowa o grzybach, które Polacy chętnie zbierają i spożywają. Są cenione nie tylko za ich smak, ale także za ich wpływ na zdrowie. Które grzyby warto zbierać? Jaka jest różnica pomiędzy grzybami niejadalnym a trującymi? I najważniejsze – jak uniknąć zatrucia grzybami? Podpowiadamy. 

  • Borowik szatański – charakterystyka i występowanie. Objawy zatrucia borowikiem szatańskim i pierwsza pomoc przy zatruciu

    Borowik szatański, szatan, diablik, smoczy łeb – nie bez powodu ma tak złowieszcze nazwy – należy do grupy grzybów trujących, które po spożyciu mogą wywołać silne dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego i nie tylko. Jak odróżnić borowika szatańskiego od szlachetnego? Jakie są objawy zatrucia borowikiem szatańskim? Co zrobić, gdy dojdzie do zatrucia? Podpowiadamy.

  • Cukier muscovado – właściwości i zastosowanie

    Ciemnej barwy, o karmelowym, przyjemnym smaku – sprawdzi się w wielu daniach na słodko i na wytrawnie. Od wielu już lat uważany za lepszy zamiennik tradycyjnego białego cukru otrzymywanego z buraków, ale czy zasłużenie? Czy cukier muscovado dostarcza mniej kalorii? Czy jest zdrowszy? Do czego można go jeszcze wykorzystać? 

  • Rabarbar – wartości odżywcze, właściwości i przepisy z rabarbarem

    Rabarbar nieodłącznie kojarzy się nam ze smakami lata. Gdy nadchodzi na niego sezon, niejeden z nas kupuje go z zamiarem przygotowania pysznego ciasta drożdżowego lub kompotu z jego dodatkiem. Jakie właściwości posiada rabarbar? Gdzie znalazł swoje zastosowanie i kto może, a kto nie powinien po niego sięgać? 

  • Dieta przeciwnowotworowa – zasady, wskazówki, produkty antyrakowe

    Uniwersalnej diety mającej na celu zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby nowotworowej nie ma. Istnieje jednak sporo doniesień w temacie poszczególnych składników pożywienia, które takie działanie mogą wykazywać. Równolegle należy wspomnieć i o czynnikach, które będą działać pronowotworowo. Po które produkty sięgać na co dzień, a które ograniczyć? Jakie są zasady diety obniżające ryzyko zachorowania na raka? 

  • Który probiotyk na zdrowe jelita wybrać? Tabletka, żel, koncentrat probiotyczny

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Soja – czy jest zdrowa?

    Budząca od lat kontrowersje soja jest jedną z ważniejszych roślin uprawnych na świecie, zaraz po pszenicy, kukurydzy i ryżu. Zdaniem wielu badaczy, jej spożycie może wiązać się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi, w tym m.in. profilaktyką chorób układu sercowo-naczyniowego, osteoporozy oraz z łagodzeniem objawów okresu menopauzalnego.   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij