Cytrulina - właściwości i dawkowanie. Jak działa jabłczan cytruliny?
Joanna Orzeł

Cytrulina - właściwości i dawkowanie. Jak działa jabłczan cytruliny?

Cytrulina jest aminokwasem, który pełny ważne funkcje w organizmie człowieka. Dzięki swoim właściwościom pomaga m.in. regulować ciśnienie krwi oraz zwiększyć wydolność mięśni. W jakich produktach można znaleźć cytrulinę? Kiedy warto sięgnąć po preparaty z cytruliną? Podpowiadamy. 

  1. Cytrulina – co to?
  2. Właściwości i działanie cytruliny
  3. Cytrulina jako suplement diety – dla kogo?
  4. Cytrulina – dawkowanie. Jak ją stosować?
  5. Cytrulina – przeciwwskazania, skutki uboczne

Na rynku znajdziemy preparaty o bogatym składzie, mające pozytywny wpływ na różnorodne funkcje naszego organizmu. Są też preparaty o składzie mniej skomplikowanym, ale skierowane do grona odbiorców, którzy takiej suplementacji potrzebują. Składnikiem, którego raczej nie znajdziemy w wielokomponentowych preparatach, jest cytrulina (często pod postacią jabłczanu cytruliny). To aminokwas, którego funkcja w organizmie jest bardzo ważna. Jakie korzyści naszemu zdrowiu może przynieść suplementacja cytruliny?  

Cytrulina – co to?

Cytrulina jest związkiem chemicznym zaliczanym do alfa-aminokwasów (posiadających grupę aminową przy pierwszym atomie węgla znajdującym się w łańcuchu węglowodorowym przyłączonym do grupy karboksylowej). Jak każdy aminokwas, który pełni biologiczne funkcje w organizmie człowieka, występuje w formie L-aminokwasu. Jest aminokwasem endogennym, czyli takim, który przez komórki naszego organizmu jest samodzielnie syntezowany.  

Co ciekawe, cytrulina pierwszy raz została wyizolowana w 1914 roku z arbuza. Stąd też pochodzi jej nazwa: od łacińskiego citrullus oznaczającego właśnie tę roślinę.

Cytrulinę znajdziemy w innych roślinach zaliczanych do rodziny dyniowatych: dynia, ogórki czy mało popularna w Polsce tykwa, a także w roślinach strączkowych (ciecierzyca, soja), mięsie czy orzechach.

Powiązane produkty

Właściwości i działanie cytruliny

Cytrulina pełni ważne funkcje w naszym organizmie, jednak nie jest aminokwasem używanym do budowy białek. Między innymi odgrywa istotną rolę w cyklu mocznikowym (nazywany inaczej cyklem ornitynowymm lub mocznikowym cyklem Krebsa). Jest to jedna z wielu skomplikowanych przemian metabolicznych, mających miejsce w komórkach naszego ciała. Jej celem jest przekształcenie nadmiarowej ilości toksycznego dla organizmu amoniaku w mocznik, który wydalany jest z moczem lub z potem.  

Ten aminokwas bierze udział w syntezowaniu innych ważnych dla organizmu aminokwasów – argininy i ornityny. Zdolność przekształcenia ornityny w argininę sprawia, że pośrednio cytrulina przyczynia się do rozszerzenia naczyń krwionośnych (poprzez udział argininy w syntezie tlenku azotu regulującego ten proces). Tym samym powoduje zwiększenie przepływu krwi w naszym układzie krążenia, czego efektem jest obniżenie ciśnienia krwi w całym organizmie. Ta właściwość może przyczyniać się do wielu pozytywnych efektów zdrowotnych jak regulacja problemów z nadciśnieniem, zwiększenie wydolności fizycznej naszych mięśni podczas wysiłku (np. treningu) czy regulacja zaburzeń erekcji.   

Ponadto z przeprowadzonych badań wynika, że jabłczan cytruliny (zestryfikowana forma aminokwasu) przyczynia się do zmniejszenia problemów z bólami mięśni po intensywnym treningu.

Ester pozytywnie wpływa na obniżenie stężenia kwasu mlekowego produkowanego w naszych mięśniach w sytuacji zwiększonego wysiłku i niedostatecznej podaży tlenu. 

Cytrulina jako suplement diety – dla kogo?

Na rynku znajdziemy preparaty zawierające cytrulinę w postaci L-aminokwasu lub jabłczanu. Często w ich składzie dodatkowo znajduje się też inny aminokwas – arginina. 

Suplementy z cytruliną będą odpowiednie dla osób, u których zdiagnozowano problemy z działaniem układu krążenia jak podwyższone ciśnienie krwi. Także mężczyźni cierpiący na łagodne problemy z erekcją mogą rozważyć suplementację tego aminokwasu w celu regulacji zaburzeń. 

Sportowcy i osoby, które regularnie podejmują duży wysiłek fizyczny (np. związany z wykonywanym zawodem), to kolejna grupa osób, dla których wzbogacenie diety w cytrulinę (lub jabłczan cytruliny) może być przydatnym rozwiązaniem regulującym pracę mięśni i problemy wynikające z ich nadmiernego zmęczenia.   

SUPLEMENTY DLA SPORTOWCÓW

WITAMINY I MINERAŁY

AMINOKWASY

Cytrulina – dawkowanie. Jak ją stosować?

Zalecane jest, aby w celach uzyskania pozytywnych efektów treningowych (lub innej formy zwiększonego wysiłku fizycznego) przyjmować od 2 do 6 g cytruliny lub proporcjonalnie do 8 g jabłczanu cytruliny na dobę. Dzienna dawka powinna być podzielona na dwie porcje zażywane przed i po treningu.  

W przypadku zaburzeń erekcji rekomendowana jest dawka 1,5–2 g cytruliny na dobę, przyjmowana około 1 godziny przed stosunkiem.  

Regulacja poziomu ciśnienia krwi nie wymaga przyjmowania preparatu o określonej porze. Wystarczy regularnie dobowo spożywać 3–4 g aminokwasu.

Cytrulina – przeciwwskazania, skutki uboczne

Cytrulina jest aminokwasem, który – spożywany w formie suplementu – jest dobrze tolerowany przez organizm ludzki. Z wyników opublikowanych badań naukowych można wnioskować, że nawet dawka 15 g aminokwasu na dobę nie wywołuje żadnych niepożądanych skutków ubocznych. 

Pomimo dobrej tolerancji tego aminokwasu przez nasz organizm zawsze należy zapoznać się z rekomendacją producenta w kwestii dobowej ilości preparatu i ewentualnych przeciwwskazań (mogą one być związane nie z cytruliną, a z innymi składnikami wybranego suplementu). Warto też skonsultować rozpoczęcie suplementacji cytruliną z lekarzem lub dietetykiem. Jest to szczególnie ważne w przypadku osób cierpiących na schorzenia układu krwionośnego i dysfunkcje pokarmowe.

  1. E. Curis i in., Almost all about citrulline in mammals, "Amino Acids", nr 29 2005. 
  2. S. Bahri i in., Citrulline: From metabolism to therapeutic use, "Nutrition", nr 29 (3) 2013. 
  3. T.D. Allerton, i in., l-Citrulline Supplementation: Impact on Cardiometabolic Health, "Nutrients", nr 10 (7) 2018.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Lizyna – właściwości, występowanie, objawy niedoboru i suplementacja

    Lizyna (nazwa skrótowa Lys, skrót jednoliterowy K) to organiczny związek chemiczny należący do grupy aminokwasów białkowych. Nie jest wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim, choć pełni w nim wiele funkcji, m.in. regeneruje uszkodzone tkanki, chroni przed miażdżycą oraz wzmacnia pracę układu immunologicznego. Warto dbać o jej odpowiedni poziom, aby nie dopuścić do wielu schorzeń i dolegliwości. Jak dostarczać lizynę do organizmu i jakie są skutki jej niedoborów?

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • Karnozyna – kiedy po nią sięgać? Na co pomoże?

    Karnozyna jest strukturalnie prostym związkiem (składa się zaledwie z dwóch aminokwasów) występującym endogennie w organizmie ludzkim. Ma zestaw unikalnych właściwości, które przekładają się na szeroki wachlarz działań i zastosowań. Czym jest karnozyna i jak ją stosować? Zapraszamy do lektury.

  • Cytryna - dlaczego warto ją polubić?

    Cytryna - kwaśna, soczysta i aromatyczna, to najczęściej spożywany owoc cytrusowy na świecie. Jest znana i ceniona od bardzo dawna. Cytryna to m.in. bogate źródło witaminy C (kwas askorbinowy), która wspiera odporność i łagodzi przebieg infekcji. Ponadto dzięki obecności w swoim składzie rutyny, ten kwaśny owoc jednocześnie zapobiega utracie witaminy C z organizmu i uszczelnia naczynia krwionośne.

  • Kurkuma (ostryż długi) – właściwości i działanie. Jak ją stosować? Przeciwwskazania do spożywania kurkumy

    Kurkuma (ostryż długi, szafran indyjski), nazywana złotem Indii, to znana od przynajmniej 2500 lat przyprawa, powszechnie występująca, używana i szanowana w krajach dalekowschodnich. Obecnie szturmem zdobywa resztę świata nie tylko jako składnik kulinariów czy jako surowiec stosowany w kosmetyce naturalnej, ale przede wszystkim ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jak stosować kurkumę? Czy są jakieś przeciwskazania, by korzystać z jej bogactw? Kiedy warto sięgnąć po suplementy z kurkumą?

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Ornityna – co to takiego? Kiedy ją stosować?

    Ornityna była popularna wśród kulturystów w latach 80-tych. Sportowcy używali jej razem z argininą – celem osiągnięcia lepszych wyników i „wypłukania” amoniaku (produktu ubocznego metabolizmu białek). Producenci twierdzą, że zapobiega zmęczeniu, dodaje energii i wpływa na poprawę wyników sportowych. W medycynie z kolei stanowi lek stosowany m.in. w celu intensyfikacji metabolizmu i eliminacji amoniaku np. w strategiach terapeutycznych w encefalopatii wątroby. Czym właściwie jest ornityna? Jakie właściwości posiada ten związek i kto może ją stosować?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl