Lizyna – właściwości, występowanie, objawy niedoboru i suplementacja
Krzysztof Słomiak

Lizyna – właściwości, występowanie, objawy niedoboru i suplementacja

Lizyna (nazwa skrótowa Lys, skrót jednoliterowy K) to organiczny związek chemiczny należący do grupy aminokwasów białkowych. Nie jest wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim, choć pełni w nim wiele funkcji, m.in. regeneruje uszkodzone tkanki, chroni przed miażdżycą oraz wzmacnia pracę układu immunologicznego. Warto dbać o jej odpowiedni poziom, aby nie dopuścić do wielu schorzeń i dolegliwości. Jak dostarczać lizynę do organizmu i jakie są skutki jej niedoborów?

  1. Lizyna i jej właściwości – dlaczego jest tak istotna dla organizmu?
  2. Lizyna: źródła pokarmowe
  3. Niedobór lizyny – jak się objawia?
  4. Suplementy diety z lizyną – na co zwracać uwagę przy zakupie?
  5. Przedawkowanie i przeciwwskazania do spożywania suplementów z lizyną

Lizyna i jej właściwości – dlaczego jest tak istotna dla organizmu?

Lizyna stanowi budulec białek, między innymi w mięśniach, ścięgnach i kościach. Przyspiesza przyrost masy mięśniowej oraz regenerację uszkodzonych tkanek. Z tego względu jest niezwykle ważna w okresie wzrostu, a także u osób aktywnych fizycznie. Zalecana jest w rekonwalescencji po urazach czy przeciążeniach mięśni u osób wracających do uprawiania sportu po przebytej kontuzji.  

Lizyna, biorąc udział w syntezie białka, uczestniczy również w produkcji hormonów, przeciwciał, enzymów, a także przyczynia się do wytwarzania kolagenu odpowiadającego m.in. za sprężystość skóry. Wspomaga więc jej elastyczność, dobrą kondycję oraz młody wygląd. Zwiększa także absorpcję wapnia w jelicie cienkim i jest zalecana osobom narażonym na jego niedobór. Ponadto bierze udział w metabolizmie tłuszczów warunkując produkcje L-karnityny. Razem z tym aminokwasem wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i chroni przed miażdżycą. Lizyna hamuje wytwarzanie argininy – aminokwasu odpowiedzialnego za rozprzestrzenianie po organizmie wirusa opryszczki HSV (stosuje się ją wspomagająco przy zakażeniu nim). Co więcej, wzmacnia pracę układu immunologicznego, zwiększa odporność oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy.  

Lizynę można stosować razem z witaminą C. Razem stymulują organizm do produkcji przeciwciał, zapobiegają infekcji lub skracają czas jej trwania.  

Aminokwas ten korzystnie wpływa również na koncentrację umysłową i dodaje energii. Suplementacja lizyną może być pomocna w walce ze stresem i stanach lękowych. Lizyna, w połączeniu z innymi antyoksydantami, zapobiega powstawaniu i rozprzestrzenianiu się komórek nowotworowych.

Powiązane produkty

Lizyna: źródła pokarmowe

Lizyna jako niezbędny związek chemiczny musi być dostarczana w codziennej diecie z pożywieniem bądź suplementami diety. W jakiej żywności występuje? Znajduje się zarówno w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego. Wśród produktów ją zawierających można wymienić: sery żółte i twarogowe, jajka, mleko, ryby (np. halibut, łosoś, tuńczyk), kurczak, indyk, wołowina, czekolada, migdały, produkty sojowe, pełnoziarniste pieczywo, kakao, czerwona fasola, zielony groszek, pietruszka i kasza gryczana.

Na niedostateczną ilość lizyny pozyskiwanej z pożywienia narażeni są weganie. Powinni więc zwracać uwagę na produkty, w których występuje ten aminokwas lub dostarczać go do organizmu w postaci suplementacji.

Niedobór lizyny – jak się objawia?

Do najczęstszych symptomów niedoboru lizyny zalicza się:

  • zmęczenie,
  • rozdrażnienie,
  • spadek energii,
  • problemy z koncentracją,
  • słaby stan i wypadanie włosów,
  • brak apetytu,
  • niedokrwistość,
  • opryszczkę,
  • przekrwione oczy,
  • zawroty głowy,
  • odwapnienie kości,
  • zanik mięśni, spowolniony rozwój wzrostu.

NATURALNE SUPLEMENTY

AMINOKWASY

PROBIOTYKI

Suplementy diety z lizyną – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Ze względu na szeroką gamę produktów zawierających lizynę, uzupełnienie jej niedoboru nie jest trudne. Można odpowiednio zmodyfikować dietę bądź sięgnąć po suplementy diety (np. lizyna w tabletkach lub kapsułkach). Warto zwrócić uwagę na takie preparaty, w których występuje ona w postaci wolnej, czyli o największej biodostępności dla organizmu człowieka.  

Odpowiedni suplement z lizyną to produkt, w którego składzie znajdować się będzie wolna lizyna (tj. poprzedzona literą L), czyli L-lizyna.

Przedawkowanie i przeciwwskazania do spożywania suplementów z lizyną

Przedawkowanie lizyny zdarza się rzadko i zazwyczaj skutkuje zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi oraz biegunką. Nie ma wyraźnych przeciwwskazań do stosowania suplementów z lizyną w rekomendowanych dawkach, jednakże nie jest ona zalecana kobietom w ciąży, kobietom karmiącym piersią oraz osobom, które w najbliższym czasie mają zaplanowane zabiegi operacyjne.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Badanie poziomu aminokwasów w organizmie – kiedy należy sprawdzić ich poziom?

    Do oceny stężenia wolnych aminokwasów służy aminogram (profil aminokwasów). Badanie jest stosowane w diagnostyce wrodzonych wad metabolicznych, ale także przy projektowaniu odpowiedniej diety uzupełniającej lub obniżającej poziom konkretnych aminokwasów. Badanie poziomu aminokwasów zaleca się także sportowcom. Wynik oznaczenia w tym przypadku pozwala na wprowadzenie właściwej suplementacji diety, od której m.in. zależy osiągnięcie założonych celów treningowych.  Czy do profilu aminokwasów trzeba być na czczo, ile kosztuje aminogram i jakie są objawy niedoboru i nadmiaru aminokwasów?

  • BCAA – co to jest, co daje i jak stosować aminokwasy BCAA

    Aminokwasy egzogenne to grupa dziewięciu aminokwasów, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem. Wśród nich znajdują się trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, które od wielu lat przykuwają uwagę osób systematycznie uprawiających sport. Dzieje się tak ze względu na potencjalne korzyści wynikające z ich dodatkowej suplementacji.

  • Cytrulina - właściwości i dawkowanie. Jak działa jabłczan cytruliny?

    Cytrulina jest aminokwasem, który pełny ważne funkcje w organizmie człowieka. Dzięki swoim właściwościom pomaga m.in. regulować ciśnienie krwi oraz zwiększyć wydolność mięśni. W jakich produktach można znaleźć cytrulinę? Kiedy warto sięgnąć po preparaty z cytruliną? Podpowiadamy. 

  • Jakie suplementy stosować, by nasilić spalanie tłuszczu

    Przedstawiamy składniki występujące w suplementach, których skuteczność została potwierdzona badaniami naukowymi.

  • Białko w diecie – dlaczego takie ważne?

    Białko jest jednym z trzech makroskładników zawartych w naszym pożywieniu. Odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie, między innymi służy do budowy naszych tkanek i narządów, syntezy hormonów i enzymów, pełni funkcje transportowe, magazynujące (np. żelazo ), reguluje przebieg procesów biologicznych, immunologicznych, kontrolują procesy wzrostu i różnicowania komórek.

  • Kolagen wołowy do picia – alternatywa do kolagenu rybiego

    Kolagen wołowy, podobnie jak kolagen rybi, jest cennym źródłem aminokwasów – głównie glicyny i proliny. Jednakże kolagen wołowy wykazuje znacznie większą zawartość hydroksyproliny, która warunkuje wyższą stabilność termiczną kolagenu pochodzącego od krów niż tego pozyskiwanego z ryb i owoców morza. Zarówno kolagen wołowy, jak i morski wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, dlatego są częstym składnikiem suplementów diety polecanym dla poprawy urody.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

  • Białko w organizmie – funkcje, rodzaje i zapotrzebowanie. Produkty bogate w białko

    Białko – jeden z najważniejszych elementów codziennej diety. Buduje, reguluje, wzmacnia... Gdzie go szukać i które jego źródło będzie najlepszym wyborem? Jakie jest dzienne zapotrzebowanie na białko u kobiet, mężczyzn i dzieci? Jakie są konsekwencje nadmiaru lub niedoboru białka w diecie? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl