Kolagen wołowy do picia – alternatywa do kolagenu rybiego
Kolagen wołowy, podobnie jak kolagen rybi, jest cennym źródłem aminokwasów – głównie glicyny i proliny. Jednakże kolagen wołowy wykazuje znacznie większą zawartość hydroksyproliny, która warunkuje wyższą stabilność termiczną kolagenu pochodzącego od krów niż tego pozyskiwanego z ryb i owoców morza. Zarówno kolagen wołowy, jak i morski wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci, dlatego są częstym składnikiem suplementów diety polecanym dla poprawy urody.
- Kolagen wołowy – właściwości i charakterystyka
- Jak działa kolagen wołowy? Jakie są zalety i wady?
- Kolagen wołowy a rybi – jaka jest różnica?
- Kolagen wołowy – dla kogo?
- Co jeść, żeby uzupełnić niedobory kolagenu?
- Formy kolagenu – płyn, proszek czy tabletki?
- Kolagen wołowy do picia
- Kolagen wołowy w proszku
- Kolagen wołowy w tabletkach
- Czym jest hydrolizowany kolagen wołowy?
- Czy warto stosować kolagen wołowy?
W celu poprawy składu ciała wskazane jest przyjmowanie kolagenu wołowego. Kolagen wołowy, który jest źródłem kolagenu typu II, wpływa na poprawę stanu i funkcjonowania tkanki chrzęstnej i stawów. Warto stosować kolagen wołowy w celu uzupełnienia terapii choroby zwyrodnieniowej stawów oraz podczas urazów kostno-stawowych.
Kolagen wołowy – właściwości i charakterystyka
Z biochemicznego punktu widzenia białka tworzące charakterystyczną potrójną helisę, która jest złożona z trzech łańcuchów polipeptydowych, oraz charakterystyczne struktury, tzw. liny: prawoskrętne i rozciągnięte superhelisy, pomimo nieco odmiennego rozmiaru, funkcji i rozmieszczenia w tkankach noszą wspólną nazwę „kolagen”. Potrójna helisa polipeptydowa, nazywana tropokolagenem, stanowi podstawową jednostkę strukturalną kolagenu i może osiągać długość ok. 300 nm. Na obu końcach tropokolagenu występują telopeptydy warunkujące immunogenność białka. Dotychczas opisano 26 genetycznie różnych typów kolagenu. Każdy łańcuch polipeptydowy zawiera około 1050 aminokwasów, z których ok. 30% stanowi glicyna, ok. 25% kwasy iminokarboksylowe, jak prolina i hydroksyprolina. Białka kolagenowe wykazują znaczną odporność na działanie enzymów proteolitycznych. Jedynie kolagenoza powoduje ich degradację.
Kolagen wołowy znajduje szerokie zastosowanie:
- Wykorzystywany jest do produkcji preparatów aptecznych będących źródłem licznych aminokwasów – składowych kolagenu. W aptekach dostępne są różne postacie kolagenu: tabletki, kapsułki, płyny, proszki do rozpuszczania.
- Stanowi składnik wypełniaczy tkankowych wykorzystywanych w zabiegach z zakresu medycyny estetycznej. Wypełniacze tkankowe z kolagenem stosowane są na skórę twarzy i ciała w celu wypełnienia zmarszczek, bruzd, nierówności, modelowania owalu twarzy, zwiększenia gęstości skóry oraz jej napięcia. Wypełniacze z kolagenem mogą być stosowane do uzupełnienia ubytków po urazach lub wypadkach.
- Stosowany jest w przemyśle kosmetycznym do produkcji kremów, żeli, serum do pielęgnacji twarzy, w preparatach przeciwstarzeniowych – wykorzystywane są tu właściwości spowalniające procesy starzenia, zwiększające gęstość skóry, poprawiające jej jędrność oraz sprężystość.
Jak działa kolagen wołowy? Zalety i wady
Kolagen warunkuje lepsze przyswajanie składników mineralnych. Kości składają się w ok. 90% z kolagenu, dlatego jest on kluczowy dla utrzymania gęstości i prawidłowej budowy kości. Kolagen wspomaga procesy regeneracyjne w tkance chrzęstnej oraz ogranicza aktywność enzymów uczestniczących w przebiegu stanu zapalnego i bólowego.
Kolagen przyczynia się do regeneracji organizmu, uczestniczy w gojeniu ran, procesie bliznowacenia oraz zrastania kości po urazach. Może uczestniczyć w detoksykacji organizmu oraz w stymulowaniu produkcji soku żołądkowego. Kolagen wołowy ma podobną budowę do naturalnego kolagenu wytwarzanego w organizmie. W przewodzie pokarmowym wchłaniany jest w sporych ilościach i wykazuje znaczną dostępność. W przeciwieństwie do kolagenu rybiego pozbawiony jest nieprzyjemnego zapachu ryb. Kolagen wołowy otrzymuje się z elementów pochodzących od zwierząt, takich jak kości, skóry czy chrząstki. Z tego względu produkt nie znajdzie zastosowania u osób prowadzących diety roślinne, które są pozbawione produktów odzwierzęcych – jak dieta wegańska lub wegetariańska.
Jaka jest różnica między kolagenem wołowym a rybim?
Kolagen wołowy pozyskiwany jest z kości, chrząstek, skóry i tkanki łącznej krów. Kolagen rybi otrzymuje się ze skóry, łusek, ości ryb i innych organizmów morskich. Zarówno kolagen wołowy, jak i rybi zawierają 18 aminokwasów, głównie glicynę, prolinę i hydroksyprolinę. W jednym z badań wykazano, że w kolagenie wołowym znajduje się o ok. 30% więcej hydroksyproliny. Aminokwas ten warunkuje lepszą stabilność termiczną kolagenu wołowego niż tego pochodzenia morskiego. W przypadku kolagenu rybiego odnotowuje się denaturację białek przy niższej temperaturze, niż ma to miejsce w przypadku kolagenu wołowego, który ma większą zawartość hydroksyproliny.
Kolagen wołowy jest źródłem nie tylko występującego w kolagenie morskim kolagenu typu I, ale również kolagenu typu II, który jest bardzo ważnym budulcem chrząstek i ciała szklistego oka. Kolagen typu I jest pomocny przy spowalnianiu procesów starzenia skóry, poprawie stanu cery, włosów i paznokci. W tym celu może być stosowany zarówno kolagen rybi, jak i wołowy, które są jego źródłem. Kolagen typu II, który występuje w kolagenie pochodzenia wołowego, wpływa korzystnie na stawy i skład ciała. Kolagenowi rybiemu przypisuje się nieco lepsze wchłanianie niż temu pochodzącemu od ssaków.
Kolagen wołowy – dla kogo?
Suplementacja kolagenu jest wskazana w licznych przypadkach:
- sportowcom, osobom uprawiającym sporty ekstremalne, obciążonym silnym wysiłkiem fizycznym,
- osobom po urazach ortopedycznych,
- osobom starszym profilaktycznie przeciw uszkodzeniom kostno-stawowym,
- w okresie rekonwalescencji po złamaniach kości, uszkodzeniach stawów, zwichnięciach, skręceniach,
- kobietom w okresie poporodowym w celu szybszej regeneracji tkanek i szybszego gojenia się ran poporodowych, po cesarskim cięciu,
- pacjentom z chorobami reumatycznymi, reumatoidalnym zapaleniem stawów, chorobą zwyrodnieniową stawów.
W jednym z badań wykazano, że u 81% osób stosujących kolagen wołowy wystąpiło zmniejszenie bólu stawów, a u 69% osób przyjmujących hydrolizat kolagenu nastąpiła redukcja liczby przyjmowanych leków przeciwbólowych o ponad 50% w odniesieniu do placebo.
Kolagen w jedzeniu – w jakich produktach spożywczych znajduje się go najwięcej?
Naturalne źródła kolagenu można znaleźć w wielu produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak podroby (wątróbka, serca), galaretki rybne, wieprzowe, owocowe, salceson, chrząstki, golonka, żelatyna, buliony z kurzych łapek, sproszkowane chrząstki i płetwy rekina. Dodatkowo warto spożywać produkty bogate w substancje zwiększające naturalną syntezę kolagenu w organizmie. Wytwarzanie kolagenu mogą wspomagać: witaminy A, C i E oraz flawonoidy zawarte owocach (maliny, truskawki, cytrusy) i warzywach (natka pietruszki, papryka).
Formy kolagenu – płyn, proszek czy tabletki?
W aptekach można znaleźć różne postaci kolagenu: proszek, płyn, tabletki, kapsułki, shoty, saszetki. Preparaty z kolagenem występują w formie jednoskładnikowych produktów zawierających kolagen wołowy, wieprzowy lub morski. Dostępne są także suplementy wieloskładnikowe, w których poza kolagenem zawarte są inne cenne składniki: glukozamina, chondroityna, witamina C, kwas hialuronowy, koenzym Q10. Kolagen do picia jest łatwy w użyciu, nie wymaga popijania ani dodatkowego rozpuszczania w płynie. Gwarantuje także dobrą przyswajalność. Warto wybierać produkty kolagenowe z dodatkiem innych substancji wspomagających jego działanie, jak witamina C, która jest kluczowym elementem w jego syntezie.
Kolagen wołowy do picia
Kolagen do picia występuje w formie płynu w butelce lub jednorazowych shotów, które są gotowe do wypicia w postaci pojedynczej dawki kolagenu. Nie trzeba go ani popijać, ani rozpuszczać. Należy jedynie pamiętać, aby po otwarciu butelki przechowywać płyn w lodówce.
Kolagen wołowy w proszku
Suplementy kolagenowe w proszku są alternatywą dla kapsułek i tabletek do łykania. W przypadku osób, które mają problem z połykaniem stałych postaci leku, mogą być najlepszym wyborem. Proszek z kolagenem należy wsypać do naczynia z wodą, sokiem lub ulubionym napojem, a następnie wymieszać i wypić. Kolagen w proszku można dodać do koktajlu, smoothie, jogurtu lub kefiru.
Kolagen wołowy w tabletkach
Kolagen wołowy w tabletkach to łatwa do przyjęcia forma. W tej postaci kolagen można przyjmować w wygodny sposób, nie wymaga rozpuszczania ani przechowywania w lodówce. Należy jedynie połknąć tabletkę z kolagenem. Zazwyczaj w tabletkach występuje hydrolizat kolagenu, który jest lepiej przyswajalną formą. Dodatkowe składniki, jakie możemy znaleźć, to: wapń wspomagający właściwe funkcjonowanie kości, witaminy z grupy B i witamina C, które wspomagają zachowanie zdrowej skóry.
Czym jest hydrolizowany kolagen wołowy?
Kolagen jest wytwarzany fizjologicznie przez organizm, natomiast kolagen hydrolizowany otrzymywany jest na drodze chemicznej lub enzymatycznej. Hydrolizowany kolagen powstaje w procesie hydrolizy. Wytwarzanie kolagenu hydrolizowanego rozpoczyna się od ekstrakcji kolagenu ze skór wieprzowych i bydlęcych, z kości kurczaka, ze skór oraz kości ryb i bezkręgowców wodnych. Następnie otrzymany w ten sposób kolagen na drodze hydrolizy enzymatycznej umożliwia uzyskanie lepiej przyswajalnych peptydów o mniejszej masie. Aktywność tak otrzymanego produktu uwarunkowana jest stopniem hydrolizy oraz rodzajem enzymu wykorzystanego w procesie chemicznym. W porównaniu do żelatyny hydrolizowany kolagen wykazuje znacznie lepszą rozpuszczalność zarówno w gorącej, jak i zimnej wodzie. Natomiast żelatyna rozpuszcza się jedynie w gorącej wodzie. Ponadto hydrolizowany kolagen jest lepiej przyswajalny i łatwiej trawiony w układzie pokarmowym niż żelatyna, dlatego jest bardziej uniwersalnym surowcem. Hydrolizowany kolagen występuje w postaci płynów, proszków do rozpuszczania i kapsułek.
Czy warto stosować kolagen wołowy?
Kolagen jest związkiem dobrze tolerowanym i bezpiecznym. Jest biokompatybilny z tkankami w organizmie. Kolagen znajduje zastosowanie w wielu gałęziach medycyny – w fizjoterapii, ortopedii, medycynie estetycznej oraz w kosmetologii. Przyjmowany doustnie może przynieść korzystne rezultaty podczas rehabilitacji, w rekonwalescencji, przy urazach kostno-stawowych, jak uszkodzone ścięgno, staw czy więzadło. Wpływa korzystnie na stan włosów, paznokci i skóry, dlatego jest częstym składnikiem suplementów wspomagających poprawę stanu skóry.