
Kolagen rybi do picia – kiedy po niego sięgnąć i jak stosować?
Kolagen jest naturalnym polimerem białkowym budującym skórę, stawy włosy i paznokcie. Jest ważnym składnikiem budulcowym oraz wspomaga regenerację, gojenie i procesy naprawcze w organizmie. Kolagen jest naturalnie syntetyzowany w fibroblastach. Tworzą go wyłącznie aminokwasy endogenne. Wraz z wiekiem naturalna synteza kolagenu w organizmie ulega obniżeniu, dlatego po 30. roku życia warto włączyć jego suplementację do codziennej rutyny.
- Czym jest kolagen?
- Kolagen rybi – czym się różni od kolagenu wołowego i wieprzowego?
- Na co pomaga kolagen rybi? Właściwości i zastosowanie
- Najmocniejszy kolagen rybi do picia – dla kogo?
- W jakiej formie stosować kolagen z ryb morskich?
- Jak stosować kolagen rybi?
- Jak długo stosować kolagen rybi dla najlepszych efektów?
Czym jest kolagen?
Kolagen jest naturalnym składnikiem występującym w organizmie. Stanowi ok. 1/3 całkowitego białka ludzkiego. Warunkuje nawilżenie, regenerację oraz prawidłową elastyczność i jędrność skóry. Do 25. roku życia istnieje równowaga pomiędzy fizjologicznie wytwarzanym kolagenem w organizmie a jego naturalnym ubytkiem.
Następnie wraz z wiekiem – powyżej 30. roku życia – obniża się zdolność organizmu do wytwarzania kolagenu, a jego utrata przewyższa odbudowę. Struktura sieci powiązań włókien kolagenowych ulega osłabieniu, co skutkuje pojawieniem się zmarszczek oraz zwiotczeniem skóry.
Kto powinien suplementować kolagen? Jak stosować kolagen do picia?
Suplementacja kolagenu jest wskazana dla:
- sportowców,
- osób po urazach aparatu ruchu,
- osób z problemami stawowymi,
- osób z chorobami autoimmunologicznymi,
- osób po urazach, kontuzjach,
- osób z nadmiernym wycieraniem się mazi stawowej.
Kolagen warto stosować w profilaktyce układu ruchu oraz po to, aby utrzymać zdrowy wygląd skóry i spowolnić procesy starzenia. Może skutecznie ograniczać suchość skóry oraz poprawiać jej jędrność, zahamować łamliwość włosów oraz zapobiegać negatywnemu wpływowi stresu oksydacyjnego na skórę.
Kolagen należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta. Dostępne są różnorodne formy kolagenu: do picia w płynie, w saszetkach do rozpuszczania, w kapsułkach, shotach czy w proszku. Niezależnie od postaci produktu ważne jest przestrzeganie dawkowania zamieszczonego w ulotce lub na opakowaniu produktu oraz jego systematyczne przyjmowanie.
Kolagen rybi – czym się różni od kolagenu wołowego i wieprzowego?
Kolagen rybi do picia jest szczególnie rekomendowany osobom stosującym dietę ubogą w naturalne źródła kolagenu, takie jak ryby i owoce morza, mięso, galaretki. Wskazuje się, że kolagen do picia może być najlepszą formą do zażywania, ponieważ płynna postać szybciej trafia do jelit, gdzie składniki kolagenu mogą być efektywnie wchłonięte oraz wykorzystane przez organizm zgodnie z jego potrzebami.
Początkowo stosowano przede wszystkim kolagen ssaków, następnie po epidemii BSE (gąbczasta encefalopatia bydła, ang. Bovine Spongiform Encephalopathy) wzrosło użycie kolagenu rybiego. Sprawdza się on w kosmetyce, ponieważ jest otrzymywany metodą kwaśnej hydratacji, która umożliwia utrzymanie struktury potrójnej helisy. Pozwala to na zachowanie aktywności biologicznej kolagenu, który wnikając w przestrzeń zewnątrzkomórkową naskórka, wpływa korzystnie na aktywność fibroblastów i keratynocytów będących komórkami budulcowymi skóry.
Niezależnie od rodzaju kolagen zawiera 19 aminokwasów, w tym glicynę, prolinę i hydroksyprolinę. Kolagen rybi jest w mniejszym stopniu usieciowany niż kolagen wołowy czy wieprzowy, co warunkuje jego lepszą rozpuszczalność.
Na co pomaga kolagen rybi? Właściwości i zastosowanie
Kolagen rybi jest ważnym składnikiem wspomagającym zachowanie jędrności, nawilżenia oraz elastyczności skóry. Pozwala także dłużej utrzymać promienny wygląd skóry oraz spowolnić procesy starzenia i wiotczenia. Suplementacja kolagenu rybiego wpływa korzystnie na stan włosów i paznokci, zapobiegając ich rozdwajaniu i łamaniu. Kolagen jest elementem budulcowym skóry, ale uczestniczy również w jej regeneracji. Aminokwasy tworzące kolagen stymulują procesy naprawcze, gojenie się ran czy oparzeń. Kolagen wspomaga regenerację stawów i mięśni, dlatego warto go stosować przy uszkodzeniach kostno-stawowych, podczas rekonwalescencji po urazach, wypadkach i złamaniach. Kolagen do picia zalecany jest sportowcom oraz osobom intensywnie uprawiającym sport wyczynowy.
Kolagen rybi na stawy
Chrząstka stawowa zbudowana jest przede wszystkim z kolagenu typu II, dlatego to właśnie ten rodzaj kolagenu jest kluczowy dla stawów. Jest także składnikiem budulcowym chrząstek oraz ścięgien. Kolagen po podaniu doustnym ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym do wolnych aminokwasów oraz peptydów kolagenowych. Przyjmowanie kolagenu umożliwia zatem dostarczenie do organizmu aminokwasów, które mogą zostać wykorzystane do odbudowy kości, stawów i skóry. Suplementacja kolagenu jest wskazana w chorobie zwyrodnieniowej stawów, ponieważ zwiększa wytrzymałość i odporność chrząstek stawowych na działanie czynników zewnętrznych. Kolagen wpływa na ograniczenie istniejących zwyrodnień oraz pośrednio zmniejsza dolegliwości bólowe związane z chorobą.
Wybierając kolagen na stawy, warto zwrócić uwagę na zawartość kolagenu w pojedynczej dawce. Najlepiej wybierać produkty, które oprócz kolagenu rybiego będą zawierały inne składniki korzystnie wpływające na stawy, np. chondroityna, glukozamina, witamina C. W celu uzyskania jak najlepszych efektów na stawy kuracja kolagenem rybim powinna trwać od 3 do 6 miesięcy.
Kolagen rybi na skórę
Wraz z wiekiem skóra traci jędrność i elastyczność, wiotczeje oraz zaczynają pojawiać się drobne zmarszczki. Jedną z przyczyn tego procesu jest stopniowe zmniejszanie produkcji kolagenu w organizmie po 30. roku życia.
Dowiedziono, że peptydy kolagenowe ze skór ryb mogą efektywnie przenikać do głębszych warstw naskórka i skóry właściwej. Peptydy kolagenowe w naskórku i skórze właściwej mają zdolność do aktywowania fibroblastów oraz nasilania wewnętrznej syntezy kolagenu, co wpływa na poprawę stanu skóry. Zwiększa się nawilżenie, gęstość i elastyczność skóry. Regularne przyjmowanie kolagenu rybiego może wpłynąć na poprawę wyglądu skóry i zmniejszenie widoczności drobnych zmarszczek. Dodatkowo wzmocnieniu ulega kondycja włosów i paznokci.
Kolagen rybi na włosy
Suplementacja kolagenu rybiego może ograniczyć łamliwość włosów wywołaną wpływem czynników mechanicznych, jak czesanie mokrych włosów, noszenie ciasno związanych włosów, pocieranie mokrych włosów ręcznikiem. Składniki tworzące kolagen mogą działać antystatycznie, zmniejszając elektryzowanie i puszenie się kosmyków. Aminokwasy występujące w kolagenie mogą być wbudowywane w strukturę włosów, co wspomoże ich odbudowę. Nie ma natomiast dowodów na to, aby kolagen w jakikolwiek sposób wpływał na ograniczenie siwienia włosów.
Najmocniejszy kolagen rybi do picia – dla kogo?
Kolagen do picia wskazany jest dla sportowców, osób bardzo aktywnych, narażonych na urazy i kontuzje czy dla osób cierpiących na schorzenia kostno-stawowe. Kolagen rybi jest cenionym składnikiem w kosmetologii, ponieważ wspomaga spowolnienie procesów starzenia, poprawę wyglądu włosów, skóry i paznokci. Efekty suplementacji kolagenem rybim można zaobserwować po około miesiącu regularnego przyjmowania. Warto dodać, że fizjologiczne zmniejszenie produkcji kolagenu wpływa nie tylko na włosy, skórę i paznokcie, ale może doprowadzić także do pogorszenia wzroku, osłabienia kości, stawów i zębów. Kolagen do picia powinien posiadać certyfikację gwarantującą jakość produkcji, czysty skład, bez dodatkowych substancji wypełniających.
W jakiej formie stosować kolagen z ryb morskich?
W aptekach kolagen jest dostępny w różnych formach. Jak wcześniej wspomniano, można znaleźć kolagen w tabletkach, kapsułkach, płynie, saszetkach, shotach oraz proszku do rozpuszczania. Dostępne są produkty jednoskładnikowe zawierające kolagen pochodzenia morskiego, wołowego lub wieprzowego. Występują również wieloskładnikowe preparaty z kolagenem, które zawierają dodatkowe substancje wspomagające, takie jak: witamina C, chondroityna, glukozamina, kwas hialuronowy, miedź, koenzym Q10, witaminy z grupy B. Dużym zainteresowaniem cieszy się kolagen rybi do picia. Pod względem składu jest bardzo zbliżony do naturalnego kolagenu ludzkiego. Kolagen rybi do picia jest wygodny w użyciu, nie wymaga dodatkowego rozpuszczania ani popijania i zapewnia dobrą przyswajalność.
Jak stosować kolagen rybi?
Zazwyczaj producenci kolagenów do picia zalecają stosowanie od 25 ml do 50 ml kolagenu rybiego na dobę, przez okres minimum 3 miesięcy dla uzyskania najlepszych rezultatów. Zazwyczaj wskazane jest, aby kolagen do picia po otwarciu przechowywać w lodówce. Suplementując kolagen, należy stosować się do rekomendacji producenta zamieszczonych w ulotce lub na opakowaniu. Nie należy przekraczać zalecanej dawki. Kolagen jest dobrze tolerowany i bezpieczny. Można go przyjmować wraz z innymi suplementami.
Jak długo stosować kolagen rybi dla najlepszych efektów?
W celu osiągnięcia pożądanych rezultatów wskazane jest, aby kolagen rybi przyjmować minimum 3 miesiące. W badaniach dowiedziono, że po 3 miesiącach regularnej suplementacji kolagenu następuje poprawa jędrności, elastyczności i nawilżenia skóry. Zaobserwowano również spłycenie drobnych zmarszczek oraz poprawę gęstości skóry. Badacze wykazali, że kolagen jest bezpieczny w stosowaniu, nie powoduje skutków ubocznych oraz jest dobrze tolerowany przez organizm.
Czy jest potrzebna przerwa w stosowaniu rybiego kolagenu do picia?
W celu osiągnięcia pożądanych rezultatów należy przyjmować kolagen do picia regularnie i zgodnie z zaleconym przez producenta dawkowaniem. Wysycenie organizmu kolagenem rybim powinno trwać minimum 3 miesiące. Po tym czasie widoczne są już oczekiwane efekty. Zazwyczaj rekomenduje się stosowanie kolagenu od 3 do 6 miesięcy, a następnie zrobienie przerwy na około 1 miesiąc, po czym można ponownie przeprowadzić kurację suplementacyjną z kolagenem do picia.