Zdrowe roślinne produkty
Arkadiusz Dąbek

Zdrowa dieta roślinna obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Dieta i styl życia to jedne z głównych czynnik wpływających na rozwój, zahamowanie lub nie dopuszczenie do rozwinięcia się wielu chorób. Prowadzone przez ponad 19 lat badanie wyraźnie pokazuje, że dobroczynny wpływ diety roślinnej może się także przekładać na obniżenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u mężczyzn.

Rak jelita grubego (RJG) jest jednym z najczęściej występujących nowotworów wśród ludzi na świecie. Ryzyko zachorowania zwiększa nadwaga lub otyłość, palenie tytoniu oraz dieta bogata w czerwone lub przetworzone mięso. Włączenie do diety dużej ilości produktów pełnoziarnistych, świeżych owoców i warzyw może zmniejszyć to ryzyko. Przeprowadzone ostatnio badanie wykazało, że u mężczyzn dieta bogata w zdrową żywność pochodzenia roślinnego wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego.

Styl życia a rak jelita grubego

Istnieje wiele czynników związanych ze stylem życia, które wpływają na ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

Czynniki, które mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na RJG to:

  • dieta uboga w błonnik, owoce i warzywa,
  • brak aktywności fizycznej,
  • dieta bogata w tłuszcze i czerwone lub przetworzone mięso,
  • nadwaga i otyłość,
  • palenie tytoniu i nadużywanie alkoholu.
Sprawdź, jakie błonnik w tabletkach i proszku znajdziesz na DOZ.pl

W kilku badaniach naukowych poddano analizie związek między dietą a rakiem jelita grubego. Stwierdzono, że typowa tzw. zachodnia dieta – bogata w tłuszcze, czerwone mięso i przetworzone produkty mięsneo – zwiększa ryzyko zachorowania na RJG. Z kolei ograniczenie spożywania tego typu pokarmów i zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego wiąże się z jego zmniejszeniem. Żywność pochodzenia roślinnego (przede wszystkim ta nieprzetworzona) jest zwykle bogata w błonnik pokarmowy.

Badanie, którego wyniki opublikowano w magazynie BMC Medicine, wykazało, że zdrowa dieta, bogata w żywność pochodzenia roślinnego – produkty pełnoziarniste, świeże owoce i warzywa – wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego u mężczyzn. Mniej zdrowa żywność pochodzenia roślinnego – rafinowane zboża, soki owocowe i cukry dodane do produktów – nie miała korzystnego wpływu na ryzyko zachorowania na raka.

Jak wyglądało to badanie?

Grupa badana obejmowała 79 952 mężczyzn i 93 475 kobiet, których obserwowano przez ponad 19 lat. Wszyscy uczestnicy w momencie rejestracji byli w wieku od 45 do 75 lat. Na początku badania naukowcy ocenili zwykłą dietę uczestników za pomocą kwestionariusza. Badani musieli zgłosić, jak często i ile jedli z ponad 180 różnych produktów spożywczych, a także napojów. Wybrali spośród czterech opcji: wielkości porcji i częstotliwości ich spożywania. Skala obejmowała odpowiedzi w zakresie od „nigdy” do „czterech razy dziennie”. Na podstawie odpowiedzi naukowcy obliczyli dzienne spożycie energii i składników odżywczych, a następnie obliczyli trzy wskaźniki diety opartej na roślinach — ogólną , zdrową i niezdrową. Naukowcy zdefiniowali produkty pełnoziarniste, owoce, warzywa, oleje roślinne, orzechy, rośliny strączkowe, herbatę i kawę jako zdrową żywność pochodzenia roślinnego. Mniej zdrowa żywność pochodzenia roślinnego obejmowała rafinowane zboża, soki owocowe, ziemniaki i cukry dodane. Aby osiągnąć wysoki wynik (czyli, aby uznano, że jego dieta jest zdrowa), uczestnicy musieli wykazać wysokie spożycie zdrowej żywności pochodzenia roślinnego i niskie spożycie mniej zdrowej żywności pochodzenia roślinnego.

Powiązane produkty

Ryzyko zmniejszone u niektórych mężczyzn

Ogólnie rzecz ujmując, diety roślinne, szczególnie zdrowe diety roślinne, wiązały się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego u mężczyzn. Zależności tej nie zaobserwowano jednak u kobiet. Niezdrowe diety roślinne nie wydają się zmniejszać ryzyka. W przypadku zdrowych diet roślinnych powiązanie było silniejsze u Amerykanów pochodzenia japońskiego, rdzennych Hawajczyków i białych mężczyzn niż u mężczyzn z innych grup biorących udział w badaniu. Naukowcy sugerują, że korzyści z diet roślinnych mogą się różnić w zależności od płci, rasy i pochodzenia etnicznego oraz anatomicznej części guza jelita.

Zdrowe odżywianie to podstawa

To badanie dodaje coraz więcej dowodów na to, że dieta i styl życia odgrywają kluczową rolę w ryzyku zachorowania na raka. Spożywanie dobrze zbilansowanej diety może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, co zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Rzucenie palenia, ograniczenie alkoholu i przebywanie na słońcu to inne ważne sposoby na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka. Jedno z badań sugeruje, że do 35% nowotworów jest związanych z dietą. A dieta może znacznie wpłynąć na ryzyko raka jelita grubego.

American Cancer Society zaleca, aby zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, spożywać dużo warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych oraz ograniczyć ilość spożywanego mięsa.
  1. Kim J. i in., Plant-based dietary patterns defined by a priori indices and colorectal cancer risk by sex and race/ethnicity: the Multiethnic Cohort Study, „BMD Medicine", 20, 430 (2022).

     

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szczepienia na COVID-19 w sezonie 2025/2026 – zasady, terminy i zalecenia

    Ministerstwo Zdrowia ogłosiło harmonogram oraz wytyczne dotyczące szczepień przeciw COVID-19 na sezon 2025/2026. Skierowania będą dostępne od 9 września, zapisy ruszą tydzień później, a pierwsze szczepienia rozpoczną się 22 września. Kto powinien się zaszczepić, dlaczego warto to zrobić i jak będzie przebiegał cały proces w najbliższym sezonie chorobowym?

  • Klopidogrel czy kwas acetylosalicylowy? Czy to czas na zmianę w leczeniu chorób serca?

    Badania opublikowane w prestiżowym magazynie naukowym „The Lancet” pokazują, że klopidogrel może skuteczniej niż kwas acetylosalicylowy chronić przed kolejnym zawałem serca czy udarem. Nie będzie jednak działał na wszystkich pacjentów tak samo, ponieważ jego skuteczność zależy od indywidualnych uwarunkowań genetycznych.

  • Bakterie z jamy ustnej mogą wywołać zawał serca. Nowe ustalenia naukowców

    Choć choroba wieńcowa była dotąd kojarzona głównie z wysokim cholesterolem, nadciśnieniem i niezdrowym stylem życia, najnowsze badania pokazują że to nie jedyne czynniki ryzyka. Bakterie z jamy ustnej mogą odgrywać niewidoczną, ale istotną rolę w inicjowaniu zawału serca. Ich obecność potwierdzono w blaszkach miażdżycowych, które zwężają i usztywniają tętnice.

  • Przewlekła bezsenność zwiększa ryzyko demencji aż o 40 procent

    Nowe badania pokazują, że osoby cierpiące na przewlekłą bezsenność mają o 40% wyższe ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń pamięci lub demencji niż osoby, które nie mają tego problemu. Potwierdzono, że chroniczne problemy ze snem przyspieszają tempo starzenia się mózgu. To istotne odkrycie, ponieważ bezsenność dotyczy już niemal co piątej osoby na świecie.

  • Rekordowa liczba terapii z refundacją. Ministerstwo ogłosiło nową listę leków refundowanych

    Od 1 października 2025 r. na refundowanej liście leków pojawi się rekordowa liczba – aż 50 nowych terapii. To największa taka zmiana w historii obowiązującej ustawy o refundacji. Co niezwykle istotne, pacjentki w Polsce zyskają dostęp do 13 nowych terapii dedykowanych chorobom kobiecym, a wśród nich szczególną uwagę przyciąga pierwszy trójskładnikowy lek na endometriozę – Ryeqo.

  • Ile osób w Polsce rocznie umiera z powodu smogu? Jesteśmy w niechlubnej czołówce UE

    Znaczna liczba przedwczesnych zgonów w Polsce jest związana z oddychaniem zanieczyszczonym powietrzem. Chociaż 91% dorosłych Polaków wie, że smog wywołuje poważne choroby, tylko niewielka część z nas wdraża codzienne działania ochronne – wynika z raportu „Mapa postaw społecznych wobec zanieczyszczeń powietrza w Polsce”.

  • 99 procent udarów i zawałów można uniknąć. Ważne są 4 wskaźniki zdrowia

    Zdecydowana większość przypadków chorób sercowo-naczyniowych, w tym zawałów, udarów mózgu czy niewydolności serca, jest powiązana z czterema głównymi i możliwymi do modyfikacji czynnikami ryzyka. Takie wnioski płyną z nowego badania opublikowanego w „Journal of the American College of Cardiology”. Oznacza to, że profilaktyka i wczesna interwencja mogą odegrać kluczową rolę w zmniejszeniu zachorowalności i śmiertelności na całym świecie.

  • Druga szczepionka przeciw RSV z refundacją. Kto może skorzystać?

    Od 1 października 2025 r. do katalogu refundacji dołącza Arexvy – druga szczepionka przeciw wirusowi RSV. Seniorzy po 65. roku życia będą mogli skorzystać z niej bezpłatnie (refundacja 100%), a osoby w wieku 60–64 lat otrzymają częściową refundację – połowę kosztów pokryje NFZ. To poszerzenie oferty szczepień uzupełnia istniejący program z wykorzystaniem preparatu Abrysvo i stanowi krok w kierunku rozszerzenia strategii ochrony przed RSV u dorosłych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl