
Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania
Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?
- Arginina – co to jest i jakie ma działanie?
- Na co pomaga l-arginina?
- Właściwości zdrowotne argininy
- Czy przyjmowanie l-argininy powoduje skutki uboczne?
- Czy arginina jest dobra dla serca?
- Niedobór argininy – jak może się objawiać?
Arginina – co to jest i jakie ma działanie?
Arginina (l-arginina) jest aminokwasem endogennym. Oznacza to, że organizm człowieka potrafi ją samodzielnie wytwarzać, choć niektóre czynniki (przewlekły stres, intensywne treningi, choroby) mogą zaburzać ten proces. Arginina pełni wiele funkcji, spośród których za najważniejsze uważa się:
-
udział w syntezie tlenku azotu (NO), który rozszerza naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, wspiera gojenie ran, kontroluje agregację płytek krwi oraz umożliwia osiągnięcie i utrzymanie erekcji;
-
udział w metabolizmie hormonu wzrostu;
-
udział w cyklu mocznikowym, umożliwiającym pozbycie się z organizmu toksycznego amoniaku;
-
udział w syntezie białek, w tym kreatyny, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mięśni;
-
poprawę wydolności fizycznej poprzez zwiększenie przepływu krwi – a wraz z nią tlenu i substancji odżywczych – do mięśni;
-
wspomaganie odnowy komórkowej (szybsze gojenie się ran i regeneracja mięśni po intensywnym wysiłku fizycznym).
Na co pomaga l-arginina?
Arginina zyskuje coraz większą popularność. Jej stosowanie może być korzystne w przypadku stanów wymagających usprawnienia przepływu krwi – dotyczy to zarówno pacjentów z zaburzeniami ze strony układu krążenia (miażdżyca, niewydolność serca), jak i osób intensywnie trenujących, które poszukują metod wspomagających wydolność organizmu.
Usprawnienie przepływu krwi pozytywnie wpływa również na gojenie ran, dlatego suplementacja tego aminokwasu może być wskazana u pacjentów z rozległymi uszkodzeniami skóry czy odleżynami.
Właściwości zdrowotne argininy
Stosowanie argininy może być korzystne dla pacjentów z chorobami serca. Powstający z niej tlenek azotu wspomaga przepływ krwi w tętnicach, dzięki czemu może łagodzić objawy choroby wieńcowej (schorzenia, w którego przebiegu przepływ krwi przez naczynia doprowadzające krew do serca jest ograniczony). Istnieją również doniesienia, że suplementacja argininy może obniżać ciśnienie krwi i korzystnie wpływać na profil lipidowy.
Aminokwas ten może być również stosowany w leczeniu zaburzeń erekcji. Rozluźnia mięśnie gładkie naczyń krwionośnych w prąciu, co ułatwia osiągnięcie i utrzymanie wzwodu.
Zastanawiając się, na co jeszcze pomaga arginina, warto wspomnieć o sportowcach. Dlaczego chętnie sięgają po ten aminokwas? Z kilku powodów. Przede wszystkim poprzez rozszerzenie naczyń krwionośnych i usprawnienie przepływu krwi l-arginina zwiększa dostarczanie tlenu i składników odżywczych do mięśni podczas wysiłku, co stanowi szansę na poprawę wydolności i wytrzymałości. Wspiera także syntezę białek, dzięki czemu pomaga w budowaniu siły i masy mięśniowej. Co więcej, lepiej dotlenione i odżywione mięśnie szybciej się regenerują, dlatego arginina stanowi wsparcie nie tylko podczas treningów, ale również pomiędzy nimi.
Czy przyjmowanie l-argininy powoduje skutki uboczne?
Arginina uważana jest za substancję bezpieczną i ogólnie dobrze tolerowaną u większości pacjentów. Ewentualne skutki uboczne pojawiają się zwykle podczas stosowania wysokich dawek i obejmują: bóle brzucha, nudności, wzdęcia i biegunki, reakcje alergiczne oraz obniżenie ciśnienia krwi.
W kontekście interakcji warto pamiętać o zależności między argininą a alkoholem – obie substancje rozszerzają naczynia krwionośne, dlatego podczas ich łącznego stosowania działanie obniżające ciśnienie krwi kumuluje się. Może to prowadzić do omdleń czy zawrotów głowy.
Czy arginina jest dobra dla serca?
Tak, l-arginina jest aminokwasem niezbędnym do zachowania prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Nie tylko poprawia przepływ krwi poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych, ale również pozytywnie wpływa na ciśnienie krwi i profil lipidowy.
Suplementację argininy można rozważyć jako element profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, a także jako uzupełnienie farmakoterapii tych schorzeń. W pierwszej kolejności warto jednak zadbać o dostarczanie tego aminokwasu wraz z dietą. Gdzie można znaleźć argininę? Jej najlepszym źródłem są produkty odzwierzęce, czyli mięso, ryby, jaja i nabiał, zawierają ją również orzechy i nasiona oraz rośliny strączkowe.
Niedobór argininy – jak może się objawiać?
Arginina ma wszechstronne działanie w organizmie, dlatego jej niedobory, choć rzadkie, mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych: osłabienia układu odpornościowego, trudności w gojeniu ran oraz zaburzeń krążenia.
Na deficyty l-argininy szczególnie narażeni są pacjenci z zaburzeniami metabolicznymi, sportowcy, osoby na restrykcyjnych dietach, a także przedwcześnie urodzone niemowlęta. Niedobory aminokwasu mogą wynikać również ze zwiększonego zapotrzebowania – m.in. u chorych po ciężkich operacjach czy rozległych urazach.