Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne
Joanna Orzeł

Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne

Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem, który pełni wiele funkcji w naszym organizmie. Jak działa tauryna i jakie są jej właściwości? Skąd możemy ją pozyskać? Kiedy warto suplementować taurynę? Podpowiadamy.

Więcej, wyżej, dalej, lepiej – to hasła dominujące reklamy suplementów diety przeznaczonych dla osób wyczynowo uprawiających różnorodne dyscypliny sportowe. Często bywa tak, że specjalnie wyselekcjonowane składniki suplementów przeznaczonych dla atletów wspierają funkcjonowanie organizmów ludzi, którzy sport uprawiają rekreacyjnie lub wcale. Przykładem takiej substancji jest tauryna. Poniżej kilka słów na temat tego, jak działa w naszym organizmie, gdzie jest jej najwięcej i czy faktycznie pozyskujemy ja z byczego moczu i nasienia? 

Tauryna – co to? 

Tauryna jest aminokwasem, który naturalnie występuje w tkankach zwierzęcych. Jej chemiczna nazwa to kwas 2-aminoetylosulfonowy. Ze względu na swoją budowę chemiczną tauryna nie ma zdolności do tworzenia wiązań peptydowych. Z tego powodu nie jest budulcem białek – jest aminokwasem niebiałkowym. Występuje głównie w mięśniach szkieletowych, sercu, mózgu oraz siatkówce. Szacuje się, że tauryna stanowi około 0,1% masy naszego ciała. Zawartość tauryny w organizmie uwarunkowana jest przez zdolność komórek ciała do jej syntezy. Jednak zazwyczaj jej ilość jest niewystarczająca w stosunku do zapotrzebowania. Deficyt pokrywany jest ze źródeł zewnętrznych, głównie z pokarmów lub suplementów diety.  

Co ciekawe, można spotkać się z nieprawdziwymi opiniami, że tauryna jest pozyskiwana z byczego moczu lub nasienia. Faktycznie ten aminokwas został po raz pierwszy wyizolowany z byczej żółci. Stąd też jej nazwa od łacińskiej nazwy gatunkowej byka – Bos taurusNieprawdziwe jest również twierdzenie, że tauryna jest w herbacie. Ponownie podobne nazewnictwo powoduje dezinformację. Herbata bogata jest w alkaloid – teinę (inna nazwa kofeiny), a nie w aminokwas – taurynę.  

Czy tauryna jest szkodliwa? 

Istnieją doniesienia jakoby tauryna była powodem zgonów atletów, którzy stosowali jej suplementację. Z tego powodu jej używanie zostało ograniczone lub zakazane w niektórych krajach.  

Należy nadmienić, że wspomniane zgony łączone są z używaniem przez sportowców nadmiernej ilości napojów energetycznych, które obok tauryny zawierały kofeinę. I to właśnie nadmiar kofeiny najprawdopodobniej był odpowiedzialny za niewydolność organizmu i zgon.  

Źródła tauryny 

Tauryna zawarta jest głównie w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Największą jej ilość znajdziemy w mięsie (zwłaszcza indyczym), wątrobie, skorupiakach i rybach. Tauryna występuje także w mleku (i siarze – pierwszym mleku ssaków) i jego przetworach oraz niektórych gatunkach wodorostów i krasnorostów.  

Warto wspomnieć, że obróbka surowego produktu powoduje obniżenie wyjściowej zawartości aminokwasu nawet o 75%. Przykładowo, podczas wytwarzania sera większość tauryny pozostaje w serwatce, która między innymi z tego powodu jest używana jako komponent wielu odżywek dla sportowców

Taurynę możemy dostarczyć do organizmu z różnorodnymi suplementami diety, co może być ważne dla wegetarian i wegan, w tego typu produktach jest ona często pochodzenia syntetycznego.  

Działanie tauryny 

Tauryna pełni różnorodne funkcje związane z fizjologią organizmu. W kanałach jonowych moduluje stężenie jonów wapnia, jest neuroprzekaźnikiem, neuromodulatorem, antyoksydantem, uczestniczy w produkcji kwasów żółciowych, a także stabilizuje błony komórkowe oraz osmozę komórek.

Tauryna odgrywa ważną rolę podczas rozwoju układu nerwowego i siatkówki niemowląt. Niezbędna jest do prawidłowego działania mięśni (w tym mięśnia sercowego) czy układu rozrodczego. 

Tauryna i jej właściwości 

Odpowiednie stężenie tauryny w naszym ciele może przyczynić się do utrzymania dobrostanu naszego organizmu. Według dostępnych badań naukowych dobroczynne działanie tauryny przyczynia się obniżenia poziomu cukru oznaczanego na czczo, a tym samym walki z cukrzycą. Co więcej, obniża ryzyko chorób układu krążenia. Ma potencjał poprawiać funkcjonowanie naszych zmysłów – wzroku oraz i słuchu.

Regularna suplementacja tauryny może również pozytywnie wpłynąć na wydolność organizmu, możliwości fizyczne oraz zwiększenie spalania tłuszczu podczas ćwiczeń.     

Jak i kiedy brać taurynę? Wskazania i dawkowanie 

Zaleca się, aby przyjmować taurynę w dawkach od 0,5 g do 2 g na dobę. Preparaty dla aktywnych fizycznie zawierające taurynę nie mają wygórowanej ceny. Ich formy to tabletki, kapsułki, proszki i napoje. Znajdziemy je zarówno w sklepach specjalizujących się w sprzedaży suplementów diety dla sportowców, jak i w aptekach. Preparaty z tauryną często są mieszankami rożnych dobroczynnych substancji i mogą zwierać dodatkowo kreatynę, magnez czy żeń-szeń – z tego względu nie ma jednej dobrej pory na przyjmowanie suplementów diety zwierających taurynę. Należy zapoznać się z wytycznymi producenta wybranego przez nas preparatu, które znajdują się na ulotce informacyjnej dołączonej do produktu. 

Tauryna – przeciwwskazania, skutki uboczne 

Według dostępnych informacji tauryna stosowana w rekomendowanych dawkach nie ma negatywnego oddziaływania na nasz organizm. Dzienna bezpieczna dawka tego aminokwasu ustalona została na poziomie 3 g. Pomimo tego, że tauryna w wyższych dawkach nie wykazuje skutków ubocznych (jest wydalana z moczem), nie zaleca się przekraczania ustalonego bezpiecznego dziennego limitu. Jej nadmiar w organizmie może powodować wymioty, ból brzucha, odwodnienie i biegunki.   

Jak w przypadku każdego suplementu zawierającego aminokwasy: szczególną uwagę powinny zwrócić uwagę osoby zmagające się z dysfunkcją nerek.  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij