Karagen wytwarza się m.in. z chrząstnicy kędzierzawej.
Joanna Orzeł

Karagen – czy E407 jest szkodliwy?

Karagen to polisacharyd pochodzenia naturalnego, szeroko stosowany w różnych gałęziach przemysłu, takich jak produkcja żywności, farmaceutyków i kosmetyków. Poniższy tekst odpowiada na kluczowe pytania: Czym jest karagen? W jaki sposób się go pozyskuje? Gdzie można go znaleźć? Dlaczego dodaje się go do śmietany? Czy jego spożycie jest bezpieczne?

  1. Czym jest karagen?
  2. E407 – właściwości
  3. Obecność karagenu w produktach spożywczych
  4. Zastosowanie karagenu w kosmetyce
  5. Czy E407 jest szkodliwy?
  6. Jakie skutki zdrowotne mogą wystąpić przy spożyciu karagenu?
  7. Przepisy i regulacje dotyczące użycia E407 w Unii Europejskiej
  8. Alternatywy dla karagenu i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Czym jest karagen?

Karagen to substancja pozyskiwana z czerwonych wodorostów takich jak chrząstnica kędzierzawa i krasnorosty. Jest naturalnym polisacharydem, czyli polimerem złożonym z cząsteczek cukrów prostych. W przemyśle spożywczym figuruje pod kodem E407, a w kosmetykach jako składnik INCI – Sodium Carrageenan.

Proces produkcji karagenu polega na ekstrakcji wodnej (z użyciem wody słodkiej lub wody morskiej) z wodorostów. Uzyskany roztwór jest następnie zagęszczany, suszony i mielony na proszek.

Karagen na skalę przemysłową stosuje się od lat 30. XX wieku, jednak jego wykorzystanie sięga nawet IV–VI wieku p.n.e., kiedy używano wodorostów bogatych w tę substancję. Masowe zastosowanie karagenu rozpoczęło się w okresie II wojny światowej i od tamtej pory substancja ta stała się powszechnym składnikiem wielu produktów.

E407 – właściwości

Karagen w postaci czystej to jasnobeżowy proszek o charakterystycznym morskim lub lekko rybnym zapachu. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ma właściwości zagęszczające, stabilizujące – zapobiega rozwarstwianiu się mieszaniny i utrzymuje jej jednorodność – oraz emulgujące, dzięki czemu umożliwia łączenie składników, które naturalnie się nie mieszają, takich jak woda i olej. Jest odporny na zmiany pH, co pozwala na jego zastosowanie w produktach o odczynie kwasowym, obojętnym i zasadowym. Charakteryzuje się także wysoką stabilnością termiczną, dzięki czemu może być poddawany obróbce cieplnej bez utraty swoich właściwości.

Powiązane produkty

Obecność karagenu w produktach spożywczych

Dodatek karagenu do produktów spożywczych poprawia ich konsystencję i wilgotność, a także przeciwdziała powstawaniu kryształków lodu w produktach mrożonych. Karagen używany jest do produkcji:

  • napojów – roślinnych (np. migdałowe, kokosowe, ryżowe, konopne), owocowych, mlecznych i koktajli;
  • nabiału – jogurtów, kefirów, śmietany i serów;
  • deserów mrożonych – lodów czy sorbetów;
  • gotowych do użycia sosów i dipów (np. do sałatek, hamburgerów czy do ketchupu);
  • wyrobów mięsnych takich jak pasztety, wędliny i sosy mięsne;
  • produktów piekarniczych, do których należą ciasta, muffiny czy drożdżówki;
  • produktów mlecznych dedykowanych niemowlętom i małym dzieciom takim jak mleko modyfikowane.

Zastosowanie karagenu w kosmetyce

W kosmetyce karagen jest używany jako składnik bazowy w charakterze lepiszcza – działa antystatycznie i wiążąco, zwiększa lepkość i zapobiega rozwarstwieniu. Często znajdziemy go również wśród składników aktywnych. Wówczas działa jako emolient – tworzy na skórze cienką warstwę (film) chroniącą przed nadmierną utratą wody.

Czy E407 jest szkodliwy?

Karagen – jak większość składników używanych w produktach konsumenckich – jest nieustannie badany pod kątem wpływu na nasze zdrowie i życie. Przeglądając fachową literaturę, można natknąć się na doniesienia o jego potencjalnym działaniu genotoksycznym, nowotworowym czy wywołującym insulinooporność. Należy jednak zwrócić uwagę na fakt, że badania wspierające powyższe hipotezy często prowadzone są na modelach zwierzęcych i uwzględniają użycie niebotycznie wysokich dawek karagenu. Karagen (E407) stosowany w żywności nie jest trawiony i nie wykazuje właściwości toksycznych w typowych dawkach.

Część badań cytowanych w Internecie jako dowód szkodliwości karagenu dotyczy poligeenanu, a nie E407. Poligeenan (zdegradowany karagen, o niskiej masie cząsteczkowej) nie jest dopuszczony do spożycia, a to on wykazuje działanie cytotoksyczne i prozapalne w modelach zwierzęcych.

Jakie skutki zdrowotne mogą wystąpić przy spożyciu karagenu?

Karagen, podobnie jak błonnik, nie jest trawiony przez nasz układ pokarmowy. Z tego powodu jest całkowicie wydalany z organizmu. Dla większości konsumentów będzie składnikiem obojętnym. W przypadku osób wrażliwych może powodować reakcje niepożądane ze strony układu pokarmowego takie jak biegunka czy ból brzucha. Zmiany pojawiające się na skórze to głównie zaczerwienienie, wysypka, swędzenie, pieczenie czy obrzęk.

Przepisy i regulacje dotyczące użycia E407 w Unii Europejskiej

Jak każda substancja używana do produkcji żywności (oraz leków i kosmetyków) karagen podlega ścisłym regulacjom. Są one bardziej restrykcyjne niż w przypadku większości substancji „z listy E”, ponieważ karagen dopuszczony jest do użycia również w produktach dedykowanych niemowlętom i dzieciom. Zgodnie z dyrektywami Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) jest to składnik bezpieczny, którego dzienna tolerowana dawka wynosi 75 mg/kg masy ciała. Zaznaczono jednak, że istnieją pewne niepewności dotyczące danych chemicznych, oceny narażenia oraz danych biologicznych i toksykologicznych, które powinny zostać uzupełnione w ciągu 5 lat od publikacji opinii.

KREMY DO TWARZY

BALSAMY DO CIAŁA

ODŻYWKI DO WŁOSÓW

Stanowisko ekspertów FAO/WHO w sprawie karagenu

Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JECFA) przyznał karagenowi (E407) status „ADI not specified”, co oznacza, że substancja ta została uznana za bezpieczną w typowych zastosowaniach i dawkach, a określenie dziennego limitu spożycia nie jest wymagane. Termin „ADI not specified” stosowany przez JECFA odnosi się do substancji o bardzo niskiej toksyczności, które – na podstawie dostępnych danych – nie stanowią zagrożenia dla zdrowia przy typowym spożyciu. Dla takich substancji nie ustala się konkretnego limitu dziennego spożycia, pod warunkiem że są stosowane zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną.

Alternatywy dla karagenu i ich zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym

Oczywiście karagen nie jest jedynym zagęstnikiem i stabilizatorem używanym w produkcji żywności i kosmetyków. Alternatywy dla karagenu to między innymi jego naturalne zamienniki:

  • guma ksantanowa (E415) – stosowana w produkcji sosów, dressingów, lodów i napojów;
  • guma guar (E412) – znajdowana w produktach mlecznych, pieczywie i lodach;
  • mączka chleba świętojańskiego (E410) – popularna w deserach, lodach i napojach roślinnych;
  • pektyna (E440) – używana głównie w dżemach i galaretkach, ale także jako stabilizator w produktach mlecznych;
  • agar (E406) – stosowany w deserach, galaretkach i wegańskich produktach zamiast żelatyny;
  • skrobia modyfikowana (np. skrobia kukurydziana, ziemniaczana, tapioka) – zagęstniki stosowane w sosach, deserach i napojach;
  • białka mleka (np. kazeina) – stabilizatory w produktach mlecznych;
  • żelatyna – stosowana w deserach, galaretkach, produktach mięsnych, ale nieodpowiednia dla wegan.

W przemyśle kosmetycznym ww. substancje znajdują zastosowanie jako składniki kremów, żeli czy kosmetyków do włosów. W składach wymienione są zgodnie z nomenklaturą INCI jako: Agar-Agar, Xanthan Gum, Guar Gum, Locust Bean Gum, Algin, Sodium Alginate, Pectin.

  1. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), Scientific Opinion on the re-evaluation of carrageenan (E 407) and processed Eucheuma seaweed (E 407a) as food additives, „EFSA Journal” 2018, 16, 4.
  2. Karagen karta charakterystyki, [online] https://www.carlroth.com/medias/SDB-3675-PL-PL.pdf?context=bWFzdGVyfHNlY3VyaXR5RGF0YXNoZWV0c3wyMzE0NDd8YXBwbGljYXRpb24vcGRmfHNlY3VyaXR5RGF0YXNoZWV0cy9oNDQvaDYyLzkwMzMzMjQyNjU1MDIucGRmfDU1MzM5NTk1OWIzNzJjODBhYzkwNzk1YWM4OTk1NzFmNTMxNjg5ZmU5NDMyZDRjZjM0YjBmNzdlNmUzZGIwMjI [dostęp:] 14.05.2025.
  3. Sodium Carrageenan, [online] https://www.kosmopedia.org/encyklopedia/sodium-carrageenan/ [dostęp:] 14.05.2025.
  4. L. Liang i in., Carrageenan and its applications in drug delivery, „Carbohydrate Polymers” 2014, 103, 1–11.
  5. G. Ruiter, B. Rudolph, Carrageenan biotechnology, „Trends in Food Science & Technology” 1997, 8, 12, 289–396.
  6. Who Food Additives Series, Safety Evaluation Of Certain Food Additives And Contaminants, Annex 4, [online] https://inchem.org/documents/jecfa/jecmono/v48je24.htm [dostęp:] 14.05.2025.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Alfahydroksykwasy – kwas glikolowy, mlekowy i migdałowy

    Alfahydroksykwasy (AHA, Alpha Hydroxy Acids), są grupą związków organicznych należącą do kwasów hydroksylowych. Występują naturalnie w przyrodzie np. w owocach, dlatego nazywane są zwane również kwasami owocowymi. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje kwasy AHA tj. jabłkowy, winowy, pirogronowy, jednak najpowszechniejszym jest kwas glikolowy (INCI Glicolic Acid). Otrzymuje się go z trzciny cukrowej. Jest kwasem średniej mocy, o najmniejszej cząsteczce spośród wszystkich AHA, łatwo rozpuszczającej się w wodzie. Dzięki tym właściwościom jest najlepiej penetrującym kwasem warstwę rogową naskórka. Stosuje się go głównie, jako środek złuszczający.

  • Śluz ślimaka – jakie ma właściwości? Czy leczy trądzik? Jak go stosować?

    Cornu Aspersum – to od tego mięczaka wszystko się zaczyna, jeśli mówimy o śluzie ślimaka wykorzystywanym do produkcji kosmetyków. Ma on niezwykłe właściwości, co doceniano już w starożytności. Kto powinien sięgnąć po kosmetyki ze śluzem ślimaka? Czy pomaga na zmarszczki, trądzik i podrażnienia?

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Kwasy w kosmetykach

    Bardzo często w preparatach kosmetycznych pojawiają się kwasy organiczne, których znaczenie dla naszej cery jest nie do przecenienia. Witamina C na przykład chroni skórę przed starzeniem, przyspiesza proces gojenia oparzeń słonecznych czy stymuluje ukrwienie skóry.

  • Konserwanty pochodzenia naturalnego w kosmetykach

    Większość produktów kosmetycznych w swoim składzie zawiera wodę oraz substancje odżywcze, zapewniające chorobotwórczym mikroorganizmom prawidłowe warunki rozwoju. Dodatkowo duża część kosmetyków przechowywana jest w łazience, gdzie temperatura i wilgotność sprawiają, że mikroflora zawarta w produktach kosmetycznych ma się niebywale dobrze.

  • Mocznik w kosmetykach – właściwości i zastosowanie

    Mocznik jest składnikiem naturalnie produkowanym przez nasze ciało. Znalazł zastosowanie w przeróżnych gałęziach przemysłu. Jest chętnie używany przez producentów kosmetyków jako składnik nawilżający i złuszczający. Co powinniśmy wiedzieć o tym składniku aktywnym? Czy możemy stosować mocznik na twarz?

  • Dekalog Pacjenta, czyli „DOZkonała lekcja zdrowia”

    Kampania „DOZkonała lekcja zdrowia” została stworzona w celu zwiększenia świadomości pacjentów na temat prawidłowego stosowania leków. Jej głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowia oraz promowanie właściwych praktyk. Na co warto zwrócić uwagę przyjmując leki?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl