Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?
Joanna Orzeł

Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

Dodatki do żywności kojarzą się często, mówiąc z przekąsem jako „nowoczesne wynalazki” – dość tajemnicza zbędna chemia, niemal zawsze szkodliwa dla zdrowia. Warto oczyścić je wreszcie z tych zarzutów. Guma arabska, nie dość, że jest pochodzenia w pełni naturalnego, to jeszcze uznawana jest za jeden z najstarszych dodatków do żywności: znana była już w starożytnym Egipcie! Współczesne zastosowania są więc owocem mądrości sprzed tysięcy lat. 

Guma arabska – co to takiego? 

Guma arabska (Gummi arabicum, synonimy: Gummi acaciae, Gummi mimosae, Gummi africanum), nazywana też gumą akacjową, to substancja pochodzenia roślinnego. Jest twardniejąca na powietrzu wydzieliną z naciętych pni i gałęzi drzew z rodzaju Acacia, głównie Acacia senegal. Te charakterystyczne, parasolowate, wiecznie zielone drzewa występują głównie w środkowej Afryce, Sudanie i Senegalu, ale również w Australii lub Indiach. 

Główny składnik gumy arabskiej to arabina, czyli polisacharyd będący solą magnezową, potasową lub wapniową kwasu arabinowego, a tenże kwas budują D-galaktoza, L-arabinoza, L-ramnoza i kwas D-glukuronowy. Taki naturalny produkt zawiera oksydazy i peroksydazy, czyli enzymy, które w recepturze aptecznej mogą powodować niezgodności, np. z witaminą A, stąd guma arabska jako składnik receptury bywa najpierw deenzymowana przez długie ogrzewanie (np. w autoklawie). 

Guma arabska a guma ksantanowa i guma guar 

Guma guar (E412) i guma ksantanowa (E415) to również naturalne polisacharydy o podobnych do gumy arabskiej właściwościach i podobnym zastosowaniu. Różnią się jednak pochodzeniem. Guma guar to mączka uzyskana z bielma nasion rośliny Cyamopsis tetragonolobus, a ksantan to produkt fermentacji tlenowej cukrów przeprowadzanej przez bakterie Xanthomonas campestris

Właściwości gumy arabskiej 

Wydzielina z drzewa Acacia po wysuszeniu ma postać przeświecających, łamliwych, szklistych białawych lub żółtawych bryłek, które można rozpuścić nawet na zimno w podwójnej objętości wody – utworzą wtedy gęsty, koloidalny roztwór. Guma arabska bardzo słabo rozpuszcza się w glicerolu, zaś nierozpuszczalna jest w alkoholu, eterze i olejach. 

Guma arabska tworzy lepkie, nieciągnące się, niemal bezbarwne i bezwonne roztwory-kleiki, natomiast nie tworzy – nawet w dużych stężeniach – galaretowatych żeli. Roztwory wodne są odporne na spore wahania pH. 

Guma arabska – zastosowanie 

Guma arabska znana była już w starożytnym Egipcie w XVII w p.n.e., gdzie używano jej jako kleju do arkuszy papirusu, utrwalacza atramentu na papirusie, do zagęszczania kosmetyków, w lecznictwie (jako środek osłaniający i łagodzący przy kaszlu, katarze i biegunkach), a nawet do mumifikacji. 

Obecnie guma arabska znana jest jako dodatek do żywności o symbolu E414. W przemyśle spożywczym jest używana jako substancja zagęszczająca, stabilizująca, emulgująca, glazurująca. Znajdziemy ją np. w mlecznych produktach dla dzieci (jogurty, napoje), w mlecznych produktach funkcjonalnych (np. probiotycznych, zwiększających odporność), w gumach do żucia, wyrobach cukierniczych oraz w piwach i napojach bezalkoholowych, w których stabilizuje pianę. 

Guma arabska jest doskonałym prebiotykiem, ocenianym lepiej od inuliny. Jako substancja, która nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym, wpływa korzystnie na rozwój pożytecznej flory bakteryjnej. 

Wykorzystywana jest w produkcji farb, w fotografice, w drukarstwie, gdzie zwiększa przyleganie i trwałość atramentu. 

Guma arabska pełni ważną rolę w przemyśle farmaceutycznym. Ze względu na właściwości osłaniające bywa używana w preparatach przeciwkaszlowych dla złagodzenia stanów zapalnych błon śluzowych. Jest substancją pomocniczą w procesach granulowania i tabletkowania substancji leczniczych, bywa również składnikiem otoczek w tabletkach powlekanych. Wykorzystuje się także w recepturze aptecznej: często w postaci proszku jako guma arabska suszona rozpyłowo. Wśród emulgatorów koloidalnych to właśnie guma arabska jest w praktyce aptecznej najczęściej stosowana do sporządzenia emulsji do użytku wewnętrznego (doustnego), dodatkowo zwiększając lepkość w doustnych postaciach leku. By w preparatyce farmaceutycznej zwiększyć lepkość przygotowywanej zawiesiny, stosuje się dodatek gumy akacjowej w stężeniu najczęściej 30–40%. Guma arabska doskonale emulguje oleje tłuste, olejki eteryczne, tłuszcze, woski i żywice. Najpierw energicznie mieszając w moździerzu, „zwilża się” całą wyliczoną ilość gumy za pomocą całej ilości substancji olejowej, by potem stopniowo dodawać wodę i pozostałe substancje zaordynowanego leku recepturowego. 

Guma arabska – szkodliwość 

Guma arabska zastosowana zgodnie z zaleceniami rzadko wywołuje działania niepożądane. W wysokich stężeniach po spożyciu doustnym może wywoływać wzdęcia. 

Możliwe są reakcje alergiczne: znane są przypadki ataków astmy alergicznej po ekspozycji zawodowej na tę substancję, na przykład wśród drukarzy lub pracowników fabryki słodyczy. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?

    Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij