Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?
Joanna Orzeł

Guma guar (E412) – właściwości, zastosowanie i szkodliwość. Jak używać gumę guar?

Guma guar to naturalna substancja pozyskiwana z roślin Cyamopsis tetragonolobus. Ze względu na jej właściwości żelujące wykorzystuje się ją jako zagęstnik, wypełniacz lub stabilizator produktów stosowanych m.in. w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym i spożywczym. Czy guma guar, oznaczana jako E412, jest szkodliwa dla zdrowia? 

Czytając listę składników produktów spożywczych, leków czy kosmetyków, z dużą rezerwą podchodzimy do substancji zaliczanych do zagęstników, wypełniaczy czy emulgatorów. Podobne odczucia możemy mieć wtedy, gdy nazwy składników wzbogacone są o symbole zawierające na początku literę E. Wydają się one nienaturalne lub wręcz niepotrzebne w produktach codziennego użytku. Często jest to błędne odczucie, gdyż wiele z tych substancji jest pochodzenia naturalnego, co więcej nie odczujemy negatywnych skutków ich użytkowania. Jedną z takich substancji jest guma guar, którą na liście dodatków do żywności znajdziemy pod kodem E412.  

Guma guar – co to takiego? 

Guma guar jest naturalną substancją, którą pozyskuje się z roślin o łacińskiej nazwie Cyamopsis tetragonolobus, zwyczajowo nazywanych guar. Co ciekawe, rośliny te należą do tej samej rodziny bobowatych co groszek, ciecierzyca czy popularny szczególnie w okresie letnim bób.  

Głównym producentem gumy guar są Indie, zapewniające około 80% światowego zapotrzebowania. Obok Indii guma guar produkowana jest w Pakistanie, Australii, krajach Afryki oraz Stanach Zjednoczonych. 

Guma guar a guma ksantanowa 

Guma guar często bywa mylona z innym zagęstnikiem – gumą ksantanową. Są to dwie róże substancje, które mają zbliżone właściwości i zastosowanie (głównie do zagęszczania produktów). Jednak różnią się od siebie pod względem właściwości chemicznych i fizycznych, a także pochodzenia. Podczas gdy guma guar jest pozyskiwana z roślin, guma ksantanowa jest produktem pochodzenia mikrobiologicznego (pozyskiwana jest w drodze fermentacji węglowodanów przez bakterie). 

Właściwości gumy guar 

Guma guar jest białawym proszkiem produkowanym z nasion rośliny guar. Z chemicznego punktu widzenia zaliczana jest do polisacharydów. Zbudowana jest z dwóch rodzajów cukrów prostych – mannozy i galaktozy (glukomannan) połączonych w długie łańcuchy (podobnie jak ma to miejsce w błonniku, który składa się z wielu łańcuchowo połączonych cząsteczek glukozy).  

W przeciwieństwie do błonnika guma guar jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie i innych substancjach polarnych, w których tworzy roztwory o wysokiej lepkości, stabilne w szerokim zakresie pH (od około 1 do około 10). W niskich stężeniach (rzędu 2–5%) wykazuje właściwości żelujące. Zmieniają się one w zależności od otoczenia chemicznego, w którym znajdują się cząsteczki gumy guar. Przykładowo cukier obniża, a sól zwiększa lepkość roztworów gumy guar. 

Guma guar, podobnie jak błonnik, nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym i w całości jest wydalana z naszego organizmu. Pobudza pracę jelit, przez co łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami jak zespół jelita wrażliwego, choroba Leśniowskieg-Crohna czy zapalenie jelita grubego. 

Badania naukowe wykazały, że guma guar może mieć także pozytywny wpływ na nasze zdrowie przez obniżanie poziomu cholesterolu czy glukozy. Postuluje się również jej właściwości prebiotyczne. 

Powiązane produkty

Zastosowanie gumy guar (E412) 

Guma guar ze względu na swoje właściwości jest stosowana w różnych gałęziach przemysłu. Stanowi zagęstnik, wypełniacz czy stabilizator w wielu produktach.   

W produktach przemysłu spożywczego guma guar (oznaczana również jako E412) ze względu na to, że nie zmienia smaku potraw, stosowana jest w różnego rodzaju sosach (majonezy, ketchupy, musztardy i inne), lodach, dżemach i przetworach owocowych, galaretkach, jogurtach, żelkach.  

Stosunkowo często stanowi składnik ciast, wyrobów cukierniczych i pieczywa. Jest to substancja, która nie zawiera glutenu, dlatego często stosowana jest jako wypełniacz – zamiennik mąki zwierającej gluten (np. mąki pszennej). 

Jest stosunkowo tania i łatwo dostępna. Można ją kupić na popularnych portalach aukcyjnych lub w wyspecjalizowanych sklepach. Z powodzeniem może być stosowana w naszych domowych kuchniach. Instrukcje jak jej używać czy przepisy, w których wykorzystywana jest np. do zagęszczania kremów czy produkcji domowych lodów lub żelków, znajdziemy na różnych portalach internetowych. 

W przemyśle farmaceutycznym gumę guar stosuje się ją jako wypełniacz leków, substancję opóźniającą uwalnianie składnika aktywnego czy stabilizator (np. uniemożliwiający rozwarstwienie maści lub utrwalający właściwości preparatu). 

Zdolność do absorpcji wody i równoczesnego zwiększania objętości sprawia, że E412 ma zastosowanie w preparatach wspomagających odchudzanie (daje wrażenie sytości, pęczniejąc w żołądku).  

W przemyśle kosmetycznym stosowana jest do uzyskania żelowej konsystencji np. szamponów, past do zębów czy kremów. Dodawana jest również w celu uzyskania pożądanej konsystencji piany. Dzięki tym właściwościom można ją stosować także do stabilizacji baniek mydlanych

Guma guar jest z powodzeniem stosowana także w innych gałęziach przemysłu: papierniczym, tekstylnym czy ceramicznym, w których używana się jej m.in. do zagęszczania pigmentów. Możemy ją również znaleźć w akumulatorach i materiałach wybuchowych.  

Guma guar (E412) – szkodliwość 

Guma guar jest uważana za substancję bezpieczną dla ludzkiego zdrowia i życia. Do dnia dzisiejszego nie ustalono jej dziennego limitu spożycia. Jak każda substancja może wywoływać reakcje alergiczne. Badania naukowe raportują możliwość wystąpienia astmy i duszności w wyniku wziewnej administracji substancji.  

Ze względu na swoje właściwości spożywana w nadmiarze może powodować wzdęcia, nudności, wymioty czy biegunkę. Aby uniknąć wymienionych efektów ubocznych, należy po prostu spożywać ją w rozsądnych ilościach.  

Guma guar może być (w rozsądnych ilościach) spożywana przez kobiety będące w ciąży lub karmiące piersią. Jest to jednak składnik dodawany często do wysoko przetworzonych produktów, które nie powinny stanowić podstawy diety nie tylko ciężarnych i karmiących, ale i wszystkich nas.  
  1. Re‐evaluation of guar gum (E412) as a food additive, "EFSA Journal" [online], ttps://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4669. 
  2. T. Nandkishore i in., Guar Gum as a Promising Starting Material for Diverse Applications, "A Review International Journal of Biological Macromolecules", nr 88 2016. 
  3. L. Brown, i in., Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis, "The American Journal of Clinical Nutrition", nr 69 (1) 1999. 
  4. J. Lewis, Esophageal and Small Bowel Obstruction From Guar Gum-Containing "Diet Pills": Analysis of 26 Cases Reported to the Food and Drug Administration, "American Journal of  Gastroenterology", nr 87 (10) 1992. 
  5. A. Diowksz, D. Sucharzewska, W. Ambroziak, Wpływ składu mieszanek skrobiowych na właściwości chleba bezglutenowego, "Żywność Nauka Technologia Jakość", nr 15 (2) 2008. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Kreatyna – właściwości, działanie, efekty. Jak ją dawkować?

    Kreatyna – jakie pełni funkcje? Czy ma potencjał, aby stać się suplementem kojarzonym nie tylko z odżywkami dla sportowców? Czym różnią się jej formy? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w poniższym artykule.

  • Ceramidy – czym są? Jakie mają właściwości? Dla kogo kosmetyki z ceramidami?

    Ceramidy to naturalnie występujące w naskórku substancje budulcowe, które dzięki swojej budowie i właściwościom mają szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. W artykule odpowiemy na pytania o to, czym są ceramidy, jakie jest ich znaczenie w skórze oraz jak je stosować w codziennej pielęgnacji.

  • Dioksyny – toksyczność, objawy i skutki zatrucia

    Dioksyny należą do chorobotwórczych związków chemicznych, które od lat znajdują się na listach światowych organizacji dbających o zdrowie i życie ludzi oraz zwierząt, a także nadzorujących dobrostan środowiska. To substancje niemające żadnego praktycznego zastosowania, ale za to z długą listę skutków ubocznych ich obecności w organizmie. Czym są dioksyny i dlaczego są groźne?

  • Minerał mika – właściwości kosmetyków z łuszczykiem

    Mika, nazywana łuszczykiem, to minerał, który wykorzystuje się w wielu gałęziach przemysłu. Do branż, w których mika jest niezwykle ceniona, zalicza się przemysł kosmetyczny. Zwłaszcza producenci kosmetyków mineralnych korzystają z naturalnych złóż miki. Jakie cechy powodują, że ten minerał jest szczególnie ceniony? W jakich produktach można go znaleźć? Czy jest bezpieczny?

  • Wazelina – jak działa?

    Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

  • Silikony w kosmetykach – czy są bezpieczne?

    Silikony to składniki zaliczające się do tych niesłusznie uznawanych za niebezpieczne. Przybliżamy fakty i obalamy mity z nimi związane. Podpowiadamy: jakie właściwości mają silikony? W których kosmetykach znajdziemy silikony? Czy są bezpieczne? Dla kogo kosmetyki z silikonami są wskazane, a kto powinien od nich stronić?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij