Algi morskie – wszystko, co należy o nich wiedzieć
Ewa Pakuła

Algi morskie – wszystko, co należy o nich wiedzieć

Podwodny świat glonów czyli alg morskich, tajemniczy i nie mniej zróżnicowany niż znana nam na co dzień roślinność lądowa, od wieków fascynuje ludzi zainteresowanych ich wykorzystywaniem. 

Wśród glonów wyróżniamy ponad 30 tysięcy różnych gatunków. Część glonów jest bardzo drobna, wręcz mikroskopijnej wielkości, inne przybierają olbrzymie rozmiary, a kształtem przypominają wręcz podwodne zarośla lub krzaki. Glony rozwijać się mogą praktycznie w każdym środowisku wodnym, słodkim, słonym, zasolonym, stojącym lub płynącym.

W większości są samożywne, dzięki czemu są doskonałym źródłem pokarmu dla świata zwierzęcego. Z uwagi na duże wartości odżywcze, glony od dawna wykorzystywane są przez człowieka w niektórych regionach świata jako uzupełnienie codziennej diety i jako pasza dla zwierząt. Znalazły też swoje miejsce w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym oraz w kosmetyce.

Algi morskie i słodkowodne

Analiza alg (morskich i słodkowodnych) wykazała, że gromadzą one w sobie wszystkie minerały obecne w wodzie i to w postaci łatwo przyswajalnej przez człowieka. Możemy w nich znaleźć: cynk, fluor, fosfor, magnez, miedź, mangan, potas, wapń i żelazo.

Dodatkowo algi morskie obfitują w dużą ilość jodu i jest to podstawowa różnica między tymi rodzajami glonów. Duża zawartość jodu jest niekorzystna przy niektórych chorobach tarczycy, o czym należy pamiętać włączając algi do diety. Z drugiej strony przy niedobrze jodu w organizmie, algi morskie mogą działać korzystnie uzupełniając zapotrzebowanie na ten pierwiastek.

Algi (niezależnie od miejsca pochodzenia) zawierają również wiele witamin: beta-karoten czyli prowitamina A, witaminy z grupy B, witaminy C, E, K i PP. Algi są źródłem materii organicznej i jako takie są idealne do uzupełniania diety wegeteriańskiej, gdyż zawierają dużo białka niezbędnego do rozwoju organizmu człowieka i właściwego jego funkcjonowania.

Algi są również doskonałym źródłem aminokwasów tzw. egzogennych czyli takich, których nasz organizm nie potrafi produkować i dlatego musi pobierać z pożywieniem. A z aminokwasów zbudowane są wszystkie białka każdego żywego ustroju. W krajach Azji Południowo-Wschodniej algi morskie od dawna zajmują poczesne miejsce w codziennym wyżywieniu, jako źródło białka, witamin i minerałów, a niektóre z dań azjatyckich bez algi w ogóle tracą swój egzotyczny charakter.

Algi na naszych stołach

Algi gościmy w naszym jadłospisie prawie codziennie, nawet o tym nie wiedząc. Niektóre z nich są bowiem używane do produkcji dodatków znajdujących szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako substancje zagęszczające i żelujące, co wpływa korzystnie na wygląd i smak różnych artykułów spożywczych. Dlatego na większości kupowanych artykułów żywnościowych znajdujemy dziwnie brzmiące nazwy jak: alginian sodu, agar czy karagen lub symbole im odpowiadające.

Alginian sodu o symbolu E 401 jest to sól sodowa kwasu alginowego, otrzymywanego z wodorostów morskich. Jest bez smaku i zapachu oraz dobrze wiąże wodę i dlatego używany jest jako zagęstnik, substancja żelująca lub stabilizator do np. mas marcepanowych, nadzień owocowych, sosów sałatkowych, majonezów niskotłuszczowych, mrożonych przetworów rybnych, warzyw puszkowanych, koncentratów, sosów, dżemów, galaretek i marmolad, lodów, deserów, serków termizowanych. Alginian sodu dodawany jest jako substancja klarująca do soków, moszczy, piwa, wina czy miodów pitnych.

Agar o symbolu E 406 jest kolejną substancją żelującą pozyskiwaną z alg, a dokładniej czerwonych glonów krasnorostów rosnących u wybrzeży Japonii. Agar również nie ma smaku i zapachu i coraz częściej używany jest zamiast żelatyny zwierzęcej, od której się odchodzi od czasu nagłośnienia choroby szalonych krów. Agar używany jest jako zagęstnik i substancja żelująca m. in. do produkcji napojów mlecznych nie fermentowanych, sosów sałatkowych, przetworów rybnych, ptasiego mleczka, galaretek, dżemów, marmolad, wyrobów ciastkarskich, a jako substancja klarująca do produkcji piwa. Jest również wykorzystywany w laboratoriach jako pożywka dla hodowli bakteryjnych lub dla hodowli tkankowych in vitro.

Trzecim z dodatków spożywczych opartym na algach jest karagen o symbolu E 407. Otrzymuje się go z czerwonych alg oceanicznych. Stosowany jest jako zagęstnik lub substancja żelująca m.in. do produktów mlecznych fermentowanych, sosów sałatkowych, wędzonych wędlin, dżemów, galaretek, lodów, śmietany, margaryn niskotłuszczowych, serków topionych, serków termizowanych, wyrobów garmażeryjnych. Jako stabilizator i emulgator karagen znajduje zastosowanie w mieszaninach masła i tłuszczów roślinnych i w deserach tłuszczowych w aerozolu.

Algi w suplementach

Coraz większe zainteresowanie naturalnymi suplementami spowodowało zwrot ku ich naturalnym źródłom jakim niewątpliwie są algi morskie. Jednym z szerzej poznanych glonów jest zielononiebieska spirulina (łac. Spirulina maxima) dostępna bez recepty w naszych aptekach w postaci gotowych preparatów. Spirulina dostarcza pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnych minerałów i witamin, a zawarte w niej barwniki – chlorofil i fitocyjanina – wspomagają procesy trawienne, metaboliczne oraz oczyszczające organizmu. Poza tymi dwoma głównymi barwnikami, spirulina zawiera beta-karoten oraz cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie sprzężony kwas linolowy tzw. CLA.

Spirulina działa korzystnie na nasz układ immunologiczny, spowalnia procesy starzenia, zmniejsza negatywne oddziaływanie środowiska, działa osłonowo na błonę śluzową żołądka oraz wspomaga detoksykację organizmu, co może mieć duże znaczenie m.in. dla osób palących lub przyjmujących długotrwale leki. Spirulina polecana jest szczególnie dla wegetarian jako uzupełnienie białka. Jedyne przeciwwskazania do jej zażywania to ciąża, okres karmienia i wiek do lat 12, ponieważ nie była ona badana w tych grupach ludzi.

Drugą z alg dostępną w naszych aptekach bez recepty jest chlorella, która jest słodkowodnym glonem bogatym w białko i inne składniki odżywcze. Chlorella jest glonem jednokomórkowym, który bardzo szybko się rozmnaża, co ma podstawowe znaczenie w jej hodowli. Mówi się nawet, że dzięki niej można by częściowo zlikwidować problem głodu w wielu krajach świata. Jej największe spożycie notuje się w Japonii.

Zanim jednak chlorella w przyszłości zagości na dobre w naszym, swojskim jadłospisie jako produkt spożywczy, można uzupełniać nią dietę jako suplementem. Podobnie jak spirulina wzmacnia układ immunologiczny, korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, oraz działa detoksykacyjnie. Chlorellę można zalecać jako wspomaganie leczenia chorób reumatycznych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, zaburzeń trawienia i wchłaniania oraz infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych.

Algi w kosmetyce

Współczesna kosmetologia szeroko czerpie z odżywczych i pielęgnacyjnych właściwości różnych roślin, w tym od niedawna i z morskich alg, które zawierają liczne związki biologicznie czynne takie, jak:

•    Witaminy z grupy B pobudzające regenerację naskórka
•  Beta-karoten, witaminy C i E mające działanie przeciwutleniające, uszczelniające ściany naczyń krwionośnych i poprawiające wygląd skóry
•    Minerały (cynk, fosfor, jod, magnez, miedź, mangan, wapń i żelazo) regulujące czynność skóry
•    Aminokwasy egzogenne korzystnie oddziaływujące na nawilżenie skóry
•    Białko aosaina opóźniające proces starzenia się skóry poprzez hamowanie enzymu rozkładającego włókna elastynowe
•    Polifenole działające antyoksydacyjnie, również opóźniając starzenie skóry
•    Węglowodany (mannit, mannitol, sorbitol) regulujące pracę gruczołów łojowych
•    Omawiany już wyżej karagen działający nawilżająco
•    Kwas hialuronowy i siarczan chondroityny również silnie nawilżający skórę
•    Nienasycone kwasy tłuszczowe działające korzystnie na barierę lipidową skóry
•    Agar używany jako zagęstnik do kosmetyków.

W kosmetykach z algami szczególnie ważne jest opóźnianie procesu starzenia skóry i jej regeneracja. Dlatego kosmetyki takie wskazane są dla osób narażonych na działanie szkodliwych wolnych rodników tlenowych związanych z paleniem papierosów, zanieczyszczeniami powietrza czy żyjących w permanentnym napięciu. Kojące działanie algi wykazują również na skórę łojotokową lub trądzikową ponieważ oczyszczają cerę.

Inne działanie alg w kosmetykach to rewitalizacja skóry poprzez aktywację syntezy kolagenu oraz redukcja cellulitu w wyniku pobudzenia przemiany materii w tkance tłuszczowej. Algi morskie działają korzystnie nie tylko na skórę, ale i na -włosy, dlatego coraz częściej są składnikiem odżywek i innych kosmetyków przeznaczonych do ich pielęgnacji.

Jak pokrótce można było się zorientować mamy dla alg różnorodne zastosowania i możemy być pewni, że na tym nie skończy się ich wykorzystanie dla dobra człowieka. Kolejne lata na pewno poszerzą naszą wiedzę o tej grupie roślin i sprawią, że o algach usłyszymy jeszcze nie raz.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Magnez łagodzi stres

    Magnez jest jednym z podstawowych makroelementów niezbędnych do życia. Makroelementy są to pierwiastki występujące w organizmie w ilościach do kilku procent jego suchej masy. Magnez wchodzi w skład wszystkich tkanek i znajduje się przede wszystkim wewnątrz komórek.

  • Bańki – sprawdzają się od lat

    Mimo olbrzymiego postępu wiedzy medycznej, stawianie baniek nadal pozostaje dość popularną metodą leczenia ostrych infekcji dróg oddechowych.

  • Jak wspomóc swoją odporność? Poznaj sposoby na wzmocnienie układu immunologicznego

    Odporność immunologiczna to zdolność organizmu do biernej oraz czynnej obrony przed patogenami, czyli czynnikami chorobotwórczymi. W jaki sposób można pobudzić swoją odporność? Jakie czynniki mają właściwości immunostymulujące? Czy poza przyjmowaniem leków w czasie trwania infekcji wirusowych lub bakteryjnych można jakoś wspomóc swój układ odpornościowy?

  • Paracetamol skuteczny, ale niebezpieczny

    Paracetamol jest jednym z grupy leków, które w ostatnich latach w Polsce zrobiły zawrotną karierę stając się dostępne bez recepty i wszechobecne w kioskach, sklepach, hipermarketach czy na stacjach benzynowych. Z jednej strony łatwość dostępu do leku umożliwia nabycie go o każdej porze dnia i nocy, z drugiej strony wiąże się to z ryzykiem szkodliwego dla zdrowia przedawkowania paracetamolu, zwłaszcza w preparatach złożonych.

  • Zbliża się przesilenie wiosenne

    Porą roku, która zazwyczaj najbardziej się dłuży jest zima, a najtrudniejsze do przetrwania są jej ostatnie tygodnie. Jesteśmy wtedy zmęczeni mało ruchliwym trybem życia, niedoborem światła słonecznego i zimnem. Jest to tzw. przesilenie wiosenne.

  • Mononukleoza zakaźna - objawy i leczenie

    Mononukleoza nazywana także chorobą pocałunków jest jedną z rzadziej rozpoznawanych chorób zakaźnych. Co za tym idzie, świadomość społeczna w tym zakresie jest niewielka i skutkuje niepotrzebnym niepokojem w momencie rozpoznania choroby przez lekarza. Czynnikiem chorobotwórczym jest wirus Epsteina-Barra (tzw. EBV), który jest wirusem wszechobecnym. Na zakażenie szczególnie narażone są dzieci i nastolatki. Wirus, który raz zaatakował pozostaje w organizmie człowieka na całe życie.

  • Alergiczne zapalenie spojówek

    Wśród różnych dolegliwości coraz powszechniejsze stają choroby alergiczne, czyli uczuleniowe. Ich objawy zaczynają się często od dolegliwości ze strony oczu. Nierzadko skłania to pacjenta do wizyty bezpośrednio u farmaceuty w aptece po doraźną pomoc.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij