Sproszkowana chlorella
Alicja Świątek

Chlorella – jakie ma właściwości? Czy warto ją stosować i jak dawkować?

Chlorella jest zieloną algą, która należy do grupy zielenic. Zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych, stanowić element uzupełniający niedobory białka, a także być stosowana podczas detoksu organizmu. Jak dawkować chlorellę, czy można ją stosować w ciąży lub podawać ją dzieciom, a także jakie mogą być skutki uboczne suplementacji tego produktu typu superfood?

Chlorella jest zieloną algą, która naturalnie  występuje w wodach słodkich. Ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz szereg cennych właściwości prozdrowotnych zaliczana jest do żywności funkcjonalnej określanej mianem „superfood”. Suplementacja chlorelli może być szczególnie pomocna przy niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza, hiperlipidemi, detoksykacji organizmu, bolesnych miesiączkach, ale także w celu uzupełnienia wartościowego białka u wegan i wegetarian.

Co to jest chlorella? Właściwości i wartości odżywcze algi

Chlorella jest zieloną, jednokomórkową algą należącą do gromady zielenic. Chlorella vulgaris, czyli chlorella zwyczajna jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem w tym rodzaju. Chlorella jest stosowana od dawna jako źródło pożywienia. Stanowi  bogatą i unikalną kompozycję makro- i mikroelementów, białka i aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, metionina, treonina, lizyna, tryptofan oraz walina), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (kwasy α-linolenowy i linolowy ), polisacharydów, witamin (D, B12, K) i minerałów. Chlorella zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Posiada w swym składzie również barwnik – chlorofil, który nadaje jej zieloną barwę oraz dzięki któremu przeprowadza proces fotosyntezy. Ponadto zawiera cenne dla zdrowia właściwości farmakologiczne i biologiczne. Odnotowano, że przyjmowanie chlorelli może wywołać działanie immunomodulujące, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnadciśnieniowe, ochronne przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jak wskazują wyniki badań, suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych, w tym obniżyć poziom całkowitego cholesterolu. Jej stosowanie może przyczynić się do zmniejszenia poziomu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu), glukozy we krwi mierzonej na czczo, skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Dodatkowo chlorella wykazuje potencjalne działanie ochronne na komórki wątrobowe (hepatoprotekcyjne), detoksykujące oraz ogranicza niekorzystny wpływ czynników stresogennych na organizm.

Dowiedz się więcej o tym, czym jest zły cholesterol i jak zbadać poziom LDL w organizmie

Przeprowadzono 3-miesięczne badanie u pacjentów posiadających założone implanty dentystyczne od około 12 lat i/lub wypełnienia amalgamatowe od około 15 lat, u których suplementowano ekstrakt z Chlorella vulgaris. W badaniu zaobserwowano, że stosowanie chlorelli w tej grupie osób przyczyniło się do redukcji poziomu niektórych metali ciężkich (cyny, ołowiu, srebra i rtęci) oraz wzrostu aktywności enzymu przeciwutleniającego – dysmutazy nadtlenkowej.

Na co stosować chlorellę?

Stosowanie chlorelli jest wskazane w celu uzupełnienia niedoborów białka, którego alga zawiera ok. 58% swojej suchej masy. Profil aminokwasowy chlorelli jest podobny do białek w jajku kurzym czy soi. Jest źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, które należy dostarczać z zewnątrz, ponieważ organizm sam ich nie produkuje. Z tego względu spożywanie chlorelli jest zalecane osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Regularne przyjmowanie chlorelli warto wprowadzić w przypadku hipercholesterolemii, zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy lub nadciśnienia tętniczego. Ze względu na działanie detoksykujące suplementacja chlorellą wskazana jest do oczyszczania organizmu z toksyn.

Istnieją badania potwierdzające skuteczność suplementacji chlorellą we wspomaganiu leczenia niedokrwistości związanej z niedoborami żelaza oraz bólów miesiączkowych. Przypuszcza się również, że przyjmowanie chlorelli może być skuteczne w łagodzeniu objawów depresji, zapalenia wątroby typu C, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, fibromialgii (przewlekła niezapalna choroba reumatyczna tkanek miękkich) czy zespołu metabolicznego.

Powiązane produkty

Suplementy z chlorellą – skutki uboczne stosowania

Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm i uznawana za stosunkowo bezpieczną. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) uznała ją w 2014 roku jako produkt bezpieczny dla zdrowia. Należy jednak dodać, że niekiedy stosowanie chlorelli może wywołać także pewne działania niepożądane. Zdarzały się nieliczne przypadki wystąpienia skutków ubocznych, takich jak: biegunka, bóle brzucha i nudności, wysypka. Objawy te częściej obserwowano u osób z niedoczynnością tarczycy lub niewydolnością nerek.

Chlorella jest uznawana za alergen, dlatego może nasilać objawy alergii. W literaturze naukowej odnotowano przypadek chłopca, u którego po 3-miesięcznej suplementacji chlorelli w tabletkach wystąpiło ostre cewkowo-śródmiąższowe zapalenie nerek, niedokrwistość, podwyższony poziom kreatyniny, obniżony poziom potasu, fosforu, kwasu moczowego, pojawienie się glukozy, podwyższonej liczby leukocytów oraz białka w moczu, ponadto obniżenie współczynnika przesączania kłębuszkowego (GFR). Po włączeniu leczenia glikokortykosteroidami oraz zaprzestaniu podawania chlorelli zaobserwowano poprawę funkcjonowania nerek. Warto dodać, że w danych opublikowanych przez GIS z 2018 i 2019 roku podano, że w dostępnych na rynku suplementach diety z chlorellą zdarzały się przypadki nawet 30-krotnego przekroczenia maksymalnej dopuszczalnej ilości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które uznawane są za substancje kancerogenne. Z tego powodu kluczowe jest wybieranie produktów od zaufanych producentów, prowadzących produkcję zgodnie z zachowaniem najwyższych standardów.

Czym się różni chlorella od spiruliny?

Zarówno chlorella jak i spirulina są zaliczane do tzw. superfood, ze względu na bogactwo składników oraz szereg właściwości prozdrowotnych. Chlorella jest zieloną algą, klasyfikowaną jako roślina. Natomiast nazwą spirulina określane są produkty otrzymywane z cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, zazwyczaj wyglądające jako zielono-niebieska biomasa, po wysuszeniu przybierająca kolor ciemnozielony. W przeciwieństwie do chlorelli spirulina nie jest źródłem witaminy b12. Chlorella ma silniejsze właściwości detoksykacyjne, zaś spirulina odżywcze. Spirulina zawiera więcej białka, ok. 70% w suchej masie, zaś chlorella ok. 58%.

Chlorella – dawkownie

Preparaty z chlorellą występują w postaci tabletek, kapsułek, proszku lub formy płynnej – wyciąg z chlorelli. Właściwe dawkowanie, zalecone przez producenta znajduje się na opakowaniu. Zazwyczaj rekomendowane jest przyjmowanie od 3. do 5. gramów chlorelli na dobę, czyli około jednej łyżeczki formy sproszkowanej. W przypadku wyciągu z chlorelli przeważnie wskazane jest przyjmowanie około 30 ml dziennie. Celem osiągnięcia najlepszych rezultatów kuracja powinna trwać około dwóch miesięcy. Maksymalny okres suplementacji chlorelli wynosi 6 miesięcy. Chlorellę w postaci sproszkowanej można rozpuścić w przegotowanej wodzie lub soku. Ma ona specyficzny, rybny posmak, dlatego aby go zneutralizować, można ją również dodać do jogurtu, kefiru lub koktajli.

Czy suplementy z chlorellą można podawać dzieciom?     

Suplementy z chlorellą nie powinny być podawane dzieciom, kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, chyba że lekarz wskaże inaczej. Pomimo licznych właściwości prozdrowotnych mogą również wywoływać działania niepożądane. W Szwecji przeprowadzono badanie, w którym w grupie 246 dzieci suplementowano chlorellę. Wskazano w nim potencjał alergizujący składników zawartych w aldze. Zwłaszcza u osób uczulonych na pleśń może następować nasilenie objawów alergii, ponieważ występuje reaktywność krzyżowa.

Który suplement z chlorellą wybrać? Tabletki, kapsułki, proszek?

W aptekach można znaleźć preparaty z chlorellą w postaci tabletek, kapsułek, proszku. Tabletki z chlorellą otrzymywane są poprzez proces prasowania alg na zimno. W kapsułkach znajduje się zazwyczaj chlorella pochodząca z rozerwanych ścian komórkowych. Obie formy są łatwe do przyjęcia i dawkowania. Postać sproszkowana sprawdzi się u osób, które mają problem z połykaniem tabletek i kapsułek. Jednak nie każdemu może odpowiadać rybny posmak, wyczuwalny w formie sproszkowanej. Postać produktu z chlorellą nie wpływa na skuteczność suplementacji. Kluczowa jest odpowiednia dawka oraz regularne stosowanie. W przypadku form stałych, jak kapsułki i tabletki warto zwrócić uwagę na zawartość substancji w 1 dawce. Dodatkowo cennym parametrem jest standaryzacja produktu na zawartość chlorofilu, witamin oraz żelaza.

  1. Y. Panahi, Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties, „researchgate.net” [online], https://www.researchgate.net/publication/283729981_Chlorella_vulgaris_A_Multifunctional_Dietary_Supplement_with_Diverse_Medicinal_Properties, [dostęp:] 23.08.2022.
  2. Tomohiro Bito, Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health, „researchgate.net” [online], https://www.researchgate.net/publicatio /343781983_Potential_of_Chlorella_as_a_Dietary_Supplement_to_Promote_Human_Health, , [dostęp:] 23.08.2022.
  3. B. Fenert, P. K. Zarzycki, Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira,„ptfarm.pl” [online], https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%202/Bromatologia%202_2015%20s_%20223-228.pdf, [dostęp:] 23.08.2022.
  4. C. Safi, Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, „researchgate.net” [online], https://www.researchgate.net/publication/261918083_Morphology_composition_production_processing_and_applications_of_Chlorella_vulgaris_A_review, [dostęp:] 23.08.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij