Sproszkowana chlorella
Alicja Świątek

Chlorella – jakie ma właściwości? Czy warto ją stosować i jak dawkować?

Chlorella jest zieloną algą, która należy do grupy zielenic. Zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych i metabolicznych, stanowić element uzupełniający niedobory białka, a także być stosowana podczas detoksu organizmu. Jak dawkować chlorellę, czy można ją stosować w ciąży lub podawać ją dzieciom, a także jakie mogą być skutki uboczne suplementacji tego produktu typu superfood?

Chlorella jest zieloną algą, która naturalnie  występuje w wodach słodkich. Ze względu na bogactwo składników odżywczych oraz szereg cennych właściwości prozdrowotnych zaliczana jest do żywności funkcjonalnej określanej mianem „superfood”. Suplementacja chlorelli może być szczególnie pomocna przy niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza, hiperlipidemi, detoksykacji organizmu, bolesnych miesiączkach, ale także w celu uzupełnienia wartościowego białka u wegan i wegetarian.

Co to jest chlorella? Właściwości i wartości odżywcze algi

Chlorella jest zieloną, jednokomórkową algą należącą do gromady zielenic. Chlorella vulgaris, czyli chlorella zwyczajna jest najbardziej rozpowszechnionym gatunkiem w tym rodzaju. Chlorella jest stosowana od dawna jako źródło pożywienia. Stanowi  bogatą i unikalną kompozycję makro- i mikroelementów, białka i aminokwasów egzogennych (fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, metionina, treonina, lizyna, tryptofan oraz walina), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (kwasy α-linolenowy i linolowy ), polisacharydów, witamin (D, B12, K) i minerałów. Chlorella zawiera więcej kwasu foliowego i żelaza niż inne pokarmy roślinne. Posiada w swym składzie również barwnik – chlorofil, który nadaje jej zieloną barwę oraz dzięki któremu przeprowadza proces fotosyntezy. Ponadto zawiera cenne dla zdrowia właściwości farmakologiczne i biologiczne. Odnotowano, że przyjmowanie chlorelli może wywołać działanie immunomodulujące, antyoksydacyjne, przeciwcukrzycowe i przeciwnadciśnieniowe, ochronne przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego oraz zmniejszać ryzyko wystąpienia nowotworów.

Jak wskazują wyniki badań, suplementacja chlorelli może wpływać korzystnie na obniżenie czynników predysponujących do chorób sercowo-naczyniowych, w tym obniżyć poziom całkowitego cholesterolu. Jej stosowanie może przyczynić się do zmniejszenia poziomu frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu), glukozy we krwi mierzonej na czczo, skurczowego i rozkurczowego ciśnienia krwi. Dodatkowo chlorella wykazuje potencjalne działanie ochronne na komórki wątrobowe (hepatoprotekcyjne), detoksykujące oraz ogranicza niekorzystny wpływ czynników stresogennych na organizm.

Dowiedz się więcej o tym, czym jest zły cholesterol i jak zbadać poziom LDL w organizmie

Przeprowadzono 3-miesięczne badanie u pacjentów posiadających założone implanty dentystyczne od około 12 lat i/lub wypełnienia amalgamatowe od około 15 lat, u których suplementowano ekstrakt z Chlorella vulgaris. W badaniu zaobserwowano, że stosowanie chlorelli w tej grupie osób przyczyniło się do redukcji poziomu niektórych metali ciężkich (cyny, ołowiu, srebra i rtęci) oraz wzrostu aktywności enzymu przeciwutleniającego – dysmutazy nadtlenkowej.

Na co stosować chlorellę?

Stosowanie chlorelli jest wskazane w celu uzupełnienia niedoborów białka, którego alga zawiera ok. 58% swojej suchej masy. Profil aminokwasowy chlorelli jest podobny do białek w jajku kurzym czy soi. Jest źródłem niezbędnych aminokwasów egzogennych, które należy dostarczać z zewnątrz, ponieważ organizm sam ich nie produkuje. Z tego względu spożywanie chlorelli jest zalecane osobom na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Regularne przyjmowanie chlorelli warto wprowadzić w przypadku hipercholesterolemii, zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy lub nadciśnienia tętniczego. Ze względu na działanie detoksykujące suplementacja chlorellą wskazana jest do oczyszczania organizmu z toksyn.

Istnieją badania potwierdzające skuteczność suplementacji chlorellą we wspomaganiu leczenia niedokrwistości związanej z niedoborami żelaza oraz bólów miesiączkowych. Przypuszcza się również, że przyjmowanie chlorelli może być skuteczne w łagodzeniu objawów depresji, zapalenia wątroby typu C, niealkoholowego stłuszczenia wątroby, fibromialgii (przewlekła niezapalna choroba reumatyczna tkanek miękkich) czy zespołu metabolicznego.

Polecane dla Ciebie

Suplementy z chlorellą – skutki uboczne stosowania

Chlorella jest dobrze tolerowana przez organizm i uznawana za stosunkowo bezpieczną. FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) uznała ją w 2014 roku jako produkt bezpieczny dla zdrowia. Należy jednak dodać, że niekiedy stosowanie chlorelli może wywołać także pewne działania niepożądane. Zdarzały się nieliczne przypadki wystąpienia skutków ubocznych, takich jak: biegunka, bóle brzucha i nudności, wysypka. Objawy te częściej obserwowano u osób z niedoczynnością tarczycy lub niewydolnością nerek.

Chlorella jest uznawana za alergen, dlatego może nasilać objawy alergii. W literaturze naukowej odnotowano przypadek chłopca, u którego po 3-miesięcznej suplementacji chlorelli w tabletkach wystąpiło ostre cewkowo-śródmiąższowe zapalenie nerek, niedokrwistość, podwyższony poziom kreatyniny, obniżony poziom potasu, fosforu, kwasu moczowego, pojawienie się glukozy, podwyższonej liczby leukocytów oraz białka w moczu, ponadto obniżenie współczynnika przesączania kłębuszkowego (GFR). Po włączeniu leczenia glikokortykosteroidami oraz zaprzestaniu podawania chlorelli zaobserwowano poprawę funkcjonowania nerek. Warto dodać, że w danych opublikowanych przez GIS z 2018 i 2019 roku podano, że w dostępnych na rynku suplementach diety z chlorellą zdarzały się przypadki nawet 30-krotnego przekroczenia maksymalnej dopuszczalnej ilości WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które uznawane są za substancje kancerogenne. Z tego powodu kluczowe jest wybieranie produktów od zaufanych producentów, prowadzących produkcję zgodnie z zachowaniem najwyższych standardów.

Czym się różni chlorella od spiruliny?

Zarówno chlorella jak i spirulina są zaliczane do tzw. superfood, ze względu na bogactwo składników oraz szereg właściwości prozdrowotnych. Chlorella jest zieloną algą, klasyfikowaną jako roślina. Natomiast nazwą spirulina określane są produkty otrzymywane z cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, zazwyczaj wyglądające jako zielono-niebieska biomasa, po wysuszeniu przybierająca kolor ciemnozielony. W przeciwieństwie do chlorelli spirulina nie jest źródłem witaminy b12. Chlorella ma silniejsze właściwości detoksykacyjne, zaś spirulina odżywcze. Spirulina zawiera więcej białka, ok. 70% w suchej masie, zaś chlorella ok. 58%.

Chlorella – dawkownie

Preparaty z chlorellą występują w postaci tabletek, kapsułek, proszku lub formy płynnej – wyciąg z chlorelli. Właściwe dawkowanie, zalecone przez producenta znajduje się na opakowaniu. Zazwyczaj rekomendowane jest przyjmowanie od 3. do 5. gramów chlorelli na dobę, czyli około jednej łyżeczki formy sproszkowanej. W przypadku wyciągu z chlorelli przeważnie wskazane jest przyjmowanie około 30 ml dziennie. Celem osiągnięcia najlepszych rezultatów kuracja powinna trwać około dwóch miesięcy. Maksymalny okres suplementacji chlorelli wynosi 6 miesięcy. Chlorellę w postaci sproszkowanej można rozpuścić w przegotowanej wodzie lub soku. Ma ona specyficzny, rybny posmak, dlatego aby go zneutralizować, można ją również dodać do jogurtu, kefiru lub koktajli.

Czy suplementy z chlorellą można podawać dzieciom?     

Suplementy z chlorellą nie powinny być podawane dzieciom, kobietom w ciąży oraz w okresie karmienia piersią, chyba że lekarz wskaże inaczej. Pomimo licznych właściwości prozdrowotnych mogą również wywoływać działania niepożądane. W Szwecji przeprowadzono badanie, w którym w grupie 246 dzieci suplementowano chlorellę. Wskazano w nim potencjał alergizujący składników zawartych w aldze. Zwłaszcza u osób uczulonych na pleśń może następować nasilenie objawów alergii, ponieważ występuje reaktywność krzyżowa.

Który suplement z chlorellą wybrać? Tabletki, kapsułki, proszek?

W aptekach można znaleźć preparaty z chlorellą w postaci tabletek, kapsułek, proszku. Tabletki z chlorellą otrzymywane są poprzez proces prasowania alg na zimno. W kapsułkach znajduje się zazwyczaj chlorella pochodząca z rozerwanych ścian komórkowych. Obie formy są łatwe do przyjęcia i dawkowania. Postać sproszkowana sprawdzi się u osób, które mają problem z połykaniem tabletek i kapsułek. Jednak nie każdemu może odpowiadać rybny posmak, wyczuwalny w formie sproszkowanej. Postać produktu z chlorellą nie wpływa na skuteczność suplementacji. Kluczowa jest odpowiednia dawka oraz regularne stosowanie. W przypadku form stałych, jak kapsułki i tabletki warto zwrócić uwagę na zawartość substancji w 1 dawce. Dodatkowo cennym parametrem jest standaryzacja produktu na zawartość chlorofilu, witamin oraz żelaza.

  1. Y. Panahi, Chlorella vulgaris: A Multifunctional Dietary Supplement with Diverse Medicinal Properties, „researchgate.net” [online], https://www.researchgate.net/publication/283729981_Chlorella_vulgaris_A_Multifunctional_Dietary_Supplement_with_Diverse_Medicinal_Properties, [dostęp:] 23.08.2022.
  2. Tomohiro Bito, Potential of Chlorella as a Dietary Supplement to Promote Human Health, „researchgate.net” [online], https://www.researchgate.net/publicatio /343781983_Potential_of_Chlorella_as_a_Dietary_Supplement_to_Promote_Human_Health, , [dostęp:] 23.08.2022.
  3. B. Fenert, P. K. Zarzycki, Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira,„ptfarm.pl” [online], https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%202/Bromatologia%202_2015%20s_%20223-228.pdf, [dostęp:] 23.08.2022.
  4. C. Safi, Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review, „researchgate.net” [online], https://www.researchgate.net/publication/261918083_Morphology_composition_production_processing_and_applications_of_Chlorella_vulgaris_A_review, [dostęp:] 23.08.2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lipodemia – przyczyny, objawy, leczenie obrzęku tłuszczowego

    Lipodemia (inaczej obrzęk tłuszczowy lub „choroba grubych nóg”) jest bardzo rzadką chorobą, która najprawdopodobniej jest uwarunkowana genetycznie. Lipodemia charakteryzuje się nadmiernym odkładaniem się tkanki tłuszczowej na kończynach dolnych. Nadmiarowa tkanka tłuszczowa lokalizuje się na nogach od bioder do kostek – stopy pozostają niezmienione.

  • Dlaczego probiotyków w tabletkach nie można gryźć? Który probiotyk wybrać?

    Wsparcie organizmu poprzez dbanie o odpowiedni poziom odporności jest wskazane nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Osłabienie może wystąpić zarówno na skutek przeziębienia, grypy, przyjmowania leków immunosupresyjnych, zatrucia pokarmowego, braku snu, nieodpowiedniej diety czy antybiotykoterapii. Żeby wspomóc się w tych okresach można sięgnąć po probiotyki, które na rynku aptecznym dostępne są m.in. w postaci napojów, tabletek czy żelu. Czym jest koncentrat probiotyczny, czy w ciąży można łykać probiotyki i jak najlepiej przyjmować te preparaty? Odpowiedzi na te pytania znajdują się niniejszym artykule.

  • Selen – właściwości, niedobór. Suplementacja selenem a zdrowa tarczyca

    Selen jest mikroelementem, którego niewielka dawka jest niezbędna dla zachowania dobrego zdrowia. Zbyt niski poziom selenu może przyczyniać się do niepłodności, wypadania włosów, osłabienia koncentracji oraz nieprawidłowego funkcjonowania mięśni i układu odpornościowego. Specjaliści wskazują, że optymalny poziom selenu jest bardzo niski i łatwo go przekroczyć. Z tego powodu nie zaleca się rozpoczęcia suplementacji selenu bez wcześniejszego badania poziomu tego pierwiastka w organizmie.

  • Statyny na cholesterol – szkodliwość, dawkowanie i skutki uboczne

    Podstawowym celem stosowania statyn jest obniżanie poziomu cholesterolu i zapobieganie wystąpienia miażdżycy wśród pacjentów bez chorób sercowo-naczyniowych, ale znajdujących się w grupach wysokiego ryzyka. Pomaga to zapobiegać zawałom, udarom i chorobom naczyniowym, które rozwijają się wraz ze wzrostem blaszek miażdżycowych w tętnicach.

  • Bergamota – czy jest skuteczna w walce z za wysokim poziomem cholesterolu? Pomarańcza bergamota a monakolina – co wybrać?

    Pomarańcza bergamota, którą powszechnie nazywa się także bergamotą lub bergamotką, to roślina endemiczna, czyli występująca tylko na niewielkim obszarze świata, w tym wypadku w regionie Kalabrii w południowych Włoszech. Owoce bergamoty mają specyficzny, cierpki i jednocześnie gorzki smak. Liczne badania wykazały, że ma ona właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i rozkurczowe, co wykorzystuje się w terapii wielu schorzeń.

  • Molibden – kiedy suplementować? Właściwości, działanie, dawkowanie

    Molibden (Mo, łac. molybdenum) to pierwiastek chemiczny, który nazywany jest mikroelementem ze względu na to, że występuje w organizmie człowieka w niewielkiej ilości. Zwiększone zapotrzebowanie na molibden może występować w przebiegu rzadkich zespołów chorobowych, u podłoża których leżą zaburzenia funkcjonowania centrów energetycznych komórek, czyli mitochondriów.

  • Co to jest honokiol? Właściwości adaptogenu. Z czego wynika jego cena?

    Honokiol jest związkiem, który został wyizolowany z kory, szyszek nasiennych i liści drzew rodzaju Magnolia. Dane badań naukowych sugerują, że ma on właściwości uspokajające, przeciwlękowe, przeciwdepresyjne oraz przeciwutleniające. Jak właściwie suplementować honokiol? Kto nie powinien zażywać tego związku, a także jakie mogą być skutki uboczne suplementacji tego „poprawiacza humoru”?

  • Surowica – czym jest? Zastosowanie

    Surowica to część osocza krwi, która wykorzystywana jest do neutralizacji toksyn np. po ukąszeniu żmii. Obecnie jej zastosowanie w medycynie jest tematem wielu badań klinicznych. Kiedy się ją podaje? Jakie ma znaczenie w weterynarii?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij