Właściwości i zastosowanie spiruliny - portal DOZ.pl
Właściwości i zastosowanie spiruliny
Maria Brzegowy

Właściwości i zastosowanie spiruliny

Spirulina to mikroskopijna alga z gromady sinic, której pozytywne właściwości doceniali już Aztekowie. Jest świetnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych.  Wśród jej właściwości zdrowotnych wymienia się m.in. pozytywny wpływ na poprawę profilu lipidowego i gospodarki węglowodanowej organizmu.  

Spirulina występuje naturalnie w jeziorach Czad w Afryce oraz Texcoco w Meksyku. Sztuczne hodowle zaczęto zakładać na przełomie lat 60. i 70. XX w.

Z niebiesko-zielonych alg przed wiekami smażono pożywne placki. Dziś nazwą spirulina określa się powszechnie dostępne suplementy diety, najczęściej w formie tabletek. Proszek ze spiruliny stosuje się do produkcji kosmetyków.

Dla wegetarian i anemików

Białko stanowi 60-70% masy spiruliny, dzięki czemu alga ta jest zwana zielonym mięsem. W jej skład wchodzą też beta-karoten, kwas foliowy, kwas linolenowy GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, bioflawonoidy, żelazo, mangan, cynk, miedź i selen. Spirulina jest źródłem witamin A, C, D, E, K i z grupy B.

Spirulinę poleca się stosować osobom cierpiącym na anemię, ponieważ zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek. Jest dobrym uzupełnieniem diety dla wegetarian ze względu na dużą zawartość białka.

Fitocyjanina, czyli niebieski barwnik występujący w spirulinie, ma właściwości przeciwzapalne i oczyszczające. Alga może przyczynić się do detoksykacji organizmu u  osób palących, nadużywających alkoholu i często przyjmujących leki.

Algi są również dobrym remedium na trądzik, a regularne przyjmowanie spiruliny ma spowalniać procesy starzenia. Trwają badania nad zastosowaniem algi w walce z wirusem HIV.

Kto nie powinien przyjmować spiruliny

Spirulina nie powinna być przyjmowana przez chorych na fenyloketonurię przez wzgląd na nieprawidłową przemianę fenyloalaniny wchodzącej w skład algi. Nie mogą po nią sięgać osoby zażywające leki związane z regulacją krzepliwości krwi, ponieważ spirulina jest bogata w witaminę K.

Nie poleca się jej podawać dzieciom, kobietom w ciąży i matkom karmiącym piersią. Należy mieć na względzie, że suplementy diety, chociaż są dostępne bez recepty, należy dawkować według zaleceń lekarza.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij