Właściwości i zastosowanie spiruliny
Maria Brzegowy

Właściwości i zastosowanie spiruliny

Spirulina to mikroskopijna alga z gromady sinic, której pozytywne właściwości doceniali już Aztekowie. Jest świetnym źródłem białka, witamin oraz składników mineralnych.  Wśród jej właściwości zdrowotnych wymienia się m.in. pozytywny wpływ na poprawę profilu lipidowego i gospodarki węglowodanowej organizmu.  

  1. Spirulina – co to takiego? 
  2. Wartości odżywcze i skład spiruliny 
  3. Właściwości zdrowotne spiruliny – przy jakich problemach znajduje zastosowanie? 
  4. Spirulina – jak ją stosować?
  5. Przeciwwskazania do stosowania spiruliny 

O prozdrowotnych właściwościach alg słyszało już wielu z nas. Czym jest spirulina? Jakie korzyści niesie ze sobą włączenie jej do diety i czy aby na pewno jej suplementacja wspomoże utrzymanie naszego organizmu w zdrowiu? 

Spirulina – co to takiego? 

Spirulina należy do gatunku mikroalg i charakteryzuje się ciekawym, zielononiebieskim kolorem. W przyrodzie występuje w postaci cylindrycznych, nitkowatych, wielokomórkowych i lewoskrętnych kolonii. Jej prozdrowotne właściwości znane były już od czasów Azteków.  

Pierwszy suplement diety na bazie spiruliny wprowadzono do obrotu już w 1979 roku. Wyprodukowano go wówczas z biomasy Artthrospira. Aktualnie najczęściej wykorzystywanymi gatunkami jest Arthrospira platensis występująca na terenach Afryki, Ameryki Południowej i Azji oraz Arthrospira maxima pochodząca z Ameryki Centralnej. Spirulina to zwyczajowa nazwa produktów, które wytwarzane są z cyjanobakterii produkowanych przez wyżej wymienione gatunki. 

Powiązane produkty

Wartości odżywcze i skład spiruliny 

Prawie 70% składu spiruliny stanowi białko, dostarczające organizmowi niezbędnych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których on sam nie potrafi wyprodukować. Należą do nich: leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan oraz fenyloalanina. W związku z tym, algi uważa się za dobre źródło pełnowartościowego białka w diecie osób nie jedzących mięsa ani produktów odzwierzęcych.  

Tłuszcz w spirulinie stanowi około 7% suchej jej masy. Dostarcza głównie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym – linolenowego oraz kwasu eikozapentaenowego, dokozaheksaenowego oraz arachidonowego.  

Dodatkowo spirulina bogata jest w witaminy i składniki mineralne. Wśród nich wymienić można: beta-karoten, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, cynk, magnez, potas, sód, selen oraz molibden. Część specjalistów uważa, iż żelazo pochodzące z alg jest ponad dwukrotnie razy lepiej przyswajalne niż to pochodzące z tradycyjnych produktów mięsnych. Miałoby to mieć związek z możliwością wytwarzania kompleksu żelaza z fikocyjaniną obecną w algach, a zwiększającą biodostępność tego pierwiastka.  

Właściwości zdrowotne spiruliny – przy jakich problemach znajduje zastosowanie? 

Zdaniem ekspertów spożywanie spiruliny może istotnie wpłynąć na poprawę m.in. profilu lipidowego. W licznych badaniach zauważono znaczące obniżenie stężenia triacylogliceroli, cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL cholesterolu w wyniku dodawania do diety wspomnianych wyżej alg. Ponadto odnotowano także wzrost tzw. „dobrego cholesterolu” – frakcji HDL.  

Suplementacja spiruliną może okazać się również przydatna w celu obniżenia ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.  

Wśród innych właściwości alg wymienić można pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową organizmu – w kierunku stabilizacji poziomu glukozy we krwi.  

Dzięki zawartości antyoksydantów, spirulinie przypisuje się ponadto cechy zmiatania wolnych rodników, dzięki czemu może ona pozwolić na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak między innymi choroba Parkinsona.  

Specjaliści badali również wpływ spiruliny na redukcję nadmiernej masy ciała. Wśród osób biorących udział w eksperymencie zaobserwowano wprawdzie mały, ale w połączeniu z innymi interwencjami, takimi jak racjonalne odżywianie się – znaczący efekt.  

WITAMINY I MINERAŁY

PREPARATY NA OCZYSZCZANIE ORGANIZMU

PROBIOTYKI

Spirulina – jak ją stosować?

Algi wykorzystywane są nie tylko w lecznictwie, ale także i w przemyśle spożywczym, kosmetycznym czy w rolnictwie. Spirulinę znaleźć możemy w aptekach jako suplement diety, jak również w sklepach ze zdrową żywnością – pod postacią proszku (można dodawać go do przykładowo koktajli), kapsułek lub tabletek. Duże znaczenie ma tutaj pochodzenie używanych preparatów, warto więc, aby przed planowaną suplementacją mieć pewność, że używamy sprawdzonego produktu.  

Przeciwwskazania do stosowania spiruliny 

Należy pamiętać, iż stosowanie suplementów diety ze spiruliną nie zastąpi odpowiedniego żywienia i prawidłowych nawyków dotyczących stylu życia. Ponadto każdą taką interwencję, podejmowaną zwłaszcza obok towarzyszących już jednostek chorobowych, należy skonsultować z lekarzem prowadzącym, który oceni zasadność jej stosowania i ewentualne interakcje z innymi przyjmowanymi lekami. Przed rozpoczęciem kuracji należy zwrócić uwagę na skutki uboczne mogące pojawić się po spożyciu tych preparatów, które mogą pojawić się nawet u osób zdrowych.

Przyjmuje się, że pacjenci cierpiący na choroby o podłożu autoimmunologicznym nie powinny przyjmować spiruliny przez wzgląd na niepotrzebną stymulację układu odpornościowego. Preparatów z tą substancją nie wolno podawać także osobom chorującym na fenyloketonurię bądź też przyjmującym leki immunosupresyjne.   
  1. B. Fenert, P.K. Zarzycki, Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromat. Chem. Toksykol.",  XLVIII, 2, str. 223-228. 
  2. E. Gumiela, M. Szulińska, P. Bogdański, Wpływ suplementacji spiruliny na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne, "Forum Zaburzeń Metabolicznych", tom 4, nr 4 2013. 
  3. B. Jękot, A. Rzewińska, P. Hałaszuk i in., Algae preparations as a source of beneficial health substances, "Medicina Internacia Revuo", nr 1 (106) 2016. 
  4. B. Muszyńska, B. Jękot, M. Topolska-Pasek, A. Rzewińska, Właściwości prozdrowotne węglowodanów występujących w algach, "Farm Pol", tom 72, nr 7 2016,. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • 9 naturalnych produktów, które oczyszczają organizm

    Coraz częściej słyszymy o różnego rodzaju detoksach, które mają pomóc oczyścić organizm z toksyn. Czy to potrzebne i możliwe? Czy nasz organizm potrzebuje w ogóle pomocy w oczyszczaniu? Jeśli tak, to czym naturalnie go wspomóc?

  • Algi morskie – wszystko, co należy o nich wiedzieć

    Podwodny świat glonów czyli alg morskich, tajemniczy i nie mniej zróżnicowany niż znana nam na co dzień roślinność lądowa, od wieków fascynuje ludzi zainteresowanych ich wykorzystywaniem. 

  • Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu

    Nasz organizm każdego dnia narażony jest na działanie toksycznych związków chemicznych, które ulegając kumulowaniu stopniowo go zatruwają. Możemy starać się je ograniczać, jednak nie jesteśmy w stanie całkowicie ich wyeliminować, dlatego warto co jakiś czas przeprowadzić kurację oczyszczającą.

  • Witamina B12 – czy tylko dieta wegańska może wpłynąć na jej niedobór? Jak przyjmować kobalaminę, żeby zwiększyć jej przyswajalność?

    W połowie XIX wieku, angielski lekarz Thomas Addison opisał szczególny rodzaj choroby. Była to niedokrwistość (anemia), która jednak nie poddawała się zwyczajnemu leczeniu, a chorzy umierali w ciągu około 2 lat od wystąpienia pierwszych objawów. Oprócz bladości, zmęczenia i innych typowych objawów, chorzy cierpieli także na objawy ze strony układu nerwowego, np. mrowienie w kończynach, nerwobóle, zaburzenia czucia, zaburzenia psychiczne itp.

  • Poznaj zielony jęczmień. Fakty i mity

    Młody jęczmień, zwany również zielonym jęczmieniem, zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Właściwie, można powiedzieć, że konsumpcja młodego jęczmienia wraca do łask, gdyż historia stosowania go w diecie sięga kilku tysięcy lat wstecz. Obecnie, po preparaty z młodego jęczmienia sięgają osoby odchudzające się, a także Ci którzy chcą oczyścić organizm i dostarczyć cennych witamin i minerałów.

  • Oczyszczanie organizmu z toksyn – 5 ważnych zasad

    Detoks, czyli oczyszczanie organizmu z toksyn, to temat nieco kontrowersyjny. Dietetycy przestrzegają bowiem przed takimi sposobami jak głodówka oczyszczająca czy inne zbyt restrykcyjne diety, które mogą spowodować więcej szkód niż pożytku. Jednak rozsądnie dobrana dieta oczyszczająca może przynieść nam wiele korzyści. Jak oczyścić organizm z głową?

  • Oczyszczanie jelit - zabieg, czy naturalne sposoby?

    Jelito jest fragmentem przewodu pokarmowego, u człowieka jelito składa się z dwóch fragmentów, czyli z jelita cienkiego i jelita grubego. Jelito cienkie z kolei dzieli się na dwunastnicę, jelito czcze oraz jelito kręte. Jelito grube natomiast można podzielić na kątnicę, wstępnicę, poprzecznicę, zstępnicę, esicę oraz odbytnicę, ktora zakończona jest odbytem. Należy pamiętać, że jelito cienkie jest najdłuższą częścią całego przewodu pokarmowego człowieka, rozciąga się ono pomiędzy żołądkiem a jelitem grubym, od którego jest ono oddzielone zastawką krętniczo- kątniczą.

  • Jak oczyścić organizm w 3 dni – przepisy dietetyka

    W okresie świątecznym często spożywamy więcej ciężkostrawnych, słodkich i tłustych posiłków niż zazwyczaj, co może prowadzić do zaburzeń trawiennych i gorszego samopoczucia. Czy po takim czasie powinniśmy oczyścić organizm specjalną dietą? Jak racjonalnie oczyścić organizm w 3 dni? Kto nie powinien korzystać z detoksów?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl