Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu
Ernest Niewiadomski

Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu

Nasz organizm każdego dnia narażony jest na działanie toksycznych związków chemicznych, które ulegając kumulowaniu stopniowo go zatruwają. Możemy starać się je ograniczać, jednak nie jesteśmy w stanie całkowicie ich wyeliminować, dlatego warto co jakiś czas przeprowadzić kurację oczyszczającą.

Największa ilość zanieczyszczeń dostaje się do naszego organizmu wraz w wdychanym powietrzem ze spalin samochodowych, smogu oraz dymów przemysłowych. Kolejnym niezwykle „bogatym” źródłem toksyn jest żywność wysokoprzetworzona, gotowe posiłki przemysłowe, fast food a nawet niemyte owoce i warzywa. Nie należy zapominać także o kosmetykach i środkach czystości, z których trucizny przedostają się do organizmu głównie przez skórę. Wszystko to każdego dnia zalewa nasz organizm toksynami, z którymi nie jesteśmy w stanie poradzić sobie naturalną drogą eliminacji. Dochodzą do tego również pasożyty kolonizujące przewód pokarmowy, z których obecności często nie zdajemy sobie sprawy, pozbawiają nas substancji odżywczych a produkty ich przemiany materii są dla nas szkodliwe. 

Oczyszczanie organizmu w warunkach domowych wymaga odpowiedniego przygotowania, motywacji i odrobiny silnej woli. 

Odpowiednio przeprowadzona detoksykacja korzystnie wpływa na samopoczucie, witalność i odporność, niweluje dolegliwości trawienne takie, jak wzdęcia czy zaparcia, ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi ciała i poprawia stan skóry. Warto poświęcić na to od kilku do kilkunastu dni z dwu lub trzy dniowym okresem przygotowawczym. Zaczynamy od postawienia sobie celu i ułożenia planu działania. Celem naszej kuracji jest oczyszczenie jelit z zalegających mas kałowych, wyregulowanie flory bakteryjnej, pozbycie się pasożytów i usunięcie jak największej ilości toksyn. A jaki jest plan działania?

Przygotowania do kuracji oczyszczającej

Kilka dni przed planowanym rozpoczęciem kuracji ograniczamy do minimum, a najlepiej całkowicie eliminujemy czynniki szkodliwe takie, jak palenie papierosów, alkohol, kawa, czarna herbata, cukier, żywność wysoko przetworzona, fast food, czerwone mięso, podroby, słodycze i napoje gazowane. Stopniowo przechodzimy na dietę warzywno-owocową, zaczynamy pić więcej niegazowanej wody, a napoje gorące zastępujemy naparami ziołowymi, np. miętą lub pokrzywą. Ograniczenie źródeł zanieczyszczeń sprawia, że naturalne procesy detoksykacji organizmu zaczynają działać skuteczniej. Usuwamy z lodówki i spiżarni wszystko, co w tej sytuacji jest niezdrowe i może stanowić pokusę w trakcie oczyszczania, a ta na pewno się pojawi. Przygotowujemy listę niezbędnych produktów, wstępny jadłospis i robimy zakupy, najlepiej na miejscowym ryneczku.

Podstawą naszej kuracji oczyszczającej jest zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce, duża ilość płynów oraz aktywność fizyczna. 

Zbilansowana dieta jest warunkiem koniecznym, aby proces oczyszczania przebiegał w sposób zdrowy i bezpieczny. Musimy dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich, jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, co zapobiega rozregulowaniu metabolizmu i osłabieniu. Zwolennicy głodówek mogą przeprowadzić jednodniową głodówkę wstępną opartą na przyjmowaniu dużej ilości płynów, głównie wody i świeżo wyciskanych soków owocowych. Polecam również zastosowanie soku z kapusty kiszonej, który jest naturalnym probiotykiem, poprawia trawienie a w większych ilościach wykazuje działanie przeczyszczające. Wypijamy 1/3 szklanki soku trzy razy dziennie, w pierwszym i drugim dniu kuracji wypijamy szklankę na dwie godziny przed pójściem spać. Proces ten pozwoli wstępnie oczyścić jelito grube z mas kałowych. Należy spożywać produkty o dużej zawartości błonnika pokarmowego, w szczególności surowe warzywa i owoce, brązowy naturalny ryż, pełnoziarniste pieczywo żytnie. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na pracę jelit nasilając ich perystaltykę (naturalne ruchy jelit) i ułatwiając przesuwanie treści pokarmowej. Posiłki przyjmujemy co 3-4 godziny a między nimi często pijemy, małymi porcjami, może to być czysta woda lub woda z sokiem wyciśniętym z cytryny, bez dodatku cukru. Podstawę naszych posiłków stanowią warzywa, najlepiej surowe lub lekko podgotowane, jako dodatek do głównego posiłku stosujemy naturalny brązowy ryż ewentualnie rybę lub chude mięso drobiowe.

Pamiętajmy, że ryby i drób mogą być źródłem toksycznych związków, jak np. metale ciężkie czy antybiotyki, dlatego najlepiej wybierać produkty „Bio” pozbawione zanieczyszczeń.

Dwa posiłki mogą być w formie koktajli owocowo-warzywnych, najlepiej z miąższem a ilość przyjmowanych płynów powinna wynosić min. 2-3 litry dziennie, można pić zieloną herbatę i napary z ziół. 

Warto stosować zioła wspomagające trawienie oraz pracę wątroby i nerek takie, jak: babka płesznik, ostropest plamisty, czarnuszka siewna, siemię lniane, karczoch, mięta, pokrzywa, rumianek, goździki, piołun, młody jęczmień czy chlorella i spirulina. Ułatwiają one także pozbycie się pasożytów z przewodu pokarmowego.

Aktywność fizyczna, sauna, ciepłe kąpiele i prysznic a także masaż całego ciała pobudzają przemianę materii i poprawiają ukrwienie skóry, co nasila usuwanie toksyn wraz z potem.

Odpowiednio przeprowadzona kuracja oczyszczająca wspiera naturalne procesy detoksykujące organizmu oraz oczyszcza i reguluje pracę przewodu pokarmowego. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Dieta dla morsa – co powinny jeść osoby uprawiające morsowanie?

    Morsowanie jest formą rekreacji ruchowej uprawianej na świeżym powietrzu, która w ostatnich latach zyskuje na popularności nie tylko w Polsce, ale także w wielu różnych krajach Europy i Ameryki Północnej. Polega ono na zanurzaniu ciała w zimnej wodzie jeziora, rzeki lub morza, najczęściej w okresie zimowym, w celu odnowy sił psychofizycznych oraz poczucia relaksu i dobrej zabawy.

  • Dieta w depresji – co jeść?

    Skuteczność aktualnie stosowanych metod zapobiegania i leczenia depresji jest ograniczona, w dodatku często wiąże się z występowaniem skutków ubocznych. Obecnie dobrze wiadomo, że dieta wywiera istotny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobrostan psychiczny, co sugeruje, że może być również ważnym elementem terapii wspomagającej leczenie depresji.

  • Dieta dla młodego piłkarza – co powinien jeść młody sportowiec uprawiający piłkę nożną?

    W dzisiejszych czasach coraz więcej młodych sportowców ma świadomość, że na ostateczny sukces w sporcie wpływ ma nie tylko systematyczny trening, lecz również dieta i zdrowy styl życia.

  • Dieta siatkarza – co jedzą zawodowi siatkarze?

    Nieadekwatna podaż energii oraz składników odżywczych w diecie siatkarza może przyczyniać się do zmniejszenia masy, siły i wytrzymałości mięśniowej, zakłócenia regeneracji potreningowej, jak również obniżenia odporności oraz zwiększenia ryzyka wystąpienia przetrenowania i kontuzji. Oznacza to, że na ostateczny sukces zawodowych siatkarzy ma istotny wpływ nie tylko systematyczna realizacja indywidualnie dobranego programu treningowego, lecz także przestrzeganie odpowiednio zbilansowanej i zróżnicowanej diety oraz jej suplementacji.

  • Bułka z bananem – na czym polegała dieta Adama Małysza?

    Adam Małysz jest niezwykle utytułowanym skoczkiem narciarskim, który odniósł znaczące sukcesy sportowe zarówno na arenie krajowej, jak i międzynarodowej. O ulubionym przysmaku „Orła z Wisły” – słynnej bułce z bananem – słyszał każdy kibic skoków narciarskich w Polsce.  

  • BCAA – czym jest, jak stosować i efekty

    Aminokwasy egzogenne to grupa dziewięciu aminokwasów, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytwarzać i dlatego muszą być regularnie dostarczane wraz z pokarmem. Wśród nich znajdują się trzy aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach bocznych, które od wielu lat przykuwają uwagę osób systematycznie uprawiających sport. Dzieje się tak ze względu na potencjalne korzyści wynikające z ich dodatkowej suplementacji.

  • Dieta Montignaca – czym jest?

    Dieta Montignaca jest metodą walki z nadwagą i otyłością, która jeszcze do niedawna była dosyć powszechnie stosowana w wielu krajach europejskich. Jej popularność wzięła się w dużej mierze z braku potrzeby skrupulatnego liczenia kalorii oraz ograniczenia ilości spożywanego pokarmu w celu uzyskania pożądanego efektu odchudzającego. Według opinii samego autora diety, Michela Montignaca, głównym powodem rozwoju nadwagi i otyłości nie jest zbyt wysokie spożycie kalorii w diecie, lecz nadmierna konsumpcja pokarmów węglowodanowych charakteryzujących się wysokim indeksem glikemicznym (IG).

  • Terapia śmiechem – geloterapia

    „Śmiech jest ćwiczeniem fizycznym wielce dla zdrowia korzystnym”. Słowa Arystotelesa, wypowiedziane ponad dwa tysiące lat temu, są wciąż aktualne i zostały udowodnione we współczesnych badaniach naukowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij