Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu
Ernest Niewiadomski

Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu

Nasz organizm każdego dnia narażony jest na działanie toksycznych związków chemicznych, które ulegając kumulowaniu stopniowo go zatruwają. Możemy starać się je ograniczać, jednak nie jesteśmy w stanie całkowicie ich wyeliminować, dlatego warto co jakiś czas przeprowadzić kurację oczyszczającą.

Największa ilość zanieczyszczeń dostaje się do naszego organizmu wraz w wdychanym powietrzem ze spalin samochodowych, smogu oraz dymów przemysłowych. Kolejnym niezwykle „bogatym” źródłem toksyn jest żywność wysokoprzetworzona, gotowe posiłki przemysłowe, fast food a nawet niemyte owoce i warzywa. Nie należy zapominać także o kosmetykach i środkach czystości, z których trucizny przedostają się do organizmu głównie przez skórę. Wszystko to każdego dnia zalewa nasz organizm toksynami, z którymi nie jesteśmy w stanie poradzić sobie naturalną drogą eliminacji. Dochodzą do tego również pasożyty kolonizujące przewód pokarmowy, z których obecności często nie zdajemy sobie sprawy, pozbawiają nas substancji odżywczych a produkty ich przemiany materii są dla nas szkodliwe. 

Oczyszczanie organizmu w warunkach domowych wymaga odpowiedniego przygotowania, motywacji i odrobiny silnej woli. 

Odpowiednio przeprowadzona detoksykacja korzystnie wpływa na samopoczucie, witalność i odporność, niweluje dolegliwości trawienne takie, jak wzdęcia czy zaparcia, ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi ciała i poprawia stan skóry. Warto poświęcić na to od kilku do kilkunastu dni z dwu lub trzy dniowym okresem przygotowawczym. Zaczynamy od postawienia sobie celu i ułożenia planu działania. Celem naszej kuracji jest oczyszczenie jelit z zalegających mas kałowych, wyregulowanie flory bakteryjnej, pozbycie się pasożytów i usunięcie jak największej ilości toksyn. A jaki jest plan działania?

Przygotowania do kuracji oczyszczającej

Kilka dni przed planowanym rozpoczęciem kuracji ograniczamy do minimum, a najlepiej całkowicie eliminujemy czynniki szkodliwe takie, jak palenie papierosów, alkohol, kawa, czarna herbata, cukier, żywność wysoko przetworzona, fast food, czerwone mięso, podroby, słodycze i napoje gazowane. Stopniowo przechodzimy na dietę warzywno-owocową, zaczynamy pić więcej niegazowanej wody, a napoje gorące zastępujemy naparami ziołowymi, np. miętą lub pokrzywą. Ograniczenie źródeł zanieczyszczeń sprawia, że naturalne procesy detoksykacji organizmu zaczynają działać skuteczniej. Usuwamy z lodówki i spiżarni wszystko, co w tej sytuacji jest niezdrowe i może stanowić pokusę w trakcie oczyszczania, a ta na pewno się pojawi. Przygotowujemy listę niezbędnych produktów, wstępny jadłospis i robimy zakupy, najlepiej na miejscowym ryneczku.

Podstawą naszej kuracji oczyszczającej jest zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce, duża ilość płynów oraz aktywność fizyczna. 

Zbilansowana dieta jest warunkiem koniecznym, aby proces oczyszczania przebiegał w sposób zdrowy i bezpieczny. Musimy dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich, jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, co zapobiega rozregulowaniu metabolizmu i osłabieniu. Zwolennicy głodówek mogą przeprowadzić jednodniową głodówkę wstępną opartą na przyjmowaniu dużej ilości płynów, głównie wody i świeżo wyciskanych soków owocowych. Polecam również zastosowanie soku z kapusty kiszonej, który jest naturalnym probiotykiem, poprawia trawienie a w większych ilościach wykazuje działanie przeczyszczające. Wypijamy 1/3 szklanki soku trzy razy dziennie, w pierwszym i drugim dniu kuracji wypijamy szklankę na dwie godziny przed pójściem spać. Proces ten pozwoli wstępnie oczyścić jelito grube z mas kałowych. Należy spożywać produkty o dużej zawartości błonnika pokarmowego, w szczególności surowe warzywa i owoce, brązowy naturalny ryż, pełnoziarniste pieczywo żytnie. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na pracę jelit nasilając ich perystaltykę (naturalne ruchy jelit) i ułatwiając przesuwanie treści pokarmowej. Posiłki przyjmujemy co 3-4 godziny a między nimi często pijemy, małymi porcjami, może to być czysta woda lub woda z sokiem wyciśniętym z cytryny, bez dodatku cukru. Podstawę naszych posiłków stanowią warzywa, najlepiej surowe lub lekko podgotowane, jako dodatek do głównego posiłku stosujemy naturalny brązowy ryż ewentualnie rybę lub chude mięso drobiowe.

Pamiętajmy, że ryby i drób mogą być źródłem toksycznych związków, jak np. metale ciężkie czy antybiotyki, dlatego najlepiej wybierać produkty „Bio” pozbawione zanieczyszczeń.

Dwa posiłki mogą być w formie koktajli owocowo-warzywnych, najlepiej z miąższem a ilość przyjmowanych płynów powinna wynosić min. 2-3 litry dziennie, można pić zieloną herbatę i napary z ziół. 

Warto stosować zioła wspomagające trawienie oraz pracę wątroby i nerek takie, jak: babka płesznik, ostropest plamisty, czarnuszka siewna, siemię lniane, karczoch, mięta, pokrzywa, rumianek, goździki, piołun, młody jęczmień czy chlorella i spirulina. Ułatwiają one także pozbycie się pasożytów z przewodu pokarmowego.

Aktywność fizyczna, sauna, ciepłe kąpiele i prysznic a także masaż całego ciała pobudzają przemianę materii i poprawiają ukrwienie skóry, co nasila usuwanie toksyn wraz z potem.

Odpowiednio przeprowadzona kuracja oczyszczająca wspiera naturalne procesy detoksykujące organizmu oraz oczyszcza i reguluje pracę przewodu pokarmowego. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zdrowe żywienie ucznia, czyli dieta pomocna w nauce

    Wrzesień jest miesiącem, kiedy dla ucznia wszystko zaczyna się od nowa. Nowe podręczniki, obowiązki, czasami nowe przedmioty i nauczyciele, zajęcia dodatkowe. Czy pamiętamy o wszystkich jego potrzebach, w tym żywieniowych? Dowiedz się więcej!

  • Peskatarianizm – na czym polega?

    Obecnie coraz więcej osób postanawia zmienić swój sposób żywienia, decydując się na przejście na wegetarianizm i wykluczenie mięsa z diety. Modelem żywieniowym bazującym na diecie wegetariańskiej jest peskatarianizm, który zakłada wykluczenie mięsa czerwonego i białego, ale pozostawienie w menu ryb oraz owoców morza. Jakie są zasady diety peskatariańskiej i dla kogo będzie ona dobrym wyborem?

  • Co zabrać ze sobą na wakacje?

    Wakacje to wyjątkowy czas, na który czekamy przez cały rok. Aby jednak nasz urlop przebiegł tak, jak sobie wymarzyliśmy, konieczne jest podjęcie odpowiednich przygotowań. Sprawdź filmowy poradnik DOZ.pl dotyczący najpotrzebniejszych rzeczy, które należy zabrać ze sobą w podróż, aby wypoczynek upłynął nam bezpiecznie i spokojnie.

  • Dieta kapuściana (prezydencka) – na czym polega? Czy działa?

    Stale rosnąca liczba osób z nadwagą i otyłością sprawia, że diety odchudzające cieszą się nadal dużym zainteresowaniem wśród społeczeństwa. Jednym ze skutecznych sposobów na szybką utratę masy ciała jest dieta kapuściana, zwana również dietą prezydencką. Pomimo że przynosi szybkie efekty, to nie jest zalecana przez wykwalifikowanych dietetyków i lekarzy.

  • Skurczowe bóle menstruacyjne: czym są i jak sobie z nimi radzić?

    Bóle menstruacyjne, czyli skurczowe bóle w trakcie okresu (miesiączki), to dolegliwość, której doświadczyła większość kobiet1. Bóle menstruacyjne mogą pojawić się już przed miesiączką i mogą mieć duże natężenie. Zazwyczaj występują w podbrzuszu, ale mogą też rozprzestrzeniać się na górną część ud, nogi i plecy2,3. Mogą im również towarzyszyć nudności, wymioty, wzdęcia i biegunka3. Wszystko to, w połączeniu z utratą krwi i bólem, może powodować naprawdę kiepskie samopoczucie.

  • Maślanka – właściwości zdrowotne i przeciwwskazania. Czy maślanka jest zdrowa?

    Mleko oraz przetwory mleczne to ważna grupa produktów w żywieniu zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Produkty te zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego wapnia, pełnowartościowe białko, witaminy oraz składniki mineralne. Jednym z najważniejszych wyrobów przemysłu mleczarskiego jest maślanka. Na co jest dobra maślanka? Jakie ma właściwości oraz kto powinien unikać jej spożywania?

  • Czy proteinowa dieta Dukana działa? Fazy diety i skutki uboczne

    Dieta Dukana jest znana inaczej jako dieta proteinowa, białkowa oraz Protal (z jęz. fr. protéines alternatives). Pomysłodawcą tej słynnej diety jest były francuski dietetyk Pierre Dukan, który w 2013 roku otrzymał zakaz wykonywania zawodu lekarza na terenie Francji. Mimo to dieta Dukana zyskała w ostatnich latach miano jednej z najpopularniejszych diet odchudzających na całym świecie i stanowi model żywienia dla wielu osób.

  • Kiwi – właściwości odżywcze, wartości

    Kiwi jest niezwykle popularnym owocem, który nazywany bywa również chińskim agrestem. Owoce kiwi są jagodami, a ich miąższ jest soczysty, galaretowaty i zasobny w brązowe lub czarne nasiona. Kiwi zawiera wiele różnych składników bioaktywnych (m.in. witamin, składników mineralnych, karotenoidów i polifenoli), dzięki czemu wywiera pozytywny wpływ na organizm człowieka.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij