
Domowe sposoby na oczyszczenie organizmu
Nasz organizm każdego dnia narażony jest na działanie toksycznych związków chemicznych, które ulegając kumulowaniu stopniowo go zatruwają. Możemy starać się je ograniczać, jednak nie jesteśmy w stanie całkowicie ich wyeliminować, dlatego warto co jakiś czas przeprowadzić kurację oczyszczającą.
- Przygotowania do kuracji oczyszczającej
Największa ilość zanieczyszczeń dostaje się do naszego organizmu wraz w wdychanym powietrzem ze spalin samochodowych, smogu oraz dymów przemysłowych. Kolejnym niezwykle „bogatym” źródłem toksyn jest żywność wysokoprzetworzona, gotowe posiłki przemysłowe, fast food a nawet niemyte owoce i warzywa. Nie należy zapominać także o kosmetykach i środkach czystości, z których trucizny przedostają się do organizmu głównie przez skórę. Wszystko to każdego dnia zalewa nasz organizm toksynami, z którymi nie jesteśmy w stanie poradzić sobie naturalną drogą eliminacji. Dochodzą do tego również pasożyty kolonizujące przewód pokarmowy, z których obecności często nie zdajemy sobie sprawy, pozbawiają nas substancji odżywczych a produkty ich przemiany materii są dla nas szkodliwe.
Odpowiednio przeprowadzona detoksykacja korzystnie wpływa na samopoczucie, witalność i odporność, niweluje dolegliwości trawienne takie, jak wzdęcia czy zaparcia, ułatwia utrzymanie prawidłowej wagi ciała i poprawia stan skóry. Warto poświęcić na to od kilku do kilkunastu dni z dwu lub trzy dniowym okresem przygotowawczym. Zaczynamy od postawienia sobie celu i ułożenia planu działania. Celem naszej kuracji jest oczyszczenie jelit z zalegających mas kałowych, wyregulowanie flory bakteryjnej, pozbycie się pasożytów i usunięcie jak największej ilości toksyn. A jaki jest plan działania?
Przygotowania do kuracji oczyszczającej
Kilka dni przed planowanym rozpoczęciem kuracji ograniczamy do minimum, a najlepiej całkowicie eliminujemy czynniki szkodliwe takie, jak palenie papierosów, alkohol, kawa, czarna herbata, cukier, żywność wysoko przetworzona, fast food, czerwone mięso, podroby, słodycze i napoje gazowane. Stopniowo przechodzimy na dietę warzywno-owocową, zaczynamy pić więcej niegazowanej wody, a napoje gorące zastępujemy naparami ziołowymi, np. miętą lub pokrzywą. Ograniczenie źródeł zanieczyszczeń sprawia, że naturalne procesy detoksykacji organizmu zaczynają działać skuteczniej. Usuwamy z lodówki i spiżarni wszystko, co w tej sytuacji jest niezdrowe i może stanowić pokusę w trakcie oczyszczania, a ta na pewno się pojawi. Przygotowujemy listę niezbędnych produktów, wstępny jadłospis i robimy zakupy, najlepiej na miejscowym ryneczku.
Zbilansowana dieta jest warunkiem koniecznym, aby proces oczyszczania przebiegał w sposób zdrowy i bezpieczny. Musimy dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych takich, jak białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy i minerały, co zapobiega rozregulowaniu metabolizmu i osłabieniu. Zwolennicy głodówek mogą przeprowadzić jednodniową głodówkę wstępną opartą na przyjmowaniu dużej ilości płynów, głównie wody i świeżo wyciskanych soków owocowych. Polecam również zastosowanie soku z kapusty kiszonej, który jest naturalnym probiotykiem, poprawia trawienie a w większych ilościach wykazuje działanie przeczyszczające. Wypijamy 1/3 szklanki soku trzy razy dziennie, w pierwszym i drugim dniu kuracji wypijamy szklankę na dwie godziny przed pójściem spać. Proces ten pozwoli wstępnie oczyścić jelito grube z mas kałowych. Należy spożywać produkty o dużej zawartości błonnika pokarmowego, w szczególności surowe warzywa i owoce, brązowy naturalny ryż, pełnoziarniste pieczywo żytnie. Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na pracę jelit nasilając ich perystaltykę (naturalne ruchy jelit) i ułatwiając przesuwanie treści pokarmowej. Posiłki przyjmujemy co 3-4 godziny a między nimi często pijemy, małymi porcjami, może to być czysta woda lub woda z sokiem wyciśniętym z cytryny, bez dodatku cukru. Podstawę naszych posiłków stanowią warzywa, najlepiej surowe lub lekko podgotowane, jako dodatek do głównego posiłku stosujemy naturalny brązowy ryż ewentualnie rybę lub chude mięso drobiowe.
Dwa posiłki mogą być w formie koktajli owocowo-warzywnych, najlepiej z miąższem a ilość przyjmowanych płynów powinna wynosić min. 2-3 litry dziennie, można pić zieloną herbatę i napary z ziół.
Warto stosować zioła wspomagające trawienie oraz pracę wątroby i nerek takie, jak: babka płesznik, ostropest plamisty, czarnuszka siewna, siemię lniane, karczoch, mięta, pokrzywa, rumianek, goździki, piołun, młody jęczmień czy chlorella i spirulina. Ułatwiają one także pozbycie się pasożytów z przewodu pokarmowego.
Aktywność fizyczna, sauna, ciepłe kąpiele i prysznic a także masaż całego ciała pobudzają przemianę materii i poprawiają ukrwienie skóry, co nasila usuwanie toksyn wraz z potem.