Poznaj zielony jęczmień. Fakty i mity

Młody jęczmień, zwany również zielonym jęczmieniem, zyskuje w ostatnim czasie na popularności. Właściwie, można powiedzieć, że konsumpcja młodego jęczmienia wraca do łask, gdyż historia stosowania go w diecie sięga kilku tysięcy lat wstecz. Obecnie, po preparaty z młodego jęczmienia sięgają osoby odchudzające się, a także Ci którzy chcą oczyścić organizm i dostarczyć cennych witamin i minerałów.

W jakiej postaci najlepiej spożywać młody jęczmień?

Najcenniejszym składnikiem jest ekstrakt uzyskiwany z wyciśniętego z kilkudniowych trawek jęczmiennych soku. Następnie, sok jest odparowywany w 31ºC i proszkowany. Po zmieszaniu z wodą tworzy zielony napój. Warto podkreślić, że sok pozbawiony jest błonnika. Oprócz soku możemy spotkać jęczmień w postaci zielonego proszku, uzyskiwanego przez suszenie rozpyłowe trawy jęczmienia. W zmielonej i wysuszonej trawie znajduje się spora ilość błonnika, jest to korzystne dla osób odchudzających się, jednak utrudnia wchłanianie zawartych w młodym jęczmieniu składników odżywczych. Z tego powodu sok ma większą wartość odżywczą.

Fakty i mity na temat młodego jęczmienia

Sok z młodego jęczmienia jest bogatym źródłem cennych składników odżywczych. Żródła podają, że sok z młodego jęczmienia obfituje w beta karoten, witaminy B1, B2, B6, B12, E, kwas pantotenowy i kwas foliowy. Sok z młodego jęczmienia zawiera także liczne cenne minerały: potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor. Jest też doskonałym źródłem chlorofilu, aminokwasów, błonnika i enzymów.

Młody jęczmień ma właściwości antyoksydacyjne

To także potwierdzona badaniami informacja. Ekstrakt z soku młodego jęczmienia jest jednym z największych naturalnych źródeł enzymu dysmutazy ponadtlenkowej (SOD). Enzym ten ma zdolność niszczenia wolnych rodników, zwłaszcza reaktywnych form tlenu, które mogą powodować wystąpienie takich chorób jak reumatoidalne zapalenie stawów, artretyzm, dna moczanowa.

Czy młody jęczmień zapobiega nowotworom?

Istnieją doniesienia na temat ochronnego wpływu soku z młodego jęczmienia na komórki ludzkie w procesie rozwoju nowotworu. Nie mniej jednak informacje te wymagają dalszych badań i na tę chwilę nie można przypisać jęczmieniowi posiadania właściwości przeciwnowotworowych.

Obniża poziom cholesterolu

W młodym jęczmieniu stwierdza się wysoką zawartość beta-sitosterolu. Uważa się, że beta sitosterol ma właściwości hamowania procesu wchłaniania cholesterolu z jelit. Składnik ten wspomaga także przemianę cholesterolu w kwasy żółciowe, które są rozpuszczalne w wodzie, przez co łatwiej je usunąć z organizmu. Istnieją badania prowadzone z udziałem zwierząt, na podstawie których zaobserwowano obniżenie poziomu LDL oraz wzrost poziomu HDL u zwierząt po zastosowaniu soku z młodego jęczmienia. Aby wyciągnąć ostateczne wnioski, wymagane są dalsze badania kliniczne.

Łagodzi dolegliwości przewodu pokarmowego

Zaobserwowano korzystny wpływ soku z młodego jęczmienia na przebieg leczenia wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i chorób przewodu pokarmowego. Istnieją także wiarygodne doniesienia o korzystnym wpływie składników zawartych w młodym jęczmieniu na wzrost flory bakteryjnej w jelitach.

Przywraca równowagę kwasowo-zasadową

Ponieważ młody jęczmień jest silnie zasadowy produktem, to prawda, że korzystnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową w organizmie. Wiele produktów które spożywamy na co dzień zakwasza organizm, stąd potrzeba codziennego spożywania również produktów o charakterze zasadowym. Należą do nich przede wszystkim warzywa, owoce, równie dobrze sprawdzi się w tym przypadku spożywanie młodego jęczmienia.

Inne właściwości młodego jęczmienia

Młody jęczmień i jego cenne składniki korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy. Wspomagają produkcję hemoglobiny i regulują powstawanie skrzepu. Jęczmień wspomaga leczenie trądziku i innych chorób skórnych. Przypisuje się także jęczmieniowi właściwości przeciwdepresyjne oraz korzystny wpływ na układ odpornościowy i oczyszczanie organizmu z toksyn.

Coraz więcej danych w literaturze potwierdza te właściwości, jednak wymagają one dalszych badań. Z pewnością warto wprowadzić do swojej diety sok z młodego jęczmienia lub sproszkowany jęczmień w postaci wygodnych do połykania tabletek jeżeli potrzebujemy dobrego źródła składników odżywczych. 

Kto nie powinien stosować preparatów z młodego jęczmienia?

Nadwrażliwość na jęczmień związana jest raczej z ziarnami niż z zieloną częścią rośliny, jednak osobom z nietolerancją glutenu lub inną nadwrażliwością na jęczmień, zaleca się unikanie spożywania preparatów z trawy młodego jęczmienia. 

Na koniec, trzeba podkreślić, że młody jęczmień dostępny w gotowych preparatach jest suplementem diety i nie zastąpi zrównoważonej, zdrowej diety. Nie może być również stosowany zamiast zleconych przez lekarza leków. Młody jęczmień może być stosowany pomocniczo w wyżej wymienionych dolegliwościach jako źródło cennych składników odżywczych.


Podziel się: