
9 naturalnych produktów, które oczyszczają organizm
Aby znaleźć odpowiedź na powyższe pytania, zacznijmy od podstaw. Organizm ludzki wyposażony jest w doskonałe narzędzia oczyszczające, a mianowicie wątrobę i nerki. Narządy te świetnie radzą sobie z metabolizowaniem i usuwaniem z organizmu tego, co konieczne. Wątroba oczyszcza organizm z toksyn i szkodliwych substancji, dzięki pracy nerek możemy się ich pozbyć. Nie ma cudownych specyfików, które je wyręczą, tak więc aby wspomóc detoksykację organizmu, to właśnie wątrobę i nerki powinniśmy wzmacniać, m.in. spożywając produkty, które usprawniają ich pracę.
Oto 9 produktów, po które powinniśmy sięgać, by naturalnie im pomóc.
1. Woda
Woda jest nam potrzebna do życia, jako niezbędny składnik wszystkich procesów zachodzących w organizmie. Odpowiednie nawodnienie jest konieczne dla prawidłowego metabolizmu i właściwej filtracji nerek. To właśnie nerki oczyszczają nasz organizm ze zbędnych produktów przemiany materii. Bez wody działają znacznie gorzej! Pijmy zatem przynajmniej 1,5 l wody dziennie (Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by dzienne spożycie wody kształtowało się na poziomie 30 ml na każdy kilogram masy ciała), a nerki nam podziękują.
2. Napary ziołowe
Napary przygotowane z wyselekcjonowanych ziół wspomagają detoksykację organizmu, wpływając pozytywnie na pracę wątroby, nerek, układu immunologicznego i jelit. Do ziół mających działanie oczyszczające możemy zaliczyć np.: czystek, pokrzywę, rumianek, ostropest plamisty.
3. Zielona herbata
Ekstrakt z zielonej herbaty jest jednym z najbogatszych źródeł polifenoli o różnorodnym działaniu oraz katechin i antyoksydantów. Znajdziemy w nim też garbniki, alkaloidy, lipidy, aminokwasy, teinę, witaminy (A, B, C, E), liczne makro- i mikroelementy (m.in. wapń, potas, miedź, cynk, mangan, fluor). Tak bogatemu składowi zielonej herbaty możemy zawdzięczać jej wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej oraz zwiększenie produkcji enzymów biorących udział w trawieniu.
4. Chlorella
Ten zielononiebieski glon swoje wyjątkowe właściwości zawdzięcza obecności składników odżywczych, takich jak: aminokwasy, chlorofil, witaminy z grupy B, prowitaminy A oraz składniki mineralne. Ma właściwości obniżające cholesterol LDL oraz trójglicerydy. Wspomaga regulację ciśnienia krwi. Znacznie zmniejsza stres oksydacyjny spowodowany niezdrowym trybem życia. Wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto błona komórkowa chlorelli zawiera sporopoleninę - substancję, która wiąże substancje szkodliwe dla organizmu.
5. Kurkuma
Kurkuma to przyprawa używana od tysięcy lat w Indiach, stosowana w medycynie ajurwedyjskiej do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Głównym składnikiem aktywnym kurkumy jest kurkumina – to właśnie dzięki niej ma ona tak wiele korzystnych właściwości. O kurkumie możemy mówić jako o nutraceutyku - to substancje naturalnie występujące w żywności, których spożycie może pozytywnie oddziaływać na funkcjonowanie organizmu i zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.
Kurkumina to bardzo silny związek antyoksydacyjny. Można powiedzieć, że jest świetnym neutralizatorem reaktywnych form tlenu, które w nadmiarze są szkodliwe dla organizmu. Działa także przeciwzapalnie, hamując aktywność i wydzielanie cytokin prozapalnych, hamuje również aktywność czynnika transkrypcyjnego odpowiedzialnego za ekspresję genów1. Wykazuje działanie hamujące stres oksydacyjny będący czynnikiem występowania wielu chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca, choroby neurodegeneracyjne, reumatoidalne zapalenie stawów oraz nowotwory.
Kurkuma poprzez swoje właściwości przeciwdziała uszkodzeniu naczyń krwionośnych, zmniejsza hiperglikemię, poprawia parametry lipidowe, wpływając na poziom cholesterolu LDL i trójglicerydów, podnosi poziom insuliny. Wykazano również, że ma działanie chemoprewencyjne - zapobiega powstawaniu nowych komórek rakowych.
Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym chroni m.in. wątrobę czy nerki, które odpowiedzialne są za oczyszczanie organizmu z toksyn.
6. Węgiel leczniczy (węgiel aktywny)
Węgiel leczniczy (Carbo medicinalis), inaczej zwany węglem aktywnym bądź aktywowanym, od wieków jest obiektem obserwacji naukowców. Już w 1831 roku francuski naukowiec Tourey w obecności członków Francuskiej Akademii Medycznej poddał się eksperymentowi, zażywając niemal śmiertelną dawkę trucizny - strychniny, po czym natychmiast zneutralizował ją taką samą dawką węgla. Doświadczenie, choć ryzykowne, zakończyło się sukcesem – naukowiec przeżył.
Dowiedziono, iż węgiel aktywny jest silnym środkiem mającym działanie adsorpcyjne na wszelkiego rodzaju szkodliwe substancje. Właściwości te zawdzięcza swojej rozbudowanej, porowatej powierzchni, dzięki której wiąże wszelkiego rodzaju toksyny, bakterie, gazy. Dowiedziono również, że węgiel aktywny może pozytywnie wpływać na poziom cholesterolu w naszym organizmie, podnosząc ten dobry cholesterol, a obniżając zły2. Zażycie węgla aktywnego jest zatem wskazane w przypadku wzdęć, zatruć, przypadkowego zjedzenia czegoś nieświeżego. Węgiel aktywny stosowany jest również w przypadku przyjęcia zbyt wysokiej dawki leków, terapia taka odbywa się jedynie w porozumieniu i pod kontrolą lekarza. Ze względu na ostatnie z wyżej wymienionych właściwości na węgiel aktywny powinny uważać osoby stale zażywające leki, węgiel może bowiem związać się z nimi, uniemożliwiając tym samym ich działanie terapeutyczne.
7. Żurawina
Owoce żurawiny są źródłem witamin (A, C, B1, B2) i składników mineralnych (wapń, fosfor, miedź, jod), mają także właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne. Za lecznicze właściwości żurawiny odpowiedzialne są zawarte w niej proantocyjany, aldehydy, związki aromatyczne, terpeny, flawonoidy i antocyjany, flawonole, glikozydy oraz kwasy fenolowe. Wszystkie te aktywne związki ograniczają wzrost bakterii w przewodzie moczowym, chroniąc przed ich szkodliwym działaniem, dzięki czemu zapobiegają zapaleniom układu moczowego oraz kamicy poprzez wiązanie szczawianów wapnia. Żurawina działa również przeciwutleniająco, chroniąc przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Wspomaga działanie układu moczowego, w tym ważnych w procesie oczyszczania organizmu nerek.
8. Buraki
Działanie zasadotwórcze i oczyszczające buraki zawdzięczają zawartości wielu składników odżywczych, witamin i składników mineralnych. Zawierają dużą ilość witamin z grupy B, witaminę A i C. Są między innymi doskonałym źródłem sodu, potasu, magnezu czy żelaza. Swoją barwę zawdzięczają ogromnej ilości antocyjanów należących do polifenoli. Wszystkie te drogocenne składniki powodują, że możemy zaliczyć buraki do produktów wspomagających detoksykację organizmu. Regulują pracę przewodu pokarmowego, wspomagają pracę wątroby, przewodów żółciowych a także woreczka zółciowego3, wspomagają usuwanie szkodliwych złogów w jelitach dzięki zawartości substancji pektynowych. Sok z buraka wspomaga krążenie krwi, zapobiegając powstawianiu zakrzepów oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi4.
9. Aloes
Aloes to roślina należąca do sukulentów, wypełniona miąższem z dużą ilością śluzowatego oraz przezroczystego soku. Miąższ ten przepełniony jest ogromną ilością biologicznie czynnych związków. Od witamin, przez składniki mineralne, po aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ligniny i saponiny. Obfitość tych związków powoduje, że aloes działa na nasz organizm przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Wspomaga pracę i funkcjonowanie wątroby. Stymuluje odporność organizmu. Substancje śluzowe pomagają w pozbyciu się złogów w jelicie.
Wszystkie te składniki w naturalny sposób wspomogą narządy służące do oczyszczania organizmu takie jak wątroba czy nerki. Jednak należy bezwzględnie pamiętać, że przede wszystkim prawidłowo zbilansowana dieta, odpowiednie nawodnienie i zdrowa dawka aktywności fizycznej są idealnym przepisem na dobre i długie funkcjonowanie naszego organizmu, w tym jego funkcje oczyszczające.
Źródła:
1) http://www.postepybiochemii.pl/pdf/1_2011/08_1_2011.pdf
2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2874369
3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/pdf/nutrients-07-02801.pdf
4) https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-11-106