Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą
Małgorzata Kujda

Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach - nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie!

Chrzan to rodzaj byliny z rodzin kapustowatych. Jadalne są zarówno korzeń, jak i liście chrzanu, ale w kuchni częściej używamy oczywiście korzenia. Chrzan zawiera sporo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz składniki mineralne. Swój charakterystyczny ostry smak i zapach chrzan zawdzięcza glikozydowi siarkocyjanowemu. To jemu również zawdzięcza silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, które działają jak naturalny antybiotyk. Glukozynolany wpływają również na nasz apetyt, pobudzając go, poprawiając proces trawienia oraz przyspieszając przemianę materii - dlatego też chrzan powinien obowiązkowo znaleźć się na naszych Wielkanocnych stołach. zarówno w postaci tartej, pokrojonej w paski, jak i zmieszany z ćwikłą.

Ćwikła to dodatek do dań sporządzony z ugotowanych bądź upieczonych tartych buraków ćwikłowych, doprawiony do smaku, najczęściej wymieszany z chrzanem. Do właściwości zdrowotnych buraków ćwikłowych możemy przede wszystkim zaliczyć działanie antyoksydacyjne. Swoją barwę zawdzięczają antocyjanom o działaniu przeciwutleniającym. Zwalczają one w naszym organizmie wolne rodniki. Mają również silne działanie zasadotwórcze, dlatego też polecane są jako dodatek do potraw mięsnych czy ciężkostrawnych – mogą pomóc przy zgadze czy nadkwaśności żołądka.

Skoro znamy już wspaniałe właściwości wyżej opisanych produktów, dlaczego nie skusić się na własnoręczne przygotowanie tych specjałów? Jest to zdecydowanie lepszy wybór, ponieważ mamy 100 proc. pewności, że nasz chrzan czy ćwikła nie zawierają konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku lub wielu innych, zupełnie zbędnych, a zwykle niezdrowych dodatków. 

Sięgnijcie po przepyszny przepis na domowy chrzan i ćwikłę, który dla was mamy!

Chrzan domowy

Składniki:
0,5 kg świeżego chrzanu
½ szklanki gorącej wody (125 ml)
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Chrzan dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy go na tarce o małych oczkach. Możemy użyć w tym celu tradycyjnej tarki lub robota kuchennego. Utarty chrzan doprawiamy cukrem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy gorąca wodę i dokładnie całość mieszamy. Tak przygotowany chrzan wkładamy do słoiczka i czekamy około dwóch dni, aż smaki się przegryzą. Po tym czasie chrzan jest gotowy, ale jeśli jest dla nas za słaby, to możemy ponownie doprawić go sokiem z cytryny oraz cukrem, stosując te same proporcje. Przechowujemy w lodówce do miesiąca.

Domowa ćwikła

Składniki:
1 spory burak (około 300 g)
3 łyżki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy buraka, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pamiętajmy, żeby uważać na dłonie, z burakiem najlepiej obchodzić się w rękawiczkach. Startego buraka łączymy z chrzanem i doprawiamy cytryną, pieprzem oraz solą do smaku. Ćwikłę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do miesiąca.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak wzmocnić odporność dietą podczas epidemii COVID-19?

    Choć nie istnieje dieta, która uchroni nas przed zakażeniem koronawirusem, to odpowiednio dobrany jadłospis może wspomóc naszą odporność – a ona jest kluczowa w obecnej sytuacji. Jakie produkty należy spożywać, by wzmocnić układ immunologiczny? 

  • Immunożywienie – czym jest? Kiedy stosuje się dietę immunomodulującą?

    Żywienie to ważny element współczesnej medycyny. Nieodpowiednio przygotowany do interwencji pacjent odznacza się bowiem wyższym ryzykiem powikłań, a tym samym – gorszym rokowaniem leczenia. W ostatnich latach coraz częściej mówi się też o roli składników specjalnych, tzw. immnoskładników, które pozwalają na m.in. zwiększenie odporności organizmu, wpływając tym samym na przebieg zaordynowanej terapii oraz czas rekonwalescencji. Czym jest immunożywienie? 

  • Naukowcy pracują nad nową generacją środków regulujących apetyt

    Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada, w jaki sposób Polacy reagują na różnego rodzaju aromaty. Na tzw. blotterach stara się stworzyć kombinacje zapachowe, które będą mogły pobudzać lub zmniejszać apetyt i wspomagać terapię osób z nieprawidłową masą ciała.

  • Brzuch stresowy – czym jest i jak się go pozbyć?

    Spora część z nas „zajada stres”. Są jednak i tacy, którzy w momencie zwiększonego napięcia nie są w stanie tknąć czegokolwiek. Okazuje się, że w przypadku tych pierwszych skłonność do sięgania po wysokokaloryczne posiłki może wynikać z pewnych zmian fizjologicznych naszego ustroju. Czy jednak można tym tłumaczyć fakt rosnącej masy ciała i trudności w odchudzaniu, zwłaszcza gdy z uporem twierdzimy „że wcale nie jemy więcej”? Przyjrzyjmy się kortyzolowi – „hormonowi stresu”. Czy może on zwiększać ryzyko występowania „brzucha stresowego”? 

  • Dieta dr Budwig – dla kogo? Na co pomoże? Czy warto ją stosować?

    Produktem bazowym diety budwigowej jest olej lniany, który autorka diety zaleca dodawać do pasty twarogowej i solo do posiłków. Jej zdaniem, taki sposób żywienia miałby wpłynąć na m.in. zmniejszenie za wysokiego ciśnienia tętniczego krwi oraz wyleczyć z raka. Czy jest to możliwe? Jakie zagrożenia płyną z diety dr Budwig? 

  • Trening EMS – na czym polega i dla kogo jest przeznaczony?

    Trening EMS to wywoływanie skurczów mięśni za pomocą impulsów elektrycznych (ich intensywność dobiera się w zależności od trenowanej grupy mięśniowej). Najczęściej wykorzystuje się do tego celu specjalny kombinezon – po założeniu wykonuje się proste ćwiczenia, a dzięki prądom EMS ich efektywność znacząco wzrasta. Efektami treningu EMS są przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej, budowy masy mięśniowej i redukcji cellulitu. Prądy EMS wykorzystuje się również w fizjoterapii, zwłaszcza w schorzeniach, których objawami są osłabienie i zanik mięśni.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij