Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą
Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.
Chrzan to rodzaj byliny z rodzin kapustowatych. Jadalne są zarówno korzeń, jak i liście chrzanu, ale w kuchni częściej używamy oczywiście korzenia. Chrzan zawiera sporo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz składniki mineralne. Swój charakterystyczny ostry smak i zapach chrzan zawdzięcza glikozydowi siarkocyjanowemu. To jemu również zawdzięcza silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, które działają jak naturalny antybiotyk. Glukozynolany wpływają również na nasz apetyt, pobudzając go, poprawiając proces trawienia oraz przyspieszając przemianę materii - dlatego też chrzan powinien obowiązkowo znaleźć się na naszych Wielkanocnych stołach. zarówno w postaci tartej, pokrojonej w paski, jak i zmieszany z ćwikłą.
Skoro znamy już wspaniałe właściwości wyżej opisanych produktów, dlaczego nie skusić się na własnoręczne przygotowanie tych specjałów? Jest to zdecydowanie lepszy wybór, ponieważ mamy 100 proc. pewności, że nasz chrzan czy ćwikła nie zawierają konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku lub wielu innych, zupełnie zbędnych, a zwykle niezdrowych dodatków.
Sięgnijcie po przepyszny przepis na domowy chrzan i ćwikłę, który dla was mamy!
Chrzan domowy
Składniki:
0,5 kg świeżego chrzanu
½ szklanki gorącej wody (125 ml)
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Chrzan dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy go na tarce o małych oczkach. Możemy użyć w tym celu tradycyjnej tarki lub robota kuchennego. Utarty chrzan doprawiamy cukrem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy gorąca wodę i dokładnie całość mieszamy. Tak przygotowany chrzan wkładamy do słoiczka i czekamy około dwóch dni, aż smaki się przegryzą. Po tym czasie chrzan jest gotowy, ale jeśli jest dla nas za słaby, to możemy ponownie doprawić go sokiem z cytryny oraz cukrem, stosując te same proporcje. Przechowujemy w lodówce do miesiąca.
Domowa ćwikła
Składniki:
1 spory burak (około 300 g)
3 łyżki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy buraka, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pamiętajmy, żeby uważać na dłonie, z burakiem najlepiej obchodzić się w rękawiczkach. Startego buraka łączymy z chrzanem i doprawiamy cytryną, pieprzem oraz solą do smaku. Ćwikłę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do miesiąca.