Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą
Małgorzata Kujda

Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.

Chrzan to rodzaj byliny z rodzin kapustowatych. Jadalne są zarówno korzeń, jak i liście chrzanu, ale w kuchni częściej używamy oczywiście korzenia. Chrzan zawiera sporo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz składniki mineralne. Swój charakterystyczny ostry smak i zapach chrzan zawdzięcza glikozydowi siarkocyjanowemu. To jemu również zawdzięcza silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, które działają jak naturalny antybiotyk. Glukozynolany wpływają również na nasz apetyt, pobudzając go, poprawiając proces trawienia oraz przyspieszając przemianę materii - dlatego też chrzan powinien obowiązkowo znaleźć się na naszych Wielkanocnych stołach. zarówno w postaci tartej, pokrojonej w paski, jak i zmieszany z ćwikłą.

Ćwikła to dodatek do dań sporządzony z ugotowanych bądź upieczonych tartych buraków ćwikłowych, doprawiony do smaku, najczęściej wymieszany z chrzanem. Do właściwości zdrowotnych buraków ćwikłowych możemy przede wszystkim zaliczyć działanie antyoksydacyjne. Swoją barwę zawdzięczają antocyjanom o działaniu przeciwutleniającym. Zwalczają one w naszym organizmie wolne rodniki. Mają również silne działanie zasadotwórcze, dlatego też polecane są jako dodatek do potraw mięsnych czy ciężkostrawnych – mogą pomóc przy zgadze czy nadkwaśności żołądka.

Skoro znamy już wspaniałe właściwości wyżej opisanych produktów, dlaczego nie skusić się na własnoręczne przygotowanie tych specjałów? Jest to zdecydowanie lepszy wybór, ponieważ mamy 100 proc. pewności, że nasz chrzan czy ćwikła nie zawierają konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku lub wielu innych, zupełnie zbędnych, a zwykle niezdrowych dodatków. 

Sięgnijcie po przepyszny przepis na domowy chrzan i ćwikłę, który dla was mamy!

Chrzan domowy

Składniki:
0,5 kg świeżego chrzanu
½ szklanki gorącej wody (125 ml)
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Chrzan dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy go na tarce o małych oczkach. Możemy użyć w tym celu tradycyjnej tarki lub robota kuchennego. Utarty chrzan doprawiamy cukrem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy gorąca wodę i dokładnie całość mieszamy. Tak przygotowany chrzan wkładamy do słoiczka i czekamy około dwóch dni, aż smaki się przegryzą. Po tym czasie chrzan jest gotowy, ale jeśli jest dla nas za słaby, to możemy ponownie doprawić go sokiem z cytryny oraz cukrem, stosując te same proporcje. Przechowujemy w lodówce do miesiąca.

Domowa ćwikła

Składniki:
1 spory burak (około 300 g)
3 łyżki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy buraka, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pamiętajmy, żeby uważać na dłonie, z burakiem najlepiej obchodzić się w rękawiczkach. Startego buraka łączymy z chrzanem i doprawiamy cytryną, pieprzem oraz solą do smaku. Ćwikłę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do miesiąca.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij