Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą
Małgorzata Kujda

Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach - nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie!

Chrzan to rodzaj byliny z rodzin kapustowatych. Jadalne są zarówno korzeń, jak i liście chrzanu, ale w kuchni częściej używamy oczywiście korzenia. Chrzan zawiera sporo witaminy C, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz składniki mineralne. Swój charakterystyczny ostry smak i zapach chrzan zawdzięcza glikozydowi siarkocyjanowemu. To jemu również zawdzięcza silne właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, które działają jak naturalny antybiotyk. Glukozynolany wpływają również na nasz apetyt, pobudzając go, poprawiając proces trawienia oraz przyspieszając przemianę materii - dlatego też chrzan powinien obowiązkowo znaleźć się na naszych Wielkanocnych stołach. zarówno w postaci tartej, pokrojonej w paski, jak i zmieszany z ćwikłą.

Ćwikła to dodatek do dań sporządzony z ugotowanych bądź upieczonych tartych buraków ćwikłowych, doprawiony do smaku, najczęściej wymieszany z chrzanem. Do właściwości zdrowotnych buraków ćwikłowych możemy przede wszystkim zaliczyć działanie antyoksydacyjne. Swoją barwę zawdzięczają antocyjanom o działaniu przeciwutleniającym. Zwalczają one w naszym organizmie wolne rodniki. Mają również silne działanie zasadotwórcze, dlatego też polecane są jako dodatek do potraw mięsnych czy ciężkostrawnych – mogą pomóc przy zgadze czy nadkwaśności żołądka.

Skoro znamy już wspaniałe właściwości wyżej opisanych produktów, dlaczego nie skusić się na własnoręczne przygotowanie tych specjałów? Jest to zdecydowanie lepszy wybór, ponieważ mamy 100 proc. pewności, że nasz chrzan czy ćwikła nie zawierają konserwantów, barwników czy polepszaczy smaku lub wielu innych, zupełnie zbędnych, a zwykle niezdrowych dodatków. 

Sięgnijcie po przepyszny przepis na domowy chrzan i ćwikłę, który dla was mamy!

Chrzan domowy

Składniki:
0,5 kg świeżego chrzanu
½ szklanki gorącej wody (125 ml)
sok z połowy cytryny
3 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Chrzan dokładnie myjemy i obieramy, a następnie ścieramy go na tarce o małych oczkach. Możemy użyć w tym celu tradycyjnej tarki lub robota kuchennego. Utarty chrzan doprawiamy cukrem oraz sokiem z cytryny. Na końcu dodajemy gorąca wodę i dokładnie całość mieszamy. Tak przygotowany chrzan wkładamy do słoiczka i czekamy około dwóch dni, aż smaki się przegryzą. Po tym czasie chrzan jest gotowy, ale jeśli jest dla nas za słaby, to możemy ponownie doprawić go sokiem z cytryny oraz cukrem, stosując te same proporcje. Przechowujemy w lodówce do miesiąca.

Domowa ćwikła

Składniki:
1 spory burak (około 300 g)
3 łyżki chrzanu
1 łyżeczka cukru
sok z cytryny do smaku
sól i pieprz

Przygotowanie:
Buraka owijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 45 minut (do miękkości). Po upieczeniu i ostudzeniu obieramy buraka, a następnie ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pamiętajmy, żeby uważać na dłonie, z burakiem najlepiej obchodzić się w rękawiczkach. Startego buraka łączymy z chrzanem i doprawiamy cytryną, pieprzem oraz solą do smaku. Ćwikłę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w lodówce do miesiąca.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jakie są typy sylwetki? Czym się charakteryzują?

    Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieją różne typy ludzkich sylwetek. Warto wiedzieć, jaki mamy rodzaj sylwetki, ponieważ w ten sposób możemy dostosować na przykład odpowiednią dietę czy plan treningowy.    

  • Beta-alanina – zastosowanie, dawkowanie

    Beta-alanina to suplement diety, który pomaga znacząco zwiększyć masę mięśniową. Stąd też jest on szczególnie ceniony przez osoby zawodowo uprawiające różnego rodzaju sporty.    

  • Lactobacillus plantarum 299v – co to? Na co pomaga? Właściwości i działanie

    Szczep bakteryjny o nazwie Lactobacillus plantarum 299v to popularny składnik preparatów probiotycznych, który wykazuje zróżnicowane, prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim jest on pomocny dla osób borykających się z zespołem jelita drażliwego, ale również ma swój udział we wzmacnianiu układu odpornościowego.    

  • Zwichnięcie kostki – objawy, leczenie, rehabilitacja

    Zwichnięciu kostki (stawu skokowego) towarzyszą zwykle: ból, brak możliwości ruchu, widoczna deformacja i opuchlizna. Do tego urazu dochodzi najczęściej w wyniku aktywności fizycznej. Czym dokładnie jest zwichnięcie kostki i czym różni się od skręcenia? W jaki sposób można mu zapobiec?

  • Johimbina – właściwości i zastosowanie

    Jednym z alkaloidów, których oddziaływanie na organizm ludzki zostało stosunkowo dobrze zbadane, jest johimbina. Znana jako „spalacz tłuszczu” lub składnik pomagający w problemach z uzyskaniem wzwodu członka. Czym zatem jest johimbina i jak działa na nasz organizm? Czy może wspomagać odchudzanie? I czy jest bezpieczna? Odpowiadamy.

  • Na czym polega dieta wodna?

    Docenienie znaczenia odpowiedniego spożycia wody dla zachowania zdrowia i długotrwałego utrzymywania należytej masy ciała jest szczególnie ważne dla mieszkańców Japonii, którzy przestrzegają zasad tzw. japońskiej diety wodnej, o której mówi się coraz głośniej w mediach na całym świecie. Dowiedz się, na czym polega.

  • Wzmacniacze smaku w produktach żywnościowych

    Często w codziennej praktyce kuchennej sięgamy po wzmacniacze smaku. Warto wiedzieć, jaka jest szkodliwość tego typu dodatków, przeciwwskazania do ich stosowania, a także czym są naturalne wzmacniacze smaku.

  • Garbniki – właściwości i zastosowanie

    Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij