Tego nie jedz przed snem! - portal DOZ.pl
Tego nie jedz przed snem!
Małgorzata Kujda

Tego nie jedz przed snem!

Wiele osób sądzi, że z kolacji powinniśmy zrezygnować. To nieprawda. Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania ostatni posiłek należy zjeść trzy godziny przed snem. Najważniejsze jest jednak to, co zjemy przed zaśnięciem, czyli jak skomponujemy swoją kolację. Istnieją produkty niezalecane na wieczorne potrawy ze względu na ich wpływ na organizm.

Unikaj deserów i słodkich przekąsek

Pokarmy zawierające dużą ilość cukru prostego powodują szybki wzrost jego poziomu w krwiobiegu, co z kolei prowadzi do wzrostu apetytu, a tym samym może przyczynić się do zjedzenia większej porcji przed snem, niż pierwotnie była zaplanowana.

Cukier dodatkowo generuje wzrost stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie, które dają poczucie szczęścia oraz pobudzenia. A to zdecydowanie nie będzie sprzyjało szybkiemu zasypianiu. Na indeksie znajduje się także czekolada. Zawiera kofeinę, czyli ośrodkowy stymulator nerwowy i teobrominę – substancje te powodują pobudzenie organizmu, zwiększając tętno oraz czujność.

Ogranicz produkty zawierające dużą ilość skrobi

Białe pieczywo, ryż biały czy ziemniaki przed snem nie są dobrym pomysłem. Skrobia w procesie trawienia w organizmie zachowuje się tak samo jak cukier, szybko podnosi poziom glukozy we krwi i tak samo szybko spada. Przez co wzrasta nasz apetyt oraz aktywność.

Polecane dla Ciebie

Nie sięgaj po fast foody

Po spożyciu potraw tłustych, często smażonych na głębokim tłuszczu, stawiamy duże wyzwanie naszemu układowi trawiennemu. Proces trawienia zaczyna się już w jamie ustnej, następnie kontynuowany jest przez dalsze odcinki przewodu pokarmowego, dwunastnicę i żołądek.

Produkty z kategorii ciężkostrawnych, jak sama nazwa wskazuje, wywołują wzmożoną prace układu trawiennego, organizm wydziela dużo większe ilości kwasu żołądkowego, a cały proces trawienia jest znacznie wolniejszy. Znaczna ilość zalegających treści w żołądku może prowadzić do zgagi, bólów brzucha, uczucia pełności i nudności.

Produkty tłuste lub smażone

Produkty tłuste lub smażone nie należą do zdrowych, wymagają od układu trawiennego zdecydowanie więcej pracy i wysiłku na ich strawienie. Sam proces trawienia pobudza organizm, tym samym możemy mieć problemy z zaśnięciem, nie mówiąc o tym, że będzie nas męczyła zgaga i ciężkość na żołądku.

Niewskazane są tłuste sery i czerwone mięso

Warto zwrócić uwagę w szczególności na sery dojrzewające i produkty seropodobne, jak np. sery topione, sery typu feta i fromage. Te artykuły spożywcze są wyjątkowo tłuste, co sprawia, że długo zalegają w żołądku, a jedzenie ich w nadmiarze może prowadzić do niestrawności.

Wysoka zawartość białka i tłuszczu nie jest łatwa do strawienia. Gdy zjadasz sporą porcję czerwonego mięsa przed snem, stawiasz organizm na równe nogi i zmuszasz go do mozolnej oraz bardzo ciężkiej pracy.

Przed snem unikaj dużych porcji i ostro przyprawionych dań, które, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego, mogą powodować zgagę oraz nudności czy bóle brzucha.

Kolacja jest ważnym posiłkiem i wbrew krążącej opinii (o konieczności jej eliminowania) powinniśmy uwzględniać ją w swoim codziennym jadłospisie. Pamiętając jednocześnie, aby w trosce o dobre samopoczucie wieczorową porą oraz spokojny sen w nocy, ograniczyć wyżej wymienione produkty.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Świąteczne menu dla osób z chorobami układu pokarmowego

    W święta Bożego Narodzenia dieta lekkostrawna pacjenta z chorobą układu pokarmowego może stać się nie lada wyzwaniem. Wbrew pozorom, nie jest ona jednak tak restrykcyjna jakby się wydawało. W trzeciej części naszego świątecznego cyklu podpowiemy Wam co wybierać aby nie wyrządzić szkody swojemu żołądkowi.

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych

    Problemy z wypróżnianiem wynikają głównie z nieprawidłowej diety, w której brakuje składników ułatwiających pracę jelit. Dieta przy zaparciach obejmuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, a także zwiększenie podaży przyjmowanych płynów. Co warto jeść przy zatwardzeniu? O czym należy pamiętać przy komponowaniu diety na zaparcia? 

  • Żywienie przy COVID-19 – jaka dieta przy zakażeniu wirusem SARS-CoV-2?

    Przed zakażeniem wirusem SARS-CoV-2 nie uchroni nas niestety żadna specjalna dieta, produkt „superfood” czy suplement. Dbając o stan odżywienia, możemy jednak wpłynąć na łagodniejszy jego przebieg oraz zmniejszyć natężenie niepożądanych następstw po jego przechorowaniu.

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

    Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij