Tego nie jedz przed snem!
Małgorzata Kujda

Tego nie jedz przed snem!

Wiele osób sądzi, że z kolacji powinniśmy zrezygnować. To nieprawda. Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania ostatni posiłek należy zjeść trzy godziny przed snem. Najważniejsze jest jednak to, co zjemy przed zaśnięciem, czyli jak skomponujemy swoją kolację. Istnieją produkty niezalecane na wieczorne potrawy ze względu na ich wpływ na organizm.

Warto mieć świadomość, że organizm wieczorem zwalnia i powoli przygotowuje się do snu, a jego wystarczająca ilość jest bardzo ważna dla prawidłowego oraz efektywnego funkcjonowania. Dlatego przejadanie się przed zaśnięciem może negatywnie wpływać na zasypianie i sam proces snu. Poniżej lista produktów, których nie zaleca się jeść wieczorem.

Unikaj deserów i słodkich przekąsek

Pokarmy zawierające dużą ilość cukru prostego powodują szybki wzrost jego poziomu w krwiobiegu, co z kolei prowadzi do wzrostu apetytu, a tym samym może przyczynić się do zjedzenia większej porcji przed snem, niż pierwotnie była zaplanowana.

Cukier dodatkowo generuje wzrost stężenia serotoniny i dopaminy w organizmie, które dają poczucie szczęścia oraz pobudzenia. A to zdecydowanie nie będzie sprzyjało szybkiemu zasypianiu. Na indeksie znajduje się także czekolada. Zawiera kofeinę, czyli ośrodkowy stymulator nerwowy i teobrominę – substancje te powodują pobudzenie organizmu, zwiększając tętno oraz czujność.

Ogranicz produkty zawierające dużą ilość skrobi

Białe pieczywo, ryż biały czy ziemniaki przed snem nie są dobrym pomysłem. Skrobia w procesie trawienia w organizmie zachowuje się tak samo jak cukier, szybko podnosi poziom glukozy we krwi i tak samo szybko spada. Przez co wzrasta nasz apetyt oraz aktywność.

Polecane dla Ciebie

Nie sięgaj po fast foody

Po spożyciu potraw tłustych, często smażonych na głębokim tłuszczu, stawiamy duże wyzwanie naszemu układowi trawiennemu. Proces trawienia zaczyna się już w jamie ustnej, następnie kontynuowany jest przez dalsze odcinki przewodu pokarmowego, dwunastnicę i żołądek.

Produkty z kategorii ciężkostrawnych, jak sama nazwa wskazuje, wywołują wzmożoną prace układu trawiennego, organizm wydziela dużo większe ilości kwasu żołądkowego, a cały proces trawienia jest znacznie wolniejszy. Znaczna ilość zalegających treści w żołądku może prowadzić do zgagi, bólów brzucha, uczucia pełności i nudności.

Produkty tłuste lub smażone

Produkty tłuste lub smażone nie należą do zdrowych, wymagają od układu trawiennego zdecydowanie więcej pracy i wysiłku na ich strawienie. Sam proces trawienia pobudza organizm, tym samym możemy mieć problemy z zaśnięciem, nie mówiąc o tym, że będzie nas męczyła zgaga i ciężkość na żołądku.

Niewskazane są tłuste sery i czerwone mięso

Warto zwrócić uwagę w szczególności na sery dojrzewające i produkty seropodobne, jak np. sery topione, sery typu feta i fromage. Te artykuły spożywcze są wyjątkowo tłuste, co sprawia, że długo zalegają w żołądku, a jedzenie ich w nadmiarze może prowadzić do niestrawności.

Wysoka zawartość białka i tłuszczu nie jest łatwa do strawienia. Gdy zjadasz sporą porcję czerwonego mięsa przed snem, stawiasz organizm na równe nogi i zmuszasz go do mozolnej oraz bardzo ciężkiej pracy.

Przed snem unikaj dużych porcji i ostro przyprawionych dań, które, pobudzając wydzielanie soku żołądkowego, mogą powodować zgagę oraz nudności czy bóle brzucha.

Kolacja jest ważnym posiłkiem i wbrew krążącej opinii (o konieczności jej eliminowania) powinniśmy uwzględniać ją w swoim codziennym jadłospisie. Pamiętając jednocześnie, aby w trosce o dobre samopoczucie wieczorową porą oraz spokojny sen w nocy, ograniczyć wyżej wymienione produkty.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jakie są typy sylwetki? Czym się charakteryzują?

    Chociaż wydaje się to oczywiste, nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieją różne typy ludzkich sylwetek. Warto wiedzieć, jaki mamy rodzaj sylwetki, ponieważ w ten sposób możemy dostosować na przykład odpowiednią dietę czy plan treningowy.    

  • Beta-alanina – zastosowanie, dawkowanie

    Beta-alanina to suplement diety, który pomaga znacząco zwiększyć masę mięśniową. Stąd też jest on szczególnie ceniony przez osoby zawodowo uprawiające różnego rodzaju sporty.    

  • Lactobacillus plantarum 299v – co to? Na co pomaga? Właściwości i działanie

    Szczep bakteryjny o nazwie Lactobacillus plantarum 299v to popularny składnik preparatów probiotycznych, który wykazuje zróżnicowane, prozdrowotne właściwości. Przede wszystkim jest on pomocny dla osób borykających się z zespołem jelita drażliwego, ale również ma swój udział we wzmacnianiu układu odpornościowego.    

  • Zwichnięcie kostki – objawy, leczenie, rehabilitacja

    Zwichnięciu kostki (stawu skokowego) towarzyszą zwykle: ból, brak możliwości ruchu, widoczna deformacja i opuchlizna. Do tego urazu dochodzi najczęściej w wyniku aktywności fizycznej. Czym dokładnie jest zwichnięcie kostki i czym różni się od skręcenia? W jaki sposób można mu zapobiec?

  • Johimbina – właściwości i zastosowanie

    Jednym z alkaloidów, których oddziaływanie na organizm ludzki zostało stosunkowo dobrze zbadane, jest johimbina. Znana jako „spalacz tłuszczu” lub składnik pomagający w problemach z uzyskaniem wzwodu członka. Czym zatem jest johimbina i jak działa na nasz organizm? Czy może wspomagać odchudzanie? I czy jest bezpieczna? Odpowiadamy.

  • Na czym polega dieta wodna?

    Docenienie znaczenia odpowiedniego spożycia wody dla zachowania zdrowia i długotrwałego utrzymywania należytej masy ciała jest szczególnie ważne dla mieszkańców Japonii, którzy przestrzegają zasad tzw. japońskiej diety wodnej, o której mówi się coraz głośniej w mediach na całym świecie. Dowiedz się, na czym polega.

  • Wzmacniacze smaku w produktach żywnościowych

    Często w codziennej praktyce kuchennej sięgamy po wzmacniacze smaku. Warto wiedzieć, jaka jest szkodliwość tego typu dodatków, przeciwwskazania do ich stosowania, a także czym są naturalne wzmacniacze smaku.

  • Garbniki – właściwości i zastosowanie

    Znane są od wieków, używane zarówno w przemyśle, farmakognozji, kosmetyce. Co zatem wiemy o garbnikach? Jakie są ich właściwości? W jakich produktach możemy je znaleźć?   

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij