Rady na świąteczne przejedzenie
Okres świąt bożego narodzenia to czas, który zwykle spędzamy z rodziną, przyjaciółmi czy znajomymi siedząc przy obficie zastawionym stole, delektując się przeróżnymi pysznymi potrawami, często przygotowanymi tylko raz w roku z okazji tych świąt. Przeważają potrawy smażone - ryby, mięsa, pierogi, wzdymające – kapusta czy groch, ciężkostrawne, m.in. mak. Wielu z nas nie potrafi odmówić sobie przyjemności skosztowania wszystkich przysmaków, co nierzadko kończy się problemami trawiennymi.
Nadmiernie obciążony żołądek może w takiej sytuacji dawać nieprzyjemne objawy w postaci boleści, zgagi, odbijania. Mogą pojawić się bóle skurczowe brzucha spowodowane nadmierną ilością tłustego pożywienia oraz wzdęcia spowodowane zbyt dużą ilością zgromadzonych w jelitach gazów.
Jak poprawić trawienie?
-
Jednym z podstawowych sposobów zapobiegania dolegliwościom żołądkowo-jelitowym jest spożywanie posiłków często, ale w małych ilościach. Do wielu potraw można dodawać przyprawy poprawiające trawienie takie jak: majeranek, kolendrę, kminek czy miętę. Po obfitym świątecznym obiedzie warto wybrać się na spacer, aby pobudzić układ pokarmowy do pracy, gdyż długie siedzenie sprzyja gromadzeniu się gazów w jelitach i występowaniu skurczy.
-
Bardzo pomocne są dostępne w aptece środki poprawiające trawienie - zwiększają one wydzielanie kwasu w żołądku oraz enzymów odpowiadających za trawienie tłuszczów czy cukrów. Preparaty te mogą też działać żółciopędnie, rozkurczowo oraz zapobiegać wzdęciom. Mają one postać nalewek, herbatek, tabletek czy kapsułek. Do najbardziej popularnych należą nalewki alkoholowe, które praktycznie zawsze stosuje się po uprzednim rozcieńczeniu. Zawierają one wyciągi z mięty pieprzowej, dziurawca, goryczki, bylicy boże drzewko, mniszka lekarskiego, ostropestu plamistego czy karczocha.
-
Osobom, które nie mogą stosować preparatów zawierających alkohol, można podać zioła w postaci herbatek. Są one dostępne jako pojedyncze zioła lub jako mieszanki o wielokierunkowym działaniu na układ pokarmowy. Najpopularniejszy jest liść mięty pieprzowej czy ziele dziurawca, jednak warto zapamiętać, że dziurawiec może być przyczyną fotouczuleń, dlatego osoby korzystające w okresie zimowym z solarium nie powinny go stosować. W przypadku wzdęć warto wypić herbatkę zawierająca koper włoski, kminek czy kolendrę. Zioła poprawiające trawienie dostępne są także w postaci tabletek i kapsułek zawierających najczęściej skoncentrowane wyciągi działające żółciopędnie. W ich składzie znajduje się wyciąg z mniszka, czarnej rzepy, ostropoestu czy karczocha. Ostropest ma także właściwości ochronne dla komórek wątroby, a karczoch reguluje poziom cholesterolu. Warto pamiętać, że stosowanie preparatów żółciopędnych w sposób przewlekły może powodować biegunki.
-
Dostępne są także preparaty zawierające enzymy biorące udział w trawieniu - należą do nich pankreatyna, bromelina, papaina. Enzymy te mają za zadanie rozkładać złożone cząstki pokarmowe – białka cukry czy tłuszcze na prostsze, mniejsze składniki i w ten sposób ułatwiać organizmowi dalsze ich trawienie i przyswajanie.
Czym leczyć wzdęcia?
W leczeniu wzdęć stosuje się środki zawierające simetikon lub dimetikon. Ich działanie polega na rozbijaniu pęcherzyków powietrza - gazów w obrębie jelit. Są to środki całkowicie bezpieczne, gdyż działają tylko w jelitach i nie są wchłaniane. Występują w postaci kapsułek, saszetek oraz kropli - ta ostatnia forma jest przeznaczona dla dzieci i niemowląt. Jeśli wiemy, że będziemy spożywać wzdymające potrawy, warto te środki zastosować już wcześniej, przed posiłkiem, zapobiegniemy wówczas nieprzyjemnym i wstydliwym gazom i wzdęciom.
Skurcze jelitowe
Jeśli na skutek spożycia obfitego posiłku wystąpią bolesne skurcze w obrębie jelit, można zastosować środki typowo rozkurczowe, zawierające drotawerynę czy hioscynę. W przypadku powracającego silnego bólu skurczowego w obrębie jelit czy wątroby po spożyciu posiłku warto zasięgnąć porady lekarza i wykonać USG jamy brzusznej, gdyż może być to objawem poważnych chorób układu pokarmowego.