Herbata oczyszczająca – jak wybrać najlepszą?
Małgorzata Kujda

Herbata oczyszczająca – jak wybrać najlepszą?

Często nie wyobrażamy sobie naszego poranka bez pysznej herbaty czy kawy. Dzięki jej powszechnej dostępności i różnorodności smaków herbata może stać się alternatywą dla kawy, a co za tym idzie może z samego rana zdrowo pobudzić nasz organizm do działania. Odpowiednio dobrane herbaty oczyszczające pite codziennie rano mogą mieć pozytywny wpływ na organizm.

Herbaty oczyszczające zawierają zioła, które w naturalny sposób wspomagają organizm, pomagają przy dolegliwościach żołądkowych i trawiennych. Niektóre z nich działają uspokajająco i relaksująco, redukując stres. 

Odpowiednio dobrany skład herbaty oczyszczającej ma za zadanie stymulować naturalne zachodzące w naszym organizmie procesy detoksykujące. Efektem lepszego działania procesów detoksykacyjnych jest poprawa metabolizmu, szybsza utrata zbędnej tkanki tłuszczowej, poprawa stanu naszej skóry włosów czy paznokci. Ważne jest, aby herbaty oczyszczające składały się z naturalnych ziół i składników bez sztucznych i zbędnych dodatków.

W skład dobrej jakości herbat ziołowych oczyszczających najczęściej wchodzą mieszanki ziół mające działanie:
-    moczopędne, wspomagające pracę nerek,  dzięki czemu działają one sprawniej,
-    wspomagające pracę wątroby oraz takie, które chroni ją, przyspieszając usuwanie toksyn z organizmu.

Ważne jest, aby w skład takich herbat wchodziły także zioła stymulujące nasz układ immunologiczny – aby organizm lepiej radził sobie z infekcjami czy wirusami.

Do ziół mających działanie oczyszczające możemy zaliczyć:

Ostropest plamisty

Wspaniała roślina znana i stosowana już w starożytności. Ze względu na swoje właściwości jest bardzo dobrym środkiem wspomagającym oczyszczanie organizmu. Jego działanie przede wszystkim ma na celu osłonę i regenerację wątroby. Sylimaryna, zawarta przede wszystkim w owocach, a także w nasionach ostropestów, to  kompleks flawonolignanów, który chroni wątrobę przed działaniem wolnych rodników czy szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, wspomagając w ten sposób działanie oczyszczające wątroby. Ostropest plamisty wspiera też trawienie. Substancje zawarte w ostropeście obniżają poziom cholesterolu oraz ograniczają procesy utleniania lipidów. Dodatkowo hamują biosyntezę mediatorów prozapalnych, dzięki czemu działają przeciwzapalnie.

Pokrzywa

Liście pokrzywy są bogatym źródłem witamin i soli mineralnych, dzięki czemu wykazują korzystny wpływ na procesy przemiany materii. Dodatkowo wspomagają trawienie i przyswajanie pokarmów poprzez pobudzanie wydzielania soku żołądkowego oraz żółci.

Pokrzywa znana jest również ze swojego silnego działania moczopędnego. Pobudza nerki do pracy, pomaga pozbyć się złogów (wytrąconych związków chemicznych)  w układzie moczowym, usprawniając jego pracę i detoksykację. Dzięki temu również działa przeciwobrzękowo i zapobiega zatrzymywaniu się wody.

Rumianek

Rumianek ma zastosowanie przede wszystkim przy problemach z układem trawiennym. Flawonoidy zawarte w kwiatach działają rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit.  Roślina ta wspomaga procesy trawienia i zapobiega wzdęciom. Napar z rumianku działa kojąco także na nerki. Zawartość pochodnych kumaryny, choliny czy karotenoidów pozwala na szerokie spektrum zastosowania rumianku. 

Czystek

Czystek ma wiele właściwości leczniczych, jednak przede wszystkim za sprawą dużej zawartości polifenoli poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego, zwiększając odporność organizmu. Bogactwo polifenoli wpływa również na neutralizację wolnych rodników. Herbata z czystka pita regularnie poprawia nie tylko kondycję naszego organizmu od wewnątrz, ale wpływa również na poprawę wyglądu naszej skóry, włosów czy paznokci.

Nasiona lnu i len mielony

Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe i białkowe. Olej uzyskiwany z nasion lnu zawiera kwasy tłuszczowe omega-3, fitoestrole oraz witaminę E. Nasiona są również bogatym źródłem błonnika.

Spożywanie nasion lnu czy picie naparów z lnu mielonego wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu trawiennego, wspomaga perystaltykę jelit. Działa również kojąco na przewód pokarmowy, pokrywając go żelową błoną chroniącą przed działaniem szkodliwych substancji. 

Każde z tych drogocennych ziół i nasion możemy znaleźć w aptekach czy też dobrych sklepach zielarskich. Pamiętajmy również o tym, że możemy zaopatrzyć się w już gotowe herbaty oczyszczające, które zawierają w swoim składzie przygotowane przez specjalistów mieszanki ziół, które mają działanie wspomagające usuwanie zbędnych substancji i toksyn z naszego organizmu. Dlatego z powodzeniem możemy w naszym planie dnia uwzględnić herbaty skutecznie polepszające nasze kuracje oczyszczające.

Pamiętajmy o ostrożności i różnicy pomiędzy herbatami oczyszczającymi a przeczyszczającymi, które działają silnie pobudzająco na perystaltykę jelit i zwiększenie ilości wypróżnień, mogą one bowiem prowadzić do biegunek, odwodnienia, a nawet do rozleniwienia jelit, których praca jest ciągle stymulowana. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • ABC biegania. Od czego zacząć przygodę z bieganiem?

    Bieganie wyszczupla sylwetkę, wzmacnia mięśnie, pozwala na trening w zasadzie w każdych warunkach i okolicznościach. Można biegać zarówno na siłowni (na bieżni), jak i pod gołym niebem. Na początku bieganie wymaga chwili przygotowania i dostosowania swojego organizmu do nowych warunków, jednak w miarę zdobywania doświadczenia i wiedzy staje się codziennym nawykiem. Od czego zacząć, aby nie zrobić sobie krzywdy?

  • 5 patentów na lekkostrawną Wielkanoc

    Za chwilę zasiądziemy do wielkanocnego, obfitego stołu. Tylko podczas jednego dnia możemy dostarczyć do organizmu średnio około 4000 kalorii. Poprzez zachowanie odrobiny rozsądku i przygotowanie mniej kalorycznych potraw, uchronimy się przed zbędnymi kilogramami i niestrawnością.

  • Chrzan i ćwikła – wielkanocne trawienie pod kontrolą

    Chrzan i ćwikła to niemalże symbol Świąt Wielkanocnych. Nie może ich zabraknąć na naszych stołach – nie tylko ze względu na tradycję. Doskonale wpływają też na trawienie.

  • Dlaczego warto biegać? Korzyści wynikające z treningów biegowych

    Do zalet biegania, poprawiających nasze zdrowie i możliwości fizyczne, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Regularnie wykonywana aktywność fizyczna przyczynia się do poprawy parametrów krwi, obniżenia odkładającego się w naczyniach cholesterolu, uregulowania glikemii i uwrażliwienia tkanek na insulinę. Zapobiega to rozwijaniu się chorób, takich jak cukrzyca, miażdżyca tętnic, choroby serca i układu krążenia. Jeśli należysz do osób, które bardziej niż zasadę „lepiej zapobiegać niż leczyć” cenią efektywność w pracy – tutaj również bieganie może okazać się czynnikiem wpływającym na Twoje lepsze wyniki. Dlaczego warto uwzględnić biegową terapię antystresową w naszym planie dnia?

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

  • Masaż sportowy – rodzaje, technika, efekty

    Masaż sportowy wykonywany jest przez fizjoterapeutę, który dostosowuje techniki masażu do danej dyscypliny i rodzaju ewentualnej kontuzji. Masaż sportowy nóg, grzbietu i pleców może także poprawić ciśnienie krwi, tętno oraz zwiększać krążenie i przepływ limfy. Ko Z tego typu zabiegów powinny korzystać nie tylko osoby ćwiczące na co dzień, ale także pacjenci skarżący się na ogólne przemęczenie i stres.

  • Na czym najlepiej smażyć? Olej, oliwa, masło czy smalec?

    Smażenie to najczęściej wybierana i najbardziej znana metoda obróbki termicznej pożywienia. Na przestrzeni lat powstało wiele mitów i kontrowersji w tym temacie, szczególnie jeśli chodzi o to, na czym najlepiej smażyć. Olej, oliwa, masło, smalec, a może najlepiej beztłuszczowo? Dlaczego nie każdy olej nadaje się do smażenia? W tekście poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij