zioła
Maria Dąbrowska

Zioła na trawienie – jakie wybierać?

Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

Podobno uprzykrzają życie co czwartej osobie. Nieprzyjemne uczucie wzdęcia, ból i skurcze żołądka, uciążliwa pełność po posiłku. Niestrawność może przejawiać się na bardzo różne sposoby. Co ważne, u dwóch różnych osób może wynikać z zupełnie innych powodów. Jednym zaszkodzą ogórki, innym kawa, jeszcze innym frytki albo jabłka. Niektórym zbyt wcześnie zjedzone śniadanie, innym zbyt późna kolacja. Niestrawność to sprawa całkiem indywidualna. Co robić, by poczuć się lepiej? Pomóc mogą zioła na trawienie - napary i herbatki. Które wybierać, by skutecznie wesprzeć układ pokarmowy?

Zioła na trawienie – poczuj miętę

Pierwsze miejsce na podium nie będzie żadnym zaskoczeniem. Mięta, konkretnie mięta pieprzowa, to prawdziwa ikona wśród ziół na trawienie. Właśnie po nią najchętniej sięgamy przy niestrawnościach i dyskomforcie żołądka. I słusznie, bo przekonania mające swoje źródło w medycynie ludowej znalazły w ostatnich latach potwierdzenie w licznych badaniach naukowych.

Naukowcy z University of Maryland Medical Center dowiedli na przykład, że mięta pieprzowa działa kojąco na mięśnie brzucha i poprawia przepływ żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Z kolei grupa australijskich uczonych z Uniwersytetu Adelaide wykazała, że olejek z mięty koi jelita i łagodzi ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym.

Te wszystkie właściwości to zasługa dwóch kluczowych składników chemicznych zawartych w mięcie pieprzowej - mentolu i salicylanu metylu. Obydwa wykazują silne działanie antyspastyczne, co oznacza, że działają łagodząco na układ pokarmowy.

Mięta wykazuje oczywiście mnóstwo innych korzystnych właściwości. Zawarty w niej olejek eteryczny działa uspokajająco, dlatego też miętę najlepiej pić wieczorem, ale także po ewentualnych ciężkostrawnych posiłkach. Maksymalnie sięgajmy po 2-3 filiżanki mięty dziennie.

Na miętę powinny uważać osoby z chorobą refluksową przełyku, a także chorujący na cukrzycę czy choroby układu krwionośnego. Mięta umie bowiem obniżyć zarówno poziom cukru we krwi, jak i ciśnienie.

Zioła na trawienie – rumianek (nie)pospolity

Rumianek, choć nazywany jest pospolitym, w rzeczywistości wykazuje wiele działań całkiem nadzwyczajnych. Jest jednym z najdelikatniejszych i najbezpieczniejszych ziół na trawienie i nie tylko - naprawdę rzadko powoduje reakcje alergiczne, więc z jego zdrowotnych właściwości można śmiało czerpać.

Rumianek ma działanie relaksujące – dla całego ciała, również dla żołądka. Sekret tkwi w jego kwiatach. To właśnie z nich parzy się napary bogate w wiele cennych składników. Te, które działają dobroczynnie na układ trawienny, to na przykład flawonoidy czy kumaryny rozkurczające mięśnie gładkie jelit. One z kolei odpowiadają za transport pożywienia przez jelita. Im bardziej zrelaksowane mięśnie, tym spokojniej dla nas odbywa się trawienie.

Herbata z rumianku to zatem świetny pomocnik w walce z bólami brzucha, zgagą, wzdęciami, biegunkami. Może też okazać się przydatna osobom borykającym się z refluksem, zespołem jelita drażliwego czy wrzodami – rumianek łagodzi bowiem podrażnioną śluzówkę przewodu pokarmowego.

Powiązane produkty

Zioła na trawienie – koper włoski rządzi!

Kolejny lider wśród ziół na trawienie to koper włoski, daleki kuzyn naszego ogrodowego kopru. W krajach śródziemnomorskich jest całkiem popularnym składnikiem w kuchni, u nas zadomowił się raczej tylko w apteczce. Ale za to wywalczył w niej całkiem wysoko notowane miejsce.

Szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się z kolkami czy przewlekłymi wzdęciami. Koper, a konkretnie zawarty w nim cenny olejek, zmniejsza napięcie mięśni gładkich i eliminuje skurcze brzucha, intensyfikując przy okazji pracę żołądka.

Herbatka z kopru włoskiego nie jest jednak zalecana kobietom w ciąży, gdyż może spowodować pobudzenie mięśni macicy i przedwczesne skurcze. Koper potrafi też obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą lub hipoglikemią powinny spożywać napar w umiarkowanych ilościach. Podobnie na baczności powinny mieć się osoby z podwyższonym poziomem triglicerydów we krwi - koper potrafi bowiem jeszcze bardziej je podnieść.

Zioła na trawienie – ich bliscy kuzyni

Zaraz za podium, ale wciąż w ścisłej czołówce, mamy jeszcze dwóch kandydatów, którzy wspomogą trawienie, choć do ziół się nie zaliczają. To nasiona babki płesznik i karczoch.

Babka płesznik, na pierwszy rzut oka podobna do siemienia lnianego, od niedawna przeżywa spory kulinarny boom. Dla trawienia największą wartość ma jej pełna błonnika łuska, która nie ma sobie równych w kwestii umiejętności absorbowania wody. A umiejętność ta z kolei pomaga uregulować pracę jelit i transportu masy, która w nich zalega. Badania potwierdzają, że wystarczą dwa tygodnie regularnego spożycia babki płesznik, aby pozbyć się na przykład uciążliwych zaparć. Osoby zaczynające z babką płesznik swoją przygodę powinny zwiększać jej spożycie powoli i koniecznie przyjmować więcej niż zwykle płynów.

Karczoch natomiast, wciąż niewystarczająco doceniany w naszej szerokości geograficznej, potrafi w problemach trawiennych pomóc na wielu płaszczyznach. To popularne w krajach śródziemnomorskich warzywo zawiera mnóstwo cennych składników: usprawniającą trawienie cynarynę, dbającą o jelita inulinę i przyspieszającą metabolizm niacynę. Karczoch poza ulgą dla brzucha, może go też zapełnić… motylami. To warzywo jest podobno świetnym afrodyzjakiem!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Nowa lista leków, których nie wolno wywozić z Polski

    Od 16 maja 2025 roku zacznie obowiązywać nowa lista antywywozowa, obejmująca 267 preparatów, których nie będzie można wywieźć poza granice kraju. Celem publikacji tej listy jest zapobieżenie niedoborom kluczowych produktów medycznych na krajowym rynku poprzez ograniczenie ich wywozu.

  • Dekalog Pacjenta, czyli „DOZkonała lekcja zdrowia”

    Kampania „DOZkonała lekcja zdrowia” została stworzona w celu zwiększenia świadomości pacjentów na temat prawidłowego stosowania leków. Jej głównym celem jest edukacja w zakresie zdrowia oraz promowanie właściwych praktyk. Na co warto zwrócić uwagę przyjmując leki?

  • Karagen – czy E407 jest szkodliwy?

    Karagen to polisacharyd pochodzenia naturalnego, szeroko stosowany w różnych gałęziach przemysłu, takich jak produkcja żywności, farmaceutyków i kosmetyków. Poniższy tekst odpowiada na kluczowe pytania: Czym jest karagen? W jaki sposób się go pozyskuje? Gdzie można go znaleźć? Dlaczego dodaje się go do śmietany? Czy jego spożycie jest bezpieczne?

  • Chelaty – czym są chelatowane formy minerałów?

    Minerały to składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Uczestniczą w wielu procesach fizjologicznych, m.in. w przewodnictwie nerwowym, skurczach mięśni czy w utrzymywaniu równowagi elektrolitowej. Ich wchłanianie może być utrudnione przez różne czynniki, w tym np. przez postać chemiczną pierwiastka. Z tego względu rośnie zainteresowanie minerałami w formie chelatów – są to związki, w których jon metalu (np. cynku, żelaza, magnezu) jest połączony z aminokwasem lub kwasem organicznym. Takie połączenia mogą poprawiać biodostępność, ponieważ są stabilniejsze w środowisku żołądkowym i mogą wykorzystywać alternatywne mechanizmy transportu w jelitach. Czy minerały w formie chelatów rzeczywiście są lepiej przyswajalne? Jakie znaczenie w suplementacji mają formy chelatowane?

  • Formy magnezu – które są najlepiej przyswajalne? Jaki rodzaj magnezu wybrać?

    Magnez to jeden z pierwiastków odgrywających kluczową rolę w naszym organizmie – bierze udział w wielu procesach metabolicznych, wpływa na układ nerwowy, mięśnie, serce i poziom energii. Dostępne są różne formy magnezu, z których każda ma inne właściwości i stopień przyswajalności. Które z nich warto wybrać? Jaki magnez jest najlepiej przyswajalny?

  • Jak czytać ulotki leków – na co zwrócić uwagę?

    Jakie informacje można znaleźć w ulotce leku? Czym różni się zwykła ulotka znajdująca się w opakowaniu od Charakterystyki Produktu Leczniczego? I czy należy obawiać się wszystkich wypisanych działań niepożądanych? Sprawdź, na co zwrócić szczególną uwagę, zanim zażyjesz zalecony lub przepisany preparat.

  • Witaminy metylowane – kiedy i dlaczego wybrać taką formę?

    Coraz częściej na etykietach suplementów diety można znaleźć informację, że dany preparat zawiera „witaminy w formie metylowanej”. Choć brzmi to skomplikowanie, metylowane witaminy to po prostu biologicznie aktywne formy niektórych składników odżywczych, które mogą być lepiej przyswajalne i skuteczniejsze w działaniu – szczególnie u osób z określonymi zaburzeniami metabolicznymi. Kiedy warto sięgnąć po takie preparaty? Czy są bezpieczne dla każdego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl