zioła
Maria Dąbrowska

Zioła na trawienie – jakie wybierać?

Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

Podobno uprzykrzają życie co czwartej osobie. Nieprzyjemne uczucie wzdęcia, ból i skurcze żołądka, uciążliwa pełność po posiłku. Niestrawność może przejawiać się na bardzo różne sposoby. Co ważne, u dwóch różnych osób może wynikać z zupełnie innych powodów. Jednym zaszkodzą ogórki, innym kawa, jeszcze innym frytki albo jabłka. Niektórym zbyt wcześnie zjedzone śniadanie, innym zbyt późna kolacja. Niestrawność to sprawa całkiem indywidualna. Co robić, by poczuć się lepiej? Pomóc mogą zioła na trawienie - napary i herbatki. Które wybierać, by skutecznie wesprzeć układ pokarmowy?

Zioła na trawienie – poczuj miętę

Pierwsze miejsce na podium nie będzie żadnym zaskoczeniem. Mięta, konkretnie mięta pieprzowa, to prawdziwa ikona wśród ziół na trawienie. Właśnie po nią najchętniej sięgamy przy niestrawnościach i dyskomforcie żołądka. I słusznie, bo przekonania mające swoje źródło w medycynie ludowej znalazły w ostatnich latach potwierdzenie w licznych badaniach naukowych.

Naukowcy z University of Maryland Medical Center dowiedli na przykład, że mięta pieprzowa działa kojąco na mięśnie brzucha i poprawia przepływ żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Z kolei grupa australijskich uczonych z Uniwersytetu Adelaide wykazała, że olejek z mięty koi jelita i łagodzi ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym.

Te wszystkie właściwości to zasługa dwóch kluczowych składników chemicznych zawartych w mięcie pieprzowej - mentolu i salicylanu metylu. Obydwa wykazują silne działanie antyspastyczne, co oznacza, że działają łagodząco na układ pokarmowy.

Mięta wykazuje oczywiście mnóstwo innych korzystnych właściwości. Zawarty w niej olejek eteryczny działa uspokajająco, dlatego też miętę najlepiej pić wieczorem, ale także po ewentualnych ciężkostrawnych posiłkach. Maksymalnie sięgajmy po 2-3 filiżanki mięty dziennie.

Na miętę powinny uważać osoby z chorobą refluksową przełyku, a także chorujący na cukrzycę czy choroby układu krwionośnego. Mięta umie bowiem obniżyć zarówno poziom cukru we krwi, jak i ciśnienie.

Zioła na trawienie – rumianek (nie)pospolity

Rumianek, choć nazywany jest pospolitym, w rzeczywistości wykazuje wiele działań całkiem nadzwyczajnych. Jest jednym z najdelikatniejszych i najbezpieczniejszych ziół na trawienie i nie tylko - naprawdę rzadko powoduje reakcje alergiczne, więc z jego zdrowotnych właściwości można śmiało czerpać.

Rumianek ma działanie relaksujące – dla całego ciała, również dla żołądka. Sekret tkwi w jego kwiatach. To właśnie z nich parzy się napary bogate w wiele cennych składników. Te, które działają dobroczynnie na układ trawienny, to na przykład flawonoidy czy kumaryny rozkurczające mięśnie gładkie jelit. One z kolei odpowiadają za transport pożywienia przez jelita. Im bardziej zrelaksowane mięśnie, tym spokojniej dla nas odbywa się trawienie.

Herbata z rumianku to zatem świetny pomocnik w walce z bólami brzucha, zgagą, wzdęciami, biegunkami. Może też okazać się przydatna osobom borykającym się z refluksem, zespołem jelita drażliwego czy wrzodami – rumianek łagodzi bowiem podrażnioną śluzówkę przewodu pokarmowego.

Powiązane produkty

Zioła na trawienie – koper włoski rządzi!

Kolejny lider wśród ziół na trawienie to koper włoski, daleki kuzyn naszego ogrodowego kopru. W krajach śródziemnomorskich jest całkiem popularnym składnikiem w kuchni, u nas zadomowił się raczej tylko w apteczce. Ale za to wywalczył w niej całkiem wysoko notowane miejsce.

Szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się z kolkami czy przewlekłymi wzdęciami. Koper, a konkretnie zawarty w nim cenny olejek, zmniejsza napięcie mięśni gładkich i eliminuje skurcze brzucha, intensyfikując przy okazji pracę żołądka.

Herbatka z kopru włoskiego nie jest jednak zalecana kobietom w ciąży, gdyż może spowodować pobudzenie mięśni macicy i przedwczesne skurcze. Koper potrafi też obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą lub hipoglikemią powinny spożywać napar w umiarkowanych ilościach. Podobnie na baczności powinny mieć się osoby z podwyższonym poziomem triglicerydów we krwi - koper potrafi bowiem jeszcze bardziej je podnieść.

Zioła na trawienie – ich bliscy kuzyni

Zaraz za podium, ale wciąż w ścisłej czołówce, mamy jeszcze dwóch kandydatów, którzy wspomogą trawienie, choć do ziół się nie zaliczają. To nasiona babki płesznik i karczoch.

Babka płesznik, na pierwszy rzut oka podobna do siemienia lnianego, od niedawna przeżywa spory kulinarny boom. Dla trawienia największą wartość ma jej pełna błonnika łuska, która nie ma sobie równych w kwestii umiejętności absorbowania wody. A umiejętność ta z kolei pomaga uregulować pracę jelit i transportu masy, która w nich zalega. Badania potwierdzają, że wystarczą dwa tygodnie regularnego spożycia babki płesznik, aby pozbyć się na przykład uciążliwych zaparć. Osoby zaczynające z babką płesznik swoją przygodę powinny zwiększać jej spożycie powoli i koniecznie przyjmować więcej niż zwykle płynów.

Karczoch natomiast, wciąż niewystarczająco doceniany w naszej szerokości geograficznej, potrafi w problemach trawiennych pomóc na wielu płaszczyznach. To popularne w krajach śródziemnomorskich warzywo zawiera mnóstwo cennych składników: usprawniającą trawienie cynarynę, dbającą o jelita inulinę i przyspieszającą metabolizm niacynę. Karczoch poza ulgą dla brzucha, może go też zapełnić… motylami. To warzywo jest podobno świetnym afrodyzjakiem!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak dawkować melatoninę na sen? Czy pomaga zasnąć?

    Melatonina to kluczowy hormon procesu zasypiania. Jej niedobory mogą niekorzystnie wpływać na zachowanie prawidłowego cyklu okołodobowego, a tym samym przyczyniać się do występowania zaburzeń wielu mechanizmów zachodzących w organizmie. Ilość wydzielanej melatoniny zmniejsza się wraz z wiekiem, przez co najbardziej narażone na jej niedobory są osoby starsze. Jakie inne funkcje spełnia hormon snu, jak należy go suplementować i czym objawiają się niedobory melatoniny? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Czym jest i jak działa żeń-szeń? Zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania Panax ginseng

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się go stosować jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń może wpływać na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystnie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek czy kapsułek, jak i płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Cytrynian magnezu, zwykły magnez, a może magnez z witaminą B6 – który wybrać?

    W aptekach i sklepach z suplementami dostępnych jest kilka form magnezu. Jedne preparaty występują w postaci magnezu z witaminą B6, inne określane są mianem cytrynianu magnezu (także w wersji z pirydoksyną), a jeszcze inne oferowane są w formie samego magnezu. Magnez można kupić zarówno w formie tabletek, kapsułek, saszetek z proszkiem do rozpuszczania w wodzie, jak i w postaci płynu czy żelek. Czym różnią się poszczególne suplementy, które połączenie jest najskuteczniejsze i najlepiej przyswajalne oraz dlaczego magnezu nie wolno łączyć z preparatami zawierającymi żelazo i wapń? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

  • Suplementacja przy insulinooporności

    Insulinooporność jest zaburzeniem metabolizmu, które może zamienić się w poważną chorobę, która obecnie może dotyczyć nawet 2 milionów Polaków. Przyczynia się do tego przede wszystkim siedzący tryb życia, przetworzona, wysokoenergetyczna żywność, a także przewlekły stres wpływający na nasze zachowania żywieniowe – „zajadanie” problemów. Insulinooporność nie musi być leczona, niemniej jeśli na czas nie zareagujemy zmianą dotychczasowego stylu życia, może przerodzić się w pełnoobjawowe schorzenie – cukrzycę. Cennym elementem uzupełniającym dietoterapię może być racjonalna, przemyślana suplementacja. Jakie składniki szczególnie wspierają zdrowie metaboliczne?

  • Suplementacja w Hashimoto – jak wpływają na to nutraceutyki?

    Hashimoto, a raczej autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, jest coraz powszechniej diagnozowanym schorzeniem. Mówimy o nim wtedy, gdy nasz układ odpornościowy atakuje tarczycę. W chorobie tej może dojść zarówno do podwyższonej czynności gruczołu, jak i normalnej lub obniżonej czynności. Hashimoto dotyka znacznie częściej kobiety niż mężczyzn. Wsparciem działania tarczycy, jak i całej terapii, może być racjonalna suplementacja w oparciu o składniki, których skuteczność potwierdzają wyniki badań naukowych.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij