zioła
Maria Dąbrowska

Zioła na trawienie – jakie wybierać?

Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

Podobno uprzykrzają życie co czwartej osobie. Nieprzyjemne uczucie wzdęcia, ból i skurcze żołądka, uciążliwa pełność po posiłku. Niestrawność może przejawiać się na bardzo różne sposoby. Co ważne, u dwóch różnych osób może wynikać z zupełnie innych powodów. Jednym zaszkodzą ogórki, innym kawa, jeszcze innym frytki albo jabłka. Niektórym zbyt wcześnie zjedzone śniadanie, innym zbyt późna kolacja. Niestrawność to sprawa całkiem indywidualna. Co robić, by poczuć się lepiej? Pomóc mogą zioła na trawienie - napary i herbatki. Które wybierać, by skutecznie wesprzeć układ pokarmowy?

Zioła na trawienie – poczuj miętę

Pierwsze miejsce na podium nie będzie żadnym zaskoczeniem. Mięta, konkretnie mięta pieprzowa, to prawdziwa ikona wśród ziół na trawienie. Właśnie po nią najchętniej sięgamy przy niestrawnościach i dyskomforcie żołądka. I słusznie, bo przekonania mające swoje źródło w medycynie ludowej znalazły w ostatnich latach potwierdzenie w licznych badaniach naukowych.

Naukowcy z University of Maryland Medical Center dowiedli na przykład, że mięta pieprzowa działa kojąco na mięśnie brzucha i poprawia przepływ żółci z wątroby do woreczka żółciowego. Z kolei grupa australijskich uczonych z Uniwersytetu Adelaide wykazała, że olejek z mięty koi jelita i łagodzi ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym.

Te wszystkie właściwości to zasługa dwóch kluczowych składników chemicznych zawartych w mięcie pieprzowej - mentolu i salicylanu metylu. Obydwa wykazują silne działanie antyspastyczne, co oznacza, że działają łagodząco na układ pokarmowy.

Mięta wykazuje oczywiście mnóstwo innych korzystnych właściwości. Zawarty w niej olejek eteryczny działa uspokajająco, dlatego też miętę najlepiej pić wieczorem, ale także po ewentualnych ciężkostrawnych posiłkach. Maksymalnie sięgajmy po 2-3 filiżanki mięty dziennie.

Na miętę powinny uważać osoby z chorobą refluksową przełyku, a także chorujący na cukrzycę czy choroby układu krwionośnego. Mięta umie bowiem obniżyć zarówno poziom cukru we krwi, jak i ciśnienie.

Zioła na trawienie – rumianek (nie)pospolity

Rumianek, choć nazywany jest pospolitym, w rzeczywistości wykazuje wiele działań całkiem nadzwyczajnych. Jest jednym z najdelikatniejszych i najbezpieczniejszych ziół na trawienie i nie tylko - naprawdę rzadko powoduje reakcje alergiczne, więc z jego zdrowotnych właściwości można śmiało czerpać.

Rumianek ma działanie relaksujące – dla całego ciała, również dla żołądka. Sekret tkwi w jego kwiatach. To właśnie z nich parzy się napary bogate w wiele cennych składników. Te, które działają dobroczynnie na układ trawienny, to na przykład flawonoidy czy kumaryny rozkurczające mięśnie gładkie jelit. One z kolei odpowiadają za transport pożywienia przez jelita. Im bardziej zrelaksowane mięśnie, tym spokojniej dla nas odbywa się trawienie.

Herbata z rumianku to zatem świetny pomocnik w walce z bólami brzucha, zgagą, wzdęciami, biegunkami. Może też okazać się przydatna osobom borykającym się z refluksem, zespołem jelita drażliwego czy wrzodami – rumianek łagodzi bowiem podrażnioną śluzówkę przewodu pokarmowego.

Powiązane produkty

Zioła na trawienie – koper włoski rządzi!

Kolejny lider wśród ziół na trawienie to koper włoski, daleki kuzyn naszego ogrodowego kopru. W krajach śródziemnomorskich jest całkiem popularnym składnikiem w kuchni, u nas zadomowił się raczej tylko w apteczce. Ale za to wywalczył w niej całkiem wysoko notowane miejsce.

Szczególnie polecany jest osobom, które zmagają się z kolkami czy przewlekłymi wzdęciami. Koper, a konkretnie zawarty w nim cenny olejek, zmniejsza napięcie mięśni gładkich i eliminuje skurcze brzucha, intensyfikując przy okazji pracę żołądka.

Herbatka z kopru włoskiego nie jest jednak zalecana kobietom w ciąży, gdyż może spowodować pobudzenie mięśni macicy i przedwczesne skurcze. Koper potrafi też obniżyć poziom cukru we krwi, dlatego osoby z cukrzycą lub hipoglikemią powinny spożywać napar w umiarkowanych ilościach. Podobnie na baczności powinny mieć się osoby z podwyższonym poziomem triglicerydów we krwi - koper potrafi bowiem jeszcze bardziej je podnieść.

Zioła na trawienie – ich bliscy kuzyni

Zaraz za podium, ale wciąż w ścisłej czołówce, mamy jeszcze dwóch kandydatów, którzy wspomogą trawienie, choć do ziół się nie zaliczają. To nasiona babki płesznik i karczoch.

Babka płesznik, na pierwszy rzut oka podobna do siemienia lnianego, od niedawna przeżywa spory kulinarny boom. Dla trawienia największą wartość ma jej pełna błonnika łuska, która nie ma sobie równych w kwestii umiejętności absorbowania wody. A umiejętność ta z kolei pomaga uregulować pracę jelit i transportu masy, która w nich zalega. Badania potwierdzają, że wystarczą dwa tygodnie regularnego spożycia babki płesznik, aby pozbyć się na przykład uciążliwych zaparć. Osoby zaczynające z babką płesznik swoją przygodę powinny zwiększać jej spożycie powoli i koniecznie przyjmować więcej niż zwykle płynów.

Karczoch natomiast, wciąż niewystarczająco doceniany w naszej szerokości geograficznej, potrafi w problemach trawiennych pomóc na wielu płaszczyznach. To popularne w krajach śródziemnomorskich warzywo zawiera mnóstwo cennych składników: usprawniającą trawienie cynarynę, dbającą o jelita inulinę i przyspieszającą metabolizm niacynę. Karczoch poza ulgą dla brzucha, może go też zapełnić… motylami. To warzywo jest podobno świetnym afrodyzjakiem!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Jak poprawnie suplementować witaminę D?

    Witamina D3 odgrywa kluczową rolę w funkcjonowaniu organizmu, a jej prawidłowy poziom jest niezbędny dla zachowania zdrowia. Witamina D3 jest przede wszystkim znana z regulowania poziomu wapnia i fosforu, co warunkuje zachowanie zdrowych kości oraz zapobiega osteoporozie i krzywicy. Jest kluczowa dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego, krążenia i zachowania zdrowia psychicznego. Może być również pomocna w terapiach chorób skórnych. Pomimo że witamina D może być wytwarzana naturalnie w organizmie ludzkim poprzez syntezę skórną, często okazuje się to niewystarczające – wówczas należy rozpocząć jej suplementację.

  • Omega-3 – właściwości, źródła, zapotrzebowanie na kwasy tłuszczowe omega-3

    Kwasy tłuszczowe omega-3 zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Nie są wytwarzane w organizmie, dlatego muszą być dostarczane wraz z dietą. Do najważniejszych kwasów omega-3 zalicza się: EPA, DHA i ALA. Kwasy omega-3 zwykle są stosowane w celu prewencji chorób sercowo-naczyniowych.

  • Jaka jest rola żywienia medycznego w chorobie nowotworowej?

    Optymalnie zbilansowana dieta u osób z chorobą nowotworową zmniejsza ryzyko rozwoju niedożywienia, co z kolei może ograniczać dolegliwości związane z chemio- i radioterapią czy występowanie powikłań pooperacyjnych. Wsparciem dla organizmu może być specjalne żywienie medyczne. Czym jest ten rodzaj żywności? Jakie ma zalety? Kiedy zacząć je stosować?

  • Nowe wytyczne w sprawie przyjmowania witaminy B6. Jak teraz ją dawkować?

    Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności wydał opinię naukową dotyczącą nowego schematu dawkowania witaminy B6. Badania EFSA wpłynęły na decyzję Zespołu ds. Suplementów Diety, o czym poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Jaka jest obecnie dopuszczalna maksymalna dawka witaminy B6, która może znaleźć się w suplementach diety?

  • Probiotyki i prebiotyki – kiedy je stosować? Czy trzeba to robić cały czas?

    Zgodnie z definicją Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa oraz Światowej Organizacji Zdrowia probiotyki są żywymi mikroorganizmami, które przyjmowane w zalecanej i właściwej dawce przynoszą pozytywne rezultaty dla zdrowia gospodarza. Stosowanie probiotyków jest uznawane za bezpieczne i dobrze tolerowane.

  • Łupież w ciąży – przyczyny. Jak sobie radzić? Czym myć głowę?

    W okresie ciąży następuje szereg zmian w organizmie kobiety, np. zmiany hormonalne czy stres, które mogą prowadzić do pojawienia się łupieżu. Wówczas można rozpocząć samodzielną terapię poprzez stosowanie delikatnych dermokosmetyków o działaniu przeciwłupieżowym lub naturalnych metod, które mogą okazać się skuteczne i wystarczające. Jednak niekiedy pomimo stosowanych preparatów i kuracji przeciwłupieżowych problem nie znika. Należy wtedy skonsultować się z dermatologiem, znaleźć przyczynę choroby i dobrać właściwe leczenie.

  • Arginina – działanie, właściwości i efekty stosowania

    Arginina to aminokwas endogenny, którego najważniejszą rolą jest udział w syntezie tlenku azotu. Ma właściwości rozszerzające naczynia krwionośne i usprawniające przepływ krwi. Z tego względu korzystnie wpływa na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Chętnie sięgają po nią również sportowcy oraz pacjenci z zaburzeniami erekcji. W jakich pokarmach znajduje się arginina? Kto powinien rozważyć jej suplementację i z jakimi potencjalnymi skutkami ubocznymi wiąże się przyjmowanie argininy?

  • Synbiotyki – kiedy je stosować? Czym się różnią od probiotyków i prebiotyków?

    Wielu ekspertów wskazuje, że stosowanie probiotyku i prebiotyku w postaci jednego produktu, czyli synbiotyku, przynosi większe korzyści niż stosowanie samego probiotyku. Synbiotyki regenerują florę jelitową oraz wzmacniają odporność, a także przynoszą dodatkowe korzyści dla organizmu, ponieważ wspomagają leczenie licznych chorób. Kiedy należy stosować synbiotyki? Jak dobrać odpowiednią dawkę?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl