Naturalne sposoby na zgagę

W przypadku zgagi zamiast przyjmowania kolejnych leków i tabletek można wypróbować tradycyjne metody, czyli skorzystać z ziół. Warto sprawdzić czy będą pomocne.

Zgagą nazywane jest nieprzyjemne uczucie pieczenia za mostkiem. Dolegliwość ta bardzo często dotyka kobiety w ciąży. Jej objawy nasilają się głównie po posiłku i przy pochylaniu. Treść żołądkowa (pokarm oraz kwas solny) cofa się z żołądka do przełyku, podrażniając jego delikatny nabłonek i wywołując uczucie palenia, często sięgające aż do gardła. Taka przypadłość pojawia się zazwyczaj po obfitym posiłku, który po prostu „nie mieści się” w żołądku, ale także po ciężkostrawnych, tłustych daniach, a nawet po zbyt szybko zjedzonym obiedzie! Powietrze, które zostaje połykane w trakcie pośpiesznego jedzenia może mieć wpływ na wzrost ciśnienia wewnątrzbrzusznego. Przyczyną cofania się treści żołądkowej często jest nadwaga lub otyłość, stres, nadmierne spożywanie alkoholu i palenie papierosów (zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku). 

Jeśli zgaga nie pojawia się często i szybko mija, raczej nie ma powodu do zmartwień. Jeżeli jednak wielokrotnie odczuwalne jest palenie oraz pieczenie w okolicy mostka, ból w nadbrzuszu oraz tzw. zarzucanie (wypływanie treści żołądkowej w okolice jamy ustnej i gardła), można podejrzewać chorobę refluksową przełyku. Wymaga ona specjalistycznego leczenia, a domowe metody mogą jedynie wspomagać terapię zalecaną przez lekarza.

Sposób na zgagę — lepiej zapobiegać niż leczyć

Najlepszą metodą na uniknięcie zgagi jest zadbanie o odpowiednie nawyki żywieniowe. Należy pamiętać, aby nie jeść w pośpiechu, unikać rzeczy tłustych, ciężkostrawnych, w wysokim stopniu przetworzonych, fast foodów oraz słodzonych napojów gazowanych. 

U niektórych osób drażniąco na żołądek mogą działać pestkowe warzywa i owoce: zielone ogórki, pomidory, truskawki, maliny, kiwi, a także cytrusy — jeśli odczuwalne jest po nich gorsze samopoczucie, należy ich unikać. Nie można się także przejadać. Wskazane jest częstsze jedzenie mniejszych porcji.

Naturalne sposoby na zgagę — zioła

Jeśli już pojawi się nieprzyjemne uczucie pieczenia, warto postawić na naturalne rozwiązanie i sięgnięcie po sprawdzone zioła na zgagę. Przynoszą one ulgę w dolegliwościach zarówno ze strony układu pokarmowego (wspomagają trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych), jak i nerwowego (działają uspokajająco i rozluźniająco). Jakie zioła najlepiej wybrać?

Rumianek — pobudza wydzielanie soku żołądkowego, soku jelitowego oraz żółci, przyspieszając procesy trawienne. Jest dobry na zgagę również dlatego, że działa rozkurczowo i uspokajająco, a częstą przyczyną tej dolegliwości jest stres oraz napięcie.

Mięta — napar z niej działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych i żółci, wspomaga przemianę materii, a także ma właściwości rozkurczające oraz wiatropędne.

Kminek — owoc kminku to kolejny skuteczny surowiec roślinny na zgagę, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych: żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Ma także właściwości rozkurczające, a picie naparów z tego ziela polecane jest przy dolegliwościach żołądkowych.

Koper włoski — wspomaga procesy trawienne, hamuje fermentację w jelitach, przyspiesza przemianę materii. Ma delikatne działanie rozluźniające. Nie jest zalecany dla kobiet w ciąży.


Podziel się: