Naturalne sposoby na zgagę
W przypadku zgagi zamiast przyjmowania kolejnych leków i tabletek można wypróbować tradycyjne metody, czyli skorzystać z ziół. Warto sprawdzić czy będą pomocne.
Naturalne sposoby na zgagę
Zgagą nazywane jest nieprzyjemne uczucie pieczenia za mostkiem. Jej objawy nasilają się głównie po posiłku i przy pochylaniu. Treść żołądkowa (pokarm oraz kwas solny) cofa się z żołądka do przełyku, podrażniając jego delikatny nabłonek i wywołując uczucie palenia, często sięgające aż do gardła. Taka przypadłość pojawia się zazwyczaj po obfitym posiłku, ale także po ciężkostrawnych, tłustych daniach, a nawet po zbyt szybko zjedzonym obiedzie.
Przeczytaj więcej na temat przyczyn zgagi.
Powietrze, które zostaje połykane w trakcie pośpiesznego jedzenia może mieć wpływ na wzrost ciśnienia wewnątrzbrzusznego. Przyczyną cofania się treści żołądkowej często jest nadwaga lub otyłość, stres, nadmierne spożywanie alkoholu i palenie papierosów (zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku).
Sposób na zgagę — lepiej zapobiegać niż leczyć
Najlepszą metodą na uniknięcie zgagi jest zadbanie o odpowiednie nawyki żywieniowe. Należy pamiętać, aby nie jeść w pośpiechu, unikać rzeczy tłustych, ciężkostrawnych, w wysokim stopniu przetworzonych, fast foodów oraz słodzonych napojów gazowanych. U niektórych osób drażniąco na żołądek mogą działać pestkowe warzywa i owoce: zielone ogórki, pomidory, truskawki, maliny, kiwi, a także cytrusy — jeśli odczuwalne jest po nich gorsze samopoczucie, należy ich unikać. Nie można się także przejadać. Wskazane jest częstsze jedzenie mniejszych porcji.
Zgaga jest częstą dolegliwością wśród ciężarnych, pojawia się najczęściej w III trymestrze ciąży. Ponieważ metody farmakologicznego leczenia zgagi w ciąży są mocno ograniczone, warto skorzystać z naturalnych metod walki z tą przypadłością. Przed ich zastosowaniem należy jednak skonsultować się z lekarzem prowadzącym ciążę. Pomocne może być również zniwelowanie niekorzystnych nawyków żywieniowych, należy zadbać przede wszystkim o regularność posiłków.
Naturalne sposoby na zgagę — zioła
Jeśli już pojawi się nieprzyjemne uczucie pieczenia, warto postawić na naturalne rozwiązanie i sięgnięcie po sprawdzone zioła na zgagę. Przynoszą one ulgę w dolegliwościach zarówno ze strony układu pokarmowego (wspomagają trawienie, pobudzając wydzielanie soków trawiennych), jak i nerwowego (działają uspokajająco i rozluźniająco). Jakie zioła najlepiej wybrać?
Rumianek — pobudza wydzielanie soku żołądkowego, soku jelitowego oraz żółci, przyspieszając procesy trawienne. Jest dobry na zgagę również dlatego, że działa rozkurczowo i uspokajająco, a częstą przyczyną tej dolegliwości jest stres oraz napięcie.
Mięta — napar z niej działa pobudzająco na wydzielanie soków trawiennych i żółci, wspomaga przemianę materii, a także ma właściwości rozkurczające oraz wiatropędne.
Kminek — owoc kminku to kolejny skuteczny surowiec roślinny na zgagę, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych: żołądkowego, jelitowego i trzustkowego. Ma także właściwości rozkurczające, a picie naparów z tego ziela polecane jest przy dolegliwościach żołądkowych.
Koper włoski — wspomaga procesy trawienne, hamuje fermentację w jelitach, przyspiesza przemianę materii. Ma delikatne działanie rozluźniające. Nie jest zalecany dla kobiet w ciąży.