Czy fenkuł włoski to koperek? Czytaj na DOZ.PL
Koper włoski już w starożytnym Egipcie był uznawany za środek łagodzący bóle brzucha oraz problemy związane z trawieniem.
Spis treści
- Fenkuł włoski – wygląd, pochodzenie, morfologia
- Fenkuł włoski – zastosowanie i wskazania
- Fenkuł włoski – działanie, właściwości, skład
- Fenkuł włoski – stosowanie i dawkowanie
- Fenkuł włoski – skutki uboczne, przedawkowanie
- Leki zawierające fenkuł włoski
- Suplementy i wyroby medyczne zawierające fenkuł włoski
- Kosmetyki zawierające fenkuł włoski
- Działanie
- Postacie i formy
- Substancje aktywne
- Surowiec
Fenkuł włoski – wygląd, pochodzenie, morfologia
Fenkuł włoski (łac. Foeniculum vulgare, ang. Fennel), pochodzący z rodziny baldaszkowatych – Apiaceae, jest w naszym klimacie rośliną dwuletnią. W krajach basenu Morza Śródziemnego, z których pochodzi, jest rośliną wieloletnią. Inną polską nazwą fenkułu jest koper włoski. Jego nazwa łacińska pochodzi pod słowa foenum, które oznacza siano. To powiązanie wynika zapewne z charakterystycznego zapachu owoców kopru, który może być w pewnym stopniu kojarzony z zapachem siana.
Większość mieszkańców naszego kraju wie, jak wygląda ta rozpowszechniona w Polsce roślina. Na lekko szarych łodygach osadzone są żółtawe baldachy drobnych kwiatów. Korzeń kopru włoskiego jest wrzecionowaty. Fenkuł osiąga zwykle wysokość około dwóch metrów. Jego liście są nitkowate, trzykrotnie pierzaste, a ogonek liściasty otacza łodygę. Owocem jest cylindryczna rozłupka, dzieląca się na dwie małe niełupki.
Surowcem farmaceutycznym kopru włoskiego jest jego owoc –Foeniculi fructus. Owoce należy zbierać w okresie dojrzewania rośliny i suszyć w lekkim przewiewie. Owoc kopru jest wykorzystywany do uzyskiwania olejku eterycznego.
Fenkuł włoski – zastosowanie i wskazania
Owoc kopru włoskiego, a właściwie uzyskiwany z niego olejek eteryczny, jest obecnie wykorzystywany głównie jako środek wiatropędny i lek poprawiający trawienie. Ponadto niektóre składniki olejku eterycznego działają wykrztuśnie, dlatego olejek eteryczny znajdziemy w składzie preparatów przyjmowanych w okresie przeziębieniowym. Olejek eteryczny wykazuje również pewne właściwości przeciwbakteryjne i może być stosowany jako środek poprawiający zapach z ust. Z tego powodu składniki kopru włoskiego znajdziemy w składzie płynów do płukania jamy ustnej oraz past do zębów.
Napar z fenkułu włoskiego może być wykorzystywany w łagodzeniu kolki i bólu brzucha u dzieci powyżej czwartego roku życia.
Właściwości lecznicze fenkułu włoskiego są znane od wieków. Koper włoski już w starożytnym Egipcie był uznawany za środek łagodzący bóle brzucha oraz problemy związane z trawieniem. W okresie średniowiecza przypisywano mu wręcz magiczne właściwości, a jego popularność potwierdzają zapisy średniowiecznych „recept”. Culpeper wspomina o wykorzystaniu owoców fenkułu w łagodzeniu bólu zębów i problemów oddechowych. Ususzone ziele wieszano w drzwiach w celu odpędzenia złych duchów i zapewnienia domownikom spokojnego snu. Medycyna Dalekiego Wschodu wykorzystywała owoce fenkułu do uśmierzania bólu po ugryzieniach przez węże.
Owoce kopru włoskiego są również chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Olejek eteryczny i same owoce służą do aromatyzowania mięsa, ciast oraz różnego rodzaju pieczywa.
Fenkuł włoski – działanie, właściwości, skład
Owoc fenkułu włoskiego zawiera olejek eteryczny, w którego składzie zidentyfikowano głównie pochodne fenylopropanu: anetol, fenchon i estragol, a także substancje z grupy monoterpenów: alfa i beta pinen oraz limonen. W olejku eterycznym występuje także aldehyd, keton oraz kwas anyżowy. Ponadto oprócz frakcji olejku eterycznego potwierdzono również występowanie flawonoidów, kwasów organicznych oraz białka.
Aktywność przeciwbakteryjna i przeciwpasożytnicza olejku koprowego sprawia, że może być on stosowany w zwalczaniu wszy lub pcheł.
Substancje zawarte w olejku wykazują działanie rozkurczające na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dróg żółciowych oraz oskrzeli. Ponadto fenchon wykazuje również działanie sekretolityczne, dzięki czemu preparaty zawierające wyciągi z fenkułu są chętnie stosowane przez pacjentów do zwalczania kaszlu związanego z sezonowym przeziębieniem.
Napary z kopru włoskiego mają również lekkie działanie uspokajające.
Fenkuł włoski – stosowanie i dawkowanie
Owoc fenkułu włoskiego można stosować w postaci naparu. W celu jego przygotowania zaleca się zalanie surowca wrzącą wodą i pozostawienie go pod przykryciem na 10 minut.
Wyciągi z kopru włoskiego są stosowane również w formie pastylek i tabletek do ssania. Zwykle zaleca się ssanie jednej tabletki co osiem godzin.
Wyciągi z fenkułu włoskiego znajdziemy również w składzie popularnych syropów na kaszel. Zaleca się stosowanie 15 ml syropu sosnowego zawierającego olejek koprowy trzy razy dziennie w przypadku osoby dorosłej.
Fenkuł włoski – skutki uboczne, przedawkowanie
Nie zaleca się długotrwałego przyjmowania naparu z fenkułu włoskiego ze względu na ryzyko podrażnienia błony śluzowej żołądka oraz prawdopodobieństwo występowania reakcji alergicznych. Bezpieczny okres stosowania w przypadku osób dorosłych to dwa tygodnie.
Według współczesnej wiedzy nie zaleca się stosowania naparu z kopru włoskiego przez kobiety karmiące piersią. Obecne w naparze składniki chemiczne mogą wręcz osłabiać laktację u kobiet karmiących, a przenikanie substancji zawartych w olejku do mleka może opóźniać dojrzewanie niemowląt.
Duże dawki anetolu mogą odpowiadać za działanie neurotoksyczne wyciągów i naparów z fenkułu włoskiego. Ciężkie przedawkowanie może spowodować wystąpienie drgawek oraz zaburzeń mowy i równowagi podobnych do stanu odurzenia.
Leki zawierające fenkuł włoski
Suplementy i wyroby medyczne zawierające fenkuł włoski
Kosmetyki zawierające fenkuł włoski
Działanie
- pobudza laktację
- przeciwwzdęciowe (wiatropędne)
- spazmolityczne (rozkurcza i zmniejsza napięcie mięśni gładkich)
- wspomaga trawienie tłuszczów, białek i cukrów
- wykrztuśne
- żółciopędne
Postacie i formy
- susz
- syrop
- tabletka
- kapsułka
- płyn doustny
- tabletki do ssania
- pastylki do ssania
Substancje aktywne
- fitosterole
- flawonoidy
- α-pinen
- olej tłusty
- substancje białkowe
- anetol
- fenchon
- limonen
Surowiec
- owoc