Żurawina poprawia wydolność sportowców
W serii badań z udziałem biegaczy naukowcy z Kanady odkryli, że przyjmowanie przez 28 dni suplementu zawierającego żurawinę doprowadziło do zauważalnej poprawy wydolności aerobowej sportowców. Co jeszcze pokazał eksperyment?
- Naukowcy zbadali, jak żurawina wpływa na wyniki osiągane przez sportowców
- Poprawa szybkości i lepsze natlenienie mięśni
- Właściwości zdrowotne żurawiny
Naukowcy zbadali, jak żurawina wpływa na wyniki osiągane przez sportowców
Według badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Concordia w Montrealu w Kanadzie, które opublikowano w czasopiśmie „Physical Activity and Nutrition”, suplementacja żurawiny może poprawić wydolność sportowców. Pojęcie „wydolność organizmu” odnosi się do zdolności do wykonywania wysiłku fizycznego przez określony czas bez nadmiernego zmęczenia. Wydolność jest wynikiem wielu czynników, takich jak: siła mięśni, wydolność tlenowa, zdolność do regeneracji, sprawność układu sercowo-naczyniowego, równowaga hormonalna i wiele innych.
We wspomnianym badaniu wzięło udział czternastu biegaczy długodystansowych (8 mężczyzn i 6 kobiet) z uniwersyteckiej drużyny lekkoatletycznej, którzy tygodniowo trenują wytrzymałościowo przez co najmniej pięć godzin. Podczas eksperymentu trwającego 28 dni uczestnicy startowali w biegach na 400 m oraz na 1500 m i codziennie przyjmowali żurawinę w dawce 0,3 g/kg masy ciała. Na początku badań otrzymali również dawkę „uderzeniową” odpowiadającą 0,7 g/kg masy ciała 1-3 godziny przed testami. Ochotnicy zostali także poinstruowani, aby stosować dietę taką jak zazwyczaj. W trakcie eksperymentu regularnie badano natlenienie mięśni i stężenie mleczanu we krwi sportowców, dla każdego parametru przeprowadzono test Shapiro-Wilka.
Poprawa szybkości i lepsze natlenienie mięśni
Okazało się, że przyjmowanie suplementu z żurawiną w dawce 0,3 g/kg masy ciała doprowadziło do zauważalnej poprawy wydolności aerobowej u biegaczy długodystansowych – poprawiła się szybkość biegu (wzrosła o 1,5%), a tempo ponownego natlenienia było szybsze. W przypadku biegaczy krótkodystansowych zauważono lepszą powysiłkową odpowiedź mleczanową, choć inne parametry nie uległy poprawie.
Podsumowując badanie, można stwierdzić, że wyniki wyraźnie wskazują, iż ekstrakt z żurawiny sprzyja lepszej ekstrakcji tlenu przez mięśnie, sprawniejszemu usuwaniu mleczanu i wolniejszej deoksygenacji mięśni. Naukowcy zwracają jednak uwagę na pewne ograniczenia – m.in. brak dokonywania pomiarów stężenia polifenoli (obecnych w owocach żurawiny) w osoczu.
Właściwości zdrowotne żurawiny
Żurawina jest źródłem witaminy C oraz błonnika, zawiera również witaminy: C, B1, B2, E, A oraz składniki mineralne takie jak mangan czy miedź. Jest także bogata w antyoksydanty, flawonoidy i polifenole, które pomagają walczyć ze szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym chorób serca (niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie żurawiny może być korzystne dla układu krążenia, m.in. poprzez obniżanie poziomu złego cholesterolu oraz poprawę funkcji naczyń krwionośnych). Ponadto spożywanie owoców żurawiny może spowalniać proces starzenia się szarych komórek i wspierać poprawę funkcji poznawczych.