Oczyszczanie organizmu z toksyn – 5 ważnych zasad
Anna Rutkowska

Oczyszczanie organizmu z toksyn – 5 ważnych zasad

Detoks, czyli oczyszczanie organizmu z toksyn, to temat nieco kontrowersyjny. Dietetycy przestrzegają bowiem przed takimi sposobami jak głodówka oczyszczająca czy inne zbyt restrykcyjne diety, które mogą spowodować więcej szkód niż pożytku. Jednak rozsądnie dobrana dieta oczyszczająca może przynieść nam wiele korzyści. Jak oczyścić organizm z głową?

1. Oczyszczanie organizmu z toksyn – nie bez przygotowania

– Po pierwsze – rozsądek! Nie bądźmy w gorącej wodzie kąpani i nigdy nie przechodźmy na detoks bardzo raptownie – radzi dietetyk Małgorzata Kujda. – Jeśli już koniecznie chcemy się na niego skusić, powinniśmy się odpowiednio przygotować – podkreśla.

Ekspertka zaznacza, że najlepiej, jeśli detoksykacja poprzedzona będzie wizytą u lekarza, który powinien zlecić wykonanie odpowiednich badań, aby wykluczyć ewentualne choroby będące przeciwwskazaniem do podejmowania detoksu oraz zapobiec możliwym skutkom ubocznym odtruwania organizmu.

2. Oczyszczanie organizmu wymaga planu

– Stworzenie i zaplanowanie detoksu również powinniśmy oddać w ręce osoby, która się na tym zna i ma doświadczenie w tym zakresie – mówi dietetyk.

Oczyszczanie organizmu z toksyn to bowiem sprawa wcale nie tak prosta, jak się wydaje. Gdy zajrzymy do porad zawartych w internecie, możemy się w tym wszystkim łatwo pogubić, a w naszej głowie pojawi się sto pytań typu: Czym oczyścić organizm? Czy lepsza będzie herbata oczyszczająca, czy może jakieś zioła? Czy głodówka oczyszczająca to to samo co detoks? Czym różni się oczyszczanie jelit od oczyszczania wątroby? 

Zamiast zgadywać i ryzykować utratę pieniędzy na być może nieodpowiednie dla nas suplementy czy tabletki oczyszczające organizm, warto zainwestować w poradę specjalisty, który na podstawie wyżej wspomnianych wyników badań dobierze odpowiedni rodzaj detoksu. – Pamiętajmy, aby nie było to doświadczenie tej osoby "na własnym przykładzie", tylko faktycznie potwierdzone kompetencje w zakresie odżywiania – zaznacza Małgorzata Kujda. – Detoks powinien być dostosowany indywidualnie do naszych potrzeb, nie powinniśmy więc ulegać modzie na idealny detoks dla każdego – dodaje. 

Powiązane produkty

3. Oczyszczanie organizmu z toksyn nie powinno wyniszczać

– Głównym zagrożeniem, na jakie jesteśmy narażeni, jest zbyt niska kaloryczność i niedoborowość tych diet. Diety detoksykujące (w szczególności te tzw. modne i popularne detoksy) narzucają zazwyczaj bardzo duże restrykcje – ostrzega Małgorzata Kujda.

Rzeczywiście, detoksykacja to według porad z internetu najczęściej bardzo uboga dieta. Wiele z nich wyklucza w ogóle przyjmowanie stałych posiłków, zezwalając jedynie na picie soków. 

– Niektóre diety oczyszczające zmuszają do ograniczeń i eliminacji wielu produktów, często opierając się na monotonnym stosowaniu tylko niektórych grup produktów spożywczych, np. samych warzyw i owoców. Takie diety oczyszczające prowadzą niestety do powstawania niedoborów – podkreśla ekspertka. – Tymczasem organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje białka, węglowodanów, tłuszczów oraz witamin i składników mineralnych. Jeśli długotrwale stosujemy dietę, która opiera się na samych węglowodanach, organizmowi zaczyna brakować innych podstawowych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. To prowadzi do niedożywienia i stopniowego wyniszczenia organizmu. Kiedy dotrzemy do momentu, w którym już nie damy rady i porzucimy detoks, organizm zaczyna sobie rekompensować długotrwałe niedogodności – wyjaśnia. 

Innymi słowy – po okresie głodu zwykle rzucamy się na jedzenie. W ten sposób właśnie powstaje efekt jojo, a przecież nie to jest naszym celem, gdy zaczynamy detoks. Dlatego umiejętne odtruwanie organizmu nie powinno polegać na drastycznych ograniczeniach – to nigdy nie skończy się dobrze. 

4. Oczyszczanie organizmu z toksyn – pomoże nam ruch

Oczyszczanie organizmu to jednak nie tylko dieta. – Nie możemy również zapomnieć o odpowiedniej dawce ruchu, która niewątpliwie dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Najlepiej łączyć ze sobą powyższe wskazówki, ponieważ nieumiejętnie, na własną rękę zastosowany detoks, redukujący znacznie ilość spożywanych kalorii w połączeniu ze zwiększeniem aktywności fizycznej, może nam bardzo zaszkodzić – ostrzega ekspertka. – Co innego, jeśli dostosujemy dietę do treningu, a trening do zastosowanej diety – zaznacza. 

To bardzo ważna rada, ponieważ szczególnie podczas wysiłku fizycznego łatwo jest nam przeoczyć objawy świadczące o wyczerpaniu organizmu czy innych nieprawidłowościach jego funkcjonowania. Dlatego tak istotne jest, byśmy podczas detoksu byli pod opieką specjalisty od żywienia. 

5. Oczyszczanie organizmu z toksyn wymaga płynów – ale nie w nadmiarze

Myślisz – im więcej wody, tym lepiej? Niekoniecznie. Nadmiar wody też może być szkodliwy. Innymi słowy – woda też może być trucizną. Przewodnienie, czyli zatrucie wodne zwane hiponatremią, to stan niedostatecznego stężenia sodu w surowicy krwi. Oczywiście tego typu problemy zdarzają się raczej rzadko, jednak warto pamiętać o tym, by nie przekraczać znacząco zalecanej dziennej dawki płynów Ta może być różna w zależności od ilości ruchu, masy ciała czy właśnie diety – najczęściej wynosi od 1,5 do 3 litrów.

Pamiętajmy, że jedząc dużo warzyw, owoców i zup, czy pijąc oczyszczające koktajle, zioła i herbaty, również dostarczamy naszemu organizmowi sporo wody. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

    Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij