Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosować. Jak zrobić je w domu?
Maria Brzegowy

Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosować. Jak zrobić je w domu?

Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, mogąc znaleźć swoje miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu? 

Mleko kokosowe – czym jest i jak powstaje?

Mleko kokosowe to produkt, który w rzeczywistości nie jest mlekiem, ale ze względu na to, że przypomina je z wyglądu, potocznie właśnie tak jest nazywane. Proces jego pozyskiwania rozpoczyna się od starcia miąższu kokosa i moczenia go w gorącej wodzie. Następnie zbierany jest krem kokosowy, a pozostałą część przeciska się przez gazę, aby uzyskać apetyczny napój. Powstały w ten sposób płyn charakteryzuje się mlecznobiałą barwą i orzechowym smakiem. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (około 20%) posiada też kremową konsystencję. 

Mleko kokosowe a mleczko kokosowe 

W powszechnym użyciu jest także nazwa mleczka (a nie mleka) kokosowego, co może powodować wątpliwość, czy jest to ten sam produkt. Większość osób używa obydwu nazw zamiennie, należy jednak pamiętać, że mogą one różnić się między sobą zawartością tłuszczu – podczas gdy w mleku kokosowym (a poprawnie – w napoju) stanowi on ok. 1–2% udziału, w mleczku może być to już wartość nawet 18–20% (w tym artykule omawiany jest produkt charakteryzujący się tą wyższą zawartością). 

Mleko kokosowe – wartości odżywcze, kalorie, IG 

100 g tego tropikalnego produktu dostarcza blisko 197 kcal, 2,2 g białka i 2,8 g węglowodanów. Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu (21,3 g/100 g), z czego większość to nasycone kwasy tłuszczowe (18,9 g/100 g). Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych w niewielkich ilościach występuje jednonienasycony kwas oleinowy (0,9 g/100 g) oraz wielonienasycony kwas linolowy (0,23 g/100 g), wykazujące korzystny wpływ na organizm człowieka. 

Mleko kokosowe jest źródłem aminokwasów, potasu (około 220 mg/100 g), fosforu (96 mg/100 g) oraz magnezu (46 mg/100 g). Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, stąd może być stosowane w diecie osób z problemami z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dzięki temu, że jest pozbawione glutenu, swoje zastosowanie znajduje także u osób chorujących na celiakię

Mleko kokosowe a odchudzanie 

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczów produkt ten nie jest przeciwwskazany w diecie redukcyjnej. Jak wiadomo, głównym powodem nadwagi i otyłości jest dodatni bilans energetyczny. Ponadto część specjalistów uważa, że mleko kokosowe może działać wspomagająco na proces odchudzania, dzięki temu, że kwasy tłuszczowe z przewodu pokarmowego dostają się bezpośrednio do wątroby, gdzie przekształcane są na energię – w ten sposób nie odkładają się w tkance tłuszczowej.  

Mleko kokosowe – właściwości

Zdaniem wybranych ekspertów spożywane w niewielkich ilościach mleko kokosowe może wywierać korzystny wpływ na profil lipidowy w organizmie – tj. zwiększać poziom frakcji HDL cholesterolu, a zmniejszać stężenie frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu).   

Ostatnimi czasy mleko kokosowe zyskało popularność także ze względu na zastosowanie go w pielęgnacji włosów. Wysoka zawartość tłuszczów działa jak uszczelniacz zatrzymujący wilgoć. Nałożone na skórę głowy pomaga też zmniejszyć łupież. Niektórzy specjaliści zalecają stosować go również miejscowo na skórę, wspomagając tym samym utrzymanie jej elastyczności, co skutecznie miałoby zmniejszać tempo powstawania zmarszczek. 

Mleko kokosowe – zastosowanie  

Mleko kokosowe znalazło swoje zastosowanie przede wszystkim w potrawach kuchni południowo-azjatyckiej – idealnie pasuje do curry w stylu tajskim czy indyjskim. Sprawdzi się również jako dodatek do wielu innych dań, których smak wymaga podkreślenia mlekiem, niekoniecznie pochodzenia zwierzęcego. Idealnie nada się także podczas przyrządzania zup, zwłaszcza kremów. Tropikalny płyn można użyć również do tworzenia koktajli, frappuccino, kaw mrożonych i innych napojów na bazie mleka, a także do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów.  

Mleko kokosowe – przeciwwskazania 

Jednym z przeciwwskazań do spożywania mleka kokosowego jest alergia na kokos. Od dużych ilości powinny powstrzymać się także osoby z zaburzeniami profilu lipidowego, chorzy z otyłością. Nie trzeba jednak całkowicie z niego rezygnować – należy pamiętać, aby traktować go po prostu jako dodatek. 

Mleko kokosowe dla niemowląt i dzieci 

Mleko kokosowe to produkt pochodzenia roślinnego, który nie jest zamiennikiem mleka kobiecego, w związku z czym nie służy jako produkt w żywieniu niemowląt i dzieci. Nie należy go podawać nawet w sytuacji, gdy dziecko nie toleruje nabiału lub ma alergię na białka mleka krowiego – o właściwy dobór preparatu zadba lekarz pediatra.  

Mleko kokosowe a ciąża i karmienie piersią 

Aktualnie nie istnieją przeciwwskazania do stosowania mleczka kokosowego w czasie ciąży lub karmienia piersią. Ponownie należy podkreślić, że jest to produkt o wysokiej zawartości tłuszczów, stąd wskazane jest stosowanie go z umiarem.  

Mleko kokosowe – na co zwracać uwagę przy zakupie? 

Przy wyborze mleka kokosowego najlepiej kierować się znaną zasadą – im krótszy skład, tym lepszy jakościowo produkt. Mleko kokosowe powinno zawierać dwa składniki: ekstrakt z kokosa/kokos i wodę. Dodatkowe zagęstniki nie są potrzebne. Należy również zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu kokosowego, która powinna wynosić min. 60%, a najlepiej ok. 80%. Im więcej ekstraktu, tym mleko będzie gęstsze i intensywniejsze w smaku. Produkt ten bez problemu znaleźć można w wielu sklepach spożywczych, ze zdrową żywnością czy w niektórych drogeriach. Najczęściej występuje w puszkach o objętości 400 ml oraz w kartonach jak w przypadku mleka krowiego. Cena tego tropikalnego płynu waha się od 12 do nawet 25 zł za litr. Tańszą alternatywą będzie przygotowanie mleka kokosowego samodzielnie w domu.  

Domowe mleko kokosowe – jak zrobić i jak przechowywać?  

Przygotowanie mleka kokosowego w zaciszu domowym jest niezwykle proste. Będziesz potrzebować: 

  • 1 szklanki wiórków kokosowych lub miąższu z kokosa, 
  • 1,5–2 szklanki ciepłej wody (aby uzyskać gęstsze mleko należy użyć mniej wody), 
  • opcjonalnie: 1 daktyl lub łyżka syropu klonowego (do dodania słodkiego smaku). 

Sposób wykonania: 

Wiórki kokosowe zalej wodą (opcjonalnie dodaj daktyl lub syrop klonowy), a następnie miksuj blenderem kielichowym na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Jeśli mleko jest zbyt gęste – dodaj wody, jeżeli jest za mało słodkie – więcej daktyli lub syropu klonowego. Następnie odsącz przez gazę lub bawełniany ręcznik. Pozostałą miazgę możesz wykorzystać do wypieków, granoli czy koktajlu. Mleko kokosowe przelej do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce (maksymalnie 5 dni).  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła

    Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?  

  • Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?

    Stanowią podstawowe źródło energii. Pozwalają na podejmowanie codziennych czynności życiowych, udział w aktywności fizycznej oraz wpływają na nasze samopoczucie. Węglowodany – jaka jest ich rola w żywieniu człowieka? Czy diety niskowęglowodanowe są zdrowe? Czy unikając węglowodanów, można skutecznie i trwale schudnąć? 

  • Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?

    Guma ksantanowa jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, stosowaną w wielu gałęziach przemysłu. Czy powszechność jej użycia powinna nas niepokoić? Czym jest guma ksantanowa, jakie ma właściwości i czy jest dla nas szkodliwa? 

  • Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?

    Pektyna to częsty gość w naszych kuchniach – zwłaszcza wtedy, gdy trwa sezon na przygotowywanie przetworów owocowych. Jest niezbędna do szybkiego nadania odpowiedniej konsystencji domowym konfiturom i dżemom. Czym jest pektyna, jakie ma właściwości i zastosowanie (również niekulinarne) i czy jest dla nas zdrowa? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij