Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?
Maria Brzegowy

Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie. Jak zrobić je w domu?

Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, dzięki czemu może znaleźć miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu?

  1. Mleko kokosowe – czym jest i jak powstaje?
  2. Mleko kokosowe – wartości odżywcze, kalorie, IG
  3. Mleko kokosowe – właściwości
  4. Mleko kokosowe – zastosowanie
  5. Mleko kokosowe – przeciwwskazania
  6. Mleko kokosowe – na co zwracać uwagę przy zakupie?
  7. Domowe mleko kokosowe – jak zrobić i jak przechowywać?

Mleko kokosowe – czym jest i jak powstaje?

Mleko kokosowe to produkt, który w rzeczywistości nie jest mlekiem, ale ze względu na to, że przypomina je z wyglądu, potocznie właśnie tak jest nazywane. Proces jego pozyskiwania rozpoczyna się od starcia miąższu kokosa i moczenia go w gorącej wodzie. Następnie zbierany jest krem kokosowy, a pozostałą część przeciska się przez gazę, aby uzyskać apetyczny napój. Powstały w ten sposób płyn charakteryzuje się mlecznobiałą barwą i orzechowym smakiem. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (około 20%) ma też kremową konsystencję.

Mleko kokosowe a mleczko kokosowe

W powszechnym użyciu jest także nazwa mleczko (a nie mleko) kokosowe, co może wzbudzać wątpliwość, czy jest to ten sam produkt. Większość osób używa obydwu nazw zamiennie, należy jednak pamiętać, że mleko i mleczko mogą różnić się między sobą zawartością tłuszczu – podczas gdy w mleku kokosowym (a poprawnie – w napoju) stanowi on ok. 1–2% zawartości, w mleczku może być to już wartość sięgająca nawet 18–20% (w tym artykule omawiany jest produkt charakteryzujący się tą wyższą zawartością).

Mleko kokosowe – wartości odżywcze, kalorie, IG

100 g tego tropikalnego produktu dostarcza blisko 197 kcal, 2,2 g białka i 2,8 g węglowodanów. Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu (21,3 g/100 g), z czego większość to nasycone kwasy tłuszczowe (18,9 g/100 g). Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych w niewielkich ilościach występują jednonienasycony kwas oleinowy (0,9 g/100 g) oraz wielonienasycony kwas linolowy (0,23 g/100 g), które wykazują korzystny wpływ na organizm człowieka.

Mleko kokosowe jest źródłem aminokwasów, potasu (około 220 mg/100 g), fosforu (96 mg/100 g) oraz magnezu (46 mg/100 g). Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, stąd może być stosowane w diecie osób z problemami z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dzięki temu, że jest pozbawione glutenu, zastosowanie znajduje także u osób chorujących na celiakię.

Mleko kokosowe a odchudzanie

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczów produkt ten nie jest przeciwwskazany w diecie redukcyjnej. Jak wiadomo, głównym powodem nadwagi i otyłości jest dodatni bilans energetyczny. Ponadto część specjalistów uważa, że mleko kokosowe może działać wspomagająco na proces odchudzania, ponieważ kwasy tłuszczowe z przewodu pokarmowego dostają się bezpośrednio do wątroby, gdzie przekształcane są na energię – w ten sposób nie odkładają się w tkance tłuszczowej.

Powiązane produkty

Mleko kokosowe – właściwości

Zdaniem wybranych ekspertów mleko kokosowe spożywane w niewielkich ilościach może wywierać korzystny wpływ na profil lipidowy w organizmie – tj. zwiększać poziom frakcji HDL cholesterolu, a zmniejszać stężenie frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu).

Ostatnio mleko kokosowe zyskało popularność także ze względu na zastosowanie go w pielęgnacji włosów. Wysoka zawartość tłuszczów działa jak uszczelniacz zatrzymujący wilgoć. Mleko nałożone na skórę głowy pomaga też zmniejszyć łupież. Niektórzy specjaliści zalecają stosować je również miejscowo na skórę, żeby wspomagać utrzymanie jej elastyczności, co ma skutecznie zmniejszać tempo powstawania zmarszczek.

Mleko kokosowe – zastosowanie

Mleko kokosowe znalazło zastosowanie przede wszystkim w potrawach kuchni południowo-azjatyckiej – idealnie pasuje do curry w stylu tajskim czy indyjskim. Sprawdzi się również jako dodatek do wielu innych dań, których smak wymaga podkreślenia mlekiem, niekoniecznie pochodzenia zwierzęcego. Idealnie nada się także do przyrządzania zup, zwłaszcza kremów. Tropikalnego płynu można użyć również do tworzenia koktajli, frappuccino, kaw mrożonych i innych napojów na bazie mleka, a także do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów.

Mleko kokosowe – przeciwwskazania

Jednym z przeciwwskazań do spożywania mleka kokosowego jest alergia na kokos. Od przyjmowania dużych ilości powinny powstrzymać się także osoby z zaburzeniami profilu lipidowego czy chorzy z otyłością. Nie trzeba jednak całkowicie z niego rezygnować – należy pamiętać, aby traktować je po prostu jako dodatek.

Mleko kokosowe dla niemowląt i dzieci

Mleko kokosowe to produkt pochodzenia roślinnego, który nie jest zamiennikiem mleka kobiecego, w związku z czym nie służy jako produkt w żywieniu niemowląt i dzieci. Nie należy go podawać nawet w sytuacji, gdy dziecko nie toleruje nabiału lub ma alergię na białka mleka krowiego – o właściwy dobór preparatu zadba lekarz pediatra.

Mleko kokosowe a ciąża i karmienie piersią

Aktualnie nie istnieją przeciwwskazania do stosowania mleczka kokosowego w czasie ciąży lub karmienia piersią. Należy ponownie podkreślić, że jest to produkt o wysokiej zawartości tłuszczów, stąd wskazane jest stosowanie go z umiarem.

Mleko kokosowe – na co zwracać uwagę przy zakupie?

Przy wyborze mleka kokosowego najlepiej kierować się znaną zasadą – im krótszy skład, tym lepszy jakościowo produkt. Mleko kokosowe powinno zawierać dwa składniki: ekstrakt z kokosa/ kokos i wodę. Dodatkowe zagęstniki nie są potrzebne. Należy również zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu kokosowego, która powinna wynosić min. 60%, a najlepiej ok. 80%. Im więcej ekstraktu, tym mleko będzie gęstsze i intensywniejsze w smaku. Produkt ten bez problemu znaleźć można w wielu sklepach spożywczych, ze zdrową żywnością czy w niektórych drogeriach. Najczęściej występuje w puszkach o objętości 400 ml oraz w kartonach jak w przypadku mleka krowiego. Cena tego tropikalnego płynu waha się od 12 zł do nawet 25 zł za litr. Tańszą alternatywą będzie przygotowanie mleka kokosowego samodzielnie w domu.

Domowe mleko kokosowe – jak zrobić i jak przechowywać?

Przygotowanie mleka kokosowego w zaciszu domowym jest niezwykle proste. Będziesz potrzebować:

  • 1 szklanki wiórków kokosowych lub miąższu z kokosa,
  • 1,5–2 szklanek ciepłej wody (aby uzyskać gęstsze mleko, należy użyć mniej wody),
  • opcjonalnie: 1 daktyla lub łyżki syropu klonowego (do nadania słodkiego smaku).

Jak zrobić mleko kokosowe w domu?

Wiórki kokosowe zalej wodą (opcjonalnie dodaj daktyla lub syrop klonowy), a następnie miksuj blenderem kielichowym na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Jeśli mleko jest zbyt gęste, dodaj wody, a jeżeli jest za mało słodkie – więcej daktyli lub syropu klonowego. Następnie odsącz przez gazę lub bawełniany ręcznik. Pozostałą miazgę możesz wykorzystać do wypieków, granoli czy koktajlu. Mleko kokosowe przelej do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce (maksymalnie 5 dni).

Domowe mleko kokosowe
Domowe mleko kokosowe

 

  1. J. Jessa, K. K. Hozyasz, Wartość zdrowotna produktów kokosowych, „Pediatria Polska”, nr 90 (5) 2015.
  2. B. Fife, Kokos - naturalny antybiotyk: skuteczne terapie na powszechne schorzenia, Wydawnictwo Vital, Białystok 2014.
  3. P. Umesh, B. Soottawat, Coconut Milk and Coconut Oil: Their Manufacture Associated with Protein Functionality, „Journal of Food Science”, nr 83 (8) 2018.
  4. C. C. Seow, C. N. Gwee, Coconut milk: Chemistry and technology, „International Journal of Food Science and Technology”, nr 32 (3) 1997.
  5. J. Bao, Z. Wang, Y. Li, Study on stability of coconut milk drink, „The Beverage Industry”, nr 2 2004.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Błonnik pokarmowy – gdzie i czym jest? Jak wpływa na zdrowie?

    Błonnik pokarmowy, zwany włóknem pokarmowym, to grupa substancji, która odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego człowieka. Wyróżnia się dwie frakcje błonnika pokarmowego: rozpuszczalną i nierozpuszczalną w wodzie. Każda wywiera określony wpływ na organizm. W jakich produktach można znaleźć błonnik pokarmowy i jakie są jego właściwości?

  • O to musisz zadbać jesienią w trosce o odporność, skórę, sen i udany powrót na siłownię

    Jesień to pora roku, która może wyjątkowo dać się nam we znaki. To okres przejściowy między krótkim rękawem a kurtką, długimi dniami a szybką szarówką, powrót z wakacji do szkoły oraz powrót do rutyny związanej z dietą czy aktywnością fizyczną. Co zrobić, żeby nie przebodźcować swojego organizmu, wzmocnić odporność, ukoić zmęczone mięśnie i zasypiać bez problemu?

  • Dynia – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dietetyczne przepisy z dynią

    Dynia jest warzywem bogatym w witaminy i minerały – m.in. w magnez, selen, potas i cynk. Stanowi także źródło białka i błonnika pokarmowego. Kto powinien włączyć ją do swojej diety? Jakie właściwości mają pestki z dyni i olej z dyni? Czy to warzywo będzie odpowiednie dla cukrzyków?

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Czym jest układ odpornościowy i jak skutecznie go wspierać?

    Po z natury ciepłym lecie przychodzi sezon jesienny, który wystawia na ciężką próbę nie tylko nasz nastrój, ale również układ odpornościowy, który w tym czasie jest wyjątkowo obciążony. Jest to okres infekcji, często nawracających lub przewlekłych. Istnieją jednak sposoby, aby sobie skutecznie pomóc i zniwelować ryzyko uciążliwych i osłabiających przeziębień, na tle których mogą rozwinąć się dużo poważniejsze choroby, jak zapalenie płuc czy oskrzeli. Spośród czynników mających wpływ na prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny, niewątpliwie ogromne znaczenie ma zdrowa dieta.

  • Kapary – smak, właściwości i zastosowanie w kuchni

    Kapary to roślina krzewiasta naturalnie występująca w strefie tropikalnej i w basenie Morza Śródziemnego. Pąki kwiatowe kaparów są znane już od wielu lat ze względu na swój charakterystyczny smak oraz działanie wspomagające trawienie i leczenie infekcji górnych dróg oddechowych. Kapary są ważnym źródłem wielu różnych biologicznie aktywnych substancji chemicznych, których właściwości terapeutyczne były już dobrze znane i cenione przez starożytnych Rzymian.

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający rzekomo najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij