Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosować. Jak zrobić je w domu?
Maria Brzegowy

Mleko kokosowe – wartości odżywcze, właściwości, zastosować. Jak zrobić je w domu?

Mleko kokosowe stanowi smaczną alternatywę dla mleka krowiego, mogąc znaleźć swoje miejsce m.in. w diecie osób chorujących na celiakię, cukrzycę czy nietolerancję laktozy. Jakie właściwości i zastosowanie ma mleko kokosowe? Jak w łatwy sposób przygotować je samodzielnie w domu? 

Mleko kokosowe – czym jest i jak powstaje?

Mleko kokosowe to produkt, który w rzeczywistości nie jest mlekiem, ale ze względu na to, że przypomina je z wyglądu, potocznie właśnie tak jest nazywane. Proces jego pozyskiwania rozpoczyna się od starcia miąższu kokosa i moczenia go w gorącej wodzie. Następnie zbierany jest krem kokosowy, a pozostałą część przeciska się przez gazę, aby uzyskać apetyczny napój. Powstały w ten sposób płyn charakteryzuje się mlecznobiałą barwą i orzechowym smakiem. Dzięki wysokiej zawartości tłuszczu (około 20%) posiada też kremową konsystencję. 

Mleko kokosowe a mleczko kokosowe 

W powszechnym użyciu jest także nazwa mleczka (a nie mleka) kokosowego, co może powodować wątpliwość, czy jest to ten sam produkt. Większość osób używa obydwu nazw zamiennie, należy jednak pamiętać, że mogą one różnić się między sobą zawartością tłuszczu – podczas gdy w mleku kokosowym (a poprawnie – w napoju) stanowi on ok. 1–2% udziału, w mleczku może być to już wartość nawet 18–20% (w tym artykule omawiany jest produkt charakteryzujący się tą wyższą zawartością). 

Mleko kokosowe – wartości odżywcze, kalorie, IG 

100 g tego tropikalnego produktu dostarcza blisko 197 kcal, 2,2 g białka i 2,8 g węglowodanów. Charakteryzuje się dużą zawartością tłuszczu (21,3 g/100 g), z czego większość to nasycone kwasy tłuszczowe (18,9 g/100 g). Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych w niewielkich ilościach występuje jednonienasycony kwas oleinowy (0,9 g/100 g) oraz wielonienasycony kwas linolowy (0,23 g/100 g), wykazujące korzystny wpływ na organizm człowieka. 

Mleko kokosowe jest źródłem aminokwasów, potasu (około 220 mg/100 g), fosforu (96 mg/100 g) oraz magnezu (46 mg/100 g). Odznacza się niskim indeksem glikemicznym, stąd może być stosowane w diecie osób z problemami z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Dzięki temu, że jest pozbawione glutenu, swoje zastosowanie znajduje także u osób chorujących na celiakię

Mleko kokosowe a odchudzanie 

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczów produkt ten nie jest przeciwwskazany w diecie redukcyjnej. Jak wiadomo, głównym powodem nadwagi i otyłości jest dodatni bilans energetyczny. Ponadto część specjalistów uważa, że mleko kokosowe może działać wspomagająco na proces odchudzania, dzięki temu, że kwasy tłuszczowe z przewodu pokarmowego dostają się bezpośrednio do wątroby, gdzie przekształcane są na energię – w ten sposób nie odkładają się w tkance tłuszczowej.  

Mleko kokosowe – właściwości

Zdaniem wybranych ekspertów spożywane w niewielkich ilościach mleko kokosowe może wywierać korzystny wpływ na profil lipidowy w organizmie – tj. zwiększać poziom frakcji HDL cholesterolu, a zmniejszać stężenie frakcji LDL (tzw. złego cholesterolu).   

Ostatnimi czasy mleko kokosowe zyskało popularność także ze względu na zastosowanie go w pielęgnacji włosów. Wysoka zawartość tłuszczów działa jak uszczelniacz zatrzymujący wilgoć. Nałożone na skórę głowy pomaga też zmniejszyć łupież. Niektórzy specjaliści zalecają stosować go również miejscowo na skórę, wspomagając tym samym utrzymanie jej elastyczności, co skutecznie miałoby zmniejszać tempo powstawania zmarszczek. 

Mleko kokosowe – zastosowanie  

Mleko kokosowe znalazło swoje zastosowanie przede wszystkim w potrawach kuchni południowo-azjatyckiej – idealnie pasuje do curry w stylu tajskim czy indyjskim. Sprawdzi się również jako dodatek do wielu innych dań, których smak wymaga podkreślenia mlekiem, niekoniecznie pochodzenia zwierzęcego. Idealnie nada się także podczas przyrządzania zup, zwłaszcza kremów. Tropikalny płyn można użyć również do tworzenia koktajli, frappuccino, kaw mrożonych i innych napojów na bazie mleka, a także do wszelkiego rodzaju wypieków i deserów.  

Mleko kokosowe – przeciwwskazania 

Jednym z przeciwwskazań do spożywania mleka kokosowego jest alergia na kokos. Od dużych ilości powinny powstrzymać się także osoby z zaburzeniami profilu lipidowego, chorzy z otyłością. Nie trzeba jednak całkowicie z niego rezygnować – należy pamiętać, aby traktować go po prostu jako dodatek. 

Mleko kokosowe dla niemowląt i dzieci 

Mleko kokosowe to produkt pochodzenia roślinnego, który nie jest zamiennikiem mleka kobiecego, w związku z czym nie służy jako produkt w żywieniu niemowląt i dzieci. Nie należy go podawać nawet w sytuacji, gdy dziecko nie toleruje nabiału lub ma alergię na białka mleka krowiego – o właściwy dobór preparatu zadba lekarz pediatra.  

Mleko kokosowe a ciąża i karmienie piersią 

Aktualnie nie istnieją przeciwwskazania do stosowania mleczka kokosowego w czasie ciąży lub karmienia piersią. Ponownie należy podkreślić, że jest to produkt o wysokiej zawartości tłuszczów, stąd wskazane jest stosowanie go z umiarem.  

Mleko kokosowe – na co zwracać uwagę przy zakupie? 

Przy wyborze mleka kokosowego najlepiej kierować się znaną zasadą – im krótszy skład, tym lepszy jakościowo produkt. Mleko kokosowe powinno zawierać dwa składniki: ekstrakt z kokosa/kokos i wodę. Dodatkowe zagęstniki nie są potrzebne. Należy również zwrócić uwagę na zawartość ekstraktu kokosowego, która powinna wynosić min. 60%, a najlepiej ok. 80%. Im więcej ekstraktu, tym mleko będzie gęstsze i intensywniejsze w smaku. Produkt ten bez problemu znaleźć można w wielu sklepach spożywczych, ze zdrową żywnością czy w niektórych drogeriach. Najczęściej występuje w puszkach o objętości 400 ml oraz w kartonach jak w przypadku mleka krowiego. Cena tego tropikalnego płynu waha się od 12 do nawet 25 zł za litr. Tańszą alternatywą będzie przygotowanie mleka kokosowego samodzielnie w domu.  

Domowe mleko kokosowe – jak zrobić i jak przechowywać?  

Przygotowanie mleka kokosowego w zaciszu domowym jest niezwykle proste. Będziesz potrzebować: 

  • 1 szklanki wiórków kokosowych lub miąższu z kokosa, 
  • 1,5–2 szklanki ciepłej wody (aby uzyskać gęstsze mleko należy użyć mniej wody), 
  • opcjonalnie: 1 daktyl lub łyżka syropu klonowego (do dodania słodkiego smaku). 

Sposób wykonania: 

Wiórki kokosowe zalej wodą (opcjonalnie dodaj daktyl lub syrop klonowy), a następnie miksuj blenderem kielichowym na wysokich obrotach przez ok. 2 minuty lub do momentu, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Jeśli mleko jest zbyt gęste – dodaj wody, jeżeli jest za mało słodkie – więcej daktyli lub syropu klonowego. Następnie odsącz przez gazę lub bawełniany ręcznik. Pozostałą miazgę możesz wykorzystać do wypieków, granoli czy koktajlu. Mleko kokosowe przelej do szklanego pojemnika i przechowuj w lodówce (maksymalnie 5 dni).  

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij