Spirulina okiem dietetyka
Glon Spirulina platensis syn. Arthrospira platensis należy do gromady sinic (cyjanobakterii). Swoją nazwę zawdzięczają ich niebieskawemu zabarwieniu pochodzącemu od niebieskiej fikocyjaniny. Samą spirulinę można spotkać w glebie, piasku, bagnach, w morskiej wodzie, w słodkiej wodzie jezior, tropikalnych jeziorach, a nawet w ciepłych źródłach – posiada ona bowiem wysokie zdolności adaptacji do najróżniejszych warunków.
Wybrane właściwości spiruliny
Spirulina platensis była już znana i ceniona w czasach starożytnych. Ze względu na swój bogaty skład – ok. 60% białka, witamina E, witamina B12 oraz liczne składniki mineralne – wykorzystywano ją (i wciąż wykorzystuje) w celach profilaktyki oraz leczenia wielu chorób. Wśród jej właściwości wymienia się m.in.:
- bogate źródło żelaza – pierwiastka ważnego w procesie m.in. tworzenia się czerwonych krwinek (profilaktyka niedokrwistości) oraz magnezu – składnika ważnego dla m.in. układu nerwowego
- źródło witaminy B12 – ważnej dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego
- źródło białka zbilansowanego pod względem składu aminokwasowego; fakt ten jest istotny dla m.in. wegetarian oraz osób ograniczających mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego
- źródło kwasu γ-linolenowego (GLA), czyli kwasu tłuszczowego, który naturalnie obecny jest w mleku matki i odgrywa ważną rolę w procesie prawidłowego rozwoju układu odpornościowego dziecka
- źródło substancji mających zdolność poprawiania funkcji jelit i procesu trawienia (poprzez stymulację naturalnej flory bakteryjnej jelit)
- źródło β-karotenu, oraz witaminy E, które posiadają właściwości antyoksydacyjne; generalnie ochrona naszego organizmu przed szkodliwym działaniem (nadmiaru) wolnych rodników, zmniejszając w ten sposób ryzyko rozwoju wielu chorób, w tym chorób nowotworowych
- obecność fikoerytryn, fikocyjanin i chlorofilu, które chronią nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV na skórę; dzięki temu znacząco opóźniają procesy starzenia
- możliwość wspomożenia leczenia niedożywienia
- ciekawy pomysł dodatkowej suplementacji dla sportowców
Czy spirulina odchudza?
Niektóre źródła podają, że spirulina może stać się ciekawym elementem diety odchudzającej. Specjaliści sugerują, że dzieje się tak nie tylko za sprawą możliwości poprawy pracy jelit, regulacji ich perystaltyki, ale i dzięki obecności pewnych składników, które rzekomo miałyby oddziaływać na ośrodki w mózgu odpowiadające za zmniejszanie napadów głodu. Czy oznacza to, że spirulina może stać się cudownym środkiem na otyłość? Niestety, nie do końca. Samo stosowanie spiruliny, bez wprowadzenia odpowiednio dobranej, zbilansowanej diety i regularnej aktywności fizycznej nie przyniesie oczekiwanego efektu. Może ona stanowić co najwyżej dodatek do zdrowej diety. Tak naprawdę, żaden, nawet najlepszy produkt z dziesiątkami rekomendacji nie sprawi, że nagle obudzimy się szczuplejsi.
Spirulina, a choroby serca, układ nerwowy i odpornościowy
Według wybranych danych z literatury, zawarte w spirulinie związki pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia tętniczego krwi, regulują glikemię oraz poprawiają wydzielanie insuliny. Dzięki tym właściwościom, suplementacja spiruliną może okazać się korzystna w przypadku profilaktyki i leczenia chorób układu sercowo-naczyniowego.
Wykazano również korzystny wpływ suplementacji spiruliną u osób cierpiących na chorobę Alzheimera (zmniejszenie nasilenia objawów), w zaburzeniach psychicznych oraz w zaburzeniach snu. Z kolei dzięki tzw. właściwościom immunomodulującym, spirulina odznacza się pozytywnym efektem u osób zakażonych wirusem HIV – wykazano, że może ona poprawić stan odżywienia pacjenta oraz jego ogólną kondycję.
Spirulina może działać korzystnie w przypadku osób cierpiących na bezsenność.
Kto może, a kto nie powinien sięgać po spirulinę?
Decydując się na stosowanie suplementacji diety pod postacią preparatów spiruliny, należy pamiętać, iż należą one do preparatów ziół, zatem ich stosowanie nie jest regulowane przez Federalną Agencję Leków i Żywności. Zanim rozpoczniemy przyjmowanie takich wyrobów, powinniśmy zatem uważnie zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania i zwrócić uwagę na skutki uboczne stosowania suplementacji, głównie w kierunku rzadkich przypadków reakcji alergicznych (najczęściej: bóle głowy, bóle mięśni, zaczerwienie twarzy, nadmierna potliwość oraz trudności w skupieniu uwagi). Ponieważ brak aktualnie badań w grupie osób poniżej 18. roku życia oraz u kobiet w ciąży, ze względu na możliwość wystąpienia niezamierzonych reakcji organizmu, nie należy podejmować suplementacji w tych grupach.
Piśmiennictwo:
- Fenert B., Zarzycki Paweł K., 2015, Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, XLVIII, 2, 223-228
- Klasik S., Burczyk J., Zych M., 2009, Spirulina platensis mikroskopijny organizm – możliwości praktycznego zastosowania, Farmakologiczny Przegląd Naukowy, 7, 12-15
- Zdrojewicz Z., Idzior A., Kocjan O., 2015, Spirulina i błonnik witalny a leczenie otyłości, Medycyna Rodzinna, 1, 18-22