Kelp – czy te algi morskie mają więcej jodu niż ryby? Suplementacja, wskazania
Alicja Świątek

Kelp – czy te algi morskie mają więcej jodu niż ryby? Suplementacja, wskazania

Kelp lub kombo to grupa brunatnic, która występuje na określonych obszarach oceanicznych. Jest glonem bogatym w jod, witaminy z grupy B, a nawet białko. Badania potwierdzają jego korzystny wpływ na tarczycę, szczególnie w przypadkach, kiedy zdiagnozowano jej niedoczynność. Kelp występuje w formie kapsułek, tabletek i proszku. Którą postać kombo wybrać oraz jaka jest zalecana dzienna dawka kelpu i jodu dla osoby dorosłej? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

Kelp określa mieszaninę plech pochodzących z kilku gatunków glonów należących do gromady brunatnic. Są to organizmy samożywne wyglądem przypominające rośliny. Od dawna stanowią częsty składnik kuchni azjatyckiej, ze względu na zawartość wartościowych składników odżywczych oraz ciekawe walory smakowe. Kelp przede wszystkim znany jest przez wzgląd na wysoką zawartość jodu, łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Ze względu na cenne właściwości zdrowotne, kelp coraz częściej stanowi surowiec wykorzystywany do produkcji suplementów diety.

Co to jest kelp? Kto powinien włączyć suplementy zawierające jod do swojej diety?

Kelp stanowi potoczne określenie surowca pochodzącego z glonów występujących w rejonach Oceanu Atlantyckiego i Oceanu Spokojnego. Pozyskuje się go z plech makroskopowych brunatnic. Wykorzystywane są zwłaszcza gatunki, takie jak:  listownica japońska (łac. Laminaria japonica), listownica palczasta (łac. Laminaria digitala), wielkomorszcz gruszkonośny (łac. Macrocystis pyrifera), Padina pavonica, morszczyn pęcherzykowaty (łac. Fucus vesiculosus). Wodorosty, z których tworzony jest kelp, są jadalne, a w diecie wschodnioazjatyckiej stanowią częsty dodatek do potraw. Stanowią bogate źródło wielu cennych substancji odżywczych. Przede wszystkim zawierają łatwo przyswajalne białko, polisacharydy, związki barwnikowe chlorofil a i c oraz beta-karoten, zeaksantyna, kwas alginowy o właściwościach zagęszczających, sole wapnia, witaminy z grupy B oraz sole mineralne. Należy jednak podkreślić, że najczęściej kelp wykorzystywany jest w lecznictwie ze względu na dużą zawartość jodu. W związku z obecnością tego pierwiastka w kelpie, glon ten wpływa korzystnie na organizm, a jego suplementacja jest zalecana w przypadku wielu problemów zdrowotnych. Poleca się go zwłaszcza osobom mającym problemy z tarczycą, ponieważ jod jest kluczowym składnikiem niezbędnym m.in. do produkcji hormonów tarczycy. Niedostateczny poziom jodu w organizmie może prowadzić do licznych zaburzeń, jak chociażby wystąpienie przerostu tarczycy w postaci wola. Z tego względu preparaty zawierające kelp są zalecane osobom z niedoczynnością tarczycy. Warto dodać, że suplementacja kelpu wraz z innymi suplementami będącymi źródłem jodu, nie jest wskazana u osób z chorobą Hashimoto, natomiast można wówczas stosować produkty naturalnie zawierające ten pierwiastek, jak chociażby ryby. Kelp wpływa także korzystnie na układ nerwowy, może także redukować ryzyko wystąpienia chorób serca i układu krążenia. Dodatkowo jest stosowany jako produkt wspomagający odchudzanie oraz oczyszczający organizm z toksyn.

Kelp a metabolizm i odchudzanie

Dzięki dużej zawartości jodu kelp wpływa korzystnie na wydzielanie hormonów i prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, która reguluje funkcje metaboliczne. W wielu badaniach wykazano, że niedoczynność tarczycy, a tym samym obniżenie stężenia ważnych substancji metabolicznych, prowadziło do spowolnienia przemiany materii oraz zwiększenia masy ciała. W glonach, które wchodzą w skład kelpu, występuje unikatowy związek z grupy ksantofili, noszący nazwę fukoksantyny. W przeglądzie badań opublikowanym  w 2015 roku w czasopismie „Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases” naukowcy uznali, że fukoksantyna ma istotny potencjał w leczeniu i profilaktyce otyłości. Autorzy artykułu, na podstawie analizy dotychczasowych badań naukowych dotyczących właściwości fukoksantyny stwierdzili, że substancja ta może działać „odchudzająco” poprzez kilka mechanizmów. Działanie ograniczające otyłość może następować poprzez hamowanie magazynowania tłuszczu w obrębie jamy brzusznej, zwłaszcza zmniejszenie stłuszczenia wątroby. Dodatkowo związek ten może zmniejszać uczucie głodu, poprzez wpływ na leptynę, czyli hormon kontrolujący występowanie uczucia głodu i sytości.

Powiązane produkty

Kelp – suplementacja i dawkowanie

Na rynku dostępnych jest wiele preparatów z kelpem. Występują one w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Wybierając dany produkt, warto zwrócić uwagę na zawartość jodu w jednej tabletce. Ponieważ głównie ten składnik odpowiada cenne właściwości prozdrowotne kelpu. W suplementach diety z kelpem zawartość jodu w 1 tabletce/kapsułce oscyluje w przedziale od około 100 do 225 µg. Spośród żywności najlepszym źródłem jodu są ryby morskie. Przykładowo dorsz zawiera 110 µg/100 g, mintaj 103 µg /100g, a makrela 40 µg /100g. Jod znajduje się również w innych produktach spożywczych, ale już w mniejszych ilościach, jak np.: w orzechach laskowych występuje w ilości 17 µg/100 g, w jajku kurzym 9,5 µg/100 g, a w wątróbce 3,5 µg/100 g.

W przypadku osoby dorosłej dzienna dawka jodu powinna wynosić 150 µg, natomiast zapotrzebowanie na ten pierwiastek może wzrastać w przypadku niektórych chorób – zwłaszcza w niedoczynności tarczycy warto skonsultować z endokrynologiem możliwość włączenia do standardowej terapii suplementacji preparatami zawierającymi kelp.

Warto dodać, że osoby zmagające się z otyłością, nadwagą lub chorobami metabolicznymi powinny zwrócić uwagę na obecność w preparacie glonów z rodzaju Fucus, będących bogatym źródłem fukoksantyny.

Wszystkie preparaty zawierające kelp należy stosować zgodnie z zaleceniami producenta, można się również skonsultować z lekarzem lub farmaceutą. Zaleca się stosować kelp po posiłku, zwłaszcza bogatotłuszczowym, aby zwiększyć wchłanianie substancji czynnych. Nie należy przekraczać zalecanych dawek, ponieważ nadmiar spożywanego kelpu może prowadzić do poważnych działań niepożądanych. Długotrwałe stosowanie przekroczonych dawek kelpu może prowadzić do nadczynności tarczycy, a niekiedy do zatrucia arsenem.

Przeciwwskazania do stosowania kelpu

Ze względu na dużą zawartość jodu, kelp nie jest wskazany do stosowania przy stwierdzonej nadczynności tarczycy oraz w chorobie Hashimoto. W przypadku trwającej kuracji hormonalnej lub stosowania leków przeciwzakrzepowych należy skonsultować się z lekarzem. W związku z brakiem informacji dotyczących profilu bezpieczeństwa stosowania kelpu u kobiet w ciąży oraz karmiących, nie zaleca się stosowania go w tej grupie kobiet. 

  1. J. Bolton, The biogeography of kelps (Laminariales, Phaeophyceae): a global analysis with new insights from recent advances in molecular phylogenetics, „Helgoland Marine Research", (64) 2010.
  2. M. I. Abdullah, S. Fredriksen, Production, respiration and exudation of dissolved organic matter by the kelp Laminaria hyperborea along the west coast of Norway, „Cambridge University Press„, 84 (4) 2004.
  3. J. Drobnik, Dawne roślinne źródła jodu i naturalne preparaty jodowe, „Historia Farmacji", 66 (7) 2010.
  4. B. Kulczyński, Jod, „vitapedia.pl” [online], https://vitapedia.pl/jod, [dostęp:] 14.02.2021 r.
  5. D. Rudawska i in., Znaczenie glonów brunatnych (Phaeophyceae) i ich wpływ na organizmy roślinne i zwierzęce, „ebis.ibe.edu.pl” [online] http://ebis.ibe.edu.pl/numery/2018-2/ebis-2018-2-1.pdf, [dostęp:] 14.02.2021 r.
  6. I. Grabowska, Jod w diecie – jak uniknąć niedoboru, „ncez.pl” [online], https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/jod-w-diecie-----jak-uniknac-niedoboru-, [dostęp:] 14.02.2021 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Zastrzyk z adrenaliny. Kto powinien mieć przy sobie EpiPen i jak prawidłowo podać lek?

    Adrenalina, znana również jako epinefryna, odgrywa kluczową rolę w ratowaniu życia w sytuacjach nagłego zagrożenia zdrowia – szczególnie podczas reakcji anafilaktycznych. Współczesna medycyna oferuje wygodne i bezpieczne formy podania tego leku, z których najpopularniejszą jest automatyczny wstrzykiwacz, powszechnie określany jako EpiPen. Wiedza na temat wskazań do stosowania adrenaliny oraz umiejętność jej prawidłowego podania mogą okazać się bezcenne w krytycznych momentach.

  • Co na wzdęcia i gazy? Ranking preparatów wspomagających przy wzdęciach brzucha 2025

    Wzdęcia i gazy to nieprzyjemne dolegliwości trawienne, które mogą znacznie uprzykrzyć życie. Po jakie środki sięgnąć, by się ich pozbyć? Sprawdź ranking preparatów na wzdęcia i gazy i wybierz produkt dla siebie.

  • Furagina i alkohol. Dlaczego to groźne połączenie i jakie są jego skutki uboczne?

    Zakażenia układu moczowego to częsta dolegliwość, która dotyczy szczególnie kobiet. Infekcje mogą pojawiać się o każdej porze roku, jednak latem ich ryzyko rośnie. Sprzyjają im m.in. kąpiele w basenie lub jeziorze, noszenie wilgotnych strojów kąpielowych, a także częstsze podróże i zmiany klimatu. Lato i wakacje to nie tylko czas większego narażenia na infekcje, ale też okres, w którym chętniej sięgamy po alkohol – lampkę wina do kolacji, orzeźwiające piwo czy kolorowego drinka na plaży. Jeśli w tym samym czasie pojawi się zakażenie dróg moczowych, lekarz często zaleca furaginę (furazydynę) jako skuteczny lek przeciwbakteryjny, który jest również dostępny bez recepty. Niestety, łączenie furaginy z alkoholem jest niebezpieczne i może prowadzić do poważnych działań niepożądanych, w tym reakcji disulfiramowej.

  • Czym jest glutaminian sodu i gdzie występuje? Czy E621 jest szkodliwy dla zdrowia?

    Glutaminian sodu to dodatek do żywności, który od lat wzbudza sporo emocji. Choć kojarzy się głównie z przemysłem spożywczym, występuje również w naturze – znajdziemy go m.in. w pomidorach, serach czy grzybach. Wielu kucharzy, zarówno zawodowych, jak i amatorów gotowania, nie wyobraża sobie kuchni bez tego składnika. W krajach Azji Wschodniej glutaminian sodu, znany także jako MSG (od ang. monosodium glutamate), jest tak powszechny jak sos sojowy czy sól i stanowi ważny element lokalnej tradycji kulinarnej. W artykule przedstawiamy aktualny stan wiedzy, poparty badaniami naukowymi, na temat glutaminianu sodu.

  • Rodzaje kolagenu a suplementacja. Na co zwrócić uwagę przy wyborze produktu?

    Kolagen to białko odgrywające kluczową rolę w organizmie człowieka. Jest głównym składnikiem tkanki łącznej, z której zbudowane są skóra, kości, stawy, ścięgna, więzadła, naczynia krwionośne, a także zęby i rogówka oka. Stanowi około 30% wszystkich białek w ciele człowieka i odpowiada za utrzymanie struktury oraz elastyczności wielu tkanek. Z wiekiem naturalna produkcja kolagenu w organizmie maleje, co może prowadzić do widocznych zmian, takich jak zmarszczki, utrata jędrności skóry czy dolegliwości stawowe. W związku z tym suplementacja kolagenu zyskuje na popularności, a znajomość różnych typów kolagenu oraz ich funkcji jest istotna przy wyborze odpowiedniego preparatu.

  • Co jest dobre na zatrucie alkoholem? Ranking środków wspomagających

    Jak dojść do siebie, gdy poprzedniego dnia przesadziło się z alkoholem? Niektóre preparaty dostępne na rynku mogą pomóc złagodzić nieprzyjemne objawy kaca. Co jest najlepsze na zatrucie alkoholowe?

  • Jaka jest najlepsza witamina D3 dla dzieci? Ranking 2025

    Witamina D pełni kluczową rolę w prawidłowym rozwoju dzieci. Wspomaga wchłanianie wapnia i fosforu, co jest niezbędne dla budowy mocnych kości i zębów. Jej niedobór w okresie wzrostu może prowadzić do krzywicy – choroby powodującej deformacje układu kostnego i opóźnienie rozwoju motorycznego. Witamina D3 wpływa także na funkcjonowanie układu odpornościowego i może zmniejszać podatność na infekcje. Bierze udział w regulacji odpowiedzi immunologicznej, dzięki czemu prawdopodobnie chroni przed rozwojem chorób autoimmunologicznych takich jak cukrzyca typu 1 czy Hashimoto. Jak wybrać najlepszy preparat do suplementacji witaminy D dla dziecka?

  • Maślan sodu – który wybrać? Ranking preparatów z maślanem sodu 2025

    Suplementacja maślanu sodu może wspierać zdrowie jelit przy ich niektórych schorzeniach, a także po antybiotykoterapii czy chemioterapii. Jakie produkty są dostępne na rynku i który z nich wybrać? Ranking maślanów sodu 2025 ułatwi dobranie odpowiedniego preparatu do stosowania przy różnych dolegliwościach i potrzebach.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl