kobieta nakłada na usta wazelinę
Joanna Orzeł

Wazelina – jak działa?

Wazelina od lat cieszy się popularnością wśród ludzi w każdym wieku ze względu na jej uniwersalne zastosowanie. W poniższym artykule omawiamy wszystkie zalety i właściwości wazeliny, a także sprawdzamy, czy jej stosowanie jest bezpieczne.

Wazelina – czym jest?

Wazelina to zwyczajowa nazwa mazistej, dość lepkiej i bezwonnej substancji, która przyjmuje barwy od białej przez żółtą po brązową i charakteryzuje się niską temperaturą topnienia (w zależności od składu topi się w temperaturze z przedziału 35–60°C).

Chemicznie wazelina jest mieszaniną węglowodorów (najczęściej nasyconych), które w swoim szkielecie zawierają więcej niż 25 atomów węgla. Jej główne składniki to oleje mineralne i woski tworzące mieszaninę o nieco galaretowatej konsystencji. Ze względu na swój skład chemiczny dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach niepolarnych (eter, benzen, chloroform). Bardzo słabo rozpuszcza się natomiast w polarnym etanolu. Jest praktycznie nierozpuszczalna w wodzie.

Wazelinę pozyskuje się z ropy naftowej. Jest ona jednym z produktów powstających w trakcie jej wieloetapowej destylacji.

Odkrycie właściwości wazeliny zawdzięczamy pracownikom platform wiertniczych, którzy wówczas odpadowy produkt destylacji ropy naftowej wykorzystywali np. do pielęgnacji drobnych skaleczeń. Globalne upowszechnienie wazeliny rozpoczął amerykański chemik Robert Chesebrough, który w 1872 roku opatentował proces pozyskiwania wazeliny z ropy naftowej. Także i dzięki temu Amerykaninowi tę galaretowatą substancję nazywamy wazeliną. To właśnie on założył firmę, która rozpowszechniła produkt pod handlową nazwą Vaseline.

Rodzaje wazeliny

Na rynku dostępne są rodzaje wazeliny o odmiennych właściwościach, które przeznaczone są do różnych zastosowań.

Wazelina techniczna to najbardziej surowa z dostępnych na rynku form wazeliny. Jest nieoczyszczona i charakteryzuje ją brązowy kolor. Stosuje się ją jako smar techniczny oraz substancję zabezpieczającą metalowe i gumowe powierzchnie przed korozją i wysychaniem.

Wazelina żółta i wazelina biała są surowcami farmaceutycznymi używanymi np. w recepturach maści (stanowią podłoża, w których rozprowadzane są substancje lecznicze). Jednym z popularniejszych preparatów o podłożu wazelinowym jest zalecana na wiele problemów skórnych maść z witaminą A. Wazelina biała i żółta oprócz koloru różnią się stopniem oczyszczenia, przy czym obydwie są odpowiednie do stosowania w preparatach farmaceutycznych. Wazelina biała jest produkowana z wazeliny żółtej w procesie jej powtórnego oczyszczania. Jest tym samym droższa od wazeliny żółtej. Wazelina biała jest często używana w celach kosmetycznych.

Wazelina kosmetyczna to surowiec kosmetyczny powstający przez dodatek barwników i substancji zapachowych do wazeliny białej.

Poszukując na rynku wazeliny skrojonej na nasze potrzeby, możemy również natknąć się na takie produkty jak wazelina spożywcza oraz wazelina roślinna. Ta pierwsza to wazelina o wysokiej czystości przeznaczona do smarowania maszyn służących do produkcji żywności. Wazelina nie nadaje się do spożycia i nie jest dopuszczona jako składnik żywności. Może być bezpiecznie stosowana wyłącznie zewnętrznie! Wazelina roślinna natomiast to produkt o podobnej do wazeliny konsystencji i podobnych właściwościach, składający się z olejów i wosków pochodzenia roślinnego. Może być dobrym zamiennikiem dla osób, które w swojej pielęgnacji nie chcą stosować pochodnych ropy naftowej.

Wazelina a lanolina, parafina i gliceryna

Wazelina bywa mylona z lanoliną, składnikiem, który tak jak i ona bywa wykorzystywany przez przemysły farmaceutyczny i kosmetyczny. Konsystencja i wybrane właściwości lanoliny (jest żółtawą, galaretowatą mazią) sprawiają, że te substancje mogą wydawać się podobne. Obydwie są pochodzenia naturalnego, jednak lanolina ma pochodzenie zwierzęce, natomiast wazelina jest pozyskiwana z ropy naftowej. Tym samym wazelina jest składnikiem odpowiednim dla wegan.

Inna sytuacja ma miejsce, jeśli chodzi o wazelinę i parafinę kosmetyczną. Obydwie substancje mają to samo pochodzenie (ropa naftowa). Składają się z podobnych substancji (najczęściej nienasycone węglowodory o większej niż 25 liczbie atomów węgla w cząsteczce). Mają podobne właściwości w stosunku do skóry (nie są składnikami odżywczymi, stanowią czynnik okluzyjny) i obie są surowcami kosmetycznymi i farmaceutycznymi.

Przy porównaniu wazeliny z gliceryną różnice są dość duże. Podczas gdy wazelina jest mieszaniną różnych węglowodorów, gliceryna to jedna substancja chemiczna. Co więcej, gliceryna bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie. Podobnie jak wazelina ma właściwości nawilżające w stosunku do skóry, ale nie tworzy warstwy okluzyjnej. Dzięki niewielkim rozmiarom cząsteczek gliceryna przenika w jej głębsze warstwy i tam wiąże wodę. Podobnie jak wazelina gliceryna jest składnikiem wykorzystywanym (między innymi) przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny.

Powiązane produkty

Właściwości wazeliny kosmetycznej

Wazelina kosmetyczna jest bardzo popularnym składnikiem kosmetyków. Zgodnie z nomenklaturą INCI wymieniana jest pod nazwą Petrolatum. Jest używana zarówno jako składnik bazowy, jak i składnik aktywny.

Jako składnik bazowy używana jest do regulowania konsystencji finalnego produktu oraz poprawienia jego właściwości użytkowych (np. sposobu aplikacji kosmetyku).

Właściwości kosmetyczne wazeliny związane są z jej działaniem na powierzchni skóry. Wazelina nie przenika w głąb skóry, tworzy natomiast na powierzchni naskórka warstwę okluzyjną. Oznacza to, że nałożona na skórę tworzy film zabezpieczający ją (skórę) przed działaniem czynników zewnętrznych i równocześnie chroni przed utratą wody.

Choć sama wazelina nie ma właściwości odżywczych, jest świetnym emolientem (przeciwdziała utracie wody, działa natłuszczająco i ochronnie) i kondycjonuje skórę – po aplikacji skóra jest wyraźnie gładsza i zyskuje przyjemną miękkość. Nie sprawdzi się zatem jako czynnik działający na zmarszczki już występujące na naszej cerze, jednak może nas doraźnie chronić np. przed przesuszeniem, które jest jednym z wiodących powodów starzenia skóry.

Wbrew obiegowej opinii wazelina nie jest czynnikiem komedogennym (nie zapycha porów i nie powoduje powstawania zaskórników). Przeczytaj: Zaskórniki – dlaczego powstają? Czy można im zapobiec?

Wazelina jest składnikiem dobrze tolerowanym przez większość osób. Z tego powodu może być stosowana przez osoby o skórze wrażliwej i problematycznej (np. atopowej) czy do pielęgnacji delikatnej skóry niemowląt i starszych dzieci. Brak działania komedogennego sprawia, że może być używana przez osoby o każdym rodzaju cery suchej, umiarkowanej mieszanej czy tłustej (w tym przypadku specjaliści doradzają okresowe stosowanie umiarkowanych ilości).

Aplikowana na włosy wazelina poprawia ich wygląd – nadaje objętości i zdrowego połysku. Może poprawić także strukturę włosów, które uległy uszkodzeniu na skutek działania czynników chemicznych lub fizycznych.

Wazelina kosmetyczna często bywa mieszana z czynnikami aktywnymi jak wspomniane wcześniej witaminy (np. A czy E) i filtry przeciwsłoneczne, ale również z innymi substancjami o udokumentowanym pozytywnym oddziaływaniu na skórę, jak np. lanolina.

Stosowanie wazeliny

Wazelina przez niektórych bywa nazywana cudownym mazidłem. Do owej „cudowności” bezsprzecznie przyczyniają się możliwości jej wszechstronnego (nie tylko kosmetycznego) zastosowania. Co więcej, cena wazeliny (koszt małego słoiczka to kilka złotych) również powoduje, że od pokoleń chętnie po nią sięgamy.

Wazelina – zastosowanie kosmetyczne

Wazelina jest składnikiem, który dedykowany jest użyciu na skórę całego ciała, łącznie z delikatną skórą w okolicy oczu. Czysta wazelina świetnie sprawdzi się w pielęgnacji wyjątkowo wysuszonych stref (np. łokcie czy kolana). Może być też użyta jako czynnik okluzyjny po kąpieli lub prysznicu na całe ciało. Jest używana jako czynnik zabezpieczający skórę przed działaniem wiatru i mrozu.

Świetnie sprawdzi się jako balsam do ust służący regeneracji łuszczących się warg, ale także jako pomadka ochronna. Na rynku dostępne są np. pomadki z czystej wazeliny, wazeliny ze składnikami aktywnymi (np. witaminą A i witaminą E, filtrami SPF) czy wazelina smakowa i zapachowa.

Choć w pielęgnacji delikatnej skóry pod oczami preferowane są lekkie konsystencje i preparaty zawierające składniki odżywcze, wobec braku alternatywy wazelina może być stosowana jako krem pod oczy.

Jeżeli borykamy się z wysuszoną i/lub popękaną skórą dłoni lub stóp, wazelina przyjdzie nam na ratunek – nie tylko zabezpieczy przed dalszą utratą wilgoci, ale również zablokuje dostęp możliwym drobnoustrojom do popękanych i tym samym wrażliwych na ich działanie stref. Podobnie zadziała w przypadku skóry wokół nosa podrażnionej przez ciągłe wycieranie np. podczas infekcji czy katarów siennych.

Ochrona przed działaniem drobnoustrojów, którą daje warstwa okluzyjna wazeliny, jest również z powodzeniem wykorzystywana w leczeniu drobnych skaleczeń (przecięć, otarć), świeżych ran (np. tatuaży) czy nawet niektórych ran pooperacyjnych.

Jest też chętnie stosowana jako czynnik zabezpieczający delikatną skórę dzieci przed odparzeniami pieluszkowymi (izoluje wówczas skórę od ciągłego działania wilgoci panującej w pieluszce). Może być użyta do zmiękczenia warstwy narastającej na główce niemowląt (i czasem starszych dzieci) w wyniku wystąpienia tzw. ciemieniuchy.

Wazelina sprawdzi się również podczas usuwania makijażu. Naniesiona dłońmi lub wacikiem na skórę rozpuści kolorowe kosmetyki, ułatwiając ich ostateczne usunięcie np. podczas wieczornej pielęgnacji.

Inne wytwory skóry – włosy i paznokcie – również zyskają po aplikacji wazeliny. Wazelina używana w niewielkich ilościach na włosy nada im błysku i objętości. Stosowana w nadmiernej ilości spowoduje obciążenie włosów i sprawi, że będą wyglądały na nieświeże. Pomoże również zabezpieczyć zniszczone, a przez to szczególnie narażone na działanie różnorodnych czynników, końcówki włosów. Naniesiona szczoteczką na rzęsy uwydatni je i wizualnie pogrubi. Sprawdzi się także jako pomada dyscyplinująca brwi. Jeżeli naniesiemy ją na płytkę paznokcia, niemal natychmiastowo nabierze on zdrowego blasku, co więcej wazelina poprawi wygląd otaczających go skórek.

Należy jednak pamiętać, że utworzona na płytce warstwa utrudni aplikację lakierów do paznokci i skróci ich trwałość. Z tego powodu przed malowaniem należy płytkę dokładnie odtłuścić odpowiednim preparatem. Z drugiej strony cienka warstwa wazeliny zaaplikowana na skórki może ułatwić nanoszenie lakieru (pokryte partie nie będą narażone na zalanie nadmiarem produktu). Podobne działanie ochronne uzyskamy, jeżeli zabezpieczymy skórę głowy przed nałożeniem farby fryzjerskiej lub twarz np. przed aplikacją henny na brwi i rzęsy.

Zastosowanie wazeliny na skórę ciała przed użyciem ulubionych perfum spowoduje przedłużenie ich trwałości.

Wazelina może być bezpiecznie używana do pielęgnacji łap naszych pupili. Jeżeli przykładowo psiaki cierpią z powodu popękanej skóry na łapach, można po delikatnym oczyszczeniu nanieść cienką warstwę okluzyjną, która ułatwi im regenerację. Należy zwrócić uwagę, aby nie używać nadmiaru produktu, gdyż zwierzęta mogą lizać swoje łapy i tym samym nieświadomie zjadać wazelinę, której duże ilości mogą przyczynić się do niechcianych problemów żołądkowych.

Zastosowanie wazeliny w farmacji

Wazelina jest składnikiem wielu preparatów dostępnych na aptecznych półkach, ale i takich, które przygotowywane są specjalnie dla nas w recepturze farmaceutycznej. Jest podłożem do przygotowywania maści aplikowanych np. na skórę ciała, ale również maści ocznych.

Zastosowanie wazeliny w technice

Wazelina ze względu na swoje właściwości jest z chęcią stosowana nie tylko w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym. Wykorzystuje się ją jako środek smarujący zarówno skomplikowane maszyny produkcyjne czy instalacje laboratoryjne, jak i skrzypiące zawiasy. Warstwa okluzyjna tworzona na powierzchniach przez składniki wazeliny sprawia, że jest ona używana do zabezpieczania elementów metalowych przed korozją (nakłada się ją np. na kłódki) czy instalacji elektrycznych przed dostępem wilgoci (stanowi wówczas warstwę izolacyjną).

Należy zaznaczyć, że wazelina nie jest dobrym izolatorem prądu. Świeżo wyjęta z pudełka może ograniczać przepływ ładunków, jednak wazelina chłonie zanieczyszczenia z powietrza, przez co staje się przewodnikiem.

Działanie zabezpieczające wazeliny wykorzystywane jest również do ochrony powierzchni gumowych przed pękaniem czy działaniem czynników zewnętrznych. Przykładem może być użycie jej do nasmarowania uszczelek drzwi samochodowych, dzięki czemu ich otwieranie nawet w największe mrozy nie powinno sprawić problemów.

Co ciekawe, wazelina do zastosowań technicznych dostępna jest w postaci mazi oraz w sprayu i w płynie. Również preparaty przeznaczone do butów zawierają w swoim składzie wazelinę. Warto wiedzieć, że do tego typu celów możemy użyć np. wazeliny kosmetycznej, która straciła już termin ważności.

Wazelina jako lubrykant

Wazelina ma dobre właściwości smarne. Nałożona pomiędzy dwie powierzchnie ułatwia ich wzajemne przesuwanie się. Z tego powodu bywa używana np. do zsunięcia biżuterii z napuchniętych palców. Poślizg zapewniany przez wazelinę może wydawać się więc odpowiedni do różnych rodzajów aktywności seksualnej. Jednak zarówno w przypadku masturbacji, jak i w przypadku zbliżeń z partnerką/partnerem warto zastosować specjalnie do tego celu przeznaczony preparat – lubrykantUżywanie wazeliny może przyczynić się bowiem do rozwinięcia infekcji bakteryjnych lub grzybiczych.

Warstwa wazeliny naniesiona na miejsca intymne jest trudna do usunięcia. Zamyka także dostęp świeżego powietrza i izoluje błony śluzowe, tworząc idealne miejsce do rozwoju drobnoustrojów.

Co więcej, skład wazeliny sprawia, że nie jest ona bezpieczna do stosowania z przedmiotami jak prezerwatywy, gadżety erotyczne, przedmioty zastosowania medycznego (np. dilatory pochwy). Wazelina może naruszyć ich powierzchnię, przez co stają się niebezpieczne do użycia lub – jak w przypadku prezerwatyw – całkowicie tracą swoją funkcjonalność (w materiale pojawiają się dziury, prezerwatywa nie chroni przed infekcjami przenoszonymi drogą płciową czy niechcianą ciążą).

Wazelina a bezpieczeństwo – jak objawia się uczulenie na wazelinę?

Wazelina jest środkiem uznawanym za bezpieczny do stosowania zewnętrznego, jeżeli znany jest całkowity proces jej pozyskania z surowca, jakim jest ropa naftowa. Jest składnikiem o bardzo niskim poziomie reakcji alergicznych. Takie reakcje mogą się objawiać u osób, które są wrażliwe na składniki pochodzące z ropy naftowej.

Uczulenie na wazelinę może objawiać się np. podrażnieniem w miejscu aplikacji. Reakcja alergiczna może być przeciwwskazaniem do stosowana wazeliny, jednak może być też efektem działania np. barwników i składników zapachowych dodawanych do wazeliny kosmetycznej. Warto wówczas sprawdzić, czy wazelina biała (o najwyższym stopniu czystości) powoduje ten sam efekt.

Mimo iż wazelina jest bezpieczna do stosowania, należy pamiętać o mechanizmie jej działania. Naniesiona na skórę tworzy warstwę zabezpieczającą przed działaniem czynników zewnętrznych, ale również przed dostępem powietrza i działaniem innych składników (np. składników aktywnych kosmetyków czy leków). Świetnie izoluje również wszelkie drobnoustroje, które mogą znajdować się na nieoczyszczonej skórze. Z tego powodu nie należy używać wazeliny na nieoczyszczoną skórę, jeżeli zmagamy się z infekcjami lub jeżeli kolejnym krokiem pielęgnacji jest aplikacja składników aktywnych na skórę.

Innym przeciwwskazaniem do stosowania wazeliny na powierzchnię skóry jest zwiększona ilość wyprysków lub nasilony trądzik. Specjaliści w takich przypadkach zalecają wyłączenie wazeliny z rutyny pielęgnacyjnej (o ile była wcześniej używana).

  1. T. Czarnowicki i in., Petrolatum: Barrier repair and antimicrobial responses underlying this “inert” moisturizer, „Journal of Allergy and Clinical Immunology”, nr 137 (4) 2016.
  2. K.l. Wei i in., Effects of petrolatum, a petrolatum depositing body wash and a regular body wash on biomarkers and biophysical properties of the stratum corneum, „International Journal of Cosmetic Science”, nr 43 (2) 2021.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Lukrecja – co to za roślina? Właściwości, działanie, przeciwwskazania

    Któż z nas chociaż jeden raz w życiu nie zetknął się z niezwykłymi, czarnymi cukierkami o ślimakowatym kształcie? Ponoć albo się je kocha, albo nienawidzi. Charakterystyczny kolor i smak słodycze te zawdzięczają zawartości ekstraktu z lukrecji – rośliny, nad której bogactwem zastosowań warto się pochylić. Czym zatem jest lukrecja, jakie ma właściwości i jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie?

  • Co to jest colostrum bovinum (siara bydlęca)? Colostrum na odporność – dla dzieci i dorosłych

    Colostrum, inaczej siara, to naturalne bogactwo związków wspomagających nie tylko odporność, ale również wpływających pozytywnie na poziom żelaza. Ostatnio zyskuje na popularności względem tradycyjnych środków na odporność, mogą ją przyjmować także niemowlęta i dzieci. Rodzaje siary są różne – od bydlęcej, przez owczą, po kozią. Kiedy warto zastosować colostrum? Jakie preparaty znajdziemy na aptecznej półce?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    https://www.doz.pl/czytelnia/a15962-Omega-3__wlasciwosci_zrodla_zapotrzebowanie_na_kwasy_tluszczowe_omega-3Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Domowe sposoby na wzmocnienie odporności – jak w prosty sposób wzmocnić organizm?

    Stosowanie domowych sposobów na odporność może okazać się bardzo dobrym rozwiązaniem, które z jednej strony pomoże w uniknięciu rozwoju infekcji, a z drugiej wspomoże terapię lekami, poprzez pobudzenie układu immunologicznego. W poprawie kondycji układu odporności istotne jest przestrzeganie kilku zasad, zaczynając od codziennego obowiązku zjedzenia pożywnego śniadania, kończąc na suplementacji żelaza i kwasów omega-3, których być może w pełni nie dostarczamy wraz z posiłkami. Dbając o naszą odporność niezmiernie istotne jest dbanie o nasz układ pokarmowy. Jakie suplementy przyjmować, czego unikać, a nad czym popracować w trosce o odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Suplementy i witaminy na odporność – jak uniknąć infekcji?

    Suplementy na odporność stały się bardzo popularne szczególnie w okresie pandemii COVID-19. Sięgamy po nie równie często w okresie zmieniających się pór roku, licząc, że pomogą nam uniknąć infekcji bakteryjnych, wirusowych i grzybiczych. Preparaty na odporność mają przede wszystkim stymulować układ immunologiczny tak, aby ten szybciej i mocniej odpowiadał na atakujące go patogeny chorobotwórcze. Jak wybrać najlepsze suplementy zwiększające odporność, jak je dawkować i czy można je zażywać będąc w ciąży?

  • Dlaczego profilaktyczne picie płynu Lugola jest niebezpieczne dla zdrowia?

    W ostatnich dniach bardzo wzrosło zainteresowanie płynem Lugola. Niektórzy próbują stosować go profilaktycznie, a nie z powodu wyraźnych wskazań zdrowotnych. Wprawdzie płyn Lugola wykazuje działanie antyseptyczne, a znajdujący się w nim jod wpływa korzystnie na pracę tarczycy, ale zażywanie go na „własną rękę” może mieć bardzo negatywne, a wręcz tragiczne w skutkach konsekwencje. Dlaczego nie powinniśmy stosować płynu Lugola bez wyraźnych wskazań lekarskich i czym jest trądzik jodowy? 

  • Co to jest cholekalcyferol – czyli jak powstaje witamina D w kapsułkach?

    Cholekalcyferol jest formą witaminy D3, która jest niezbędna do utrzymania zdrowego układu kostnego i zdrowia skóry. Może być syntetyzowana przez skórę pod wpływem promieni UVB lub przyjmowana w formie suplementów diety. Ułatwia wchłanianie wapnia i fosforu, umożliwiając m.in. prawidłowy rozwój kości i zębów.

  • Jad pszczeli – jakie ma właściwości lecznicze?

    Jad wytwarzany przez pszczoły miodne (Apis mellifera) to bezwonna, bezbarwna, gorzka ciecz, zawierająca mieszaninę różnych aktywnych substancji, takich jak peptydy, białka o właściwościach enzymatycznych czy biogenne aminy. Mimo że jest toksyną, która może prowadzić do wystąpienia reakcji alergicznej, to posiada także liczne właściwości prozdrowotne. Jakie są wyniki badań dotyczących jadu pszczelego?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij