Grafika obrazująca połączenie mózg-jelita, czyli oś mózg-jelita
Arkadiusz Dąbek

Badanie na ludziach potwierdza związek między chorobą Parkinsona a brakiem równowagi bakteryjnej jelit

Badania wykazały, że mikrobiom jelitowy może przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona. Według naukowców pacjenci z chorobą Parkinsona charakteryzowali się brakiem równowagi w składzie i funkcji mikrobiomu jelitowego, co wskazuje na nadmiar patogenów oportunistycznych i gatunków związanych ze stanem zapalnym. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Nature Communications”.

Osoby z chorobą Parkinsona wykazywały zmniejszenie liczby gatunków bakterii i szlaków metabolicznych związanych z działaniem przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym. Wyniki tych badań pomagają zweryfikować rezultaty eksperymentów przeprowadzonych dotychczas na modelach zwierzęcych i pomóc w projektowaniu kolejnych kroków w celu dalszego zbadania roli mikrobiomu jelitowego w rozwoju choroby Parkinsona.

Zaburzenie osi mózg-jelita – jakie niesie za sobą konsekwencje?

Mikroflora jelitowa odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia, a brak równowagi w składzie i funkcji mikroorganizmów jelitowych, czyli dysbioza, wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Ponadto istnieje dwukierunkowa komunikacja między mikroflorą jelitową a mózgiem, którą określa się terminem oś mózg-jelita. Mikroflora jelitowa może zmieniać funkcje mózgu, działając na szlaki neuronalne, modulując układ odpornościowy lub wytwarzając przekaźniki chemiczne. Badania wykazały, że brak równowagi mikroflory jelitowej jest związany ze stanami neurodegeneracyjnymi, w tym chorobą Alzheimera, stwardnieniem rozsianym i chorobą Parkinsona.

Choroba Parkinsona a mikrobiom jelitowy

Choroba Parkinsona to postępująca choroba mózgu charakteryzująca się niekontrolowanymi lub nieskoordynowanymi ruchami. Oprócz deficytów motorycznych choroba Parkinsona jest również związana z objawami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak zaparcia i upośledzona funkcja bariery jelitowej.

Kilka badań wykazało, że oś jelitowo-mózgowa może przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona. Ponadto wysunięto hipotezę, że choroba Parkinsona może pochodzić z jelit, a następnie przemieszczać się do mózgu. Badania na ludziach i zwierzętach dostarczyły dowodów na poparcie tej hipotezy, niemniej środowisko naukowe zgodnie uważa, że kwestia ta nie jest jeszcze w pełni rozstrzygnięta i wyjaśniona.

Tworzenie nieprawidłowych połączeń (kompleksów) białka alfa-synukleiny w istocie czarnej, czyli regionie mózgu zaangażowanym w kontrolę motoryczną, odgrywa znaczącą rolę w rozwoju choroby Parkinsona. Badania obrazowe na ludziach wykazały, że alfa-synukleina może rozprzestrzeniać się z jelit do mózgu w niektórych przypadkach choroby Parkinsona. W badaniach sprawdzono również skład mikrobiomu jelitowego osób z chorobą Parkinsona, badając próbki kału tych osób. Zaobserwowano brak równowagi w mikrobiomie jelitowym. Wyniki tych analiz nie były jednak spójne. Co więcej, drobnoustroje jelitowe odpowiedzialne za dysbiozę różniły się w zależności od badania.

Powiązane produkty

Co wykazało najnowsze badanie nad osią mózg-jelita w kontekście choroby Parkinsona?

W badaniu naukowcy wykorzystali próbki kału pobrane od 490 osób z chorobą Parkinsona i 234 uczestników bez chorób neurologicznych. Co ciekawe, ponad połowę uczestników z neurologicznie zdrowej grupy kontrolnej stanowili partnerzy osób z chorobą Parkinsona. Udało się dzięki temu zminimalizować potencjalny wpływ innych czynników środowiskowych na mikrobiom jelitowy.

Sprawdź, jakie suplementy z probiotykami i leki osłonowe na jelita znajdziesz na DOZ.pl

Naukowcy odkryli, że liczebność około 30% gatunków i rodzajów drobnoustrojów u pacjentów z chorobą Parkinsona różniła się od mikrobiomu osób zdrowych neurologicznie. Badacze sprawdzili także korelację między ilością mikroorganizmów jelitowych. Byli w stanie zidentyfikować kilka skupisk mikroorganizmów jelitowych. W jednym ze skupisk liczebność czterech gatunków bakterii z rodzaju Streptococcus była podwyższona u osób z chorobą Parkinsona, podczas gdy liczba kolejnych czterech gatunków Streptococcus była u nich niższa. Drobnoustroje jelitowe mogą wytwarzać i metabolizować neuroprzekaźniki, a tym samym potencjalnie modulować szlaki neuronalne osi jelitowo-mózgowej.

Naukowcy odkryli, że gatunki drobnoustrojów i szlaki związane z metabolizmem neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina i glutaminian, były rozregulowane u pacjentów z chorobą Parkinsona. Osoby z chorobą Parkinsona wykazują zmiany w poziomach tych neuroprzekaźników.

Praca ta jest jak dotąd najbardziej znaczącym i wszechstronnym badaniem mikroflory i choroby Parkinsona. Badanie potwierdza, w dużej populacji, różnice w drobnoustrojach jelitowych u pacjentów z chorobą Parkinsona i wyjaśnia, w jaki sposób zmiany w jelitach mogą prowadzić do choroby.

Wallen, Z.D. i in., Metagenomics of Parkinson’s disease implicates the gut microbiome in multiple disease mechanisms, www.nature.com [online] https://www.nature.com/articles/s41467-022-34667-x [dostęp:] 1.01.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szczepienia przeciwko COVID-19 w aptece – o czym trzeba wiedzieć?

    W obliczu kolejnej fali zachorowań na COVID-19 farmaceuci mogą odgrywać ważną rolę w zwiększeniu poziomu wyszczepialności społeczeństwa. Jak wygląda procedura szczepienia w punkcie aptecznym w 2023 roku na COVID-19, grypę i pneumokoki? W których placówkach można będzie się zaszczepić? Kto nie powinien korzystać z tego rozwiązania? 

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Jak rozpoznać zbliżający się zawał serca? Znaki ostrzegawcze, nietypowe objawy

    Choć najczęstszym objawem zawału jest ból w klatce piersiowej, nie jest to jedyny symptom, jaki może towarzyszyć atakowi serca. Mogą pojawić się także bóle ramienia, szczęki, pleców, brzucha, uczucie lęku, zmęczenie czy zlewne poty. Poznaj wszystkie nietypowe objawy zawału mięśnia sercowego i sprawdź, jak udzielić pierwszej pomocy w przypadku ich wystąpienia.

  • Nowa szczepionka na COVID-19 dostępna od 6 grudnia

    Codziennie rośnie liczba pacjentów zakażonych koronawirusem. Obecnie najbardziej niebezpiecznym wariantem jest Omikron XBB.1.5, czyli tzw. Kraken. 6 grudnia nowa szczepionka na COVID-19 będzie dostępna w przychodniach i aptekach, o czym poinformowało Ministerstwo Zdrowia.

  • Dlaczego fentanyl uzależnia tak szybko? Po co łączy się go z lekiem dla zwierząt?

    O fentanylu nie mówi się już tylko jako o problemie, ale jak o pladze, która zbiera śmiertelne żniwo wśród ludzi, szczególnie w Stanach Zjednoczonych. Od pewnego czasu osoby z problemem uzależnienia od narkotyków łączą go z innymi silnymi lekami, w tym z preparatem stosowanym wśród zwierząt – ksylazyną – co tylko pogłębiło kryzys narkotyczny na ulicach wielu miast. Problem staje się coraz większy także w Europie i Ameryce Południowej. Jak i dlaczego substancja o takich wskazaniach trafiła na ulice wielkich aglomeracji? Czym jest plaga „zombie” i czy problem ten można rozwiązać?

  • Rekord zakażeń HIV w Polsce. Tak źle jeszcze nie było

    Jak pokazują statystyki, w 2022 roku oraz od stycznia do listopada 2023 roku odnotowano znaczący, dwukrotny wzrost zakażeń wirusem HIV w Polsce. Jest to niepokojące, ponieważ w ostatnich latach na świecie obserwuje się znaczny spadek liczby nowych infekcji. Czy mamy się czego obawiać? Jak się chronić przed zakażeniem HIV?

  • Wzrost zachorowań na COVID-19 – szpitale wprowadzają ograniczenia i maseczki

    Choć oficjalne dane tego nie pokazują (aktualnie nie ma obowiązku wykonywania testów), eksperci i lekarze alarmują, że w Polsce mamy obecnie do czynienia ze znaczącym wzrostem zakażeń koronawirusem. Zjawisko to widoczne jest zwłaszcza w szpitalach, dlatego dyrektorzy wielu placówek wprowadzają ograniczenia dotyczące odwiedzin czy nakaz noszenia maseczek ochronnych.

  • Wysoki poziom „dobrego cholesterolu” groźny dla zdrowia? Szokujące wyniki badań

    Najnowsze badania naukowe pokazują, że za wysoki poziom HDL (ang. High-Density Lipoprotein), czyli tzw. dobrego cholesterolu, może zwiększyć ryzyko demencji u osób starszych. Badanie zostało przeprowadzone przez naukowców z Monash University w Melbourne (Australia).

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij