Grafika obrazująca połączenie mózg-jelita, czyli oś mózg-jelita
Arkadiusz Dąbek

Badanie na ludziach potwierdza związek między chorobą Parkinsona a brakiem równowagi bakteryjnej jelit

Badania wykazały, że mikrobiom jelitowy może przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona. Według naukowców pacjenci z chorobą Parkinsona charakteryzowali się brakiem równowagi w składzie i funkcji mikrobiomu jelitowego, co wskazuje na nadmiar patogenów oportunistycznych i gatunków związanych ze stanem zapalnym. Wyniki badań opublikowano w magazynie „Nature Communications”.

Osoby z chorobą Parkinsona wykazywały zmniejszenie liczby gatunków bakterii i szlaków metabolicznych związanych z działaniem przeciwzapalnym i neuroprotekcyjnym. Wyniki tych badań pomagają zweryfikować rezultaty eksperymentów przeprowadzonych dotychczas na modelach zwierzęcych i pomóc w projektowaniu kolejnych kroków w celu dalszego zbadania roli mikrobiomu jelitowego w rozwoju choroby Parkinsona.

Zaburzenie osi mózg-jelita – jakie niesie za sobą konsekwencje?

Mikroflora jelitowa odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowia, a brak równowagi w składzie i funkcji mikroorganizmów jelitowych, czyli dysbioza, wiąże się z negatywnymi skutkami zdrowotnymi. Ponadto istnieje dwukierunkowa komunikacja między mikroflorą jelitową a mózgiem, którą określa się terminem oś mózg-jelita. Mikroflora jelitowa może zmieniać funkcje mózgu, działając na szlaki neuronalne, modulując układ odpornościowy lub wytwarzając przekaźniki chemiczne. Badania wykazały, że brak równowagi mikroflory jelitowej jest związany ze stanami neurodegeneracyjnymi, w tym chorobą Alzheimera, stwardnieniem rozsianym i chorobą Parkinsona.

Choroba Parkinsona a mikrobiom jelitowy

Choroba Parkinsona to postępująca choroba mózgu charakteryzująca się niekontrolowanymi lub nieskoordynowanymi ruchami. Oprócz deficytów motorycznych choroba Parkinsona jest również związana z objawami żołądkowo-jelitowymi, takimi jak zaparcia i upośledzona funkcja bariery jelitowej.

Kilka badań wykazało, że oś jelitowo-mózgowa może przyczynić się do rozwoju choroby Parkinsona. Ponadto wysunięto hipotezę, że choroba Parkinsona może pochodzić z jelit, a następnie przemieszczać się do mózgu. Badania na ludziach i zwierzętach dostarczyły dowodów na poparcie tej hipotezy, niemniej środowisko naukowe zgodnie uważa, że kwestia ta nie jest jeszcze w pełni rozstrzygnięta i wyjaśniona.

Tworzenie nieprawidłowych połączeń (kompleksów) białka alfa-synukleiny w istocie czarnej, czyli regionie mózgu zaangażowanym w kontrolę motoryczną, odgrywa znaczącą rolę w rozwoju choroby Parkinsona. Badania obrazowe na ludziach wykazały, że alfa-synukleina może rozprzestrzeniać się z jelit do mózgu w niektórych przypadkach choroby Parkinsona. W badaniach sprawdzono również skład mikrobiomu jelitowego osób z chorobą Parkinsona, badając próbki kału tych osób. Zaobserwowano brak równowagi w mikrobiomie jelitowym. Wyniki tych analiz nie były jednak spójne. Co więcej, drobnoustroje jelitowe odpowiedzialne za dysbiozę różniły się w zależności od badania.

Polecane dla Ciebie

Co wykazało najnowsze badanie nad osią mózg-jelita w kontekście choroby Parkinsona?

W badaniu naukowcy wykorzystali próbki kału pobrane od 490 osób z chorobą Parkinsona i 234 uczestników bez chorób neurologicznych. Co ciekawe, ponad połowę uczestników z neurologicznie zdrowej grupy kontrolnej stanowili partnerzy osób z chorobą Parkinsona. Udało się dzięki temu zminimalizować potencjalny wpływ innych czynników środowiskowych na mikrobiom jelitowy.

Sprawdź, jakie suplementy z probiotykami i leki osłonowe na jelita znajdziesz na DOZ.pl

Naukowcy odkryli, że liczebność około 30% gatunków i rodzajów drobnoustrojów u pacjentów z chorobą Parkinsona różniła się od mikrobiomu osób zdrowych neurologicznie. Badacze sprawdzili także korelację między ilością mikroorganizmów jelitowych. Byli w stanie zidentyfikować kilka skupisk mikroorganizmów jelitowych. W jednym ze skupisk liczebność czterech gatunków bakterii z rodzaju Streptococcus była podwyższona u osób z chorobą Parkinsona, podczas gdy liczba kolejnych czterech gatunków Streptococcus była u nich niższa. Drobnoustroje jelitowe mogą wytwarzać i metabolizować neuroprzekaźniki, a tym samym potencjalnie modulować szlaki neuronalne osi jelitowo-mózgowej.

Naukowcy odkryli, że gatunki drobnoustrojów i szlaki związane z metabolizmem neuroprzekaźników, takich jak serotonina, dopamina i glutaminian, były rozregulowane u pacjentów z chorobą Parkinsona. Osoby z chorobą Parkinsona wykazują zmiany w poziomach tych neuroprzekaźników.

Praca ta jest jak dotąd najbardziej znaczącym i wszechstronnym badaniem mikroflory i choroby Parkinsona. Badanie potwierdza, w dużej populacji, różnice w drobnoustrojach jelitowych u pacjentów z chorobą Parkinsona i wyjaśnia, w jaki sposób zmiany w jelitach mogą prowadzić do choroby.

Wallen, Z.D. i in., Metagenomics of Parkinson’s disease implicates the gut microbiome in multiple disease mechanisms, www.nature.com [online] https://www.nature.com/articles/s41467-022-34667-x [dostęp:] 1.01.2023.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Probiotyki i kiszonki lekiem na halitozę

    Najnowsze badania nad problemem halitozy pokazują, że stosowanie probiotyków w formie bakterii Gram-dodatnich może pomóc w walce z tą przykrą przypadłością. Czy drobnoustroje probiotyczne rozwiązują problem raz na zawsze?

  • Jak radzić sobie z atopowym zapaleniem skóry (AZS) wiosną i latem?

    Egzema to przewlekła choroba skóry. Objawy czasem się nasilają, a innym razem nie dają żadnych przykrych dolegliwości. Pacjenci mogą doświadczać zaostrzeń z powodu pewnych czynników wyzwalających, w tym tych znajdujących się w środowisku. Pogorszenie stanu skóry wynika czasami ze zmienności pór roku. Jak sobie z tym radzić?

  • Czy erytrytol jest związany z wyższym ryzykiem udaru mózgu i zawału serca?

    Naukowcy zbadali związek między powszechnie stosowanym sztucznym słodzikiem – erytrytolem – a ryzykiem sercowo-naczyniowym. Dzięki wstępnym analizom odkryto, że erytrytol zwiększa ryzyko wystąpienia schorzeń natury kardiologicznej. Potrzebne są jednak dalsze badania, aby potwierdzić te wyniki.

  • Zapalenie mieszków włosowych – przyczyny, leczenie i pielęgnacja skóry

    Zapalenie mieszków włosowych jest często występującą dermatozą, która objawia się zaczerwienieniem skóry, czerwonymi grudkami oraz świądem. Zazwyczaj ma łagodny przebieg, choć może się zdarzyć, że towarzyszą jej bolesne zmiany ropne. Dowiedz się, jakie mogą być przyczyny schorzenia i jak leczy się zapalenie mieszków włosowych.

  • Zniekształcenia poznawcze – co to takiego? Geneza, rodzaje

    Zniekształcenia poznawcze to wyolbrzymione schematy myślowe, które fałszują rzeczywistość i sprawiają, że postrzegamy ją w sposób zdeformowany. Doświadcza ich każdy człowiek, jednak jeśli pojawiają się zbyt często lub utrzymują się przez długi czas, mogą prowadzić do występowania stanów lękowych czy zaburzeń nastroju.

  • Leczenie endometriozy zastrzykiem raz w miesiącu – co wiemy o tej metodzie?

    Endometrioza dotyka na całym świecie około 10% kobiet w wieku rozrodczym. Patogeneza tej choroby polega na tym, że tkanka podobna do endometrium lub wyściółki macicy rośnie poza macicą, powodując silny ból miesiączkowy i obfite krwawienie, a u niektórych bezpłodność. Dostępne terapie mogą pomóc złagodzić objawy, jednak obecnie nie ma lekarstwa na endometriozę. Nowe badania wykazały, że comiesięczne zastrzyki przeciwciał zmniejszają zmiany chorobowe, tkankę bliznowatą i zrosty narządów u małp z endometriozą.

  • Badania przesiewowe raka piersi – mammografia 3D lepsza niż skan 2D. Przegląd najnowszych doniesień

    W dużym badaniu obejmującym ponad milion kobiet naukowcy porównali skuteczność mammografii 2D i mammografii z tomosyntezą 3D w wykrywaniu raka piersi. Odkryli, że mammografia 3D była znacznie skuteczniejsza niż mammografia 2D. Czy standard profilaktyki raka piersi właśnie uległ zmianie?

  • Spożycie soli może mieć inny wpływ na mężczyzn i kobiety

    Nadciśnienie krwi dotyka około 1,28 miliarda dorosłych na całym świecie. Jeśli ciśnienie krwi nie jest prawidłowo kontrolowane, może zwiększać ryzyko chorób serca, mózgu i nerek. Jedną z powszechnych, ale mniej znanych przyczyn nadciśnienia tętniczego jest nadwrażliwość na sól, czyli sytuacja, w której organizm nie wydala jej nadmiaru. Ostatni przegląd badań nad tym tematem wykazał, że kobiety w każdym wieku są bardziej wrażliwe kardiologicznie na spożycie soli niż mężczyźni. Zjawisko to może mieć wpływ na kontrolę ciśnienia krwi.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij