
Picie słodkich napojów związane z wypadaniem włosów u mężczyzn
Czy picie słodkich napojów może mieć wpływ na wypadanie włosów u mężczyzn? Odpowiedź na to pytanie może Cię zaskoczyć – przyjrzyjmy się bliżej, co mówią o tym najnowsze wyniki badań.
MPHL, czyli łysienie typu męskiego, jest najczęstszą formą wypadania włosów u mężczyzn, dotykającą od 30% do 50% mężczyzn po pięćdziesiątce. Nowe badania wskazują, że zjawisko to może być z czasem coraz bardziej powszechne. Przykładowo badanie przeprowadzone w Chinach wykazało, że w 2010 roku 21,3%, a w 2021 już 27,5% mężczyzn cierpiało na MPHL. Nie należy zapominać o znaczeniu zdrowej diety dla prawidłowego funkcjonowania włosów. Istnieją badania, które wskazują, że metabolizm glukozy może wpływać na wypadanie włosów.
Jak spożycie cukru wpływa na łysienie typu męskiego?
Badania nad zależnością między MPHL a spożyciem cukru mogą wpłynąć na decyzje dotyczące stylu życia podejmowane przez mężczyzn dotkniętych tym schorzeniem. Naukowcy z Uniwersytetu Tsinghua w Pekinie sprawdzili, czy wyższe spożycie napojów słodzonych cukrem wiąże się z wyższym ryzykiem MPHL. Badacze odkryli korelację pomiędzy tymi zmiennymi.
Jak wyglądało badanie?
Eksperci zrekrutowali 1028 studentów i nauczycieli wyższych szkół z 31 prowincji w Chinach. Średni wiek uczestników wynosił 27,8 lat. Badani wypełnili ankietę, w której przedstawiono informacje o ich podstawowych danych socjodemograficznych, stanie włosów, diecie, stylu życia i stanie psychicznym.
Analizowanie spożycia napojów słodzonych cukrem oparte było na odpowiedziach uzyskanych za pośrednictwem Kwestionariusza Spożycia Napojów, który sprawdzał ilość wypijanych napojów w ciągu ostatniego miesiąca. W ich skład wchodziły: soki słodzone, bezalkoholowe napoje, napoje energetyczne, mleko słodzone, herbata i kawa słodzone.
U ponad połowy badanych większe spożycie cukru miało korelację z MPHL
Według badań 57,6% respondentów wykazało objawy MPHL, podczas gdy pozostali nie. Osoby z MPHL spożywają zdecydowanie większą ilość potraw smażonych w głębokim tłuszczu, cukru i miodu, słodyczy i lodów, a także więcej napojów słodzonych cukrem w porównaniu do osób bez tej choroby. Jednocześnie jedzą mniej warzyw.
Jeden z lekarzy komentujących wyniki badań przyznał, że badanie to było szczegółowe i dobrze zaprojektowane. Dodał jednak, że niekoniecznie zaleca ono eliminację wszystkich napojów zawierających cukier. Wypowiadając się dla portalu MNT, stwierdził, że zdrowy rozsądek przeważa w sprawach dotyczących ogólnego zdrowia i odżywiania. Ponadto zalecił, aby dbać o zbilansowaną dietę, a także unikać wyrobów tytoniowych, środków odurzających i nadmiernego spożycia alkoholu.