Cukier inwertowany – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy?
Joanna Orzeł

Cukier inwertowany – właściwości i zastosowanie. Czy jest zdrowy?

Słodki smak to pierwszy z całej gamy, który poznajemy razem z mlekiem matki. Co ciekawe, według badań do słodkiego smaku bardzo łatwo jest się przyzwyczaić, a nawet uzależnić. Nic więc dziwnego, że słodycz w produktach spożywczych jest jednym z bardzo ważnych parametrów jakości. Czy zatem jest cukier inwertowany i jakie są jego właściwości? Jaki ma wpływ na zdrowie? Podpowiadamy.

  1. Cukier inwertowany – co to jest?
  2. Jak zrobić cukier inwertowany w domu?
  3. Właściwości cukru inwertowanego
  4. Zastosowanie cukru inwertowanego
  5. Cukier inwertowany a zdrowie

Smak ten jest najczęściej uzyskiwany na skutek dodatku do produktu jednego lub kilku rodzajów substancji słodzących nazywanych popularnie słodzidłami. Często w składach produktów znajdziemy syropy – glukozowo-fruktozowy czy kukurydziany. Alternatywnie używane są substancje słodzące o niskiej lub wręcz zerowej kaloryczności, popularnie nazywane słodzikami. Bezsprzecznie najpopularniejszym słodzidłem jest cukier stołowy, czyli sacharoza. Niektóre jej właściwości, jak np. tendencja do krystalizacji, sprawiają, że bywa zastępowana cukrem inwertowanym. Jakie właściwości ma taka forma cukru? Czy można go samodzielnie zrobić w domu? Czy jest zdrowszą alternatywą dla cukru stołowego? 

Cukier inwertowany – co to jest?

Nazwa cukier inwertowany brzmi nieco tajemniczo i może kojarzyć się z czymś niezdrowym lub wysoko przetworzonym. Tymczasem cukier inwertowany to nic innego jak sacharoza poddana odpowiedniej obróbce chemicznej.  

Sacharoza zaliczana jest do dwucukrów. Oznacza to, że w skład jednej cząsteczki wchodzą dwie cząsteczki cukrów prostych – glukoza i fruktoza połączone specjalnym wiązaniem (w nomenklaturze chemicznej nazywanym wiązaniem glikozydowym). Chemiczna obróbka sacharozy prowadząca do uzyskania cukru inwertowanego polega na rozerwaniu tego wiązania. Wówczas uzyskujemy słodką substancję, która już nie jest sacharozą, a mieszaniną zawierającą glukozę i fruktozę w takich samych ilościach

Rozerwanie wiązania glikozydowego może nastąpić na skutek działania różnych czynników. Najprostszym sposobem uzyskania cukru inwertowanego jest przeprowadzenie hydrolizy sacharozy. Brzmi jak skomplikowana chemiczna procedura, wymagająca dobrze wyposażonego chemicznego laboratorium. Tymczasem jest to dość prosty proces. Wystarczy rozpuścić cukier – sacharozę – w wodzie, dodać czynnik wspomagający hydrolizę i gotować wszystko przez odpowiednio długi czas. Wspomniany czynnik to np. substancja o właściwościach kwasowych. W warunkach domowych może być to kwas cytrynowy lub kwaśny winian potasu nazywany również kamieniem winnym. Co ciekawe proces ten został opatentowany już w 1916 r. 

Powiązane produkty

Jak zrobić cukier inwertowany w domu?

Oto przepis: odważ 1 kg cukru i rozpuść go w 0,5 l wody, dodaj 1 g kwasku cytrynowego (lub 1 g kwaśnego winianu potasu lub 20 g soku z cytryny). Ogrzewaj do momentu, aż mieszanina nie uzyska temperatury 114˚C. Pozostaw do schłodzenia. Gotowe! Uzyskany w ten sposób cukier inwertowany, a w zasadzie syrop cukru inwertowanego, umieszczony w szczelnym szklanym pojemniku można przechowywać w lodówce nawet do sześciu miesięcy. 

W warunkach przemysłowych jako czynnik umożliwiający hydrolizę stosowany jest kwas solny, czyli ten sam, który znajduje się w naszym żołądku. Alternatywnie używane są enzymy np. inwertaza. Co ciekawe, taki enzym produkują między innymi pszczoły, a produkt ich pracy, czyli miód, zawiera właśnie cukier inwertowany. 

Nazwa cukier inwertowany pochodzi od właściwości fizycznych jego wodnego roztworu. Jeżeli przepuścimy przez taki roztwór światło spolaryzowane, to mówiąc w dużym uproszczeniu, kierunek polaryzacji będzie odwrotny, niż miałoby to miejsce po przepuszczeniu tego samego światła przez roztwór sacharozy. Zjawisko takie nazywamy inwersją i stąd wywodzi się nazwa cukier inwertowany.  

Właściwości cukru inwertowanego

Cukier inwertowany różni się pod względem swoich właściwości od sacharozy.

  1. Ze względu na występowanie wolnej fruktozy (uznawanej za cukier o najsłodszym smaku) jest od niej słodszy.
  2. Wykazuje także wyższą higroskopijność (tendencja do chłonięcia wilgoci z powietrza), dzięki czemu pozwala utrzymywać pożądaną wilgotność przygotowanych z jego użyciem wypieków.
  3. Ma też mniejszą tendencję do krystalizacji w porównaniu z sacharozą.
  4. Pod względem właściwości odżywczych cukier inwertowany w postaci stałej nie różni się od sacharozy i ma np. podobną liczbę kalorii.

Zastosowanie cukru inwertowanego

Cukier inwertowany jest szczególnie często wykorzystywany przez cukierników i piekarzy. Znajdziemy go w składzie ciast, marcepanu, pieczywa, polew i mas służących wypełnieniu np. tortów. Jest również wykorzystywany do produkcji dżemów, marmolad, syropów, galaretek, wypełnień cukierków, lodów, alkoholi i sztucznego miodu oraz sztucznego syropu klonowego. 

Stosowany jest także przez pszczelarzy do dokarmiania owadów. 

Ze względu na jego główne zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz przez profesjonalnych cukierników cukier inwertowany nie jest dostępny w regularnej sprzedaży. Gdzie zatem można go kupić? W specjalistycznych sklepach oraz od dostawców internetowych. W ofercie znajdziemy go w postaci pasty lub syropu cukru inwertowanego o zróżnicowanym składzie procentowym wody i samego cukru. Jego cena jest kilku lub kilkunastokrotnie wyższa w porównaniu z klasycznym cukrem stołowym. 

Cukier inwertowany a zdrowie

Ze względu na taki sam skład jak sacharoza cukier inwertowany ma podobny wpływ na nasze zdrowie. Obecność wolnej glukozy i fruktozy sprawia, że po jego spożyciu szybciej wzrasta poziom cukru we krwi. Nie powinniśmy zatem spożywać go w nadmiernej ilości ze względu na jego szkodliwość. Może przyczynić się do problemów zdrowotnych związanych z otyłością, cukrzycą, innymi chorobami zaliczanymi do grupy chorób cywilizacyjnych, a także próchnicą i problemami z równowagą mikroflory jelitowej. 

  1. P. E. Barker,  K. Joshi, The recovery of fructose from inverted sugar beet molasses using continuous chromatography,"Chemical Technology and Biotechnology", nr 52 (1) 1991. 
  2. M. Oroian, S. Ropciuc, S. Paduret, E. Todosi, Rheological analysis of honeydew honey adulterated with glucose, fructose, inverted sugar, hydrolysed inulin syrup and malt wort, "LWT", nr 95 2018. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Sukraloza (E955) – właściwości, skutki uboczne. Jak wpływa na zdrowie i czy jest szkodliwa?

    Sukraloza (E955) to jeden z najczęściej stosowanych słodzików na świecie, znany ze swojej wyjątkowej słodkości i umiarkowanej odporności na wysoką temperaturę. Sukralozę można spotkać zarówno w napojach typu „zero”, jak i w produktach dla diabetyków. Choć jest uważana za bezpieczną, wokół jej wpływu na zdrowie narosło wiele kontrowersji. Coraz więcej badaczy przygląda się jej długoterminowemu wpływowi na metabolizm, mikrobiotę jelitową i reakcję hormonalną organizmu, co skłania do refleksji nad tym, czy częste stosowanie tego słodzika rzeczywiście jest całkowicie obojętne dla zdrowia.

  • Acesulfam K – czym jest? Czy acesulfam potasowy (E950) jest szkodliwy?

    Acesulfam K (E950) to jeden z najczęściej stosowanych słodzików na świecie. Znajdziemy go w napojach typu „zero”, słodyczach, gumach do żucia, a nawet w lekach. Choć jak większość słodzików od lat budzi pewne kontrowersje, liczne badania naukowe potwierdzają jego bezpieczeństwo w dopuszczonych ilościach. Mimo to wiele osób wciąż zadaje sobie pytanie, czy acesulfam K jest szkodliwy, szczególnie w kontekście zdrowia, odchudzania i ciąży.

  • Mirakulina – co to za substancja? Właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

    Mirakulina jest substancją, która zmienia smak kwaśny na słodki. Efekt ten uzyskuje przez możliwość wiązania się z receptorami smaku słodkiego. Czym jest mirakulina i gdzie można ją kupić? Czy każdy może po nią sięgnąć? 

  • Czym zastąpić cukier? Zdrowe zamienniki cukru – który wybrać?

    Smak słodki to pierwszy ze znanych nam pięciu smaków, który poznajemy wraz z mlekiem matki. Nic więc dziwnego, że cukier jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w diecie. Nadaje potrawom słodycz, poprawia smak i przedłuża trwałość wielu produktów. Niestety nadmiar cukru nie pozostaje obojętny dla zdrowia – prowadzi do nadwagi, insulinooporności, próchnicy i zwiększonego ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Z tego względu coraz więcej osób poszukuje zdrowszych alternatyw dla cukru. Na rynku dostępnych jest wiele naturalnych i syntetycznych zamienników cukru, które różnią się kalorycznością, wpływem na gospodarkę węglowodanową i bezpieczeństwem stosowania. Czy warto z nich korzystać? Które sprawdzą się najlepiej na co dzień?

  • Ksylitol - czy chroni zęby przed próchnicą?

    Kiedyś prawie nikomu nieznany, dziś ksylitol jest rozpoznawany przez większą część społeczeństwa. W czasach kiedy moda na zdrowy tryb życia wciąż rośnie, ksylitol jest produktem często promowanym jako produkt zastępujący klasyczny biały cukier. Ciekawym jest, a jeszcze nie przez wielu znanym, że związek ten nie tylko ma mniej kalorii niż jego niezdrowy „odpowiednik”, ale również wpływa pozytywnie na zęby – zwiększając produkcję śliny, wzmacniając szkliwo i hamując działanie bakterii próchnicotwórczych.

  • Tagatoza – właściwości i zastosowanie

    Tagatoza jest naturalnie występującym cukrem prostym, który dzięki swoim właściwościom stosowany jest jako zamiennik zwykłego cukru (sacharozy). Pełni zatem rolę słodzika – co ma istotne znaczenie w przypadku m.in. osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Jakie właściwości i zastosowanie ma tagatoza? Czy jest to substancja bezpieczna, którą można stosować na co dzień? Sprawdźmy!

  • Czy miód pomaga zredukować poziom cukru i cholesterolu we krwi?

    Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu w Toronto wykazało, że surowy miód ma szczególnie pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Wyniki sugerują, że miody jednokwiatowe z koniczyny i robinii obniżają poziom cholesterolu LDL, cholesterolu ogólnego, a także trójglicerydów na czczo. Jak wyglądał eksperyment?

  • Słodziki – dlaczego są słodkie i jak wpływają na nasz organizm?

    Słodki smak nie jest zarezerwowany tylko dla cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Istnieją setki substancji pochodzenia naturalnego i syntetycznego, które są słodkie. Wszystkie zaliczamy do substancji słodzących. Co ciekawe, słodki smak charakteryzuje nie tylko związki zaliczane do substancji organicznych (zbudowanych w większości z węgla, wodoru i tlenu). Również związki nieorganiczne, np. sole berylu i ołowiu, wywołują podobne doznania zmysłowe. Jednak należy pamiętać, że są silnie trujące i pod żadnym pozorem nie powinny być spożywane.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl