Formy dostawy dla tego produktu
-
ODBIÓR W APTECEOdbiór w aptece
-
WYSYŁKA KURIEREMKurier DHLKurier PHARMALINK
-
ODBIÓR W PUNKCIEAutomaty DHL i punkty POPPaczkomat INPOST
O produkcie
Pokaż wszystkie produkty MANUKA HEALTH
Producent
MANUKA HEALTHNeuseelandhaus GmbH Am Schlagbaum 10
59192 Bergkamen, Germany
Opis
Nektarowy miód Manuka, MGO 250+, 250 g
- Środek spożywczy,
- Nowozelandzkie miody manuka firmy Manuka Health mają udokumentowaną, wysoką zawartość metyloglioksalu (MGO), naturalnego związku hamującego rozwój niektórych bakterii. MGO powstaje, na drodze reakcji chemicznych, z dihydroksyacetonu, który występuje w nektarze kwiatów krzewów manuka. MGO zaczyna powstawać już w chwili transportu nektaru do ula, a proces ten jest kontynuowany przez cały czas leżakowania miodu. Miód oznaczony symbolem 250+ zawiera co najmniej (często więcej) 250 mg metyloglioksalu w 1 kilogramie.
Skład
Składniki: miód z krzewu Manuka 100%
Wartość odżywcza | w 100 g | w 15 g* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1400 kJ / 334 kcal | 210 kJ / 50,2 kcal |
Tłuszcz | 0 g | 0 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0 g | 0 g |
Węglowodany | 82,1 g | 12,3 g |
w tym cukry | 82,1 g | 12,3 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Białko | 0,3 g | 0,05 g |
Sól | 0,04 g | 0,01 g |
Methylglyoxal | >25 mg | >3,75 mg |
*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji.
Opakowanie 250 g przy spożywaniu dziennej porcji trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 250 mg/kg (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka). W 2018 roku przeprowadzono badania zawartości methylglyoxalu w słoikach Miodów Manuka MGO™. Wynika z nich, że rzeczywista zawartość methylglyoxalu w miodach Manuka może być nawet o 200 mg wyższa, niż deklarowana przez producenta.
Zalecane dzienne spożycie
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.
Cechy produktu
- Płeć
- Wiek
- Typ produktu
- Główny składnik
- Pora stosowania
- Smak
- Sposób aplikacji