Miód
Arkadiusz Dąbek

Czy miód pomaga zredukować poziom cukru i cholesterolu we krwi?

Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu w Toronto wykazało, że surowy miód ma szczególnie pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. Wyniki sugerują, że miody jednokwiatowe z koniczyny i robinii obniżają poziom cholesterolu LDL, cholesterolu ogólnego, a także trójglicerydów na czczo. Jak wyglądał eksperyment?

Nowe badanie wykazało, że miód, w przeciwieństwie do innych słodzików, może korzystnie wpływać na tzw. kondycję kardiometaboliczną organizmu. Korzyści płynące ze spożycia miodu zostały opisane w przeprowadzonych niedawno badaniach osób, które stosowały bardzo restrykcyjną dietę – zawierającą jedynie 10% lub mniej procent cukru w całym planie żywieniowym.

Dlaczego miód jest specjalnym produktem?

W przeciwieństwie do większości słodzików, słodycz miodu nie pochodzi wyłącznie ze z cukrów prostych, takich jak fruktoza i glukoza. Współautor opisywanego  badania dr Tauseef Ahmad Khan (Wydział lekarski Uniwersytetu w Toronto, Kanada) podkreślił, że około 15% miodu składa się także z dziesiątek rzadkich cukrów, np. izomaltulozy, kojibiozy, trehalozy, melezitozy, które to wykazują wiele korzyści fizjologicznych, jak chociażby wpływając na metabolizm, w tym stabilizację stężenia glukozy we krwi czy zmniejszanie oporności tkanek na insulinę.

Miód zawiera także wiele bioaktywnych cząsteczek, w tym polifenoli (przeciwutleniacze), flawonoidów i kwasów organicznych, którym przypisuje się właściwości podobne do antybiotyków, substancji przeciwnowotworowych czy przeciwstarzeniowych (ochrona przed wolnymi rodnikami). Ponadto pomaga zmniejszyć stan zapalny i wspomaga walkę z otyłością.

Miód surowy i jednokwiatowy

Produkty miodowe są często pasteryzowane – surowy miód nie. Miód jest pasteryzowany dla wygody, a nie dla bezpieczeństwa, ponieważ przetwarzanie spowalnia naturalną granulację miodu, co może utrudniać nalewanie z wyciskanej butelki lub odmierzanie na łyżkę. Miód jednokwiatowy to taki, który pochodzi wyłącznie z nektaru zebranego przez pszczoły z jednego rodzaju rośliny.

Omawiane badanie wykazało, że surowy miód miał szczególnie pozytywny wpływ na poziom glukozy na czczo. Naukowcy odkryli, że miody jednokwiatowe z koniczyny i robinii obniżają poziom cholesterolu LDL i cholesterolu ogólnego, a także trójglicerydy na czczo. Miód koniczynowy również obniżył poziom glukozy na czczo.

Powiązane produkty

Dlaczego miód wpływał wzrost poziomu markerów prozapalanych?

Stan zapalny jest często związany z różnymi chorobami, dlatego odkrycie, że miód podniósł poziom markerów stanu zapalnego, konkretnie interleukiny-6 (IL-6) i tzw. czynnika martwicy nowotworów alfa (TNF-α), może wywołać pewne zaniepokojenie.

Główny badacz projektu podkreśli jednak, że wzrost tych markerów może faktycznie wskazywać na dodatkowe korzyści, nie zaś na zagrożenie.  Według niego IL-6 może odgrywać rolę w utrzymywaniu prawidłowego poziomu glukozy poprzez poprawę procesów metabolicznych w całym ogrnaizmi, co dotyczy zarówno glukozy, jak i poziomu lipidów. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku TNF-α, który jest wskaźnikiem wrodzonej odpowiedzi immunologicznej ciała. Wzrost tych prozapalnych czynników, mający miejsce wraz z spożyciem miodu, może zatem sugerować poprawę odporności.

Jak należy spożywać miód, nie tracąc jego cennych właściwości?

Specjaliści podkreślają, że bardzo istotne jest nie tylko to, jak należy jeść miód, ale to, że należy jeść go regularnie. Miód zachowuje swoje właściwości, jeśli nie podgrzejemy go do temperatury wyższej niż około 40 st. Celsjusza. Warto też zmieniać miody co jakiś czas, spożywając jak najwięcej różnych jego rodzajów. Można je dodawać do letniej wody, herbaty czy naparów ziołowych. Sprawdzi się jako słodzik dodawany do owsianek, omletów, jogurtów czy sałatek.

  1. Amna A. i in., Effect of honey on cardiometabolic risk factors: a systematic review and meta-analysis, „Nutrition Reviews", 16 (11) 2022.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa alaskańska – pierwsza ofiara śmiertelna. Jak objawia się tajemniczy wirus?

    W Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwszy śmiertelny przypadek tzw. ospy alaskańskiej. Wirus ją powodujący – Alaskapox Virus – został zidentyfikowany w 2015 roku i do tej pory powodował łagodnie przebiegające, niegroźne dla zdrowia infekcje. Co wiemy o wirusie alaskańskim? W jaki sposób można się nim zarazić?

  • Tabletka „dzień po” – znamy decyzję Sejmu

    Sejm uchwalił nowelizację Prawa farmaceutycznego. Projekt ustawy zakłada dostępność bez recepty antykoncepcji awaryjnej na bazie octanu uliprystalu (EllaOne) dla osób powyżej 15. roku życia.

  • Saunowanie może pomóc w leczeniu depresji?

    Leczenie depresji w wielu przypadkach jest długotrwałe i wymaga ogromnego wysiłku. Czasami terapię antydepresyjną można wesprzeć technikami niefarmakologicznymi. Naukowcy właśnie udowodnili, że saunowanie lub gorące kąpiele mogą być w tym pomocne. Dlaczego ogrzanie ciała będzie powodowało obniżenie temperatury organizmu i co to ma wspólnego z depresją?

  • Sztuczna inteligencja rozpoznała różnice w mózgach kobiety i mężczyzny

    Czy mózg ma płeć? To pytanie od lat dzieli specjalistów z dziedziny neuronauki na skrajne obozy. Jedni twierdzą, że mózgi kobiet i mężczyzn znacząco różnią się budową, podczas gdy oponenci próbują dowieść, że organy te są niemal identyczne. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Stanforda może położyć kres tym sporom.

  • Długość palca serdecznego świadczy o stanie zdrowia

    Im większy stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepsze wykorzystanie tlenu w organizmie – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Swansea. Taki układ palców jest wynikiem działania testosteronu w okresie płodowym. To kolejne badanie dowodzące, że proporcje między palcem serdecznym a wskazującym mogą świadczyć o stanie zdrowia i kondycji organizmu.

  • Witamina z grupy B może przyczyniać się do chorób serca

    Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jeden z jej metabolitów – 4PY – prowadzi do zapalenia naczyń, a wtórnie do miażdżycy. Naukowcy z Cleveland Clinic jako pierwsi opisali ten szlak metaboliczny. Po raz kolejny podważono stosowanie niacyny w profilaktyce chorób układu krążenia.

  • Wirus opryszczki dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji

    Przebyte zakażenie wirusem opryszczki pospolitej podwaja ryzyko demencji u dorosłych – wynika z obszernego badania naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. To potwierdzenie wcześniejszych badań wskazujących wirus opryszczki jako potencjalny czynnik ryzyka chorób otępiennych.

  • Ogromne ryzyko rozwoju demencji u pacjentów po udarze

    Każdego roku około 15 milionów ludzi na całym świecie doznaje udaru mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie przeprowadzili badania, na których podstawie udowodnili, że udar zwiększa ryzyko demencji o 80%, nawet po uwzględnieniu innych czynników ryzyka demencji. W którym momencie po udarze ryzyko demencji jest największe?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij