Ramnoza w kosmetykach – jaką odgrywa rolę?
„Najsłodszy składnik przeciwzmarszczkowy” tak mówi się o ramnozie w przemyśle kosmetycznym. Faktycznie ramnoza jest cukrem, ale czy ma słodki smak? Czy cukier może wykazywać właściwości przeciwstarzeniowe? Co spowodowało, że ten prosty związek chemiczny znalazł swoje miejsce w składzie wielu kosmetyków? Komu kosmetyki z ramnozą przyniosą najwięcej urodowych benefitów? Jak zwykle sprawdziliśmy.
Natura jest nieprzebranym źródłem składników aktywnych. Te pochodzenia roślinnego od wieków są stosowane w medycynie ludowej, jak i w preparatach mających wspomóc naszą skórę w walce z bezwzględną grawitacją, ekspresyjną mimiką czy działaniem wolnych rodników. Kąpiele w mleku czy okłady z maseczek z glinki są znane wielu z nas, ale czy cukier może być remedium na zmarszczki?
Ramnoza – co to takiego?
Ramnoza to związek chemiczny zaliczany do grupy cukrów (dokładniej deoksycukrów). Jej pełna chemiczna nazwa to 6-deoksy-L-mannoza, jednak w międzynarodowej systematyce INCI (ang. International Nomenclature Cosmetic Ingredient) znajdziemy ją pod nazwą Rhamnse.
Ramnoza i jej właściwości
Ramnoza w postaci czystej jest białym proszkiem. Ze względu na swoja budowę chemiczną dobrze rozpuszcza się w wodzie. Jest również składnikiem higroskopijnym, co oznacza, że ma zdolność do wiązania cząsteczek wody. W przypadku jej właściwości kosmetycznych higroskopijność klasyfikuje ramnozę jako humektant. Takie składniki działają nawilżająco np. w rogowych warstwach naskórka, ale również zapobiegają wysychaniu produktu, w którego składzie się znajdują.
Powyższe właściwości ramnozy doceniane są przez przemysł kosmetyczny. Cukier, o którym w niniejszym artykule piszemy, jest również wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym jako prekursor leków czy w przemyśle spożywczym np. jako składnik gumy arabskiej.
Co może być ciekawe, ramnoza ze względu na swoją formę chemiczną nie koniecznie powinna być przez nasze kubki smakowe odbierana jako składnik o słodkim smaku. Dzieje się tak dlatego, że nasza biochemia nastawiona jest na przyjmowanie do organizmu cukrów o konfiguracji D-, nie zaś L-, w jakiej ramnoza naturalnie występuje w przyrodzie. Jednak nawet forma L- nie zmienia odczucia smaku tej substancji chemicznej, która w czystej postaci jest opisywana jako „niezwykle słodka”.
Ramnoza – działanie
Skupiając się na kosmetycznym działaniu ramnozy, warto zgłębić jej właściwości przeciwstarzeniowe. Mimo że pierwsze wzmianki o możliwym użyciu tego cukru w składzie kosmetyków pojawiały się pod koniec XX w., mało jest badań, w których potwierdza się jego efektywne działanie. Większość z dostępnych wyników powstała na zlecenie francuskiego koncernu kosmetycznego, który jako pierwszy użył ramnozy w składzie swoich produktów kosmetycznych – L’Oreal. Co więcej, badania konsumenckie były prowadzone na stosunkowo małych kilkudziesięcioosobowych grupach testerów.
Rozwój przemysłu kosmetycznego jest nieustanny. Dlatego warto śledzić doniesienia naukowe, które być może dostarczą nam nowych informacji na temat działania tego składnika aktywnego w ujęciu kosmetycznym.
Ramnoza – w jakich kosmetykach można ją znaleźć?
Wprowadzona przez francuski koncern kosmetyczny na salony ramnoza jest aktualnie chętnie wykorzystywanym w produktach kosmetycznych składnikiem. Znajdziemy ją pośród komponentów kremów pod oczy (np. w stężeniu 5%) czy serów odżywczych, przeciw niedoskonałościom i przeciwzmarszczkowych przeznaczonych do stosowania na dzień i na noc. Inne kosmetyki, które mogą zawierać ten cukier to toniki lub balsamy na spierzchnięte usta. Jako humektant bywa też dodawana do szamponów do włosów.