kobieta nakłada krem na pięty
Joanna Orzeł

Mocznik w kosmetykach – właściwości i zastosowanie

Mocznik jest składnikiem naturalnie produkowanym przez nasze ciało. Znalazł zastosowanie w przeróżnych gałęziach przemysłu. Jest chętnie używany przez producentów kosmetyków jako składnik nawilżający i złuszczający. Co powinniśmy wiedzieć o tym składniku aktywnym? Czy możemy stosować mocznik na twarz?

Mocznik – czym jest i jak działa na skórę?

Mocznik (INCI: urea) jest związkiem organicznym pochodzenia naturalnego. W czystej postaci jest białym, bezzapachowym ciałem stałym, które dobrze rozpuszcza się w wodzie i innych rozpuszczalnikach polarnych (np. etanol i gliceryna). Stabilność wykazuje w pH 4–8.

Mocznik to ostatni produkt procesów przemiany białek i innych związków azotowych dla wielu organizmów żywych (zaliczanych do grupy ureotelicznych), w tym człowieka. Głównie jest wydalany z moczem, a częściowo z potem. Mocznik w organizmie jest zatem składnikiem całkowicie naturalnym, a jego poziom w surowicy krwi jest ważnym parametrem diagnostycznym. Inny naturalny metabolit o podobnej i przez to często mylonej z mocznikiem nazwie to kwas moczowy będący ostatnim produktem metabolizmu puryn.  

Mocznik ma różnorodne zastosowania od nawozów, przez czynnik stosowany do odladzania powierzchni (np. samolotów), po składnik kosmetycznych cieszący się dużą popularnością.  

Jako składnik kosmetyczny ma dwa główne zastosowania. Może być składnikiem nawilżającym lub keratolitycznym (złuszczającym). W niskich stężeniach mocznik działa jak składnik nawilżający. Dzięki swoim higroskopijnym właściwościom – zdolności do wiązania cząsteczek wody – utrzymuje jej pożądany poziom w zewnętrznych warstwach skóry. Efektem czego są nawilżenie i elastyczność w miejscu aplikacji. Wyższe stężenie tego składnika aktywnego powoduje złuszczenie naskórka. Mocznik ułatwia oderwanie martwych komórek naskórka przez rozluźnienie wiązań wodorowych tworzonych przez keratynę. W stężeniu powyżej 10% mocznik wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne.

Warto wspomnieć, że mocznik znajdujący się w kosmetykach nie jest pochodzenia naturalnego. Nie jest pozyskiwany z moczu. Jest syntezowany na masową skalę w procesach chemicznych. Jeżeli więc natkniemy się na ofertę naturalnego kremu z mocznikiem, to będzie on jednym ze składników syntetycznych. Nie wyklucza to oczywiście użycia przez producenta w składzie innych naturalnych komponentów.   

Co ciekawe, synteza mocznika ze składników nieorganicznych przeprowadzona po raz pierwszy przez Friedricha Wöhlera uznawana jest za początek rozwoju niezwykle rozłożystej i ważnej gałęzi chemii – nowożytnej chemii organicznej. 

Mocznik i jego stężenia w kosmetykach

Na rynku znajdziemy wiele produktów kosmetycznych w składzie zawierających mocznik. Jego stężenie może wahać się od kilku do kilkudziesięciu procent. Wybór preparatu powinien być podyktowany naszymi potrzebami. To, czy zadecydujemy się na krem z mocznikiem lub maść z mocznikiem, balsam bądź szampon, zależy od miejsca aplikacji i problemu, w którym właściwości mocznika mają nam pomóc.

Dobór stężenia powinien być podyktowany efektem, jaki chcemy uzyskać. Jeżeli mocznik ma działać jako składnik nawilżający wybierzmy kosmetyki o stężeniu tego składnika aktywnego do 10%, gdyż w przeprowadzonych badaniach wykazano, że mocznik właśnie do tego poziomu stężenia wykazuje działanie poprawiające gospodarkę wodną skóry. Stężenia wyższe natomiast powodują złuszczanie (eksfoliację) martwego naskórka. I to właśnie kremy z dużą zawartością mocznika o wyższym niż 10 % stężeniu powinniśmy wybierać, jeżeli chcemy pozbyć się nadmiaru martwego naskórka (np. w okolicy pięt czy zmian łuszczycowych).

Powiązane produkty

Kosmetyki z mocznikiem i ich zastosowanie

Kosmetyki z mocznikiem dostępne są na wyciągnięcie naszej ręki. Z pewnością podczas wizyty w drogerii, przeglądając opakowania kremów do stóp czy kremów na pękające pięty, znajdziemy takie, na których w wyraźny sposób zaznaczona jest informacja o zawartości mocznika (lub urea). Także pielęgnacja dłoni sfatygowanych zimnem, sprzątaniem czy ciągłą dezynfekcją często odbywa się z pomocą maści z mocznikiem lub kremu z mocznikiem. Jednak nie tylko kremy i maści do stóp czy dłoni zawierają ten składnik aktywny. Znajdziemy go również w balsamach i szamponach, a także w kremach do twarzy. Wszędzie tam, gdzie nawilżenie lub eksfoliacja jest działaniem pożądanym. W tym drugim celu często łączy się go z innymi składnikami o działaniu złuszczającym np. w kremie z mocznikiem i kwasem salicylowym.

Jak stosować mocznik na skórę? Czy można go stosować na twarz?

Mocznik na skórę stosujemy zgodnie z naszymi potrzebami i zaleceniami producenta, pośród których powinna znaleźć się również informacja, kiedy stosować dany kosmetyk. Z reguły kosmetyki z mocznikiem powinniśmy stosować na oczyszczoną skórę. W razie potrzeby preparat należy zmyć po czasie zalecanym przez producenta (np. popularne skarpetki złuszczające skórę stóp).

Kremy z mocznikiem można stosować na skórę twarzy. Ich właściwości szczególnie docenią osoby borykające się z problemami cery suchej czy dojrzałej. Ten składnik aktywny nie zadziała na zmarszczki „jak żelazko”, jednak pomoże utrzymać odpowiednie nawilżenie.

Decydując się na używanie kremów czy maści z mocznikiem, zachowajmy czujność co do innych składników aktywnych obecnych w naszej codziennej pielęgnacji. Mocznik może wykazywać działanie złuszczające, dzięki czemu toruje drogę kolejnym komponentom do głębszych warstw skóry. Może być to działanie na plus, jednak w przypadku składników, których działanie ma być wyłącznie powierzchniowe, łączenie ich z mocznikiem jest wysoce niewskazane.  

W ofercie preparatów z mocznikiem znajdziemy również kremy czy balsamy z mocznikiem dla dzieci. Będą to głównie produkty przeznaczone dzieciom z problemami skóry atopowej. Ważne jest, aby sprawdzić, od jakiego wieku zaleca się używanie wybranego kosmetyku. W przypadku najmłodszych dzieci warto zwrócić uwagę czy np. krem z mocznikiem ma rekomendacje Instytutu Matki i Dziecka lub innej rzetelnej organizacji.

Mocznik w kosmetykach – przeciwwskazania

Podstawowym przeciwwskazaniem do stosowania mocznika jest stwierdzona wrażliwość lub alergia związana z jego aplikacją. Może objawiać się podrażnieniem, zaczerwienieniem, wysypką lub cięższymi reakcjami alergicznymi u osób szczególnie wrażliwych. Kolejne z przeciwwskazań to uszkodzona lub głęboko popękana skóra, wszelkiego rodzaju rany i stany zapalne. Nie stosuje się również mocznika na świeżo ogoloną skórę. Nie ma natomiast przeciwwskazań do stosowania mocznika w ciąży oraz podczas laktacji.

  1. A. Kapuścińska, I. Nowak, Wykorzystanie mocznika i jego pochodnych w przemyśle kosmetycznym, „Chemik”, nr 68 (2) 2014.
  2. L. Celleno, Topical urea in skincare: A review, „Dermatologic Therapy”, nr 31 (6) 2018.
  3. K. Śliwa, E. Sikora, J. Ogonowski, Kosmetyki do pielęgnacji skóry atopowej, „Wiadomości Chemiczne”, nr 65, 2011.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kwas hialuronowy – charakterystyka, właściwości i zastosowanie

    Kwas hialuronowy to jedna z najbardziej znanych makrocząsteczek na świecie. Występuje nie tylko w ustroju człowieka, ale również w innych organizmach zwierzęcych, a takie rozpowszechnienie przekłada się na jego szerokie zastosowanie w medycynie i farmacji. Z czego wynika ta popularność? Jakie właściwości ma hialuronian? Oto garść informacji na jego temat.

  • Co stan paznokci mówi o zdrowiu? Zwróć uwagę na te objawy

    Czy kiedykolwiek spojrzeliście na wyszczerbiony, połamany lub pokryty białymi kropkami paznokieć i zastanawialiście się, dlaczego tak wygląda? Cóż, okazuje się, że zdrowie paznokci jest ściśle związane z tym, jak dobrze organizm funkcjonuje w innych obszarach, na co wpływ ma przede wszystkim nasza dieta i styl życia.

  • Skwalan na twarz i włosy – jak działa? Kto powinien go używać?

    Skwalan to naturalny organiczny związek o charakterze lipidowym, który jest produkowany przez organizm człowieka. Jest pochodną skwalenu, jednak w przeciwieństwie do swojego prekursora wykazuje znacznie większą trwałość i stabilność. Skwalan w największych ilościach występuje w skórze, gruczołach łojowych oraz w wydzielanym przez nie sebum. Aplikowany na skórę tworzy na jej powierzchni ochronny film o działaniu natłuszczającym i nawilżającym. Wraz z wiekiem poziom skwalanu drastycznie spada, dlatego warto stosować kosmetyki z tym cennym składnikiem.

  • Clean beauty – co to jest, jakie kosmetyki wybierać?

    W dzisiejszych czasach coraz częściej zwraca się uwagę na składy kosmetyków. Konsumenci szukają produktów zawierających naturalne składniki, takie jak ekstrakty z ziół i kwiatów, oleje roślinne czy enzymy. Obecnie w branży kosmetycznej zauważalny jest trend clean beauty. Jest on dość wymagający i bezkompromisowy. Opiera się na holistycznym podejściu do pielęgnacji. Czym jest popularny trend clean beauty?

  • Skin cycling – działanie, etapy, produkty do pielęgnacji skóry

    W Internecie krąży wiele trendów dotyczących pielęgnacji cery. Łatwo się w tym pogubić, a jeszcze łatwiej wpaść w błędne koło wypróbowywania kolejnych nowości polecanych przez influencerów. Skin cycling to jedna z metod, które jednak warto wypróbować na własnej skórze, ponieważ jest to doskonały sposób na uporządkowanie codziennych rytuałów pielęgnacyjnych.

  • Skin flooding - nowa metoda nawilżania skóry

    Skin flooding jest jednym z trendów, który swoją popularność zyskał na Tik-Toku i szybko zamieszał w świecie pielęgnacji skóry. Na czym polega? Co sprawia, że ten nowy trend w pielęgnacji doceniany jest przez profesjonalistów i czy naprawdę może zapewnić ultranawilżenie skóry?

  • Co to jest hydrolat i dla jakich efektów można go używać?

    Hydrolat (z fr. hydro – woda; lait – mleko) to efekt uboczny produkcji olejków eterycznych. Nazywa się go także wodą kwiatową. Jego głównym zadaniem jest nawilżenie skóry. Dobrze sprawdzi się w przypadku każdego typu cery, ponieważ istnieje wiele rodzajów tego produktu. Jak używać hydrolatu?

  • Połączenie tego składnika z retinolem jest najlepsze na zmarszczki

    Retinol i peptydy to dwa składniki, które zrewolucjonizowały pielęgnację anti-aging. Choć działają na różne sposoby, ich synergia zapewnia spektakularne efekty w wygładzaniu zmarszczek i poprawie kondycji skóry.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij