Kawosze mniej narażeni na raka prostaty
Justyna Piekara

Kawosze mniej narażeni na raka prostaty

Naukowcy z Chińskiego Uniwersytecie Medycznego przeanalizowali dane z 16 badań opublikowanych przed wrześniem 2020 roku. Zauważyli, że mężczyźni regularnie spożywający kawę rzadziej zapadają na raka prostaty. Z każdą wypitą filiżanką zmniejsza się ryzyko powstania nowotworu.

Kawa i rak prostaty

Nowotwór gruczołu krokowego jest drugim najczęstszym nowotworem na świecie i szóstą główną przyczyną zgonów z powodu raka u mężczyzn. Liczba chorych wzrasta, szczególnie w najbardziej rozwiniętych krajach świata. W Polsce liczba zachorowań podwoiła się w ciągu ostatniej dekady.

Najczęstszym objawem nowotworu stercza są trudności w oddawaniu moczu i częstomocz, rzadziej krwiomocz oraz zapalenie dróg moczowych. O rozwoju nowotworu i powstających przerzutach mogą świadczyć dolegliwości bólowe.

Naukowcy podsumowali wyniki poprzednich badań, w których sprawdzano możliwy związek między spożyciem kawy, a rakiem prostaty. Zespół badawczy uwzględnił w swojej analizie dane dotyczące łącznie ponad miliona mężczyzn, z których 57 732 zachorowało na raka prostaty. "To badanie sugeruje, że zwiększone spożycie kawy może być związane ze zmniejszonym ryzykiem raka prostaty" – mówi dr Kefeng Wang.

Okazuje się, że miłośnicy kawy są o 9% procent mniej narażeni na raka prostaty i mają 12% niższą szansę na pojawienie się przerzutów. Zespół odkrył, że osoby z zaawansowanym rakiem prostaty były o 16% mniej narażone na śmierć z powodu tej choroby, jeśli pili kawę.

Podobnych obserwacji dokonywano już wcześniej. Zespół naukowców z Japonii wykazał, że istnieje odwrotna zależność między spożyciem kawy a ryzykiem wystąpienia raka prostaty. Naukowcy stwierdzili, że spożywanie trzech lub więcej filiżanek kawy dziennie zapobiega rozwojowi choroby. Kawa przyczyniła się do zmniejszenia ilości przypadków o około 37%.

Ograniczenia badawcze

Przeprowadzona przez Chińczyków metaanaliza miała pewne ograniczenia. Istnieją czynniki, które nie zostały uwzględnione w oryginalnych badaniach, które mogą odgrywać rolę w postrzeganym związku między spożyciem kawy a zmniejszonym ryzykiem raka prostaty. Uwzględnione w analizie projekty nie były ujednolicone, różniły się pod względem wykorzystywanych metod, dlatego naukowcy podkreślają, że należy zachować pewną ostrożność przy interpretacji wyników.

Ponadto, ponieważ uczestnicy badania samodzielnie zgłaszali spożycie kawy, mogli niedokładnie opisać wypitą ilość napoju i dlatego zostać przypisani do niewłaściwej kategorii, co mogło rzutować na wyniki. Uwzględniono jednak tylko badania kohortowe. W związku z tym prawdopodobieństwo, że mogłoby to zafałszować wyniki jest minimalne.

Naukowcy wskazują potrzebę dalszych badań, aby potwierdzić ustalenia i spróbować wykazać związek przyczynowy między spożywaniem kawy a ryzykiem raka prostaty.

Powiązane produkty

Dobroczynne właściwości kawy

Wiadomo, że kawa obniża poziom cukru we krwi, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Zawiera setki różnych związków, z których niektóre mogą mieć działanie przeciwnowotworowe. Trzeba jednak pamiętać, że picie kawy z dodatkiem mleka lub śmietanki zapewni mniej skuteczną ochronę. 

Uczeni sugerują, że to nie kofeina odgrywa główną rolę w ochronie przed rakiem prostaty. Udowodniono, że specyficzne dla kawy diterpeny, kafestol i kahweol, mają działanie przeciwnowotworowe. Co więcej, picie kawy jest związane ze zwiększonym poziomem globuliny, która wiąże hormony płciowe i testosteron odgrywające rolę w karcynogenezie gruczołu krokowego i progresji nowotworu.

„Kawa poprawia metabolizm glukozy, zmniejsza stężenie insuliny w osoczu i insulinopodobnego czynnika wzrostu IGF-1, ma działanie przeciwzapalne oraz przeciwutleniające, a także wpływa na poziom hormonów płciowych, z których wszystkie mogą odgrywać rolę w inicjacji, rozwoju i progresji raka prostaty" – można przeczytać w “BMJ Open”, w podsumowaniu najnowszej analizy naukowców z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego. Badania dowodzą, że wszelkie potencjalne chemiczne składniki przeciwnowotworowe mogą różnić się w zależności od rodzaju spożywanej kawy oraz zastosowanej metody przygotowania.

Wcześniejsze doniesienia naukowe świadczą, również o tym, że kawa może zmniejszyć ryzyko raka jamy ustnej, wątroby, jelit i piersi, macicy. Jest skuteczna także w walce z cukrzycą typu 2.

  1. Rak prostaty – objawy, leczenie, rokowania, „zwrotnikraka.pl” [online], https://www.zwrotnikraka.pl/rak-prostaty-objawy-stercza/, [dostęp:] 29.01.2021.
  2. Q Li, M. Kakizaki, Y. Sugawara, Coffee consumption and the risk of prostate cancer: the ohsaki cohort study, „British Journal of Cancer” 2013, nr 108 (11), s 2381-2389 [online], doi: 10.1038/bjc. 2013.238, [dostęp:] 29.01.2021. 
  3. X. Chen, Y. Zhao, Z. Tao, Coffee consumption and risk of prostate cancer: a systematic review and meta-analysis, „BMJ Open” 2021, nr 11 (2) [online], doi: 10.1136/bmjopen-2020-038902, [dostęp:] 29.01.2021. 
  4. Coffee drinkers less likely to develop prostate cancer: every cup helps lower risk! „studyfinds.org” [online], https://www.studyfinds.org/coffee-prostate-cancer-risk/, [dostęp:] 29.01.2021. 
  5. T. Huzar, Coffee consumption associated with lower risk of prostate cancer, „medicalnewstoday.com” [online], https://www.medicalnewstoday.com/articles/coffee-consumption-associated-with-lower-risk-of-prostate-cancer, [dostęp:] 29.01.2021. 
  6. R. Morrison, Drinking a few cups of coffee every day could keep prostate cancer at bay and increase patients’ chances of survival by 16%, study finds, „dailymail.co.uk” [online], https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-9135003/Drinking-cups-coffee-day-prostate-cancer-bay.html, [dostęp:] 29.01.2021. 
  7. L. Wertich, A little coffee doesn’t hurt and might help reduce your cancer risk, https://news.cancerconnect.com/treatment-care/a-little-coffee-doesn-t-hurt-and-might-help-reduce-your-cancer-risk-tRIf_pdEOEy7cCegcAY5kg, [dostęp:] 29.01.2021. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Ospa alaskańska – pierwsza ofiara śmiertelna. Jak objawia się tajemniczy wirus?

    W Stanach Zjednoczonych odnotowano pierwszy śmiertelny przypadek tzw. ospy alaskańskiej. Wirus ją powodujący – Alaskapox Virus – został zidentyfikowany w 2015 roku i do tej pory powodował łagodnie przebiegające, niegroźne dla zdrowia infekcje. Co wiemy o wirusie alaskańskim? W jaki sposób można się nim zarazić?

  • Tabletka „dzień po” – znamy decyzję Sejmu

    Sejm uchwalił nowelizację Prawa farmaceutycznego. Projekt ustawy zakłada dostępność bez recepty antykoncepcji awaryjnej na bazie octanu uliprystalu (EllaOne) dla osób powyżej 15. roku życia.

  • Saunowanie może pomóc w leczeniu depresji?

    Leczenie depresji w wielu przypadkach jest długotrwałe i wymaga ogromnego wysiłku. Czasami terapię antydepresyjną można wesprzeć technikami niefarmakologicznymi. Naukowcy właśnie udowodnili, że saunowanie lub gorące kąpiele mogą być w tym pomocne. Dlaczego ogrzanie ciała będzie powodowało obniżenie temperatury organizmu i co to ma wspólnego z depresją?

  • Sztuczna inteligencja rozpoznała różnice w mózgach kobiety i mężczyzny

    Czy mózg ma płeć? To pytanie od lat dzieli specjalistów z dziedziny neuronauki na skrajne obozy. Jedni twierdzą, że mózgi kobiet i mężczyzn znacząco różnią się budową, podczas gdy oponenci próbują dowieść, że organy te są niemal identyczne. Najnowsze badanie naukowców z Uniwersytetu Stanforda może położyć kres tym sporom.

  • Długość palca serdecznego świadczy o stanie zdrowia

    Im większy stosunek długości palca serdecznego do wskazującego, tym lepsze wykorzystanie tlenu w organizmie – donoszą naukowcy z Uniwersytetu w Swansea. Taki układ palców jest wynikiem działania testosteronu w okresie płodowym. To kolejne badanie dowodzące, że proporcje między palcem serdecznym a wskazującym mogą świadczyć o stanie zdrowia i kondycji organizmu.

  • Witamina z grupy B może przyczyniać się do chorób serca

    Witamina B3 (niacyna, witamina PP) zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Jeden z jej metabolitów – 4PY – prowadzi do zapalenia naczyń, a wtórnie do miażdżycy. Naukowcy z Cleveland Clinic jako pierwsi opisali ten szlak metaboliczny. Po raz kolejny podważono stosowanie niacyny w profilaktyce chorób układu krążenia.

  • Wirus opryszczki dwukrotnie zwiększa ryzyko demencji

    Przebyte zakażenie wirusem opryszczki pospolitej podwaja ryzyko demencji u dorosłych – wynika z obszernego badania naukowców z Uniwersytetu w Uppsali. To potwierdzenie wcześniejszych badań wskazujących wirus opryszczki jako potencjalny czynnik ryzyka chorób otępiennych.

  • Ogromne ryzyko rozwoju demencji u pacjentów po udarze

    Każdego roku około 15 milionów ludzi na całym świecie doznaje udaru mózgu. Naukowcy z Uniwersytetu McMaster w Kanadzie przeprowadzili badania, na których podstawie udowodnili, że udar zwiększa ryzyko demencji o 80%, nawet po uwzględnieniu innych czynników ryzyka demencji. W którym momencie po udarze ryzyko demencji jest największe?

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij