Ciecierzyca – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Zdrowe przepisy z cieciorką
Karolina Dereń

Ciecierzyca – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Zdrowe przepisy z cieciorką

Rośliny strączkowe stanowią cenny element naszej diety. Oprócz urozmaicania naszego menu w smaczne potrawy dostarczają one również wielu ważnych składników odżywczych. Przykładem rośliny strączkowej jest ciecierzyca. Czym się charakteryzuje, dlaczego warto ją spożywać oraz w jaki sposób ją przyrządzać? 

Ciecierzyca – charakterystyka i odmiany 

Ciecierzyca, zwana również grochem włoskim oraz (nieściśle) cieciorką, to jedna z roślin strączkowych. Ceniona jest ze względu na swój delikatny, lekko orzechowy smak oraz wysoką zawartość białka i innych cennych składników. Ciecierzyca staje się coraz bardziej popularna w Polsce, zwłaszcza wśród wegetarian i wegan. Najbardziej powszechną odmianą ciecierzycy jest odmiana "Kabuli". Charakteryzuje się ona dużymi nasionami o barwie kremowej. Inną, mniej popularną odmianą jest "Desi". W przypadku tej odmiany nasiona mogą występować w kilku barwach np. czerwonej, czarnej, brązowej, kremowej, zielonej czy żółtej.  

Ciecierzyca a soczewica 

Zarówno ciecierzyca, jak i soczewica należą do roślin strączkowych. Mimo iż są to różne rośliny, zdarza się, że są one ze sobą mylone przez konsumentów. Jaka więc jest różnica między ciecierzycą a soczewicą? Różnią się one przede wszystkim wyglądem. Nasiona ciecierzycy są większe niż soczewicy, kształtem zbliżone do kuli. Natomiast nasiona soczewicy są płaskie o ostrych brzegach. Ciecierzyca i soczewica różnią się również wartościami odżywczymi. Nasiona ciecierzycy bogatsze są w błonnik, witaminę A, wapń oraz magnez.  

Ciecierzyca – wartości odżywcze, witaminy, kcal, IG

Suche nasiona ciecierzycy dostarczają około 364 kcal w 100 gramach produktu. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość białka wynosząca ok. 19 g. Oprócz tego w 100 g suchych nasion ciecierzycy znajduje się około 61 g węglowodanów oraz 6 g tłuszczów. Ciecierzyca zawiera również bardzo cenny składnik, jakim jest błonnik (około 17 g w 100 g produktu). Nasiona ciecierzycy zawierają wiele cennych składników mineralnych (wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor), a także witamin, zwłaszcza z grupy B (w ciecierzycy szczególnie wysoka jest zawartość witaminy B9, czyli kwasu foliowego). Warto wspomnieć, że ciecierzyca jest produktem o niskim indeksie glikemicznym (IG) – indeks glikemiczny ugotowanej ciecierzycy wynosi 30.  

Właściwości ciecierzycy 

Ciecierzyca ze względu na wysoką zawartość białka wraz z innymi nasionami roślin strączkowych szczególnie polecana jest osobom będącym na diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej. Ze względu na niski indeks glikemiczny ciecierzyca jest również dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę. Oprócz tego błonnik obecny w ciecierzycy sprzyjać będzie m.in. rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, a także wspomagać zachowanie prawidłowej pracy jelit, wpływać na uczucie sytości, poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi.   

Ciecierzyca – gdzie kupić, cena. Jak przechowywać ciecierzycę?

Ze względu na rosnącą popularność ciecierzycy znaleźć ją można w większości sklepów spożywczych. Mamy dostęp zarówno do suchych nasion ciecierzycy, jak i do ciecierzycy w zalewie oraz prażonej. W zależności od sklepu oraz formy ciecierzycy ceny mogą się znacznie różnić. Średnia cena za 1 kg suchych nasion ciecierzycy wynosi około 8 zł.  

Suche nasiona ciecierzycy należy przechowywać w suchych i szczelnych opakowaniach. Ciecierzycę w zalewie po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu dwóch dni (jeżeli ciecierzyca jest w puszcze, a nie w słoiku, należy przełożyć ją do szklanego lub plastikowego pojemnika). 

Ciecierzyca – jak ją przyrządzać? Czy ciecierzycę trzeba namaczać? 

Ciecierzyca jest bardzo wszechstronnym produktem. W przepisach używa się jej zarówno ugotowanej, jak i pieczonej oraz smażonej (warto pamiętać, że według podstawowych zasad zdrowego żywienia korzystniejsze dla nas będzie spożywanie potraw gotowanych, pieczonych, natomiast smażenie, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, nie jest polecaną do częstego stosowania obróbką termiczną). 

Przed ugotowaniem zalecane jest namaczanie suchych nasion ciecierzycy przez około 8–12 godzin. Suchą ciecierzycę należy przesypać do dużego garnka oraz zalać zimną wodą, odstawić do namoczenia (w międzyczasie można wymienić wodę na świeżą). Po namoczeniu ciecierzycę należy dokładnie wypłukać oraz ugotować do miękkości (przez około 1,5 godziny) w świeżej wodzie.  

Jak wykorzystać ciecierzycę? Mąka i woda z ciecierzycy

Oprócz przepisów z wykorzystaniem nasion ciecierzycy istnieją również sposoby na mniej oczywiste użycie jej w kuchni. Przykładem jest mąka z ciecierzycy, inaczej besan, którą można zarówno kupić gotową, jak i przyrządzić samemu. Besan można wykorzystywać jako składnik m.in. naleśników, gofrów czy pizzy.  

Wykorzystuje się również wodę z ciecierzycy, inaczej aquafabę. Aquafaba to zalewa z ciecierzycy lub innych nasion roślin strączkowych (z puszki lub ze słoika) bądź woda, która pozostała po ugotowaniu suchych nasion. Jest ona szczególnie popularna wśród osób stosujących dietę roślinną. Używana jest jako zamiennik jajka. Przyrządza się z jej użyciem m.in. wegański majonez, a także wegańskie bezy, biszkopty, musy. 

Zdrowe przepisy z ciecierzycą 

Chrupiąca ciecierzyca (ciecierzyca z piekarnika) 

Składniki: 

  • 1 szklanka suchej ciecierzycy,
  • 1–2 łyżki oleju rzepakowego,
  • przyprawy (np. pieprz, sól, tymianek, oregano, bazylia, papryka słodka, czosnek mielony).

Przygotowanie: ciecierzycę namoczyć, a następnie ugotować do miękkości. Ugotowaną ciecierzycę ostudzić oraz dokładnie wysuszyć. Wymieszać z olejem oraz dużą ilością ulubionych przypraw. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie umieścić na niej przyprawioną ciecierzycę. Piec przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (od czasu do czasu mieszając). Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.  

Sałatka z ciecierzycą, serem feta i oliwkami (2 porcje) 

Składniki: 

  • 100 g ciecierzycy w zalewie, 
  • 2 pomidory, 
  • 10–15 sztuk oliwek, 
  • pół ogórka zielonego, 
  • 5 łyżek pestek granatu, 
  • 2 plastry sera feta, 
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego, 
  • pieprz czarny.   

Przygotowanie: ciecierzycę odsączyć z zalewy, ogórka i pomidora umyć oraz pokroić w drobną kostkę, oliwki przekroić na pół. Połączyć ze sobą składniki, przyprawić pieprzem oraz skropić octem balsamicznym. Posypać pokruszonym serem feta, natką pietruszki oraz pestkami granatu. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Tłuszcze – charakterystyka, rola w organizmie, zapotrzebowanie i źródła

    Jeden z najbardziej kontrowersyjnych składników diety. Przez lata albo nadto demonizowany i eliminowany z codziennego żywienia, albo włączany w ilościach ponad granice norm (diety wysokotłuszczowe). Tłuszcze – ile powinno być ich w naszej diecie? Które będą lepsze, zdrowe, a które niekoniecznie? Co, gdy jest ich w jadłospisie za mało?  

  • Węglowodany – rola, rodzaje, źródła, zapotrzebowanie. Jak wpływają na organizm?

    Stanowią podstawowe źródło energii. Pozwalają na podejmowanie codziennych czynności życiowych, udział w aktywności fizycznej oraz wpływają na nasze samopoczucie. Węglowodany – jaka jest ich rola w żywieniu człowieka? Czy diety niskowęglowodanowe są zdrowe? Czy unikając węglowodanów, można skutecznie i trwale schudnąć? 

  • Guma ksantanowa (E415) – właściwości i zastosowanie. Czy szkodzi zdrowiu?

    Guma ksantanowa jest ważną substancją dodatkową z grupy emulgatorów i środków zagęszczających, stosowaną w wielu gałęziach przemysłu. Czy powszechność jej użycia powinna nas niepokoić? Czym jest guma ksantanowa, jakie ma właściwości i czy jest dla nas szkodliwa? 

  • Pektyna (E440) – właściwości i zastosowanie. Jak zrobić ją w domu?

    Pektyna to częsty gość w naszych kuchniach – zwłaszcza wtedy, gdy trwa sezon na przygotowywanie przetworów owocowych. Jest niezbędna do szybkiego nadania odpowiedniej konsystencji domowym konfiturom i dżemom. Czym jest pektyna, jakie ma właściwości i zastosowanie (również niekulinarne) i czy jest dla nas zdrowa? 

  • Adaptogeny – Rhodiola rosea – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania różańca górskiego

    Preparaty z rożeńca górskiego są polecane w okresie zwiększonej pracy umysłowej oraz wyższego narażenia na stres. Jego suplementacja jest wskazana także podczas przesilenia wiosennego, które często objawia się nadmierną sennością, zmianami depresyjnymi lub ogólną apatią. Rhodiola rosea jest bogata w związki, takie jak rozawina, rozaryna i solidorozyd, czyli substancje obniżające napięcie i korzystanie wpływające na pracę układu nerwowego. Które preparaty z adaptogenem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka różeńca górskiego i czy rhodiola rosea należy przyjmować na czczo? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Guma arabska (E414) – właściwości i zastosowanie. Jak guma akacjowa wpływa na zdrowie?

    Guma arabska to substancja o niezwykle uniwersalnym zastosowaniu: spotkamy ją zarówno w produktach spożywczych i w farmaceutykach, jak również w klejach i farbach. Czym jest i jakie ma właściwości? Czy jest dla nas zdrowa? A może jej obecność na liście dodatków do żywności powinna nas niepokoić? Poznajmy najciekawsze fakty. 

  • Adaptogeny – Żeń-szeń – czym jest i jak działa? Właściwości, zastosowanie i przeciwwskazania do stosowania

    Żeń-szeń, nazywany również ginsengiem lub wszechlekiem, jest jednym z najlepiej opisanych adaptogenów. Według medycyny chińskiej powinno się stosować go jedynie w miesiącach zimowych. Żeń-szeń wpływa na poprawę funkcji kognitywnych (poznawczych), poprawia samopoczucie i pamięć, łagodzi stres oraz działa korzystanie na skórę i potencję seksualną. Na rynku można kupić wiele preparatów z żeń-szeniem, zarówno w formie tabletek, kapsułek czy płynnych ekstraktów. Który preparat z żeń-szeniem wybrać, jaka jest dzienna zalecana dawka tego adaptogenu oraz w jakiej porze dnia należy zażywać ten suplement? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Bromelaina – jak działa i jakie ma właściwości? Na co pomoże bromelina?

    Fitoskładniki, czyli substancje aktywne biologicznie pochodzenia naturalnego, niezwykle często wykazują pozytywne oddziaływanie na organizm ludzki. Zwracanie się ludzkości w stronę natury sprawia, że coraz więcej z nich staje się obiektem rzetelnych badań naukowych. Tym samym niejednokrotnie potwierdzone zostają przesłanki ich stosowania w ludowej medycynie. Co więcej, dokładne badania właściwości fitoskładników sprawiają, że stają się użyteczne w różnorodnych gałęziach przemysłu. Idealnym przykładem takiej substancji jest bromelaina. Pozyskiwana z ananasów, a stosowana między innymi w medycynie, kosmetyce, przemyśle spożywczym oraz tekstylnym. Jak działa i dlaczego jest tak wszechstronnie używana? Kiedy warto ją suplementować? Podpowiadamy! 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij