Besan (mąka z ciecierzycy) – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Zdrowe przepisy z mąką z cieciorki
Karolina Dereń

Besan (mąka z ciecierzycy) – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie. Zdrowe przepisy z mąką z cieciorki

Besan to mąka z ciecierzycy, którą można samodzielnie przygotować w domu. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera wysoką ilość białka. Jakie właściwości ma mąka z cieciorki? Kto może włączyć ją do diety? Do czego warto ją dodawać?

Besan, czyli mąka z ciecierzycy, jest niezastąpionym składnikiem kuchni indyjskiej. Spośród innych rodzajów mąk wyróżnia się wysoką zawartością białka, błonnika i składników mineralnych. Ze względu na swoje właściwości stanowi ważny element diety roślinnej i nie tylko.  

Czym jest besan? Jak powstaje mąka z ciecierzycy? 

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka lub włoski groch, jest rośliną pochodzącą z Bliskiego Wschodu, gdzie uprawiano ją już w 6500 r. p.n.e. Ciecierzyca znalazła zastosowanie w kuchni na całym świecie, będąc podstawowym składnikiem wielu smacznych potraw (jak falafel czy hummus). Ciekawym i nieoczywistym zastosowaniem ciecierzycy jest pozyskiwanie z niej mąki. Mąka ta, inaczej określana jako besan, powstaje poprzez zmielenie ziaren ciecierzycy. Posiada przyjemny, lekko orzechowy aromat. Jest mąką dość ciężką i do przyrządzenia niektórych potraw musi zostać wymieszana z tak zwanymi mąkami bazowymi.  

Mąka z ciecierzycy – wartości odżywcze i właściwości 

Cieciorka, a co za tym idzie, otrzymywany z niej besan, jest produktem o wysokiej zawartości białka. W 100 g mąki z ciecierzycy znajduje się ponad 20 g tego makroskładnika. W porównaniu do mąki pszennej jest to ilość dwukrotnie wyższa.   

Kaloryczność tego produktu wynosi około 387 kcal w 100 gramach. Besan zawiera składniki mineralne takie jak żelazo, potas oraz magnez. Dokładne wartości odżywcze besanu przedstawiono w tabeli poniżej:

Składnik Zawartość  w 100 g
Energia 387 kcal  
Białko 22,39 g 
Tłuszcz 6,69 g 
Węglowodany 57,82 g 
Błonnik 10,8 g
Wapń 45 mg 
Żelazo  4,86 mg
Magnez 166 mg 
Fosfor 318 mg
Potas  846 mg 
Sód  64 mg 
Cynk  2,81 mg 
Witamina B3  1 mg 
Witamina B9  437 μg 

Mąka z cieciorki – zastosowanie 

Mąka z ciecierzycy to nieodłączny element słodyczy, placków, przekąsek kuchni indyjskiej i nie tylko. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek jest pakora, którą przygotowuje się poprzez zanurzenie kawałków warzyw w cieście, a następnie smażenie ich w głębokim oleju. Besan w tej potrawie stanowi główny składnik panierki. Bardzo popularne są również słodkie kuleczki besan ladoo z kardamonem. Powszechnie znaną i lubianą potrawą z besanem w roli głównej jest też socca, zwana chlebem nicejskim. Podawana jest jako przystawka, a także z dodatkiem warzywnym lub mięsnym. 

Do czego jeszcze możemy użyć mąki z cieciorki? Besan użyty samodzielnie nie nadaje się do przyrządzenia tradycyjnego ciasta, ale doskonale może sprawdzić się jako składnik naleśników, gofrów czy pizzy. W dietach wegańskich dobrze sprawdzi się jako zamiennik jajka, pozwalając na lepsze zlepianie się składników np. warzywnych klopsików. 

Besan wymieszany z wodą lub jogurtem używany jest również jako maseczka do twarzy.  

Mąka z ciecierzycy (besan) – cena. Gdzie kupić i jak przechowywać besan?

Gotową mąkę z ciecierzycy można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. Jeżeli chodzi o cenę, besan jest jedną z droższych mąk – kosztuje w granicach 10–14 zł za kilogram produktu.   

Domowa mąka z ciecierzycy – jak zrobić?  

Besan możemy również przygotować samodzielnie w prosty i szybki sposób. Jedyne czego potrzebujemy to ciecierzyca i młynek do kawy lub blender. 

Jak zatem zrobić domową mąkę z cieciorki?  

  1. Suche ziarna ciecierzycy (2–3 szklanki) należy podprażyć na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu, a następnie pozostawić do wystudzenia. 
  2. Wystudzone ziarna należy mielić partiami za pomocą mocnego blendera lub w młynku do kawy. 
  3. Powstałą mąkę dobrze jest przesiać, jeżeli zostaną większe grudki, należy je ponownie zmielić. 
  4. Gotową domową mąkę z ciecierzycy przesypać do szczelnego opakowania. 

Jak przechowywać mąkę z ciecierzycy? 

Zarówno domowy, jak i zakupiony besan należy przechowywać w szczelnym opakowaniu, najlepiej w suchym, chłodnym miejscu.  

Mąka z cieciorki – dla kogo? (przeciwwskazania) 

Ze względu na to, że besan jest produktem pochodzenia roślinnego oraz że zawiera wysoką ilość białka, należy do produktów szczególnie cennych dla osób stosujących dietę rośliną.   

Mąka z cieciorki jest produktem bezglutenowym, dlatego też może znaleźć się w menu osób, które ze względów zdrowotnych nie mogą spożywać glutenu.  

Warto zaznaczyć również, że besan posiada niski indeks glikemiczny (IG) równy 35, dlatego może być dodatkiem w diecie diabetyków.  

Stosowanie mąki z ciecierzycy może być problematyczne w sytuacjach, gdy w diecie należy ograniczyć ilość dostarczanego białka (przykładem są choroby nerek), ponieważ tak jak wcześniej wspomniano, mąka z ciecierzycy jest produktem zawierającym dużą ilość tego makroskładnika.   

Zdrowe przepisy z mąką z ciecierzycy 

Pomidorowy omlet z pieczarkami 

0,5 szklanki besanu wymieszać z połową łyżeczki proszku do pieczenia oraz przyprawami (pieprz, sól, chili). Dodać około 0,5 szklanki wody, całość wymieszać, aż powstanie gładkie ciasto. Pomidora (1 sztuka), sparzyć, obrać i drobno pokroić. Pieczarki (3–4 sztuki) pokroić w plasterki, podsmażyć na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą z oliwek, a następnie wraz z pokrojonym pomidorem dodać do ciasta. Ciast wlać na lekko natłuszczoną patelnię, smażyć około 5 minut z jednej strony, następnie przewrócić i smażyć jeszcze około 1 minutę. 

Ciecierzycowe gofry 

50 gramów besanu dokładnie wymieszać z około 100 ml wody, 1 łyżką oliwy z oliwek oraz szczyptą soli i ok. 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia. Ciasto powinno być lejące, bez grudek. Odstawić na godzinę do lodówki. Następnie zapiekać porcje ciasta w gofrownicy. Podawać z owocami sezonowymi. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Szparagi – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy. Dlaczego warto je jeść?

    Szparagi to warzywa o unikalnym smaku. Z roku na rok stają się coraz bardziej popularne wśród wielbicieli zdrowej i smacznej kuchni. Sezon na szparagi trwa stosunkowo krótko, warto więc wykorzystać go w pełni, zwłaszcza że warzywa te nie tylko dobrze smakują, ale posiadają również ciekawe właściwości prozdrowotne. Czym dokładnie charakteryzują się szparagi i dlaczego warto je jeść? 

  • Karotenoidy – jaki mają wpływ na nasz organizm? Właściwości i źródła karotenoidów

    Intensywna barwa żywności z pewnością niejednokrotnie sprawiła, że mieliśmy na nią większą chęć niż na jej nieatrakcyjną, „wyblakniętą” wersję. Wiele jest substancji barwnych, które nadają apetyczny wygląd warzywom, owocom czy produktom białkowym. Są to chlorofile, polifenole czy karotenoidy, wiele z nich wykazuje prozdrowotne właściwości. Warto wiedzieć dlaczego i kiedy korzystnie jest spożywać bogate w nie produkty spożywcze. Podpowiadamy, czym są karotenoidy i jakimi właściwościami się charakteryzują? 

  • Burak czerwony – jakie ma właściwości lecznicze i wartości odżywcze? Sok z buraka a nowotwór

    Burak to niskokaloryczne warzywo, bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera także antocyjany oraz flawonoidy, którym przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe. Sok z buraka najlepiej wykonać z wykorzystaniem wyciskarki wolnoobrotowej, dzięki której napój będzie bogaty w więcej cennych wartości odżywczych, niż wówczas, kiedy skorzystamy ze zwykłej sokowirówki. Buraka włącza się często do diety osób, które walczą z nadwagą i otyłością, chcą obniżyć poziom cholesterolu we krwi lub tym, którym dokucza zgaga. Jakie jeszcze właściwości ma burak zwyczajny, czy to prawda, że z powodzeniem stosowany jest w terapii przeciwnowotworowej oraz co poprawi smak soku z tego warzywa? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Krzem a krzem organiczny – czym się różnią, który jest lepiej przyswajalny? Właściwości i suplementy na piękne włosy i paznokcie

    Krzem to pierwiastek, który wielu osobom kojarzy się z preparatami na piękne włosy i paznokcie, natomiast niewielu z działaniem przeciwmiażdżycowym, przeciwcukrzycowym i przeciwnowotworowym. W aptekach i sklepach zielarskich dostępnych jest wiele preparatów z krzemem zarówno w formie jednoskładnikowej, jak i w połączeniu z borem lub jodem. Na niedobór krzemu najbardziej narażone są kobiety i osoby starsze.

  • Siarka – właściwości lecznicze, nadmiar i niedobór w organizmie, suplementacja

    Siarka (S, łac. sulphur) jest pierwiastkiem o intensywnej, żółtej barwie. W przyrodzie występuje w postaci gazów, w stanie wolnym albo w postaci związków chemicznych. Każdemu znana jest dzięki zapałkom, gdzie jest składnikiem łatwopalnej masy pokrywającej główki drewienka. Siarka jest również jednym z makroelementów występujących w organizmie człowieka. Pomimo niewielkiej ilości, znajduję się w każdej komórce i wchodzi w skład wielu białek i niektórych węglowodanów oraz bierze udział w licznych reakcjach.

  • Cholina (witamina B4) – dlaczego jest tak istotna dla kobiet w ciąży? Występowanie, właściwości, dawkowanie

    Cholina, to bardzo istotny związek dla rozwoju płodu (głównie w kontekście układu nerwowego), a ponadto biorący udział w szeregu procesów metabolicznych cholesterolu i związków tłuszczowych. W organizmie „witamina B4" występuje głównie w fosfolipidach, takich jak lecytyna i sfingomielina. Oprócz tego cholina przyczynia się do utrzymania właściwej struktury komórek, wpływa na pracę mięśni, układ oddechowy i mózg. Wyniki badań naukowych potwierdziły również, że przyczynia się ona do poprawy pamięci długotrwałej. Czy cholina chroni przyszłą mamę przed wystąpieniem stanu przedrzucawkowego, co ma ze sobą wspólnego cholina i inozytol oraz jak dawkować „witaminę B4"?? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Skrobia modyfikowana – czy trzeba jej unikać?

    Skrobia to znana wszystkim, naturalna substancja pochodzenia roślinnego. Co jednak począć ze skrobią modyfikowaną? Czy proces modyfikacji powinien nas niepokoić? A może nie taki diabeł straszny, jak go malują nasze skojarzenia? Co to jest skrobia modyfikowana i czy należy jej unikać – tego dowiemy się z artykułu. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij