Dieta cukrzycowa – przepisy i jadłospisy, czyli od czego zacząć
Maria Brzegowy

Dieta cukrzycowa – przepisy i jadłospisy, czyli od czego zacząć

Cukrzyca to już wręcz znak naszych czasów – choruje na nią ok. 350 milionów osób na całym świecie. Prowadzenie pacjenta z cukrzycą nierozerwalnie wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych oraz regularną aktywnością fizyczną.

W artykule na temat indeksu glikemicznego znajdziesz informacje, na czym polega dieta cukrzyka, po co może on sięgać, a czego powinien się wystrzegać. Dziś pokazujemy, jak te zalecenia zebrać w praktyce. Oto krótkie podsumowanie i dwa przykładowe całodzienne jadłospisy.

Dieta dla cukrzyka

Zgodnie z aktualnymi rekomendacjami dieta chorego na cukrzycę to odpowiednio zmodyfikowana dieta oparta o założenia piramidy zdrowego żywienia. Modyfikacja ta dotyczy m.in. ogólnego udziału oraz rodzaju spożywanych węglowodanów – głównie w kierunku tych złożonych, niepowodujących gwałtownych skoków glikemii. Chorym poleca się również dietę śródziemnomorską, DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), portfolio, wegetariańską lub wegańską. Należy także pamiętać, że w przypadku nadwagi bądź otyłości absolutnie zakazane są głodówki.

Dokładne proporcje poszczególnych makroskładników w diecie powinny zostać określone przez specjalistę dietetyka. Bywa bowiem, że wybrane rekomendacje posiadają szeroki zakres – przykładowo, zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego, ogólny udział węglowodanów będzie zawierać się w granicach od 45 do nawet 60%. Dietetyk dobierze ten właściwy i pomoże w realizacji.

Co mogą jeść cukrzycy – dieta o niskim indeksie glikemicznym

W planowaniu diety dla chorego z cukrzycą nie wystarczy jedynie uwzględnienie ogólnego udziału węglowodanów. Równie istotny jest ich rodzaj – rekomendowanym sposobem odżywiania będzie tutaj dieta o niskim indeksie glikemicznym (czyli złożona z produktów, w których przeważają węglowodany złożone).

Indeks glikemiczny (IG) określa szybkość trawienia danego produktu spożywczego oraz jego zdolność do podwyższania poziomu glukozy (cukru) w krwiobiegu. Im szybciej ulega on rozkładowi w przewodzie pokarmowym, tym wyższa wartość IG. Dla czystej glukozy jest równa 100. Względem niej oblicza się IG dla innych pokarmów.

Dieta o niskim indeksie glikemicznym w praktyce oznacza dietę o niskim stopniu przetworzenia żywności. Niski (bądź też opcjonalnie średni) wskaźnik IG będą więc miały produkty mało przetworzone, nieoczyszczone z błonnika pokarmowego – m.in. chleb razowy, makaron z pełnego ziarna, większość surowych warzyw i owoców, naturalny nabiał oraz jego przetwory (jogurt, kefir, maślanka), pestki, nasiona i orzechy. Mięso oraz ryby nie zawierają węglowodanów, więc nie klasyfikuje się ich według IG. W formie naturalnej (czyli np. mięso bez panierki) są więc dopuszczalne/rekomendowane w jadłospisie.

Należy pamiętać, że produkty rozgotowane (np. makaron) będą posiadały wyższy indeks glikemiczny od tych ugotowanych na półtwardo.

Polecane dla Ciebie

Cukrzyca typu 2 – przepisy na cały dzień

Odpowiedni udział energii w diecie chorego powinien zostać określony indywidualnie. Na jego wartość wpływa bowiem nie tylko płeć oraz wiek, ale i rodzaj wykonywanej pracy oraz dodatkowa aktywność fizyczna. Poniżej prezentujemy dwa przykładowe jadłospisy:

  • 1500 kcal dla kobiety wymagającej redukcji masy ciała,
  • 2000 kcal dla kobiety o normalnym zapotrzebowaniu, aktywnej fizycznie kobiety z nadwagą lub mężczyzny chcącego zrzucić nadmiarowe kilogramy.

Dieta dla cukrzyka – jadłospis na 1500 kcal

Śniadanie: owsianka ze słonecznikiem i jagodami

4 łyżki płatków owsianych zwykłych zalej szklanką gorącego mleka 1,5%, odstaw aż napęcznieją. Dodaj 1 łyżkę nasion słonecznika, 1 łyżkę świeżych jagód (albo innych drobnych owoców) oraz kilka listków mięty.

II śniadanie: kanapka z serkiem, jajkiem na twardo i rukolą

2 kromki pieczywa żytniego cienko posmaruj naturalnym serkiem homogenizowanym. Rozłóż dowolną ilość rukoli oraz plasterki ugotowanego na twardo jajka. Oprósz świeżo zmielonym pieprzem, posyp posiekanym koperkiem.

Obiad: polędwica z dorsza w sosie pomidorowym z oliwkami

Na łyżce oliwy zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w krążki oliwki (duża garść), następnie wlej 2 szklanki krojonych pomidorów w soku pomidorowym oraz pół szklanki wody. Duś wszystko na małym ogniu aż nadmiar płynu odparuje. Gotowy sos dopraw wedle uznania, dodaj suszone oregano. Dwa stugramowe kawałki polędwicy skrop sokiem z cytryny, oprósz ulubionymi przyprawami. Przyrządź na grillu albo upiecz z dodatkiem 1 łyżki oliwy. Rybę podawaj z sosem oraz kaszą gryczaną (ok. 50 g suchej kaszy na jedną porcję).

Podwieczorek: jogurt z otrębami, orzechami i suszoną śliwką

Mały jogurt naturalny (ok. 120 g) podaj z 3 łyżkami otrąb, 1 łyżką ulubionych orzechów oraz pokrojoną w kosteczkę suszoną śliwką bez dodatku cukru.

Kolacja: sałatka z twarogiem

Do miski wrzuć garść porwanej sałaty lodowej, dodaj pokrojonego w kostkę małego pomidora, zielonego ogórka i pół małej żółtej papryki. Pokrusz na wierzch plaster chudego twarogu (ok. 25g). Całość dowolnie dopraw, skrop 2 łyżeczkami oliwy i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Podaj z grzanką z 1 kromki pieczywa graham.

Dieta dla cukrzyka – jadłospis na 2000 kcal

Śniadanie: grahamka z roszponką, wędliną i awokado

1 dużą bułkę grahamkę rozpołów, cienko przesmaruj naturalnym serkiem homogenizowanym. Rozłóż roszponkę, po plastrze wędliny drobiowej oraz plasterki z połowy dojrzałego, miękkiego awokado. Całość skrop oliwą (1 łyżeczka). Podawaj z miseczką rzodkiewek.

II śniadanie: sałatka caprese

Ugotuj garść pełnoziarnistego makaronu typu świderki (ok. 40g suchego), przełóż do miski. Dodaj 4 przepołowione minikuleczki mozzarelli oraz garść pomidorków koktajlowych. Dorzuć kilka listków świeżej bazylii, oprósz odrobiną soli i pieprzu. Całość skrop 1 łyżeczką oliwy oraz 1 łyżeczką octu balsamicznego.

Obiad: indyk pieczony w ziołach z ryżem i sałatką z papryki

Dwa stugramowe filety z indyka zamarynuj w mieszance przypraw: odrobinie soli, pieprzu, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczce ziół prowansalskich, kilku kroplach sosu sojowego, 2 łyżkach oliwy. Mięso zawiń w folię i upiecz w piekarniku. Podawaj z brązowym ryżem (ok. 70 g suchego na porcję) oraz sałatką ze świeżej papryki (pół dużej na porcję) z jogurtem naturalnym i posiekaną dymką.

Podwieczorek: truskawkowy koktajl

Zmiksuj opakowanie naturalnego kefiru (400 g) ze szklanką truskawek, 2 łyżkami płatków owsianych i 1 łyżeczką oleju lnianego.

Kolacja: lekki omlet z zieleniną

W miseczce roztrzep 1 całe jajko i 1 białko, dodaj 1 łyżkę posiekanej zieleniny, delikatnie dopraw. Omlet usmaż na 1 łyżeczce oliwy. Podawaj z 2 kromkami pieczywa żytniego oraz z sałatką z mixu sałat, czerwonej cebuli i zielonego ogórka połączonych z naturalnym jogurtem.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Tłusty Czwartek na zdrowo. Co zamiast pączków?

    Pączek średniej wielkości dostarcza ok. 300 kalorii. W Tłusty Czwartek najczęściej zjadamy więcej niż jeden, często przy tej okazji kosztujemy również popularnych faworków, co w sumie daje bardzo dużą ilość dostarczanych kalorii. Niestety po zjedzeniu tłustych pączków możemy odczuwać nieprzyjemną zgagę lub niestrawność.

  • W Tłusty Czwartek nie zapomnij o zdrowiu

    Zjedzenie przynajmniej pączka w Tłusty Czwartek ma gwarantować pomyślność przez cały nadchodzący rok. W imię tradycji i zdrowia z ich liczbą lepiej nie przesadzać, bo obżarstwo nie przysporzy nam szczęścia, a tylko problemów z wątrobą bądź trzustką.

  • Głodówka oczyszczająca – co to jest? Na jakie efekty można liczyć?

    Głodówka może wydawać się skutecznym sposobem na oczyszczenie organizmu. Do niedawna głodówka oczyszczająca miała wielu zwolenników, obecnie jednak coraz więcej mówi się o jej negatywnym wpływie na organizm. Czy zatem głodówka oczyszczająca jest bezpieczna?

  • Blue Monday – co to jest? Kiedy wypada? Czy Blue Monday to mit?

    Blue Monday to termin określający najbardziej depresyjny dzień w roku. Według wyliczeń twórcy tej teorii przypada on na trzeci poniedziałek stycznia. To właśnie w tym dniu we wszystkich mediach słyszymy o niebieskim poniedziałku. Wiele osób zastanawia się wówczas, ile jest prawdy w teorii Blue Monday.

  • Jak bezpiecznie wyjść z głodówki oczyszczającej bez efektu jojo?

    Aby zakończyć głodówkę oczyszczającą, ważne jest stopniowe wprowadzanie jedzenia w bezpieczny i kontrolowany sposób w celu uniknięcia jakichkolwiek skutków ubocznych. Należy słuchać swojego ciała i wprowadzać zmiany w razie potrzeby. Jeśli wystąpią jakiekolwiek objawy niepożądane, takie jak zawroty głowy, nudności lub bóle głowy, konieczne jest przerwanie postu i skonsultowanie się z lekarzem lub dietetykiem.

  • Posiłek potreningowy – czy trzeba go jeść? Co najlepiej jeść po treningu?

    Posiłek potreningowy to jedzenie, które zazwyczaj jest spożywane po to, aby zapewnić organizmowi odpowiednie zasoby energetyczne i składniki odżywcze do prawidłowej regeneracji i rozwoju mięśni. Mogą to być na przykład jogurty, batony energetyczne lub specjalne suplementy diety. Co jeść po treningu na masę, a co podczas redukcji? Kto powinien uzupełniać „węgle” w trakcie treningu?  

  • Nunchi – na czym polega koreański przepis na relacje międzyludzkie?

    Czym jest tajemnicze nunchi – element koreańskiej kultury, który ma zapewnić zdrowe relacje międzyludzkie, a co za tym idzie również dobrostan psychiczny. Czy taka strategia ma szansę sprawdzić się także w Polsce?  

  • Jak się przygotować do maratonu?

    Przygotowania do maratonu należy rozpocząć jak najwcześniej. Specjaliści zalecają, aby stopniowo zwiększać dystans treningów biegowych. Poprawę wydolności organizmu można uzyskać również poprzez inne formy aktywności – pływanie czy jazdę na rowerze. W czasie treningów ważna jest także regeneracja i wykonywanie przerw w cyklach ćwiczeń. Dostępnych jest szereg zabiegów sprzyjających regeneracji powysiłkowej, np. pole magnetyczne i masaż pneumatyczny.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij