Owsianka - jak nie zepsuć najzdrowszego śniadania świata?
Marta Figas

Owsianka - jak nie zepsuć najzdrowszego śniadania świata?

Owsianka jest lubiana i ceniona za swoje właściwości. Dla wielu stanowi bazę pożywnego porannego posiłku dającego uczucie sytości i energię na dłuższy czas. Owsianka może być królową śniadań, ale równie łatwo można ją... popsuć. Jak tego uniknąć?

Owies i owsiane produkty są skarbnicą składników odżywczych. Owies to źródło białka bogatego w aminokwasy egzogenne. Organizm nie jest w stanie sam ich wytworzyć i muszą być dostarczone wraz z pożywieniem ‒ najczęściej mięsem, ale okazuje się, że owies świetnie uzupełnia to zapotrzebowanie. Wraz z produktami owsianymi do naszego organizmu dostarczane są wielonienasycone kwasy tłuszczowe ‒ ważne m.in. dla układu sercowo-naczyniowego i również wymagające dostarczenia wraz z pożywieniem. Lista właściwości odżywczych dopiero się zaczyna ‒ w owsie znajdziemy bowiem witaminy A, E, K, witaminy z grupy B, w tym B1 odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie serca, mięśni i układu nerwowego, żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez i fosfor. Niewielka zawartość sodu sprawia, że produkty owsiane są szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem. To, za co szczególnie cenimy owies, to wysoka zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Beta-glukany zawarte w błonniku wchłaniają wodę, tworząc w przewodzie pokarmowym swego rodzaju śluz. Chroni on błonę śluzową żołądka i jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi. Jednocześnie doskonale wypełnia przewód pokarmowy, dając długotrwałe uczucie sytości ‒ dlatego produkty owsiane są tak często polecane przez dietetyków. Badania przeprowadzone m.in. w Chinese Academy of Agricultural Sciences dowodzą, że spadek stężenia cholesterolu we krwi jest proporcjonalny do ilości spożywanych produktów owsianych i zawartych w nich beta-glukanów. Amerykańskie Stowarzyszenie Dietetyków zaleca terapię polegającą na podawaniu dziennie dawki ok. 2 g beta-glukanów, która powoduje obniżenie poziomu cholesterolu o 9,5 proc. W 100 g otrębów owsianych jest od 3 do 8 g beta-glukanu ‒ tak niewiele trzeba, żeby dbać o układ krążenia. Warto przy tym pamiętać, że błonnik rozpuszczalny w wodzie jest tzw. prebiotykiem. Jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dobroczynnej flory bakteryjnej w jelitach, a co za tym idzie, wpływa na odporność organizmu. Dodatkowo kwasy organiczne, które powstają w jelicie grubym na skutek rozpadu beta-glukanów pod wpływem bakterii probiotycznych, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i pleśniobójcze.

Brzmi fantastycznie ‒ nic, tylko jeść i zdrowieć! Ale nawet owsiankę można popsuć. Oto, czego nie należy robić, jeśli chcemy korzystać z dobrodziejstwa owsa ‒ prawdziwego superfoods.

Nie dodawaj cukru ani soli, uważaj na miód

To podstawowy błąd. Owies nie ma charakterystycznego smaku. Do owsianki często dodajemy cukier, a nawet sól. Zupełnie niepotrzebnie. Nie po to owies bogaty jest w dobrze przyswajane węglowodany, które powoli są uwalniane w organizmie, dzięki czemu nie odczuwamy skoków insuliny, żebyśmy karmili się cukrem, fundując sobie wahania glikemii. To samo z solą ‒ owies ma wyjątkowo niską zawartość sodu, przez co jest szczególnie polecany osobom z nadciśnieniem. Soląc owsiankę, marnujemy to, co w prezencie daje nam natura.

Jeśli już musimy owsiankę osłodzić, wybierzmy dobrej jakości miód ‒ dodajmy niewielką ilość na sam koniec, gdy owsianka nieco przestygnie. W temperaturze powyżej 40 stopni miód traci bowiem swoje cenne właściwości.

Wybierz owoce zamiast syropów czy dżemu

Unikaj syropów i dżemów jako dodatków do owsianki. W ich składzie najczęściej znajdziemy cukier i substancje słodzące. Owsianka będzie dzięki temu kolorowa i słodka, ale już nie zdrowa.

Tymczasem wystarczy kawałek startego jabłka, a w sezonie cały wachlarz owoców ‒ truskawki, morele, maliny, jagody, borówki czy brzoskwinie ‒ żeby owsianka była kolorowa, słodka, pachnąca i zdrowa.

Uważnie wybierz mleko

Niekiedy odczuwamy dyskomfort po spożyciu produktów mlecznych i wówczas rezygnujemy z nich lub ograniczamy je do minimum. Często rezygnujemy też z owsianki ze względu na konieczność lub chęć wykluczenia mleka z diety. Tymczasem możemy przecież skorzystać z mleka roślinnego, które doskonale sprawdza się nie tylko podczas przygotowania owsianki. Migdałowe, sojowe, ryżowe, owsiane – naprawdę jest w czym wybierać.

Uważaj na suszone owoce

Suszone owoce są bardzo wartościowe, ale zanim dodasz je do owsianki, koniecznie przeczytaj skład!

Do suszonych owoców często dodawany jest cukier, syrop glukozowy, konserwanty lub tłuszcz. I tak coś, co miało być zdrowe i pożywne, staje się wątpliwej jakości dodatkiem.

Nie dodawaj masła

Dodanie masła do owsianki? Niektórym nie mieści się to w głowie, ale dla innych jest oczywiste. Lepiej tego nie robić. Masło nie zmienia smaku owsianki, może ewentualnie wpłynąć na jej konsystencję. Wpływ na układ naczyniowy jest raczej negatywny. Masło jest bowiem źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych ‒ wprawdzie potrzebujemy ich w codziennej diecie, ale zdecydowanie mniej, niż średnio ich dostarczamy. Nasycone kwasy tłuszczowe podnoszą zawartość cholesterolu we krwi, co z kolei przyspiesza odkładanie się blaszki miażdżycowej w naczyniach tętniczych, a w efekcie doprowadza do rozwoju choroby niedokrwiennej serca. Zamiast tego ciesz się wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi zawartymi w owsiance, które wspierają twoje serce!

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wielkanoc dla alergików: bez mleka, jaj i pszenicy

    Nietolerancje pokarmowe dają się szczególnie we znaki podczas świąt. Osoby nietolerujące laktozy, a więc mleka i jego przetworów, muszą zapomnieć o tradycyjnym serniku, bezglutenowcy nie zjedzą żurku, zaś uczuleni na jaja zostaną zmuszeni obyć się bez koronnej, wielkanocnej potrawy. Czym zastąpić żelazne pozycje ze świątecznego menu?

  • 5 najczęstszych błędów popełnianych przy redukcji wagi

    Redukcja wagi ciała, czyli odchudzanie to nie tylko modny trend robienia formy na wakacje i bycia fit. Bardzo często jest ona konieczna ze względów zdrowotnych, dlatego istotne jest, aby była przeprowadzona mądrze, a najlepiej pod okiem specjalisty dietetyka lub trenera personalnego. Wiele osób przechodzących na dietę redukcyjną popełnia szereg błędów, które mogą skutkować brakiem spodziewanych rezultatów, efektem „yo-yo”, frustracją, złym nastrojem a nawet problemami zdrowotnymi. Oto 5 najczęstszych błędów popełnianych podczas redukcji wagi.

  • Jak nie przytyć w Święta?

    Święta dla wielu z nas są okazją do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Będąc zaproszonym na spotkanie świąteczne, zazwyczaj jesteśmy częstowani wyśmienitymi smakołykami. Trudno odmówić gdy mamy do wyboru świąteczne przysmaki. Jeżeli już dziś myślisz o tym, jak nie przytyć w Święta, przedstawiamy kilka sposobów, by temu zapobiec.

  • Dieta matki karmiącej – jak powinna wyglądać? Czy podczas karmienia piersią można jeść wszystko?

    Jak powinna wyglądać dieta w czasie karmienia piersią? Co jeść, pić, a czego unikać? Czy sposób żywienia wpływa na jakość oraz ilość mleka matki? Dowiedz się wszystkiego o diecie mamy karmiącej. 

  • Dieta biegacza – najważniejsze zasady. Przykładowy jadłospis dla biegaczy

    Prawidłowe żywienie ma znaczenie nie tylko w przypadku profilaktyki czy leczenia chorób dietozależnych, ale i w sytuacji podejmowania konkretnego rodzaju wysiłku fizycznego, np. długodystansowego biegania. Jak powinna wyglądać dieta biegacza? Czego nie powinno w niej zabraknąć? Dowiedz się, jakie są jej zasady i zapoznaj się  przykładowym jadłospisem dla biegaczy.

  • Przejedzenie – jak go uniknąć? Co robić, gdy zjemy za dużo? Objawy przepełnionego żołądka

    Jak poradzić sobie z przejedzeniem nie tylko od święta? Co warto zastosować, by szybciej uporać się z dokuczliwymi objawami towarzyszącymi przepełnionemu żołądkowi, jak wzdęcia, ból brzucha, zgaga, a nawet biegunka czy wymioty? Podpowiadamy.

  • Dieta przed kolonoskopią – o czym warto wiedzieć? Co i kiedy można jeść przed i po badaniu?

    Kolonoskopia to badanie endoskopowe polegające na wprowadzeniu kolonoskopu do jelita grubego. Dzięki niemu możliwa jest ocena wnętrza dolnego odcinka przewodu pokarmowego. Do badania należy się odpowiednio przygotować. Jednym z zaleceń jest zastosowanie właściwej diety, która pozwoli na oczyszczenie jelita. Co jeść i pić przed kolonoskopią? Jaką dietę należy zastosować i kiedy ją wdrożyć? Podpowiadamy.

  • Dieta przy nadciśnieniu – co jeść, aby obniżyć ciśnienie?

    Właściwa dieta przy nadciśnieniu odgrywa ważną rolę. Dzięki niej mamy szansę uregulować zbyt wysokie ciśnienie krwi, a w dalszej perspektywie zapobiec rozwojowi chorób związanych właśnie z nadciśnieniem. Które ze znanych diet zaleca się przy podwyższonym ciśnieniu? Które produkty należy włączyć do codziennego menu, a które wykluczyć? Podpowiadamy.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij