Ostropest na wątrobę – dlaczego warto go poznać?

Tę charakterystyczną kolczastą roślinę bardzo dobrze znamy z pól i ogródków. Najczęściej omijamy ją szerokim łukiem i traktujemy jak niepotrzebny chwast, a tymczasem ostropest plamisty to prawdziwy fenomen i cud natury. Szczególnie w leczeniu schorzeń wątroby – w tej dziedzinie nie ma sobie równych.

Ostropest – co to za roślina? 

Ostropest plamisty pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Wykorzystywano go już w starożytnej Grecji, Rzymie czy Chinach. Ówcześni medycy wywar z ostropestu przepisywali jako lek żółciopędny, stymulujący krążenie krwi, zwalczający alergię, astmę, gorączkę czy hemoroidy. W średniowieczu lekarze przepisywali go jako antidotum na wszelkiego rodzaju zatrucia. Od początku ostropest uznawany był przede wszystkim jednak za najlepszy środek ochraniający wątrobę. I z tej właściwości słynie do dziś. Nie są to tylko założenia medycyny naturalnej czy ludowa mądrość. Zbawienne właściwości ostropestu dla wątroby mają bardzo solidne podstawy naukowe. To jedno z najlepiej przebadanych współcześnie ziół. I przy okazji jedno z najpotężniejszych, najbardziej dobroczynnych dla organizmu. W Niemczech na przykład ostropest plamisty został oficjalnie wpisany na listę leków pomocniczych w leczeniu marskości wątroby i jej stanów zapalnych. 

Ostropest to nie tylko niezwykłe właściwości regenerujące wątrobę. Spektrum jego działania jest bardzo szerokie. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz detoksykujące, reguluje poziom cholesterolu, utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi, dba o układ krwionośny, pomaga w leczeniu cukrzycy typu II, jest też świetnym remedium na problemy ze skórą, np. z łuszczycą . Obniża również  poziom trójglicerydów we krwi. Przetwory z owoców ostropestu wykazują właściwości wspomagające trawienie oraz poprawiające łaknienie.  

Ostropest a wątroba

Na początek przyjrzymy się na chwilę wątrobie. Spełnia mnóstwo funkcji dla organizmu, ale nas interesuje przede wszystkim jedna jej umiejętność. Filtruje ona krew, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe dla całego organizmu substancje: leki, metale ciężkie, alkohol i inne używki. Cecha ta sprawia, że organ ten stale narażony jest na przeróżne uszkodzenia. Współczesny styl życia i nasza dieta nie ułatwiają wątrobie życia. Dlatego tak istotna jest troska o wątrobę i wzmocnienie jej filtrujących właściwości. I tu z pomocą przychodzi właśnie ostropest.

Lecznicze właściwości ostropest zawdzięcza swoim owocom – niepozornym, niewielkim, szarobrązowym niełupkom. To właśnie one zawierają drogocenne dla zdrowia sylimarynę, fitosterole, flawonoidy, garbniki, kwasy organiczne, witaminy C i K, kwas linolowy i sole mineralne.  

Ostropest – źródło cennej sylimaryny 

Największym zainteresowaniem wśród badaczy i lekarzy cieszy się sylimaryna. Jest to rzadko spotykany kompleks flawonolignanów oraz flawonoid ów. Dowiedziono, iż sylimaryna wykazuje silne działanie przeciwzapalne, rozkurczowe i żółciotwórcze. Sylimaryna to również jedna z najlepszych naturalnych substancji o działaniu odtruwającym. Ma też niezwykle dobroczynny wpływ na komórki wątroby. Przede wszystkim zwiększa ich zdolności regeneracyjne, a także uszczelnia ich błony, utrudniając wnikanie do środka różnego rodzaju trucizn. Niektórzy badacze twierdzą również, że sylimaryna spowalnia replikację jednego ze szczepów wirusa HCV, który z kolei odpowiada za rozwój wirusowego zapalenia wątroby typu C.

Ostropest – jak go stosować?

Najpopularniejsze dostępne formy ostropestu to zmielone ziarna, tabletki, a także olej z nasion ostropestu. Jak widać, spożywać go więc można na bardzo wiele sposobów, w zależności od naszych preferencji.

Zmielonymi owocami ostropestu możemy posypywać owsianki, zupy, sałatki, warzywa, kanapki. Możemy dodawać go do wypieków. Nie ma on żadnego charakterystycznego smaku, tak więc i na finalny smak dania nie powinien w żaden sposób wpłynąć. Ostropest można również przyjmować w formie naparu. 1-2 łyżeczki należy zalać niewielką ilością gorącej wody i parzyć pod przykryciem przez mniej więcej 20 minut. 

Ostropest – dawkowanie

Ostropest uważany jest za roślinę bardzo bezpieczną, żadne badania nie potwierdziły dotąd jego toksycznego oddziaływania na ludzki organizm. Niezależnie od tego jest to jednak roślina i, jak z każdym produktem pochodzenia naturalnego, również w tym przypadku warto zachować ostrożność i rozsądek. Najlepiej pić porcję naparu dziennie. Jedną czubatą łyżeczkę zmielonych owoców ostropestu (ok. 5 g) wystarczy zalać 1 szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Jeśli natomiast chodzi o ostropest w formie tabletek, koniecznie należy przestrzegać dawki sugerowanej przez producenta na opakowaniu. Nadmierne spożycie ostropestu może wywołać efekt przeczyszczający.  

Ostropest – przeciwwskazania

Pamiętajmy też, że ostropest potrafi obniżyć poziom cukru we krwi. Ostrożnie dawkować go więc powinny osoby chorujące np. na cukrzycę czy hipoglikemię. Również osoby borykające się z niedrożnością dróg żółciowych nie powinny sięgać po ostropest – w końcu roślina ta może powodować zwiększone wydzielanie żółci. Warto też skonsultować z lekarzem ewentualne dawkowanie ostropestu, jeśli przyjmujemy leki antykoncepcyjne, przeciwlękowe, przeciwzakrzepowe czy obniżające poziom cholesterolu. Ostropest może w tych przypadkach osłabiać ich działanie.   


Podziel się: