Jak odbudować florę bakteryjną w jelitach?
Katarzyna Parzuchowska

Jak odbudować florę bakteryjną w jelitach?

Florę bakteryjną w jelitach człowieka stanowią biliony mikroorganizmów, głównie bakterii, które żyją z nami w korzystnej dla obu stron symbiozie – bakterie mają środowisko do życia i rozmnażania, zaś człowiek prawdziwe wsparcie dla funkcjonowania układu pokarmowego, immunologicznego, a nawet nerwowego. Dobrze więc z należytą troską traktować takich lokatorów. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Probiotyki to według definicji WHO „żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza”. Drobnoustroje produkują kwas mlekowy i są elementem naturalnej flory bakteryjnej w jelitach. Probiotyki możemy znaleźć głównie w fermentowanych przetworach mlecznych i kiszonkach.

Prebiotyki, nazywane też „substancjami balastowymi”, to składniki jedzenia nie ulegające trawieniu (np. błonnik), stają się pokarmem dla naszej flory jelitowej. Takie substancje znajdziemy głównie w czosnku, cebuli, płatkach owsianych, pszenicy, porach i szparagach.

Kiedy wspomóc jelita?

W niektórych sytuacjach flora bakteryjna w jelitach wymaga specjalnego wsparcia. Dzieje się tak, kiedy układ pokarmowy z różnych powodów jest obciążony, na przykład przez biegunkę. Biegunkę wywołują bakterie (Escherichia sp., Salmonella sp., Shigella sp., Campylobacter sp.) lub rotawirusy. Stosowanie antybiotyków równie często jest przyczyną biegunek, przy których rolę probiotyków trudno przecenić. Bakterie probiotyczne znalazły także zastosowanie w przeciwdziałaniu i łagodzeniu zaparć oraz schorzeń alergicznych.

Nadal trwają badania nad związkiem pomiędzy używaniem probiotyków a chorobami nowotworowymi. Jeśli więc cierpisz na którąś z tych dolegliwości lub po prostu czujesz, że coś „nie gra” w twoich jelitach, możesz wzbogacić swoją dietę o produty pro- i prebiotyczne bądź wspomóc się suplementami. Pamiętaj, że niekiedy sytuacja wymaga konsultacji z lekarzem, a niektóre schorzenia leczy się konkretnymi szczepami bakterii.

Domowe sposoby na odbudowanie mikroflory jelitowej

Odbudowanie flory bakteryjnej w jelitach wcale nie musi być trudne. Możemy to zrobić, włączając do codziennego jadłospisu produkty bogate w bakterie kwasu mlekowego Lactobacillus sp. Są to przetwory mleczne, takie jak jogurt, maślanka, zsiadłe mleko czy kefir. Producenci coraz częściej umieszczają na etykiecie informację o zawartości dobroczynnych mikroorganizmów.

Produkt o właściwościach probiotycznych musi zawierać przynajmniej 10 mln (107) Bifidobacterium lub 100 mln (108) Lactobacillus. Skład na etykiecie powinien być jak najkrótszy – najlepiej, żeby ograniczał się do mleka i żywych kultur bakterii, to w zupełności wystarczy. Dobrym źródłem bakterii kwasu mlekowego są również tradycyjne polskie kiszonki, a zwłaszcza kapusta kiszona, ogórki kiszone i kwas chlebowy.

Jeśli chcemy odbudować florę bakteryjną w jelitach, nie wolno nam zapominać o równoczesnym jedzeniu artykułów spożywczych o właściwościach prebiotycznych. Należą do nich czosnek, por, cebula, pomidory, cykoria, banany, aloes, siemię lniane, jęczmień, owies i rośliny strączkowe. Poza korzyściami regeneracyjnymi dla mikroflory są bogatym źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych.

Powiązane produkty

Suplementy z probiotykami odbudowują florę bakteryjną w jelitach

Czasami warto dodatkowo wspomóc jelita, sięgając po dostępne bez recepty suplementy probiotyczne. Lepiej wybierać te, w których znajduje się kilka szczepów bakterii – niektóre zawierają ich aż 8 (ponad 400 miliardów bakterii!).

Według badań przeprowadzonych na modelu układu pokarmowego człowieka w 2011 roku w Quebecu w Kanadzie, probiotyki najlepiej przyjmować w trakcie posiłku albo tuż przed nim – jedzenie działa ochronnie w trudnych warunkach, jakie panują w żołądku. Warto przyjmować probiotyki w obecności prebiotyków. Często można dostać gotowe połączenie w postaci synbiotyku.

W. Deptuła, M. Adamiak, B. Tokarz-Deptuła i in., Probiotyki a wybrane schorzenia u ludzi, „Postępy Mikrobiologii”, 54, 2, 2015; pm.microbiology.pl/web/archiwum/vol5422015133.pdf.
T. A. Tompkins, I. Mainville, Y. Arcand, The impact of meals on a probiotic during transit through a model of the human upper gastrointestinal tract, „Benef Microbes”, 1, 2(4), 2011; doi: 10.3920/BM2011.0022; ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22146689.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wysypka na ciele - wysypka alergiczna, wysypka jako objaw choroby

    Każdego roku wysypka jest przyczyną pukania do drzwi dermatologów setek pacjentów. Problem w tym, że nie każda wysypka objawia się w sposób charakterystyczny na skórze danej osoby i bez złożenia w całość wszystkich towarzyszących wysypce objawów trudno określić jej przyczynę. Alergia to tylko jedna z możliwości.

  • Ból nerek – objawy, leczenie i przyczyny. Jak złagodzić ból nerek?

    Ból nerek jest dolegliwością, która może być spowodowana różnymi czynnikami – od infekcji po choroby przewlekłe. Jeśli wystąpi, warto skonsultować się z lekarzem, aby zdiagnozować przyczynę i podjąć odpowiednie leczenie. Jakie badania wykonać, gdy bolą nerki? Co przyniesie ulgę w bólu?

  • Mleko modyfikowane kozie. Jakie ma właściwości i kiedy je podawać?

    Mleko modyfikowane na bazie mleka koziego zyskuje w ostatnich latach coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnych preparatów opartych na mleku krowim. Rodzice poszukujący innych rozwiązań żywieniowych dla swoich dzieci coraz częściej sięgają po produkty kozie, które cechują się lepszą przyswajalnością i nieco innym profilem białkowo-tłuszczowym. Choć nie jest to produkt hipoalergiczny, wielu specjalistów zwraca uwagę na jego potencjalne korzyści w diecie niemowląt i małych dzieci.

  • Czym jest rozluźnianie mięśniowo-powięziowe? Jakie daje efekty?

    Rozluźnianie mięśniowo-powięziowe (RMP) to technika terapeutyczna, która zyskuje coraz większą popularność w leczeniu różnych dolegliwości bólowych oraz w poprawie ogólnej sprawności ciała. Metoda ta ma na celu zwiększenie mobilności i zmniejszenie napięcia zarówno w mięśniach, jak i w powięzi, czyli tkance łącznej otaczającej wszystkie struktury w ciele. Na czym polega rozluźnianie mięśniowo-powięziowe? Jakie są wskazania do stosowania tej metody?

  • Zaszczep się w aptece. Lista chorób zakaźnych, przeciw którym zaszczepi farmaceuta

    Od 2025 roku farmaceuci w aptekach mogą wykonywać szczepienia ochronne dla osób dorosłych (powyżej 18. roku życia) przeciwko wybranym chorobom. Program szczepień w aptekach obejmuje zarówno szczepienia bezpłatne dla określonych grup, jak i odpłatne w całości lub częściowo dla pozostałych pacjentów.

  • Odleżyny – rodzaje i stopnie odleżyn oraz ich klasyfikacja

    Odleżyny to jedno z najpoważniejszych powikłań długotrwałego unieruchomienia, stanowiące istotne wyzwanie w opiece medycznej. Ich powstawanie związane jest z długotrwałym uciskiem na tkanki, które prowadzi do niedokrwienia i martwicy. Czym są odleżyny i jak powstają? Jakie plastry należy stosować w leczeniu odleżyn?

  • Dieta NiMe – zasady i korzyści dla zdrowia. Na czym polega dieta na poprawę mikrobiomu?

    Dieta NiMe (ang. Non-Industrialised Microbiome Restore) to nowy sposób odżywiania, który według naukowców może wpłynąć na poprawę mikrobiomu jelitowego, w znaczny sposób zredukować ryzyko wielu chorób metabolicznych oraz poprawić samopoczucie. Dieta NiMe inspirowana jest tradycyjnym stylem życia mieszkańców Papui-Nowej Gwinei. Na czym polega dieta NiMe?

  • Uczulenie na komary. Jakie są objawy i przyczyny alergii na komary?

    Komary mają zdolność do przenoszenia niebezpiecznych chorób, takich jak malaria, wirus Zachodniego Nilu, wirus chikungunya czy wirus dengi. Stanowią więc zagrożenie zarówno dla ludzi, jak i zwierząt, jednak złą sławę zyskały głównie z powodu nieprzyjemnych ukąszeń. Kąsają wyłącznie samice komarów, wabione do skóry człowieka przez ciepło ciała, pot, zapachy oraz dwutlenek węgla. Podczas ukłucia samica wprowadza ślinę do krwiobiegu, aby zapobiec krzepnięciu krwi i umożliwić pobranie pokarmu. Kontakt trwający minimum sześć sekund może wywołać reakcję miejscową — zaczerwienienie, świąd i obrzęk.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl