Dieta wątrobowa – co jeść, a czego unikać przy chorej wątrobie? - portal DOZ.pl
Dieta wątrobowa – co jeść, a czego unikać przy chorej wątrobie?
Katarzyna Turek-Kawecka

Dieta wątrobowa – co jeść, a czego unikać przy chorej wątrobie?

Wątroba jest największym gruczołem ustroju człowieka, w którym zachodzi szereg złożonych procesów związanych z funkcjonowaniem innych narządów oraz układów. Przyjęło się, że w przypadku chorób wątroby należy zastosować tzw. „dietę wątrobową”. Co oznacza ten termin?

Dieta wątrobowa – zasady 

Dieta dla wątroby ma na celu dostarczenie organizmowi wszystkich składników odżywczych niezbędnych do regeneracji komórek narządu i wyrównania występujących niedoborów. 

Dieta na chorą wątrobę powinna bazować na 4–5 regularnych posiłkach, spożywanych w równych odstępach czasu w ciągu dnia. Całkowicie wyklucza się dania smażone, ciężkostrawne i tłuste. Kaloryczność diety powinna być dostosowana indywidualnie do konkretnej osoby, aby utrzymać prawidłową masę ciała lub doprowadzić do jej redukcji jeśli osoba jest otyła. Dania i produkty należy wybierać zawsze świeże i dobrej jakości, aby nie dopuścić do spożywania toksyn mogących dalej w następstwie doprowadzać do uszkodzenia wątroby. Ograniczać należy także żywność wysoko przetworzoną, z dużą ilością kwasów tłuszczowych trans, konserwantów i innych dodatków do żywności. W przypadku diety wątrobowej z encefalopatią konieczne jest znaczne ograniczenie białka i korzystanie ze specjalnych niskobiałkowych produktów zbożowych – pieczywa, makaronów, etc. 

Produkty dozwolone w diecie przy chorej wątrobie  

Potrawy przy chorej wątrobie powinny być łatwostrawne i chude – należy jeść mięso drobiowe, królicze, chudą wołowinę, chude ryby (szczególnie morskie) i chudy nabiał o smaku naturalnym (nie słodzony owocowy). Dodatkowo można włączać jajka i chudą wędlinę. Tłuszcze powinno dostarczać się w diecie poprzez spożycie olejów roślinnych, orzechów oraz nasion, dodawanych na zimno do posiłku. W przypadku encefalopatii wątrobowej znacznemu ograniczeniu podlegają źródła białka i tłuszczy, wymienionych więc powyżej produktów nie powinno się spożywać. 

Ilość i rodzaj zalecanych węglowodanów zależy od choroby, która jest powodem stosowania diety wątrobowej. W przypadku stłuszczenia wątroby zaleca się spożywanie dużej ilości produktów pełnoziarnistych (grube kasze, pieczywo razowe, ciemne makarony). Wskazane są także warzywa i owoce w większych ilościach, szczególnie te z niskim indeksem glikemicznym (dowiedz się więcej o diecie przy stłuszczeniu wątroby). W przypadku diety wątrobowej przy zapaleniu wątroby wybierać należy drobniejsze kasze (kuskus, jaglana, jęczmienna drobna), jasne pieczywo pszenne, biały makaron, a warzywa i owoce jeść w formie rozdrobnionej i gotowanej, w postaci przecierów lub puree.  

Polecane dla Ciebie

Produkty zakazane w diecie wątrobowej 

Absolutnie zakazanym produktem w każdej diecie wątrobowej jest alkohol. Dodatkowo zrezygnować powinno się z ostrych przypraw, większych ilości roślin strączkowych, używek takich jak kawa czy mocna herbata.  

Zabronione są także produkty tłuste: majonez, śmietana, tłuste mięsa i sery (twarogowy, żółty, pleśniowe, ricotta, mascarpone, burrata, mozarella), dania smażone i na zasmażkach. Ograniczać należy słodycze oraz żywność wysoko przetworzoną (chipsy, dania garmażeryjne). 

W przypadku diety w stłuszczeniu wątroby ograniczać należy słodzone napoje, soki, owoce o dużej zawartości cukrów prostych i wysokim indeksie glikemicznym (na przykład winogrona, banany), miód, dżemy i suszone owoce. 

Dieta wątrobowa przy zapaleniu wątroby zakłada wykluczenie warzyw i owoców (szczególnie surowych lub wzdymających: kapusty, cebuli, czosnku, grzybów, szparagów, śliwek, gruszek, czereśni). 

W razie diety wątrobowej z encefalopatią ogranicza lub wyklucza się większość źródeł białka i standardowych produktów zbożowych. Jest to dieta bardzo mocno restrykcyjna, najlepiej prowadzić jest ją pod opieką doświadczonego dietetyka klinicznego który dobierze jadłospis do indywidualnej tolerancji chorego. 

Jadłospis i przepisy w diecie wątrobowej przy stłuszczeniu

Śniadanie: jesienna owsianka.

Składniki: 

  • 5 łyżek płatków owsianych, 
  • 1 szklanka mleka 1,5 % tłuszczu, 
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 średnie jabłko, 
  • 1 szczypta cynamonu i kardamonu. 

Płatki ugotuj w mleku mieszając i uważając, aby się nie przypaliły. W połowie gotowania dodaj starte na tarce jabłko i cynamon.  

II śniadanie: serek tzatziki. 

Składniki: 

  • 200 g serka wiejskiego lekkiego,
  • 3 ogórki gruntowe lub jeden szklarniowy, 
  • 2 łyżki koperku, 
  • 1 łyżeczka nasion słonecznika,
  • 1 szczypta czubricy (ziołowa mieszanka przypraw),
  • 1 duża bułka grahamka.

Ogórka zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar soku na sitku. Pomieszaj z serkiem z koperkiem, nasionami słonecznika i czubricą. Zjedz z grahamką. 

Lunch: sałatka z tuńczykiem.

Składniki: 

  • 50 g kaszy kuskus (najlepiej razowej),
  • 1/2 puszki tuńczyka w oliwie,
  • 1 ugotowane na twardo jajko, 
  • 2 ogórki kiszone, 
  • 2 łyżki kukurydzy z puszki, 
  • 1/2 puszki fasoli (jeśli nie powoduje u ciebie wzdęć, w przeciwnym razie ją pomiń), 
  • 2 łyżki jogurtu, 
  • 1 szczypta przyprawy uniwersalnej bez dodatku glutaminianu (domowej vegety).

Kuskus przygotuj zgodnie z opisem na opakowaniu i wystudź. Pomieszaj z pokrojonym w kostkę jajkiem, ogórkiem, odsączonym tuńczykiem, kukurydzą i fasolą. Z jogurtu i przyprawy przygotuj sos, pomieszaj ze wszystkimi składnikami. 

Obiad: dorsz pieczony z warzywami.

Składniki: 

  • 150 g filetu z dorsza bez skóry, 
  • 1/2 różyczki brokułu, 
  • 1 średnia marchewka, 
  • 1/2 papryki czerwonej, 
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1/2 niedużego batata, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej bez glutaminianu (domowej vegety).

Rybę oczyść, paprykę i batata pokrój w kostkę, marchew i cukinię w grubsze plasterki, brokuł podziel na różyczki. Przyprawę wymieszaj z oliwą i posmaruj nią rybę oraz warzywa (nie mieszaj ich). Do nagrzanego do 180ºC piekarnika na dużą blachę wyłożoną papierem włóż paprykę, marchew oraz batata. Po 10 minutach dodaj brokuł oraz cukinię wraz z rybą. Piecz kolejne 15–20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie, a ryba upieczona. Podawaj rybę na warzywach na talerzu. 

Kolacja: kanapki z wędliną i sałatką z pomidorów.

Składniki:  

  • 3 kromki chleba graham,
  • 2 średnie pomidory, 
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki serka naturalnego kremowego (lekkiego), 
  • 3 plastry chudej szynki drobiowej.

Chleb posmaruj serkiem, na wierzchu ułóż wędlinę. Kanapki podawaj z pomidorami pokrojonymi na kawałki i skropionymi oliwą. 

Jadłospis i przepisy w diecie wątrobowej przy zapaleniu wątroby: 

Śniadanie: kasza manna na mleku z przecierem truskawkowym.

Składniki: 

  • 5 łyżek kaszy manny,
  • 1 szklanka mleka 1,5% tłuszczu,
  • 1/2 szklanki przecieru z truskawek świeżych lub mrożonych.

Kaszę ugotuj na mleku, uważając aby się nie przypaliła. Podawaj z przecierem z truskawek. 

II śniadanie: kanapki z wędliną i lekką sałatką jarzynową.

Składniki:  

  • 3 kromki chleba pszennego, 
  • 3 łyżki serka naturalnego kremowego (lekkiego), 
  • 3 plastry chudej szynki drobiowej,
  • 1 średnia marchewka,
  • kawałek pietruszki i selera, 
  • 1 jajko ugotowane na twardo, 
  • 2 łyżki majonezu. 

Chleb posmaruj serkiem, na wierzchu ułóż wędlinę. Kanapki podawaj z sałatką zrobioną z ugotowanych i pokrojonych w kostkę warzyw z sosem zrobionym z jogurtu i odrobiny soli oraz pieprzu. 

Obiad: klopsiki indycze w sosie koperkowym z kaszą jęczmienną.

Składniki: 

  • 50 g kaszy jęczmiennej drobnej,
  • 150 g mięsa mielonego drobiowego chudego, 
  • 1 łyżka kaszy manny, 
  • 1/2 średniej marchewki, 
  • 1/2 jajka, 
  • 1 szczypta domowej vegety (przyprawy uniwersalnej bez glutaminianu),
  • 1/2 pęczka posiekanego koperku, 
  • 1 łyżeczka mąki pszennej, 
  • 1/2 szklanki mleka 1,5%.

Mięso wymieszaj z jajkiem, kaszą, startą na grubej tarce marchewką oraz przyprawą. Uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i ugotuj na parze. W rondelku wlej mleko wymieszane z mąką, wrzuć koperek i dodaj na chwilę pulpety. Podawaj z sosem i ugotowaną w międzyczasie kaszą. 

Podwieczorek: koktajl z kefiru i truskawek.

Składniki: 

  • 400 ml kefiru,
  • 1/2 szklanki przecieru z truskawek,
  • 1 łyżeczka oleju lnianego.

Wymieszaj wszystkie składniki razem na gładki koktajl.

Kolacja: kanapki z pastą z tuńczyka i twarożku.

Składniki: 

  • 2–3 kromki chleba pszennego jasnego,
  • 1/2 puszki tuńczyka w oliwie odsączonego dobrze na sitku, 
  • 50 g twarogu chudego, 
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • 3 liście sałaty zielonej (jeśli jest dobrze tolerowana). 

Z tuńczyka, jogurtu i twarogu zrób pastę, rozdrabniając ją widelcem. Dodaj koperek. Posmaruj pastą chleb, na wierzchu ułóż liście sałaty. 

  1. K. Bukol-Krawczyk, Niealkoholowe stłuszczenie wątroby - leczyć czy nie leczyć?, "Forum Zaburzeń Metabolicznych 2010", tom 1, nr 1 2010. 
  2. H. Ciborowska, A. Rudnicka, Dietetyka. Żywienie Zdrowego i Chorego Człowieka, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2009. 
  3. M. Grzymisławski (red), Dietetyka kliniczna, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2019. 
  4. D. Maciejewska, E. Stachowska, Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) – epidemia XXI wieku, "Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej", nr 72 2018. 
  5. D. Włodarek, (red), Dietoterapia, Wydawnictwo PZWL, Warszawa 2014. 

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Wigilia bez karpia? Święta w wersji wege

    Wigilijna wieczerza kojarzy nam się zazwyczaj z takimi daniami, jak smażony karp, śledzie, ryba po grecku, pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjnie w ten wyjątkowy wieczór podajemy na stół dania postne, jednak od kilku lat dopuszczalne jest także jedzenie mięsa.

  • Arsen w żywności – jaki może mieć wpływ na zdrowie?

    Arsen to składnik swego czasu najpopularniejszej trucizny – arszeniku. Ma udokumentowany wpływ na działanie metabolizmu – jest mikroelementem, jednak w wyższych dawkach jest toksyczny i powoduje poważne problemy zdrowotne. Co ciekawe, jednym z głównych źródeł, z którymi dostaje się do naszego organizmu jest żywność. Jaki ma wpływ na zdrowie? Jak ograniczyć ilość arsenu w diecie? Podpowiadamy.

  • Miód manuka – właściwości i zastosowanie

    Ostatnimi czasy coraz intensywniej obserwowany jest wzrost zainteresowania naturalnymi metodami leczenia różnorodnych schorzeń – apiterapia jest jedną z nich. To praktyka wykorzystująca produkty pszczele podczas procesu leczenia. W apiterapii stosuje się miód, ale również wosk, kit pszczeli czy zasklep miodowy. Ze względu na swoje specyficzne właściwości miód manuka jest jednym z najbardziej popularnych gatunków miodów stosowanych w apiterapii. Dlaczego? Dowiedz się więcej w poniższym artykule. 

  • Dieta na zaparcia – co jeść przy zatwardzeniu? Jadłospis dla dzieci i dorosłych

    Problemy z wypróżnianiem wynikają głównie z nieprawidłowej diety, w której brakuje składników ułatwiających pracę jelit. Dieta przy zaparciach obejmuje przede wszystkim produkty bogate w błonnik, a także zwiększenie podaży przyjmowanych płynów. Co warto jeść przy zatwardzeniu? O czym należy pamiętać przy komponowaniu diety na zaparcia? 

  • Gruszka – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

    Jej dodatek do diety może pomóc przy uciążliwych zaparciach. Świetnie sprawdzi się jako element maseczki na przetłuszczającą się cerę. W dodatku – pysznie smakuje zarówno w daniach na słodko, jak i na wytrawnie. Gruszka – jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje? Czy jedzenie jej może zaszkodzić? Co dobrego przygotować z gruszek?

  • Mandarynki – wartości odżywcze, kalorie i właściwości. Czy warto je jeść?

    Małe, słodkie, lubiane chyba przez wszystkich. Wraz z pomarańczami nieodłącznie kojarzą się z okresem Bożego Narodzenia. Czy mandarynki są zdrowe? Jakimi właściwościami się charakteryzują? Czy mogą wchodzić w skład kosmetyków?

  • Odnowa biologiczna – wskazania, efekty, zabiegi wykorzystywane w bioregeneracji. Odnowa biologiczna w sporcie

    Odnowa biologiczna (bioregeneracja) to szereg działań, których celem jest poprawa lub utrzymanie dobrej kondycji psycho-fizycznej organizmu. W tym celu wykorzystuje się właściwości naturalnych czynników i warunków środowiskowych. Odnowa biologiczna obejmuje metody fizykalne (np. masaż czy hydroterapię), ale także właściwą dietę, odpowiednia dawkę snu czy walkę z nadmiernym stresem. 

  • Ćwiczenia dla narciarzy i snowboardzistów – jak przygotować stawy do sezonu narciarskiego?

    Brak odpowiedniego przygotowania fizycznego przed pierwszym po przerwie szusowaniem na nartach czy jazdą na snowboardzie może skończyć się tragicznie. Najczęstsze kontuzje narciarzy i snowboardzistów to poważne urazy stawu kolanowego, a także uszkodzenia nadgarstka oraz stawu ramiennego. Przygotowanie do wizyty na stoku powinno obejmować zarówno trening odbywany już na kilka tygodni przed zimowymi aktywnościami, jak i rozgrzewkę bezpośrednio przed jazdą.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij