Dieta przy marskości wątroby – założenia, produkty, jadłospis i przepisy
Przy marskości wątroby istotna jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych pacjenta. Odpowiednia dieta jest także elementem leczenia objawowego chorego: chroni go przed niedożywieniem białkowo-energetycznym. Jak powinna zatem wyglądać? Sprawdź, jak produkty powinny znaleźć się się w diecie przy marskości wątroby i poznaj przykładowy jadłospis dla chorego .
Alkoholizm, przebyte wirusowe zapalenie wątroby bądź zatrucie lekami, albo chemicznymi substancjami – to tylko kilka z prawdopodobnych przyczyn rozwoju marskości wątroby. W jaki sposób żywieniem można wspomóc pracę tego narządu? Jakie są podstawowe zalecenia dietetyczne i na czym warto skupić się w trakcie leczenia?
Wątroba stanowi narząd odpowiedzialny za neutralizację toksyn z organizmu, stąd stale narażona jest na różnego rodzaju uszkodzenia. Do wybranych przewlekłych chorób wątroby należy jej marskość (ang. cirrhois hepatis), polegająca na zwyrodnieniu i martwicy komórek wątrobowych, w efekcie czego, dochodzi do zaburzenia prawidłowej pracy narządu.
Dieta dla osób z marskością wątroby – najważniejsze zasady
Leczenie marskości wątroby ma charakter kompleksowy. Celem terapii jest zahamowanie postępu choroby i zapobieganie wystąpieniu powikłań. Leczenie objawowe obejmuje m.in. zmianę dotychczasowych nawyków żywieniowych i wyrównanie powstałych niedoborów. U pacjentów z marskością wątroby głównym problemem zdrowotnym jest bowiem niedożywienie białkowo-energetyczne. Jego następstwem z kolei – upośledzenie czynności narządów i układów np. układu odpornościowego. Jak powinna wyglądać dieta przy marskości wątroby?
Marskość wątroby może być wyrównana bez powikłań lub niewyrównana, przebiegająca z komplikacjami. W przypadku pacjentów bez powikłań, dieta będzie zbliżona do żywienia osób zdrowych, oczywiście pod warunkiem, że jest ono zgodne z zasadami prawidłowego odżywiania się. Modyfikacjom podlega tylko udział białka i witamin, który powinien zostać zwiększony.
U osób z marskością niewyrównaną, zapotrzebowanie energetyczne zależy od stopnia zaawansowania choroby, obecności wodobrzusza, hiperkatabolizmu oraz niedożywienia. W marskości wątroby z cechami niedożywienia kaloryczność powinna pokrywać od 35-40 kcal/kg masy ciała na dobę, co u osoby ważącej przykładowo 70 kg daje ok. 2800 kcal.
Do najważniejszych zaleceń dietetycznych dla osób z marskością wątroby należą:
- Spożywanie 5-6 łatwostrawnych i mniejszych posiłków dziennie.
- Całkowity zakaz spożywania jakichkolwiek napojów alkoholowych.
- Spożywanie pełnowartościowego białka pochodzącego z chudego mięsa, ryb, mleka i przetworów mlecznych.
- Ograniczenie spożycia cukrów prostych (słodycze, białe pieczywo, makaron, owoce) do max. 50 g/dobę.*
- Przyrządzanie potraw metodą gotowania w wodzie, na parze lub duszenie bez dodatku tłuszczu, a także pieczenie w folii.
- Zawartość tłuszczu w diecie powinna kształtować się na poziomie 1 g/kg masy ciała na dobę. W przypadku pacjentów z niewydolnością wątroby lub cholestazą ilość tą należy zmniejszyć do 0,8 g/kg masy ciała. Podaż tłuszczu uzależniona jest od indywidualnej tolerancji pacjenta.*
- Kaloryczność diety powinna być dostosowana indywidualnie biorąc pod uwagę stan pacjenta.*
*Celem wyliczenia zapotrzebowania na poszczególne składniki pokarmowe, warto skonsultować się z dietetykiem klinicznym.
Produkty dozwolone i niedozwolone w diecie przy marskości wątroby
Produkty niedozwolone lub niezalecane w diecie przy marskości wątroby to:
- pokarmy wzdymające (warzywa cebulowe, kapustne, nasiona roślin strączkowych, szparagi, śliwki, czereśnie, gruszki, seler czy buraki);
- ostre przyprawy;
- alkohol;
- kawa naturalna, herbata, kakao;
- pokarmy nieświeże;
- wysoko przetworzone jedzenie z dodatkiem środków konserwujących;
- tłuste gatunki mięs: wieprzowina, baranina, kaczka, gęś;
- tłuste, zawiesiste zupy na wywarach mięsnych czy grzybowych z zasmażką;
- tłuszcze: smalec, słonina, margaryny twarde;
- słodycze: ciasta, torty, batony, czekolada;
- w przypadku żylaków przełyku unikać należy też surowych i twardych warzyw oraz twardego pieczywa.
Produkty i posiłki zalecane u osób z marskością wątroby:
- łatwostrawne tłuszcze dodawane na zimno: mleko, śmietanka, oleje roślinne, masło;
- chudy nabiał: twaróg, jogurty naturalne, kefir, maślanka;
- chude mięso drobiowe: mięso z piersi indyka, kurczak, cielęcina, młoda wołowina;
- chude ryby: dorsz, pstrąg, sola, szczupak;
- warzywa: marchew, kabaczki, dynia, pomidory bez skórki, potrawy gotowane, przetarte lub rozdrabniane;
- owoce dojrzałe, soczyste, bez pestek: jabłka pieczone lub gotowane, banany, brzoskwinie, morele.
Przykładowy jadłospis w diecie osób z marskością wątroby
Jak powinno wyglądać dzienne menu dla osoby z marskością wątroby? Oto przykładowy jadłospis na jeden dzień w diecie przy marskości wątroby:
Śniadanie: budyń z kaszy jaglanej, ugotowanej na mleku, z dodatkiem dojrzałego banana.
II śniadanie: jabłko pieczone z cynamonem.
Obiad: gotowane ziemniaki saute z podduszoną w marchewce piersią z indyka i buraczkami.
Podwieczorek: jogurt naturalny z brzoskwinią bez skórki i odrobiną miodu.
Kolacja: kanapki z chleba pszennego z odrobiną masła, pastą z twarogu, jogurtu naturalnego i szczypiorku z plastrem chudej wędliny.
Dieta przy marskości wątroby – przykładowe przepisy
Dorsz pieczony w folii
Dorsza opłucz, delikatnie dopraw, upiecz w folii w piekarniku, a po wyjęciu skrop sokiem z cytryny. Podawaj z ugotowanym ryżem i sałatką z wyparzonych pomidorów, pozbawionych skórki oraz pestek.
Zapiekana cukinia z kasza kuskus
Cukinię przekrój i wydrąż miąższ. Przygotowaną kaszę podduś razem z marchewką startą na tarce, piersią z kurczaka i przyprawami. Połówki cukinii podpiecz w piekarniku przez kilka minut, następnie do środka wyłóż farsz i zapiekaj kolejne 15 minut.