Zasady diety wegańskiej. Czy weganizm jest zdrowy?
Mateusz Durbas

Zasady diety wegańskiej. Czy weganizm jest zdrowy?

Dieta wegańska nadal wzbudza zainteresowanie wielu osób. Najczęstsze powody przejścia na weganizm obejmują zwiększoną świadomość korzyści zdrowotnych i środowiskowych, sprzeciw wobec nieetycznego traktowania zwierząt oraz względy społeczno-ekonomiczne i kulturowo-religijne. Dieta wegańska może korzystnie wpływać na zdrowie, jednak jest też obarczona możliwymi skutkami ubocznymi.

  1. Najważniejsze zasady diety wegańskiej
  2. Jak zbilansować dietę wegańską?
  3. Suplementacja w diecie wegańskiej
  4. Czy dieta wegańska jest zdrowa?
  5. Dieta wegańska – przykładowy jadłospis
  6. Weganizm – najczęściej zadawane pytania
  7. Dieta wegańska – podsumowanie

Najważniejsze zasady diety wegańskiej

Dieta wegańska polega na całkowitym wykluczeniu z diety produktów pochodzenia zwierzęcego – mięsa, podrobów, żelatyny, ryb, owoców morza, jaj, mleka i produktów mlecznych, a nawet miodu wytwarzanego przez pszczoły. Weganizm jest odmianą wegetarianizmu, która opiera się tylko i wyłącznie na żywności pochodzenia roślinnego. Podstawą zdrowej diety wegańskiej są różnokolorowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych (takie jak soczewica, ciecierzyca, groch), pełnoziarniste produkty zbożowe, przetwory z roślin strączkowych (np. hummus, tofu, tempeh), pseudozboża (np. quinoa, amarantus), niesłodzone orzechy, nasiona i pestki, gorzkie kakao, oleje roślinne (np. oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia) oraz bezcukrowe napoje i jogurty roślinne. Zdecydowana większość składników w dobrze ułożonej diecie wegańskiej znajduje się również na talerzu zdrowego żywienia – graficznym modelu przedstawiającym zasady komponowania zdrowych posiłków.

Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska charakteryzuje się wysokim udziałem niezbędnych aminokwasów egzogennych, witamin i składników mineralnych (szczególnie potasu i magnezu), nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy (polifenoli, karotenoidów, witamin antyoksydacyjnych) i innych bioaktywnych fitozwiązków (allicyny, azotanów, glukozynolanów, steroli roślinnych). Zdrowa dieta wegańska zawiera jedynie niewielkie ilości rafinowanych węglowodanów (zwłaszcza cukrów prostych), nasyconych kwasów tłuszczowych, soli, a także barwników, konserwantów, wzmacniaczy smaku i innych substancji dodatkowych.

Jak zbilansować dietę wegańską?

Stosowanie zdrowej i zrównoważonej diety wegańskiej może nieść za sobą szereg korzyści zdrowotnych, jednak aby je osiągnąć, należy koniecznie zwrócić uwagę na odpowiednie spożycie składników odżywczych, które w diecie wegańskiej mogą być dostarczane w niedostatecznej ilości z uwagi na eliminację produktów zwierzęcych. Do kluczowych składników zalicza się białko, niezbędne aminokwasy egzogenne, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (zwłaszcza EPA i DHA), witaminę B12, witaminę D oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, cynk, selen, jod i wapń. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska powinna skupiać się na:

  • źródłach białka pochodzących z różnych produktów roślinnych (takich jak fasola, soczewica, groch, soja, ciecierzyca, tofu, tempeh, niesłodzone napoje i jogurty sojowe, orzechy, nasiona, pestki dyni, amarantus, komosa ryżowa, miłka abisyńska (teff), kasza jaglana, kasza gryczana, płatki owsiane górskie, makaron razowy i inne pełnoziarniste produkty zbożowe);
  • minimalnie przetworzonych źródłach węglowodanów, które są bogate w witaminy, składniki mineralne, antyoksydanty, błonnik pokarmowy i inne fitozwiązki (np. pełnoziarniste produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, pseudozboża oraz różnokolorowe warzywa i owoce – najlepiej spożywane na surowo tak często, jak to tylko możliwe);
  • zdrowych tłuszczach pochodzenia roślinnego, które są źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, antyoksydantów oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (np. różnorodne niesolone orzechy, nasiona, pestki dyni, awokado, hummus, pasty orzechowe, pasta sezamowa tahini, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy tłoczony na zimno).

Dobrze ułożona dieta wegańska powinna każdego dnia zawierać produkty, które pozwolą zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), do których zalicza się kwas alfa-linolenowy (ALA) z rodziny omega-3 oraz kwas linolowy (LA) z rodziny omega-6. Dobrym źródłem ALA są orzechy włoskie, nasiona chia, nasiona konopi siewnych, siemię lniane oraz zimnotłoczony olej lniany i olej rzepakowy. Kwas LA występuje powszechnie w różnych orzechach, nasionach, pestkach dyni oraz w olejach roślinnych (np. rzepakowym, słonecznikowym, w oliwie z oliwek). Ze względu na niską efektywność enzymatycznej konwersji ALA do EPA i DHA weganie powinni stale suplementować olej z mikroalg Schizochytrium sp., który jest naturalnie bogaty w długołańcuchowe kwasy omega-3.

Powiązane produkty

Inne niezbędne składniki i ich źródła w wegańskiej diecie

W diecie wegańskiej należy również zwrócić szczególną uwagę na zapewnienie odpowiedniej podaży witaminy D, witaminy B12 oraz jodu, żelaza, cynku, selenu i wapnia. Te cenne składniki odżywcze są niezbędne dla właściwego funkcjonowania organizmu, a utrzymanie ich prawidłowego poziomu w diecie wegańskiej polega na regularnym włączaniu do jadłospisu produktów będących ich dobrym źródłem. Poniżej znajduje się lista produktów stanowiących bogate źródło niedoborowych składników pokarmowych u wegan, która pozwoli prawidłowo zbilansować dietę wegańską:

  • witamina B12 i witamina D – niesłodzone napoje i jogurty roślinne wzbogacane w witaminę B12 i witaminę D (np. napój sojowy);
  • wapń – soja, fasola biała, brokuły, kapusta chińska, jarmuż, orzechy laskowe, migdały, nasiona sezamu, nasiona słonecznika, ziarna maku, pestki dyni, tahini, figi suszone, amarantus, morele suszone, tofu naturalne, niesłodzone napoje roślinne oraz wysokozmineralizowane wody;
  • żelazo – suche nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, zielone warzywa liściaste, orzechy, migdały, nasiona i pestki;
  • cynk – suche nasiona roślin strączkowych, zarodki pszenne, gruboziarniste produkty zbożowe, gorzkie kakao, orzechy, migdały, nasiona i pestki;
  • jod – wodorosty morskie (np. wakame), jodowana sól kuchenna (nie więcej niż 1 łyżeczka dziennie), orzechy laskowe, brokuły, szpinak, płatki owsiane, fasola biała;
  • selen – orzechy brazylijskie (zwłaszcza pozyskiwane z Wenezueli, Kolumbii, Peru lub Brazylii), kasza, makarony i płatki gryczane, gorzkie kakao oraz grzyby.

Suplementacja w diecie wegańskiej

Weganie często potrzebują dodatkowej suplementacji z uwagi na całkowite wykluczenie z diety produktów pochodzenia zwierzęcego.

Dieta wegańska wymaga stałej suplementacji witaminą D, witaminą B12 oraz długołańcuchowymi wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi omega-3 (zwłaszcza EPA i DHA). Źle zbilansowana dieta wegańska może jednak prowadzić do niedoborów innych składników odżywczych i wymagać wówczas okresowej suplementacji żelazem, selenem, cynkiem i/lub wapniem.

Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Prawidłowo skomponowana i zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa, ponieważ dostarcza zdecydowaną większość składników odżywczych, które są niezbędne do właściwego funkcjonowania organizmu. Zgodnie z aktualnym stanowiskiem Amerykańskiej Akademii Żywienia i Dietetyki dobrze zaplanowana dieta wegańska odgrywa ważną rolę w profilaktyce i leczeniu dietozależnych chorób cywilizacyjnych. Amerykańscy eksperci podkreślają, że właściwie zbilansowana dieta wegańska jest odpowiednia pod względem wartości odżywczych i może przynieść długoterminowe korzyści zdrowotne związane ze znaczną poprawą parametrów kardiometabolicznych.

Zalety diety wegańskiej

Stosowanie niskoprzetworzonej diety wegańskiej wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworowych oraz z niższą śmiertelnością z przyczyn sercowo-naczyniowych. Przeprowadzone badania wykazały, że dieta wegańska obniża skurczowe ciśnienie krwi (średnio o 2,56 mmHg), stężenie cholesterolu LDL we krwi (średnio o 0,49 mmol/l) oraz wskaźnik masy ciała BMI (średnio o 1,72 kg/m2) w porównaniu z dietami niewegetariańskimi. Oprócz tego dieta wegańska zmniejsza stężenie białka C-reaktywnego (CRP) we krwi średnio o 0,55 mg/l. U pacjentów z cukrzycą typu 2 dobrze zaplanowana dieta wegańska może skutecznie obniżać stężenie hemoglobiny glikowanej A1c (średnio o 0,4%) oraz wskaźnik masy ciała BMI (średnio o 0,96 kg/m2). Według obecnego stanu wiedzy prawidłowo skomponowana i zbilansowana dieta wegańska może przynieść najwięcej korzyści zdrowotnych osobom zagrożonym chorobami kardiologicznymi oraz pacjentom z cukrzycą typu 2 i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Dieta wegańska – przykładowy jadłospis

Oto przykładowy jadłospis dobrze ułożonej diety wegańskiej:

Śniadanie: Owsianka na niesłodzonym napoju sojowym z bananem, masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Drugie śniadanie: Niesłodzony jogurt roślinny z płatkami orkiszowymi, nasionami chia, truskawkami i cynamonem

Obiad: Pełnoziarnisty makaron spaghetti w sosie pomidorowo-czosnkowym z soczewicą czerwoną

Podwieczorek: Krem z brokułów z kawałkami tofu i płatkami migdałów

Kolacja: Pieczywo żytnie razowe z pastą z fasoli białej i orzechów włoskich

ZDROWE OLEJE

SOKI I SYROPY

WITAMINA B12

Weganizm – najczęściej zadawane pytania

Czy weganie mogą jeść chleb?

Weganie mogą jeść chleb, jeśli zawiera on wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego. Szczególnie polecany jest chleb żytni razowy na zakwasie, chleb orkiszowy, graham oraz pumpernikiel bez dodatku miodu.

Dlaczego weganie nie jedzą jajek?

Weganie nie jedzą jajek, ponieważ zależy im na dobrostanie zwierząt gospodarskich oraz dbałości o środowisko naszej planety. Dla wegan ważne są kwestie środowiskowe związane z oszczędnością energii oraz zasobów naturalnych wykorzystywanych do produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego.

Czy weganin może jeść miód?

Według ścisłych zasad diety wegańskiej weganin nie może jeść miodu. Weganie wykluczają ze swojej diety miód, ponieważ jest on wytwarzany przez pszczoły miodne zaliczane do zwierząt gospodarskich, a jego produkcja wzbudza liczne kontrowersje w środowisku wegańskim.

Na co najczęściej chorują weganie?

Weganie stosujący przez dłuższy czas nieprawidłowo zbilansowaną dietę mają większe ryzyko zachorowania na krzywicę i osteoporozę, a także zaburzenia neuropsychiatryczne (w tym depresję) oraz niedokrwistość z niedoboru żelaza i/lub witaminy B12. Skutki niedoboru składników odżywczych w źle skomponowanej diecie wegańskiej obejmują głównie zaburzenia hematologiczne, neurologiczne, psychiatryczne oraz mineralno-kostne.

Dieta wegańska – podsumowanie

Dobrze ułożona dieta wegańska jest bezpieczna dla zdrowia i może nawet przynieść wiele wymiernych korzyści zdrowotnych, zwłaszcza gdy bazuje na świeżych produktach o wysokiej wartości odżywczej. Przejście na dietę wegańską jest godne rozważenia, jeśli zależy nam na wyeliminowaniu czynników prowadzących do rozwoju zaburzeń kardiometabolicznych oraz zmniejszeniu ryzyka zachorowalności i śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych.

  1. R. Raj, N.S. Guest, M.J. Landry i in., Vegetarian Dietary Patterns for Adults: A Position Paper of the Academy of Nutrition and Dietetics, „Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics” 2025, t. 125, nr 6, s. 831–846.
  2. V.J. Clemente-Suárez, L. Redondo-Flórez, A. Martín-Rodríguez i in., Impact of Vegan and Vegetarian Diets on Neurological Health: A Critical Review, „Nutrients” 2025, t. 17, nr 5, 884.
  3. M.J. Landry, K.E. Senkus, A.R. Mangels i in., Vegetarian dietary patterns and cardiovascular risk factors and disease prevention: An umbrella review of systematic reviews, „American Journal of Preventive Cardiology” 2024, t. 20, 100868.
  4. D. Pollakova, A. Andreadi, F. Pacifici i in., The Impact of Vegan Diet in the Prevention and Treatment of Type 2 Diabetes: A Systematic Review, „Nutrients” 2021, t. 13, nr 6, 2123.
  5. G. Marrone, C. Guerriero, D. Palazzetti i in., Vegan Diet Health Benefits in Metabolic Syndrome, „Nutrients” 2021, t. 13, nr 3, 817.
  6. J. Menzel, A. Jabakhanji, R. Biemann i in., Systematic review and meta-analysis of the associations of vegan and vegetarian diets with inflammatory biomarkers, „Scientifics Reports” 2020, t. 10, nr 1, 21736.
  7. C.O. Johannesen, H.F. Dale, C. Jensen i in., Effects of Plant-Based Diets on Outcomes Related to Glucose Metabolism: A Systematic Review, „Diabetes Metabolic Syndrome and Obesity” 2020, t. 13, 2811–2822.
  8. E. Medawar, S. Huhn, A. Villringer i in., The effects of plant-based diets on the body and the brain: a systematic review, „Translational Psychiatry” 2019, t. 9, nr 1, 226.
  9. M. Dinu, R. Abbate, G.F. Gensini i in., Vegetarian, vegan diets and multiple health outcomes: A systematic review with meta-analysis of observational studies, „ Critical Reviews in Food Science and Nutrition” 2017, t. 57, nr 17, s. 3640–3649.
  10. D. Rogerson, Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers, „Journal of the International Society of Sports Nutrition”  2017, t. 14, 36.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Kosmetyki wegańskie – w zgodzie z naturą

    Pojęcie „weganizmu” kojarzone jest zwykle ze sposobem odżywiania wykluczającym spożywanie mięs, jak również wszelkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak weganizm powinien przejawiać się nie tylko w diecie, ale także w wielu innych aspektach życia codziennego, takich jak ubiór, czy pielęgnacja ciała. Oznacza to, że osoba, która chce przejść na weganizm zobowiązana jest do zastąpienia dotychczasowych produktów kosmetycznych kosmetykami wegańskimi.

  • Niedobór witaminy B12 – przyczyny, objawy, skutki niskiego poziomu witaminy B12

    Witamina B12 (kobalamina) pełni istotną rolę w organizmie, m. in. reguluje produkcję czerwonych krwinek. Znajduje się głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, nie jest wytwarzana przez ludzki organizm, dlatego niedobór witaminy B12 jest dość częsty. Objawy niedoboru to np. nerwowość, depresja, zaburzenia chodu czy problemy ze wzrokiem. Jak powinna wyglądać dieta i suplementacja u osób z niskim poziomem kobalaminy?

  • Mleka roślinne – zdrowsza alternatywa?

    Szklanka mleka i płatki śniadaniowe – połączenie idealne? Kiedyś tak. Dziś już wiemy, że płatki to przesłodzone, pełne różnych dodatków, niezdrowe produkty, a zamiast krowiego napoju można sięgnąć po inny, roślinny. Tym bardziej, że często tego tradycyjnego po prostu nie tolerujemy. Mleka roślinne – dobry wybór?

  • Zdrowa dieta roślinna obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

    Dieta i styl życia to jedne z głównych czynnik wpływających na rozwój, zahamowanie lub nie dopuszczenie do rozwinięcia się wielu chorób. Prowadzone przez ponad 19 lat badanie wyraźnie pokazuje, że dobroczynny wpływ diety roślinnej może się także przekładać na obniżenie ryzyka wystąpienia raka jelita grubego u mężczyzn.

  • Tauryna – czym jest i jak działa? Właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania, skutki uboczne

    Tauryna jest niebiałkowym aminokwasem, który pełni wiele funkcji w naszym organizmie. Jak działa tauryna i jakie są jej właściwości? Skąd możemy ją pozyskać? Kiedy warto suplementować taurynę? Podpowiadamy.

  • Sezam (czarny i biały) – wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

    Jego popularność wzrosła wraz z zainteresowaniem dietą wegetariańską. Stanowi smaczny dodatek do zup, szejków oraz sałatek, na jego bazie przyrządza się także chałwę oraz pastę tahini potrzebną do przygotowania hummusu. Nasiona sezamu odznaczają się bogatym składem odżywczym, dzięki któremu, prócz walorów smakowych, korzystnie wpływają także na nasze zdrowie. Sprawdź jakie jeszcze właściwości posiada sezam i do czego możesz wykorzystać go w swojej kuchni oraz… w łazience.

  • Tofu – wartości odżywcze i właściwości twarogu sojowego. Zdrowe przepisy z serem tofu

    Soja jest rośliną, której nasiona posiadają dużą wartość odżywczą, a oprócz tego charakteryzują się możliwością wszechstronnego wykorzystania. Do produktów powstałych na bazie soi należy tofu. Czym jest dokładnie tofu, jakie ma właściwości oraz w jaki sposób je przyrządzić? 

  • Ciecierzyca – charakterystyka, wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie. Zdrowe przepisy z cieciorką

    Rośliny strączkowe stanowią cenny element naszej diety. Oprócz urozmaicania naszego menu w smaczne potrawy dostarczają one również wielu ważnych składników odżywczych. Przykładem rośliny strączkowej jest ciecierzyca. Czym się charakteryzuje, dlaczego warto ją spożywać oraz w jaki sposób ją przyrządzać? 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl