Tran – nie tylko odporność. Odkryj inne zalety tranu

Tran jest zamienną nazwą oleju wątłuszowego (Oleum Jecoris Aselli). Tran pozyskuje się z wątroby dorsza (Gadus morrhua L.) i innych ryb z rodziny dorszowatych.

Co zawiera tran?

Tran składa się głównie z estrów glicerolowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich najważniejszymi są: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Ponadto, tran bogaty jest w witaminy A, D i E, zawiera również niewielkie ilości jodu.

Tran leczniczy powinien zawierać w 1 g co najmniej 800 j.m. wit.A i 85 j.m. wit.D.

Jakie działanie ma tran?

Tradycyjnie uważa się, że tran wzmacnia odporność organizmu. Przypuszcza się, że znaczenie ma w tym przypadku wpływ tranu na syntezę mediatorów stanu zapalnego (prostaglandyn, tromboksanów i leukotrienów). Szczegółowy mechanizm immunomodulującego działania tranu nie został jednak poznany. Prawdopodobnie znaczenie ma w tym przypadku dostarczanie do organizmu witaminy D pochodzącej z tranu. Dowiedziono, że witamina D wzmacnia układ odpornościowy. Stosując zatem tran, wzbogacamy dietę w witaminę D i wzmacniamy odporność organizmu.

Jakie jeszcze cenne właściwości ma tran?

Jak już wiemy, tran jest bogatym, naturalnym źródłem witaminy D. Rola tej witaminy w organizmie jest niezwykle istotna: pomaga zapobiegać krzywicy i osteoporozie, bierze udział w procesie wchłaniania wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, działa korzystnie na system nerwowy i mięśniowy oraz wspomniany już układ odpornościowy.

Tran, a dokładniej zawarte w nim kwasy omega-3 zmniejszają w surowicy stężenie trójglicerydów oraz lipoprotein o bardzo małej gęstości (VLDL). Zwiększają stężenie lipoprotein o dużej gęstości (HDL) w surowicy. Z tego względu tran stosuje się w profilaktyce miażdżycy tętnic i choroby niedokrwiennej serca oraz u osób, u których występuje zwiększone stężenie trójglicerydów w surowicy. Kwasy omega-3 zalecane są również w leczeniu łuszczycy a także wspomagająco w reumatoidalnym zapaleniu stawów i chorobie zwyrodnieniowej stawów.

Warto dodać, że kwasy te są głównym budulcem m.in. mózgu płodu, a także mózgu człowieka dorosłego. Są ważne dla budowy i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i oczu. Są składnikiem błon komórkowych naczyń krwionośnych, pozytywnie wpływają na serce. Kwasy omega-3 odgrywają dużą rolę w procesach zapalnych i reakcjach alergicznych w naszym organizmie. 

Czy olej z rekina różni się od oleju z tłustych ryb?

Olej z rekina grenlandzkiego (Somniosus microcephalus), który również należy do ryb morskich, różni się od oleju tłustych ryb morskich, jednak jest również bogaty w wartościowe składniki. Zawiera on niewielką ilość kwasów omega-3, ale w szczególności bogaty jest w alkiloglicerole. Alkiloglicerole gromadzą się w błonie komórek bakteryjnych i nowotworowych i uszkadzają ją. Wpływają też na układ odpornościowy, pobudzają fagocytozę i powstawanie przeciwciał pomagających zwalczyć infekcję.

Olej z rekina nowozelandzkiego i tasmańskiego zawiera skwalen, alkiloglicerole i kwasy tłuszczowe omega-3. Skwalen przede wszystkim pobudza odpowiedź układu odpornościowego oraz chroni komórki przed niszczącym działaniem rodników tlenowych. Skwalen jest również bardzo ważnym dla organizmu prekursorem hormonów sterolowych.

Smak i zapach tranu

Wiele osób kojarzy tran z nieprzyjemnym smakiem i zapachem tranu powszechnie podawanego niegdyś dzieciom. Obecnie, na rynku znajdują się preparaty w kapsułkach lub w postaci płynnej o smaku cytrynowym lub owocowym. Dla tych, którzy wolą tradycyjny smak, dostępny jest również tran o smaku naturalnym. Preparaty te przeznaczone są zarówno dla dzieci jak i dorosłych.

Należy pamiętać, aby dawkowanie preparatu dostosować do wieku zgodnie z zaleceniami producenta.

Czy istnieją przeciwwskazania do stosowaniu tranu i innych olejów z ryb?

Nie należy przyjmować oleju rybnego w przypadku osób chorych na hemofilię oraz osób przyjmujących leki przeciwzakrzepowe. Kobiety w ciąży i karmiące stosowanie tranu powinny skonsultować z lekarzem.


Podziel się: