Olej z wiesiołka – właściwości, zastosowanie, dawkowanie
Piotr Gmachowski

Olej z wiesiołka – właściwości, zastosowanie, dawkowanie

Olej z wiesiołka jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 – kwasu linolowego i gamma-linolenowego. Posiada wiele cennych właściwości, może być stosowany w celu łagodzenia bólu piersi, dolegliwości związanych z zespołem napięcia przedmiesiączkowego oraz menopauzą. Udowodniono także, że olej z wiesiołka wpływa pozytywnie na kondycję skóry, w tym chorych na AZS czy łuszczycę, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi, obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, zniwelowania objawów zespołu suchego oka. Posiada również właściwości przeciwnowotworowe. 

Olej z wiesiołka – właściwości

Olej z wiesiołka to olej wytłaczany w temperaturze nie wyższej niż 30 st. C z nasion wiesiołka dziwnego (łac. Oenothera paradoxa), wiesiołka dwuletniego (łac. Oenothera biennis) oraz innych gatunków roślin z rodziny Oenothera L. Swoje prozdrowotne właściwości olej ten zawdzięcza obecności w swoim składzie dużej ilości NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej z wiesiołka zawiera w swoim składzie ponad 80% NNKT, z czego około 10% to kwas gamma–linolenowy, a 70% kwas linolowy.

Ponadto oprócz NNKT, olej ten bogaty jest także w cynk, selen, magnez, wapń, fitosterole oraz witaminę E. Dzięki korzystnym właściwościom olej z wiesiołka wykorzystuje się w profilaktyce oraz terapii wielu dolegliwości zdrowotnych. 

Olej z wiesiołka – zastosowanie

Olej z wiesiołka dostępny jest jako suplement diety w formie kapsułek bądź w postaci płynnej przeznaczonej do spożycia. W aptekach i drogeriach można także znaleźć produkty przeznaczone do pielęgnacji skóry – kremy oraz maści, których składnikiem jest olej z wiesiołka.

Olej z wiesiołka na kobiece dolegliwości

Olej z wiesiołka wykorzystuje się w terapii leczenia mastalgii cyklicznej, czyli bólu piersi. Jest to bardzo częsta dolegliwość występująca przede wszystkim u kobiet w wieku rozrodczym, szacuje się, iż dotyka ona około 50–70% pań w wieku od 18 do 44 lat. Przyjmuje się, iż kobiety, które cierpią z powodu mastalgii mają obniżony poziom nienasyconych kwasów tłuszczowych w organizmie, a jeden ze sposobów leczenia kobiecych dolegliwości bólowych opiera się na podawaniu odpowiednich dawek witaminy E oraz oleju z wiesiołka. W badaniach olej z wiesiołka stosowano w dawce 3000 mg na dobę w leczeniu skojarzonym z witaminą E (czas terapii wynosił 6 miesięcy). Dane literaturowe wskazują także na pozytywne efekty leczenia z wykorzystaniem w terapii samego oleju, w takiej samej dawce.

Olej z wiesiołka znajduje również zastosowanie w łagodzeniu objawów PMS i bolesnych miesiączek, takich jak obrzęk i bolesność piersi, bóle podbrzusza, rozdrażnienie, wahania nastroju. Badania udowodniły, że włączenie do diety nienasyconych kwasów tłuszczowych może wpłynąć na poprawę samopoczucia u kobiet przed menstruacją – kwas gamma-linolenowy zakłóca produkcję prostaglandyn – hormonów pobudzających skurcze macicy. Zwraca się także uwagę na możliwość wykorzystania oleju z wiesiołka w niwelowaniu objawów menopauzy, takich jak uderzenia gorąca czy nadmierna potliwość.

Olej z wiesiołka na problemy ze skórą

Olej z wiesiołka, ze względu na zawartość kwasu gamma–linolenowego, wpływa korzystnie na skórę, natomiast deficyt tego kwasu w organizmie może powodować suchość skóry, utratę elastyczności i zwiększać tendencje do powstawania zmarszczek. Publikacje naukowe zwracają uwagę na korzystne właściwości kwasu gamma–linolenowego i pozytywne efekty, jakie obserwowano u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry (stwierdzono, iż suplementacja wspomnianego kwasu prowadzi do łagodniejszego przebiegu AZS). Badania przeprowadzano także w kierunku łuszczycy, wykazano w nich korzystne efekty terapii NNKT.

Suplementacja olejami bogatymi między innymi w kwas gamma–linolenowy przynosi również pozytywne rezultaty w pielęgnacji skóry u osób starszych – zauważono zmniejszenie się suchości oraz świądu. Działanie takie przekłada się na zmniejszenie się ilości podrażnień oraz spowolnienie procesu starzenia się cery.

Olej z wiesiołka może być wykorzystywany również w przypadku występowania:

  • egzemy,
  • trądziku łojotokowego,
  • trądziku różowatego,
  • suchej skóry,
  • alergii skórnej.

Olej z wiesiołka a obniżenie cholesterolu

Badania potwierdzą korzystne efekty przyjmowania oleju z wiesiołka na gospodarkę lipidową i rozwój miażdżycy. Wykazano również pozytywny jego wpływ na stężenie metali ciężkich we krwi. Po przeprowadzonej suplementacji zaobserwowano zmniejszenie stężenia cholesterolu całkowitego, frakcji LDL, triacylogliceroli, a także wzrost stężenia frakcji HDL we krwi. Zauważono również zmniejszenie się stężenia wspomnianych metali ciężkich, czyli ołowiu i kadmu we krwi osób włączonych do badania. Publikacje naukowe zwracają też uwagę na fakt, iż kwas gamma–linolenowy może być czynnikiem przyczyniającym się do obniżenia ciśnienia krwi.

Olej z wiesiołka okazuje się także skutecznym czynnikiem, który wspomaga proces odchudzania.

Olej z wiesiołka a nowotwory

Naukowcy od dawna podkreślają, iż w profilaktyce zachorowań na nowotwory istotną rolę odgrywają kwasy tłuszczowe. Kwas gamma–linolenowy posiada właściwości hamujące proces nowotworzenia. Badania wykazały również, iż suplementacja olejem z wiesiołka działa osłaniająco i wpływa na zmniejszenie szkodliwego wpływu substancji kancerogennej, czyli czynnika rakotwórczego. Natomiast w innych badaniach zauważono, iż kwas gamma–linolenowy wpływa na zmniejszenie wielolekooporności komórek nowotworowych, co w konsekwencji prowadzi do zwiększenia wrażliwości na stosowane leki.

Olej z wiesiołka – inne zastosowania 

Olej z wiesiołka ze względu na swoje korzystne właściwości może być również wykorzystywany w leczeniu chorób o podłożu zapalnym, np. reumatoidalnego zapalenia stawów lub wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Korzystne rezultaty wykazano także w badaniach nad pacjentami cierpiącymi na zespół suchego oka czy dysfunkcję gruczołów Meiboma, która jest główną postacią zapalenia powiek, którzy otrzymywali kwas gamma–linolenowy. Zaobserwowano też zmniejszenie objawów, takich jak zaczerwienienie, suchość oraz świąd skóry u pacjentów dializowanych. U osób poddawanych dializie objawy takie są częste i są one wynikiem niewydolności nerek.

Olej z wiesiołka – jak stosować?

Dawkowanie oleju z wiesiołka w uzupełnianiu niedoborów nienasyconych kwasów tłuszczowych wynosi jednorazowo i dobowo 0,5–1,5 g oleju.

Sięgając po preparaty zawierające w swoim składzie olej z wiesiołka, należy zwrócić uwagę na dawkowanie, jakie zaleca producent. Niekiedy oprócz samego oleju dany preparat może zawierać inne składniki, od których także może zależeć sposób przyjmowania leku bądź suplementu. Mając na uwadze względy bezpieczeństwa, samoleczenie w przypadku kobiet ciężarnych jest ograniczone i zawsze należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Podobnie w sytuacji dzieci, jeżeli producent nie zamieścił dokładnej informacji od jakiego wieku preparat może być stosowany, nie powinniśmy podawać go dziecku.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij