Nasiona konopi i olej konopny – zastosowanie oraz właściwości
Maria Brzegowy

Nasiona konopi i olej konopny – zastosowanie oraz właściwości

Konopie, podobnie jak wiele innych popularnych obecnie produktów roślinnych, nie jest niczym nowym na rynku. Znano je i wykorzystywano w medycynie naturalnej już od starożytności. Z konopi wytwarza się m.in. olej konopny, same nasiona zaś, stanowią w niektórych miejscach na świecie surowiec do produkcji przekąsek i napojów – m.in. batonów i mlek smakowych.

Krótka historia konopi

Najstarsze wzmianki na temat leczniczych właściwości konopi siewnej (C. sativa L.) pochodzą z zapisków tradycyjnej medycyny chińskiej. Roślinę uprawiano przez tysiące lat – jako źródło pożywienia, oleju oraz jako surowiec do produkcji włókien oraz lekarstw. Początkiem lat dwudziestych, gdy zakazano zajmowania się roślinami będących źródłem tetrahydrokannabinolu (THC, substancja psychoaktywna), wielkość upraw gwałtownie zmalała. Obecnie, konopie wykorzystuje się do otrzymania m.in. trwałych tkanin i papieru o specjalnym przeznaczeniu: na płótno, torebki do herbaty, papier do produkcji pieniędzy czy bibułki do papierosów.

Konopie siewne to nie tylko olej. To także surowiec do produkcji tkanin i papieru.

Nasiona konopi

Wspomniane wyżej tkaniny i papier otrzymuje się z łyka zawartego w łodydze konopi. Produkty spożywcze takie jak olej, otrzymuje się zaś z jej nasion. Ich dominującym składnikiem jest oczywiście tłuszcz – zawartość oleju może wynosić nawet do 35%. Surowiec to także źródło cennych dla nas łatwostrawnych białek wysokiej jakości – w 25%, oraz węglowodanów – w ok. 28%.

Dzięki obecności cennego w nasionach białka, konopie może stać się surowcem do produkcji ciekawych przekąsek. Przykładem może być Kanada, gdzie wprowadzono na rynek produkty na jego bazie, takie jak: koktajle białkowe, batony oraz smakowe mleko konopne.

Olej konopny, a kwasy tłuszczowe niezbędne dla organizmu

Jednym z najpopularniejszych dziś produktów otrzymywanych z konopi jest olej konopny. Według literatury, jest on źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT stanowiących niezbędne elementy strukturalne naszych komórek. Ich niedobór może prowadzić do wystąpienia wielu zaburzeń w organizmie. Za szczególnie cenne uważa się kwasy tłuszczowe szeregu omega–3, które regulują wiele procesów zachodzących w naszym ciele. Między innymi odpowiadają za usuwanie toksyn z komórek, pośredniczą w procesie dostarczania substancji odżywczych, korzystnie wpływają na nasz układ odpornościowy i zmniejszają ryzyko wystąpienia stanów zapalnych. Specjaliści podkreślają jednak, że nie tylko obecność tych kwasów w produkcie się liczy, ale i odpowiedni stosunek pomiędzy reprezentantami szeregu omega–6 i omega–3. W przypadku oleju konopnego proporcja ta wynosi 3:1, dzięki czemu, olej uznany jest za potencjalnie korzystny składnik w naszej diecie.

Olej konopny zawiera cenne dla naszego organizmu wielonienasycone kwasy tłuszczowe. 
Dzięki korzystnej proporcji kwasów szeregu omega–6 do omega–3, olejowi przypisuje się działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe, a także hipolipemiczne (obniżające poziom cholesterolu we krwi).

Właściwości zdrowotne oleju konopnego

Olej konopny zawiera w swoim składzie również inne, cenne dla zdrowia związki, takie jak: fitosterole, karotenoidy, polifenole i tokoferole. Za ich sprawą, tłuszcz ten przejawia właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz przeciwzapalne. Posiada silne działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu zapobiega powstawaniu wielu chorób (m.in. nowotworom, chorobom sercowo–naczyniowym, związanemu z wiekiem zwyrodnieniu plamki żółtej – AMD itp.). Zdaniem specjalistów, olej może także pozytywnie wpływać na regulację poziomu cholesterolu w organizmie.

Olej konopny poleca się jako dodatek do potraw – zazwyczaj w ilości 1 łyżki, jeden lub dwa razy  w ciągu dnia. Przeciwskazaniem do jego przyjmowania są m.in. problemy żołądkowe, niewydolność śledziony, przewlekła biegunka.

Kannabidiol (CBD), a olej konopny

Olej konopny jest źródłem (lub może nim być po wzbogaceniu) tzw. CBD – kannabidiolu. Według badań, związek ten reprezentuje bardzo obiecujące, potencjalne medyczne zastosowanie, m.in. w kierunku łagodzenia ataków epilepsji, zaburzeń nastroju, lęków, depresji, a także w leczeniu uzależnień od alkoholu i nikotyny. 

Choć olej konopny posiada pozytywne opinie niektórych środowisk naukowych, należy pamiętać, że produkty o specjalnych właściwościach powinny stanowić dodatek do diety, a nie jej podstawę. Tą bowiem jest zawsze odpowiednio zbilansowany jadłospis.

Konopie, a marihuana

Duża część społeczeństwa, nie do końca właściwie kojarzy konopie tylko i wyłącznie z marihuaną. Skrajne emocje jakie ten temat wywołuje jest jednak raczej związany z nieznajomością podstawowych informacji o tej roślinie – chociażby faktu, że występują jej różne odmiany. Gdyby zapytać dziadków o „konopie”, zapewne wspomnieliby o konopnych sznurkach czy tkaninach, a także o tłuszczu służącym do okraszania ziemniaków. I jest to prawda – w obrębie gatunku konopi możemy wymienić różne odmiany, w zależności od zawartości kannabinoidów. I tak, mamy odmiany przemysłowe dla uprawy nasion i pozyskiwanego z niego oleju oraz włókna, o niskim poziomie THC (<1%) i odmiany zawierające wyższe stężenie THC (>10%), z których wytwarza się właśnie marihuanę. O przeznaczeniu danej uprawy decydują normy prawne Unii Europejskiej – zawartość THC będzie znacząca dla rozgraniczenia, która odmiana zostanie przeznaczona np. na paszę, a która mogłaby stanowić potencjalne źródło narkotyków albo substancji leczniczych. 

W medycynie wykorzystuje się odmiany konopi o dużej zawartości THC. Wśród zarejestrowanych leków znajdują się m.in. syntetyczne pochodne kannabinoidów (np. nabilon). Mają one za zadanie pomagać w przypadku nudności i wymiotów u pacjentów po chemioterapii i w takiej formie zostały dopuszczone przez Amerykańską Agencję Leków i Żywności (FDA) w 1985 r.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi

Polecane artykuły

  • Cynamon – właściwości i zastosowanie. Na co pomaga? Czy jest zdrowy?

    Cynamon to nie tylko popularna przyprawa. Dzięki obecności wielu substancji aktywnych wykazuje właściwości prozdrowotne, dlatego używa się go w przemyśle kosmetycznym oraz farmaceutycznym. Przy jakich dolegliwościach pomoże cynamon? Kto powinien na niego uważać? Podpowiadamy.

  • Rzeżucha – wartości odżywcze i właściwości. Czy jest zdrowa?

    Zielona rzeżucha nie tylko powinna stanowić estetyczny wystrój świątecznego stołu. Ze względu na jej właściwości lecznicze oraz zawartość witamin powinna na stale gościć w codziennym menu. Na co pomoże rzeżucha? Do czego ją dodawać, co można z niej zrobić? Jak wyhodować ją w domu? Podpowiadamy.

  • Zioła na trawienie – jakie wybierać?

    Kto z nas podczas jedzenia skupia się całkowicie na posiłku i dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa? No właśnie. Niestety, zajmują nas raczej smartfony czy rozmowy przy stole. A to prosta droga do niestrawności. Na szczęście są sposoby, żeby sobie pomóc – do akcji wkraczają zioła na trawienie.

  • Czy woda wystarczy, by umyć owoce i warzywa?

    Spożywanie surowych warzyw i owoców to zwyczaj bardzo dobry dla zdrowia. Produkty te zawierają dużo witamin i mikroelementów, błonnika, antyoksydantów i innych korzystnych dla zdrowia składników. Jednak, aby jedzenie świeżych jarzyn było dla nas bezpieczne, należy właściwie je przygotować, aby usunąć z nich szkodliwe substancje i chorobotwórcze mikroorganizmy.

  • Resweratrol – czym jest i jak działa? Gdzie występuje i jak wpływa na zdrowie?

    Fitoskładniki, czyli naturalnie występujące w roślinach substancje, których zadaniem jest ochrona przed negatywnymi czynnikami (jak zanieczyszczenia, infekcje wirusowe czy grzybicze), mogą przyjść w sukurs nam ludziom w walce z chorobami cywilizacyjnymi. Resweratrol jest aktualnie jednym z najintensywniej eksplorowanych substancji tego typu. Co to jest? W jakim winie znajdziemy go najwięcej? Czy liposomalny jest lepszy od „zwykłego”? Czy warto go suplementować? W jakich owocach występuje? Odpowiedzi na ta i wiele innych pytań udzielamy w poniższym artykule.     

  • „Spalacze tłuszczu” – garcinia cambogia – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do suplementacji. Jak tamaryndowiec malabarski pomaga w procesie odchudzania?

    Garcinia cambogia to suplement diety, który przez wielu określany jest mianem preparatu ułatwiającego odchudzanie. Występuje zarówno w postaci tabletek, kapsułek, ekstraktów, jak i herbat ziołowych. Jej wpływ na odchudzanie opiera się przede wszystkim na obniżeniu poziomu cholesterolu, zmniejszeniu apetytu i podwyższeniu temperatury ciała. Udowodniono, że efekt termogeniczny sprzyja procesowi spalania tkanki tłuszczowej. Należy jednak pamiętać, że garcinia cambogia może jedynie wspomóc proces odchudzania, który powinien być oparty na konsekwentnej samodyscyplinie, ujemnym bilansie kalorycznym i zwiększonej ilości aktywności fizycznej. Który suplement z tamaryndowca malabarskiego wybrać, czy osoby chore na cukrzycę mogą przyjmować garcinia cambogia i czy suplementacja tym „spalaczem tłuszczu" ma jakieś skutki uboczne? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w niniejszym artykule.

  • Czym jest mikroplastik i jaki jest jego wpływ na środowisko i na nasze zdrowie?

    Działalność człowieka doprowadziła do skażenia środowiska cząsteczkami mikroplastiku. Ich obecność stwierdzono już w powietrzu, glebie, wodach słodkich, morzach i oceanach, organizmach roślin i zwierząt oraz w produktach spożywczych. Nie wiemy dokładnie, z jakimi zagrożeniami zdrowotnymi związane jest to zanieczyszczenie, ale dotychczasowe odkrycia mogą dostarczać powodów do niepokoju.

  • Rukola – charakterystyka. Właściwości i zastosowanie rokietty siewnej. Dlaczego warto jeść rukolę?

    Rukola (rokietta siewna) to sałata o bardzo charakterystycznym smaku, ale też wielu prozdrowotnych właściwościach. Dlaczego warto włączyć rukolę do codziennej diety? Jak prawidłowo ją przechowywać i przyrządzać? Sprawdź nasze propozycje dań z wykorzystaniem rukoli. 

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij