Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej
Krzysztof Słomiak

Olej z czarnuszki – na odporność, alergie, astmę, skórę. Poznaj właściwości i zastosowanie czarnuszki siewnej

Olej z czarnuszki w ok. 85 proc. składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), zawiera witaminę E, witaminę A oraz mikroelementy. Posiada wiele właściwości zdrowotnych, ma także zastosowanie w kosmetyce. Sprawdź, jak działa olej z czarnuszki siewnej, jakie ma właściwości lecznicze oraz w jaki sposób go stosować.

Olej z czarnuszki – właściwości lecznicze

Czarnuszka siewna (Nigella sativa), zwana także czarnym kminkiem (black cumin, khalonji) to roślina, której czarne nasiona mogą zdziałać cuda, jeśli chodzi o detoksykację organizmu. Używana była jako panaceum, czyli lek uniwersalny już przez starożytnych. Nawet faraon w Egipcie posiadał przy sobie zawsze fiolkę z tą przyprawą lub olejem, dlatego też czarnuszka jest nazywana często złotem faraonów lub czarnuszką egipską.

Czarnuszka egipska to jednoroczna roślina siewna. Jest zaliczana do roślin miododajnych, a jej okres kwitnienia przypada na miesiące letnie, pomiędzy czerwcem a wrześniem. Najważniejszym surowcem roślinnym czarnuszki są nasiona, które wykorzystywane są do pozyskiwania cennych składników, przede wszystkim oleju. 

W tym momencie około 800 badań naukowych dotyczy leczniczych właściwości samego oleju z czarnuszki. Udowodniono, że czarnuszka i jej olej znakomicie obniżają stres oksydacyjny. Nasiona czarnuszki, przez swój charakterystyczny zapach i smak, znakomicie nadają się do potraw mięsnych, nadając im delikatnie ostrą nutę smakową. Można też wykonać napar, podobny do naparu z czystka. Olejki eteryczne czy olej tłoczony z nasion czarnuszki mają doskonałe działanie oczyszczające. Olej z czarnuszki ma także udowodnione naukowo działanie przeciwalergiczne. Czarnuszka wzmaga również laktację.

Olej z czarnuszki siewnej wykorzystywany jest jako środek wzmacniający system odpornościowy. Dzięki zawartości olejków eterycznych udrażnia górne drogi oddechowe sprawdza się w takich stanach jak kaszel czy katar. Pomocniczo jest wykorzystywany w astmie. Czarnuszka działa przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwbakteryjnie. Dzięki temu olej z czarnuszki wykorzystywany jest w leczeniu reumatyzmu. Olejek eteryczny zawarty w nasionach czarnuszki poprawia apetyt oraz pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Składniki odżywcze zabezpieczają pracę wątroby oraz pomagają w jej oczyszczaniu. W literaturze wspomina się również o działaniu przeciwpasożytniczym tego surowca.

Olej z czarnuszki w aptece

W aptece czy na półkach sklepowych warto szukać świeżych nasion czarnuszki lub oleju tłoczonego na zimno. Dzięki temu wiele składników pozostanie w swojej niezmienionej postaci i będą one aktywnie wspomagały nasze zdrowie.

W nasionach i w oleju z czarnuszki możemy spodziewać się obecności witaminy E, biotyny, beta–karotenu, przeciwutleniaczy oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, których zawartość dochodzi nawet do 85–90 proc. W przypadku olejów rafinowanych zawartości tych składników odżywczych będą niższe, gdyż wysoka temperatura używana w procesie tłoczenia i rafinacji rozkłada związki aktywne. 

W aptekach można również kupić olej z czarnuszki w kapsułkach. Kapsułki z czarnuszką są świetnym rozwiązaniem dla tych osób, których odstrasza specyficzny smak i zapach nasion czy oleju.

Olej z czarnuszki – zastosowanie w kosmetyce

Dzięki bogatej zawartości substancji odżywczych możemy się spodziewać korzystnego działania tego surowca, może być on stosowany zewnętrznie – bezpośrednio na skórę. Nakładany na skórę olej z czarnuszki przyczynia się do zwiększenia jej elastyczności oraz spłycenia zmarszczek. Dzięki zawartości witaminy E oraz biotyny poprawia kondycję skóry, a dzięki dużej zawartości antyoksydantów zapobiega jej starzeniu się. Dodatkowo posiada właściwości przeciwtrądzikowe. Dzieje się tak, gdyż reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu redukuje nadmierne przetłuszczanie się cery. Olej z czarnuszki czy kosmetyki z czarnuszką intensywnie nawilżają suchą skórę. Wykazano również działanie przeciwłupieżowe. Prawdopodobnie wpływa na to poprawa nawilżenia skóry głowy oraz łagodne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Dodatkowo olej z czarnuszki pozytywnie działa na kondycję włosów. Substancje oleiste mają to do siebie, że nadają włosom elastyczność i blask. Czarnuszka wzmacnia strukturę włosa, pielęgnuje końcówki włosów, zamyka ich łuski i dogłębnie odżywia. Olej z czarnuszki może być stosowany również jako dodatek do kremów lub zamiast balsamu do ciała. Trzeba przy tym pamiętać, że czas wchłaniania samego oleju może być długi i trzeba będzie zmyć pozostałości po nałożeniu. Niemniej jednak olej z czarnuszki poprawia nawilżenie oraz koloryt skóry oraz jej elastyczność.

Olej z czarnuszki – zastosowanie w kuchni

Nasiona z czarnuszki są doskonałym dodatkiem do potraw. Często stanowią składnik sałatek, sosów oraz dodatek do mięs. Oleju z nasion czarnuszki egipskiej nie należy jednak zbytnio podgrzewać i poddawać obróbce termicznej, ponieważ zniszczy to jego lecznicze właściwości. Czarnuszka w ciąży nie jest zalecana, ponieważ może spowolnić lub zatrzymać skurcze macicy.

Olej z czarnuszki – dawkowanie. Jak używać olej z czarnuszki?

Zalecane spożycie oleju z czarnuszki u dorosłych to 1 łyżeczka 2 razy dziennie przed posiłkiem. Natomiast olej z czarnuszki u dzieci powinno się stosować wg schematu 1/4 łyżeczki 2 razy dziennie.

Z czarnuszką trzeba się zaprzyjaźnić. Jest to surowiec dość nowy dla nas, ale bardzo szybko znajduje swoich amatorów. Dzięki swojemu korzystnemu działaniu, specyficznemu smakowi i zapachowi czarnuszce siewnej zdecydowanie należy się uwaga i warto dać jej szansę, gdyż można się bardzo pozytywnie zaskoczyć jej dobroczynnymi właściwościami.

Twoje sugestie

Dokładamy wszelkich starań, aby podane zdjęcie i opis oferowanych produktów były aktualne, w pełni prawidłowe oraz kompletne. Jeśli widzisz błąd, poinformuj nas o tym.

Zgłoś uwagi Ikona

Polecane artykuły

  • Orkisz – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie. Dlaczego warto go jeść?

    Należy do najstarszych gatunków pszenicy – ludzkości znany jest już od wielu wielu wieków. Obecnie wytwarza się z niego m.in. pieczywo, płatki, kasze, makarony oraz mąki. Kto powinien sięgać po produkty wytworzone z orkiszu? Dlaczego warto go jeść? 

  • Naturalne elektrolity – przegląd najlepszych produktów

    Elektrolity są to roztwory wodne posiadające ładunek elektryczny, może on być dodatni lub ujemny. Odpowiedni poziom elektrolitów jest bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu. Elektrolity są obecne we wszystkich strukturach komórkowych żywego organizmu. Do naturalnych najważniejszych elektrolitów należą: sód, potas, wapń, magnez, chlorki i fosforany.

  • Imbir – jak i kiedy go jeść? Właściwości lecznicze, zastosowanie, przeciwwskazania

    Imbir to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Wśród nich wymienia się m.in. pomoc w łagodzeniu bólu gardła, mdłości w czasie ciąży czy zgagi. Co więcej, imbir wspomaga trawienie i działa przeciwzapalnie. Na jego bazie tworzy się napoje, syropy czy olejki, ale spożywa się go również na surowo. Jakie jeszcze właściwości ma imbir? Jak go przechowywać? Komu odradza się regularne stosowanie imbiru?

  • Tran – właściwości. Czy tran wpływa na odporność?

    Tran to olej otrzymywany z dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych (olej z wątroby rekina nie jest tranem, ma bowiem inny skład i inne właściwości). Tran zawiera witaminę D i A, a także kwasy omega-3 (DHA i EPA), które mają korzystny wpływ na układ odpornościowy, nerwowy oraz krwionośny. Kiedy stosować olej z wątroby dorsza? Jak wybrać najlepszy tran dla dziecka i dla osoby dorosłej?

  • Lecytyna sojowa (E322) – czym jest i gdzie ją znaleźć? Kiedy należy ją suplementować?

    Lecytyna jako apteczny preparat na pamięć znana jest każdemu, niezależnie od wieku: stosowana jest i przez studentów w trakcie sesji, i przez osoby starsze. Jakie jeszcze zastosowania można jej przypisać? Jakie ma właściwości i do czego służy lecytyna sojowa? Dowiedzmy się więcej. 

  • Glutation – czym jest? Co warto o nim wiedzieć?

    Rozwój nauki powoduje, że jesteśmy w stanie coraz częściej powiązać wybrane cząsteczki chemiczne z dobrym bądź złym stanem badanego organizmu lub wręcz z wybraną jednostką chorobową. Jedną z takich cząsteczek jest glutation. Co to jest? Kiedy zaleca się badać jego poziom? Czy ma właściwości prozdrowotne? Czy możemy wpłynąć na jego ilość w organizmie? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej.  

  • Serwatka – jak powstaje i czy jest zdrowa? Właściwości i zastosowanie serwatki

    Można powiedzieć, że podobnie jak jednostki wiele gałęzi przemysłu stara się zagospodarować coś, co niegdyś było uważane za odpad i tym samym ograniczyć liczbę wytwarzanych zanieczyszczeń, a nierzadko zwiększyć zyski. Świetnym tego przykładem jest serwatka. W przemyśle serowarskim stanowiąca odpad, w innych gałęziach przemysłu surowiec, z którego produkuje się preparaty białkowe, biodegradowalne tworzywa czy nawóz. Jakie inne zastosowania ma naturalna serwatka? Do czego możemy wykorzystać tę, która pozostanie po produkcji domowego sera? Czy jest zdrowa?  

  • Picie „twardej wody” jest korzystne dla zdrowia. Jakie są jej zalety?

    Utrudnia mycie rąk, pranie ubrań i powoduje wiele szkód w instalacjach wodno-kanalizacyjnych oraz urządzeniach gospodarstwa domowego, ale w kwestii nawadniania organizmu, tzw. twarda woda jest dobrym wyborem, zwłaszcza dla osób cierpiących na niedobory składników mineralnych. Według Światowej Organizacja Zdrowia nie ma ona negatywnego wpływu na zdrowie, wręcz przeciwnie może dostarczyć wielu korzyści.

Porozmawiaj z farmaceutą
Infolinia: 800 110 110

Zadzwoń do nas jeśli potrzebujesz porady farmaceuty.
Jesteśmy dla Ciebie czynni całą dobę, 7 dni w tygodniu, bezpłatnie.

Pobierz aplikację mobilną Pobierz aplikację mobilną Doz.pl

Ikona przypomnienie o zażyciu leku.
Zdarza Ci się ominąć dawkę leku?

Zainstaluj aplikację. Stwórz apteczkę. Przypomnimy Ci kiedy wziąć lek.

Dostępna w Aplikacja google play Aplikacja appstore
Dlaczego DOZ.pl
Niższe koszta leczenia

Darmowa dostawa do Apteki
Bezpłatna Infolinia dla Pacjentów.

ikona niższe koszty leczenia
Bezpieczeństwo

Weryfikacja interakcji leków.
Encyklopedia leków i ziół

Ikona encklopedia leków i ziół
Wsparcie w leczeniu

Porady na czacie z Farmaceutą.
E-wizyta z lekarzem specjalistą.

Ikona porady na czacie z farmaceutą
Newsletter

Bądź na bieżąco z DOZ.pl

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Regulaminie.

Zamnij